Rendelő - Az átlagostól eltérő magzatvíz

Rendelő Gyermekvállalás Várandósság Veszélyeztetett terhesség Magzatvíz és köldökzsinór Az átlagostól eltérő magzatvíz

Az átlagostól eltérő magzatvíz:

Kérdés:
19 hetes terhes vagyok,  volt a magzatvíz-vétel (nem túl jó AFP eredmény miatt csináltatta az orvos). A magzatvíznek barnás elszíneződése volt, mely az orvos szerint egy korábbi vérzésemmel lehet összefüggésben. Nyugtalanít viszont hogy a magzatvíz színe utalt rá.. Lehet összefüggésben genetikai problémával, vagy valóban a magzatvíz nem "tisztul" le ilyen rövid (?) idő alatt?
Válasz:
Valóban lehetséges, hogy egy korábbi vérezgetés nyomait látták a magzatvízben, ha azóta nincs panasza, akkor emiatt nem kell félnie, persze valószínűleg maximális pihenés javasolt.
Attól ne tartson, hogy a magzatvíz színe a baba fejlődési rendellenességére utalna, ez szinte kizárt.
Dr. Ács NándorKérdés:
Jelenleg 33. hetes terhes vagyok. A 30. héten végzett ultrahangon "lényegesen kevesebb magzatvizet" diagnosztizáltak. Mit tehetek, hogy minél tovább tartson a terhességem? Az jelent-e valamit, hogy sokszor érzek az alhasban szúró-nyilalló fájdalmat? Séta közben is gyakorta fáj a hasam. Egyébként nagyon jól érzem magam és úgy gondolom, ha valami nem jó a babának és nem érzi jól magát én biztosan érezném már...
Válasz:
Az átlagosnál kevesebb magzatvizet elég sokszor észleljük ultrahang vizsgálat során. Ennek vannak olyan okai, amiket ki lehet és kell zárni, ha ilyen okot nem találunk, akkor általában semmi gond nem szokott lenni.
Mindenesetre helyesnek tartom, hogy a babájára fokozott figyelmet fordítanak. Ön  nem sokat tehet azért, hogy a magzatvíz több legyen, azt javasolnám viszont, hogy a komolyabb fizikális megterhelést kerülje ebben a helyzetben. Az persze sajnos nem igaz, hogy, ha a babánál valami gond lenne, azt az édesanya megérezné.
Dr. Ács Nándor

Kérdés:
A nőgyógyászom megállapította, hogy kevés a magzatvizem, mire számíthatok a terhességem alatt? A következő kérdésem, hogy most vagyok a 37.hétben, de a gyermekem farfekvésű. Van még rá esély, hogy a gyermekem a szülés előtt befordul a megfelelő pozícióba? Ha nem fordul be mire számíthatok a szülés alatt? (A méhszájam még teljesen zárt)
Válasz:
Kevesebb magzatvíz+faros fekvés+37. hét= nagy valószínűséggel farvégű szülés. 
A kevesebb magzatvíz a 37. hét körül rendkívül szubjektív, mert a víz magzathoz mért mennyisége az utolsó hetekben csökkent. A normális és kóros csökkenés közti különbség megítélése szubjektív, nagy gyakorlatot igényel. Aki először látja Önt ultrahangon, az biztosan nem tudja megmondani! Aki egész terhessége során nyomon követte és kellő tapasztalattal is rendelkezik, az pedig tudja azokat a kiegészítő "megnézendőket" az ultrahang során, amiből egyértelműen kiderül a tényállás.
A leírtak alapján, "önmagában ettől" még nem kell aggódnia. Készüljünk a békére, persze tartsuk szárazon a puskaport...
Dr. Nagy László

Kérdés:
A terhesség 20 hetében "jelentősen kevés a magzatvíz az ultrahangos vizsgálat szerint Milyen kockázatokat rejt ez a leendő "KISLÁNYOMra" ?
Válasz:
Részletes ultrahangos vizsgálattal kutatni kell olyan fejlődési rendellenességet, amely oka lehet, ilyenek pl. a magzati vesék fejlődési zavarai. A 20. hét körül, ha nem volt magzatvízcsorgás (ez eset szinte mindig vetéléshez vezet...), akkor rendellenességet kell keresni. Lehet elvben olyan kóros állapot is, amely a baba elégtelen tápanyag ellátottságán alapszik, de ez inkább későbbi kor terméke.
Egyszóval: nem szabad belenyugodni, mert ártalmatlan okok garmadája mellett súlyos baj is lehet. Addig kell menni, amíg valaki kellő tapasztalattal meg nem cáfolja a hírt vagy meg nem találja a baj okát.
Dr. Nagy László

