Rendelő - Alhasi, deréktáji fájdalom

Rendelő Gyermekvállalás Várandósság Más-állapot Panaszok a várandósság alatt Fájdalmak a hasban, derékban Alhasi, deréktáji fájdalom

Alhasi, deréktáji fájdalom:

Kérdés:
Terhességem 29-dik hetében vagyok és délutánonként ( időnként napközben is) sebszerű fájdalmat érzek a köldökömnél, de a bőrfelületen nem látszik semmi. Szeretném megkérdezni, hogy ez az idő előrehaladtával normálisnak tekinthető-e és összefügg-e a baba növekedésével, vagy rendellenes-e?
Válasz:
Aggodalomra semmi ok, hiszen valószínűleg a magzatmozgást vagy a méh összehúzódásait (nem fájás!! ) érzékeli.
Gondolja el, hogy azon a helyen, ahol addig a belek és a többi szerv kényelmesen elfért, most osztozkodni kénytelen holmi "betolakodóval" - nyilván a csemete, a méh és az összenyomott szervek  keresik a helyet.
Amennyiben ezek a fájdalmak felerősödnének, jellegük megváltozna, vagy rendszeres méhösszehúzódással társulna, keresse fel orvosát, vizsgálat céljából.
További jó egészséget kívánok: 
Tóth AnnaKérdés:
A terhességem 23. hetében vagyok és pár hete - menstruációs görcsökre hasonlító- enyhe fájdalmat érzek időnként az alhasi és deréktájékon. Kérdezném, hogy vajon ez a méh növekedésének természetes kísérőjelensége lenne?
Válasz:
Két különböző dologról lehet szó. Az első eset inkább arra utal, hogy rendellenes méhtevékenység lehet, tehát a méhszáj állapotát vizsgálattal ellenőrizni kell! Ha ez rendben van, csak akkor lehet ráfogni a méh növekedésére  a (valószínűleg a méhszalagok feszülése miatti) panaszokat.
Dr. Nagy László

Kérdés:
17 hetes terhes vagyok. Tegnap kora éjszaka arra ébredtem, hogy fáj az alhasam teljes terjedelemben és a jobb oldalam is. A fájdalom nem görcs szerű, hanem éles, hasogató és "csak" akkor jelentkezik, ha felállok, vagy állok, de ebben az esetben folyamatos. Ha ülök és fekszem, semmi gond, de ha mozdulok, újra érzem. Olvastam, hogy az alhasi fajdalom normális, ha pár órán belül elmúlik, de nálam már lassan 24 órája tart. A terhességgel eddig semmi probléma nem volt. Normális ez az elhúzódó fájdalom?
Válasz:
Feszülnek a méhszalagok, Ön pedig azt hiszi, hogy dolgozhat, élhet tovább, mint azelőtt. A baba jelzett. Ez egy más állapot!
Próbálja meg pár napig a teljes testi és szellemi béke állapotát: fogadjunk nem lesznek panaszai. Gondolkodjon el tehát, hogy mit szabad és mit nem: ez egy intés a megváltozott viszonyokra!
Dr. Nagy László

Kérdés:
14 hetes várandós vagyok, két napja fájni kezdett a derekam, egészen lent, mint amikor nagyon elfáradok.  Most semmi olyat nem tettem, ami különösebben fárasztó lenne. Gyalog járok mindenhova, de ez eddig is így volt. Éjszaka kipihentem, másnap reggel nem fájt, de aztán napközben újra kezdődött. Nem túl korai még ez a derékfájás? Mi lesz, ha igazán nagy lesz a pocakom?
Válasz:
Sajnos a terhesség alatt sok hasonló probléma felmerül.
A derékfájást mindenképpen el kell különítenie a méh görcsölésétől, ami sok esetben deréktáji húzó fájdalomként jelentkezik.
Amennyiben ez kizárható, akkor talán a későbbiekben a rendszeres terhestorna javasolt, amennyiben állapota megengedi.
Tóth Anna

Kérdés:
A terhesség 9. hetében vagyok, hátrahajló a méhem és alhasi - nem görcsszerű - fájdalmaim vannak, melyek nem túl erősek, max. 1 percig tartanak és szabálytalan időközönként ismétlődnek - egyelőre csak a mai napon. Más kísérő tünetem nincs, mi lehet ez?
Válasz:
A méh nő, alhasi vérbőség van és az elhelyezkedés miatt jobban feszülnek a méhszalagok is. Feküdjön sokat hason: a méh további növekedése során ki fog emelkedni a hátrahajló pózból és akkor a panaszok megszűnnek.
Dr. Nagy László