Kérdés:
A 19. héten végzett genetikai ultrahangvizsgálat megállapította, hogy a magzatvíz mennyisége esetemben a normálisnál kevesebb.
Három hét múlva visszarendeltek kontrollvizsgálatra. Hallomásból tudom, hogy ez a probléma idővel rendeződik, de engem ezek az érvek nem igazán nyugtatnak meg, mert mi történik ha mégsem? Az lenne a kérdésem, hogy egyáltalán nem lehet befolyásolni, pl. táplálkozással, életmódváltással stb. ezt a folyamatot illetve mi történik akkor, ha nem rendeződik a probléma? Ha netalántán nem lehet tenni semmit és nem rendeződik a probléma, akkor mi a teendő a későbbiekben, mire kell vigyázni, lehet-e meg így is egészséges gyermekem? Milyen gyakorisággal fordul elő és mi az oka ennek a problémának? Emellett fölvetődik bennem a kérdés, hogy sok esetben eltérnek bizonyos paraméterek az átlagtól pl. vérnyomás, mégis az illető sokáig él gond nélkül.
Válasz:
A magzatvíz termelődése és felszívódása annyi mindentől függ, hogy lehetetlen elvárni a szervezettől a pontos szintentartást. Igenis ciklikusan változik és önmagában csak egy tényező... Az esetek többségében a teljes testi és szellemi nyugalom (hiszen ezek hiánya mindenképpen visszahat a méh és a lepény vér és tápanyag ellátására) rendezi az átmeneti zavart.
Amit viszont keresni kell: olyan anomáliákat ki kell zárni, ami a magzat oldaláról befolyásolják a magzatvíz-egyensúlyt és itt elsősorban vesefejlődési zavarokra gondolok. Ha jól fejlődő gyomor és húgyhólyag látható az ultrahang vizsgálat során, akkor nagy valószínűséggel magzati ok nemigen áll fenn.
Szerintem a tanácsaim megfogadása mellett nyugodtan várhatja a kontrollt.
Célszerű, ha nagy tapasztalatú ultrahangos vizsgálja meg, mivel a magzatvíz megítélése erősen szubjektív...
Dr. Nagy László

Kérdés:
22. hetes kismama vagyok a 4. gyermekemmel. Nőgyógyászom a minap végzett UH-vizsgálaton az átlagosnál kicsit több magzatvizet talált (az eddigi UH-okon nem volt ilyen). Szerinte ennek 3 oka lehet:
1. a lepény kicsit több vizet termel, de ennek nincs jelentősége
2. kezdődő terhességi diabétesz első jele
3. fejlődési rendellenesség
Ez utóbbit eléggé kizártnak tartotta, mivel az AFP-m jó lett (1,0 MoM), a genetikai Uh-n sem láttak semmi gyanúsat, és most is jó alaposan végignézte a babát, de nem látott eltérést.
Kérdésem, hogy milyen fejlődési rendellenességeknél fordul elő a több magzatvíz? Elképzelhető, hogy ezek a rendellenességek eddig nem látszottak az UH-on? Mekkora százalékban szokott előfordulni cukorbetegség, ill. rendellenesség a több magzatvizes esetekben?
Válasz:
Nőgyógyásza helyesen sorolta fel a leggyakoribb okok egy részét, de a leggyakoribb 2 dolgot nem említette:
1. A kicsit több magzatvíz az ismétlésnél már normálisnak minősül. Ne felejtsük el, hogy ebben sok szubjektív elem van.
2. Az esetek mintegy 60%-ban nem tudjuk mi okozza a több magzatvizet, de ezen esetekben nagyon ritkán van baj a magzattal!
A cukorbetegséget szűrni kell, el kell végezni a megfelelő vizsgálatokat így ez az ok kizárható.
Valóban vannak fejlődési rendellenességek, melyek magzatvíz felszaporodással, szakszóval: hidramnion, járnak. Ennek kizárására genetikai centrumhoz kell fordulni.
Dr. Csákány M. György