Kérdés:
Első terhességem 8. hetében tartok és két nappal ezelőtt jobboldali alhasi fájdalom kezdődött, ami azóta is tart. Orvosom pár hét fekvést javasolt és hormon tablettákat kaptam, mert nehezen akar megtapadni a magzat. Tehetek ezen kívül bármit, hogy ne szakadjon meg a terhesség? Meddig tart ez a veszélyes állapot és van-e esély, hogy szerencsésen túljussak rajta?
Válasz:
Véleményem szerint az alhasi vérbőség és a méhszalagok feszülése okozza a panaszait, ami terhességben az első három hónapban egyáltalán nem szokatlan tünet. Az, hogy egyik oldalra lokalizálódik, lehet akár vakbélműtét, akár korábbi un. petefészek gyulladás miatti kis hegesedés következménye, vagy egyszerűen alkati sajátosság. A hormontablettával biztosan nem tesznek kárt, a pihenés, a fizikai és szellemi terhelés mellőzése pedig a valódi oki kezelés.
Elárulom, középidő felé, amikor a méh már majdnem a köldökig ér, hasonló, sőt, a méhfal időszakos kőkemény befeszülésével is számolni lehet. Ahogy most a vérzés hiánya, akkor a méhszáj állapotának nem-változása jelenti a megnyugvást.
Ez egy "más állapot"!
Dr. Nagy László

Kérdés:
Terhességem 6. hetében járok. Fél évvel ezelőtt volt egy vetélésem. Eddig (nincs egy hete) reggel és este alhasi fájdalmaim voltak. Tegnap éjszaka ez már elviselhetetlenné vált, olyan, mint egy menstruáció előtti erős alhasi fájdalom, csak görcs nélkül és folyamatosan, deréktáji fájdalommal párosulva. Sajnos a fájdalom egész nap végigkísér, nem szűnik. A fekvés lehetetlen, bár bármit csinálok fáj. Egy ultrahangspecialista megnyugtatott ma, hogy a baba él, dobog a szíve. Vérzés nincs, csak kevés sötétsárga váladék. Manuális vizsgálat ezidáig nem történt. Olvastam a hasi vérbőségről, de ennek ennyire kell fájnia? És meddig? Még a Magne B6 tabletta sem gyengíti a fájdalmat.
Válasz:
A koraterhesség úgy telik el, hogy állandó az az érzés, mintha bármikor meg  akarna jönni a menstruáció. Mivel Ön egy sikertelen terhesség után van,  aggodalma, hozzáállása sokkal másabb, mint anélkül lenne. Ez a folyamat  lényegében egy pszychoszomatikus betegség, amely ugyanúgy önfenntartó és magát erősítő, mint a fájós fogra gondolni...
Az, hogy nincs vérzés és a baba fejlődik, jó jel. A MagneB6 jelen esetben  szenteltvíz. Ha abból indulunk ki, hogy azért hormonális ingadozások is lehetnek a háttérben, a terhességi hormonokkal való kezelés (pl. Duphaston tabletta) nagyon jó hatású. Egyként 1-1 szem Pipolphen a görcsöket hamar szünteti.
Dr. Nagy László

Kérdés:
4-5 hetes terhes vagyok. Elég rosszul alszom, tegnap éjjel arra ébredtem, hogy nyomást érzek az alhasamban, ez természetes ilyenkor?
Válasz:
A terhesség során a kismamák néha észlelnek alhasi nyomást, feszülést, kisebb görcsöket, ezek gyakorlatilag a terhesség természetes velejárói. Akkor viszont feltétlen oda kell figyelni, ha
rendszeres görcsölés, vagy esetleg vérzés jelentkezne.
Dr. Ács Nándor

Kérdés:
Mi lehet az oka egy petefészek szúrásnak, amikor 3 hetes terhes vagyok?
Válasz:
Nem hiszem, hogy valóban a petefészket érzi. Kés meg remélem, a közelben sincs...
Félre a tréfát: a  terhesség elején a pete kilökődési helyén sárgatest, nem egy esetben kis ciszta is kialakul. Ez okozhat bizonytalan hasi tüneteket, de valószínűbb, hogy még ennél is ártalmatlanabb a dolog: az alhasi vérbőség miatt olyan szurkáló-hasi teltség-feszítés szerű érzés van. Pont olyan, mint amikor készül megjönni a menstruáció. Ezt a terhesség hamar "kinövi".
A koraterhességet valóban fenyegető jelek nem ezek.
Dr. Nagy László