Kérdés:
Az elmúlt időszakban több , egymásnak ellentmondó véleményt hallottam az ultrahangon látható magzatvíz többlet okáról, illetve kapcsolatáról az alacsony AFP eredménnyel.
A genetikus szerint ez megerősítheti a genetikai problémát, az orvosom szerint kizárhatja (konkrétan Down kór ).
Pillanatnyilag a magzatvíz vizsgálat eredményemre várok , és borzasztóan szkeptikusan állok a helyzet előtt.
Válasz:
A többlet magzatvíz valóban inkább az un. velőcső-záródási rendellenességekhez szokott társulni, mint pl. a nyitott gerinc. Down kórban a magzatvíz mennyisége önmagában nem, csak más jelekkel együtt kórjelző.
Többlet magzatvizet okozhat pl. a terhesség talaján létrejövő anyai cukoranyagcsere-zavar is. Bizonyos magzati rendellenességekhez is társulhat bővebb magzatvíz, ezek egy részében azonban egyértelmű egyéb jeleket is találunk.
És amit még tudni kell: a magzatvíz mennyisége dinamikusan változik, megítélése szubjektív. Csak többszöri ismételt vizsgálat alapján lehet tényszerűen kimondani az esetek többségében, hogy  bizonyítottan több vagy kevesebb az átlagosnál.
Dr. Nagy László

Kérdés:
34 hetes terhes vagyok. Az ultrahang leletem szerint több a magzatvizem az átlagosnál. A baba arca rendben van, az ultrahangos semmi elváltozást nem lát a babán. Minden leletem jó volt eddig. Nagyon meg vagyok ijedve, mert ez valamiféle genetikai rendellenességre is utalhat.
Válasz:
Ne genetikai rendellenességre gondoljon! A magzatvíz utolsó harmadban való felszaporodása leggyakrabban annak köszönhető, hogy a terhességi hormonok a cukoranyagcserében okoznak nemkívánatos változásokat: ezt terhességi cukorbetegségnek hívjuk, de alapvető tulajdonsága, hogy szülés után nyom nélkül visszafejlődik. 
Ha megfordítom a logikát: ultrahangosként elmondhatom, hogy nem egy esetben a kórképre csak és kizárólag a megnövekedett magzatvíz utalt. E célból nálunk a terhesség különböző szakaszaiban szűrővizsgálatokat végzünk. E célra az éhgyomori cukor nem alkalmas, a szabványos tartalmú étkezések utáni másfél órás értéket szoktuk nézni. Bízom benne, hogy ezt a vizsgálatot (egyszerű vérvizsgálat) Önöknél is végzik. 
Zárómondat: a terhességi cukor-zavarok legnagyobb többsége egyszerű, mennyiségi és minőségi alapon meghatározandó diétával egyensúlyban tartható. 
És végül: sokszor semmi ok nem található, ami a magzatvíz átmeneti megszaporodását okozhatná. Tehát: kivizsgálása javasolt.
Dr. Nagy László

Kérdés:
Várandósságom 26. hetében  megállapították, hogy a normálisnál több a magzatvizem. Kéthetente kell mennem UH-os ellenőrzésre, hogy nincs-e a babának valamilyen rendellenessége.
Szeretném tudni, hogy milyen rendellenességeket okozhat a sok magzatvíz, valamint azt, hogy én a víz mennyiségét só-, és fehérjeszegény diétával, valamint napi 1 l folyadékbevitellel tudom-e csökkenteni, szabályozni?
Válasz:
Szokásosnál több magzatvizet elég gyakran észlelünk a terhesgondozás során. A több magzatvízzel nem az a gond, amitől Ön tart, hogy a babánál valami szövődményt okozna, éppen fordítva van a dolog. A magzat bizonyos rendellenességeihez gyakrabban társul túlzottan sok magzatvíz termelés, ezért szoktuk a sok víz észlelésekor a babát még gondosabban ellenőrizni. A magzatvíz mennyiségét diétával nem tudja befolyásolni, sőt az Ön által felvetett napi 1 liter folyadékbevitel, és a fehérjeszegény diéta a terhesség során kifejezetten káros lehet. Régen például az ödémás (vizenyős) kismamáknál a folyadékbevitel megszorítását javasolták, de ma már tudjuk, hogy ez elavult nézet, inkább csak fokozza a bajt, ilyenkor is bőven fogyasztható folyadék. Visszatérve az Ön aggodalmára, azt hiszem, hogy ha eddig egészségesnek találták a kisbabáját, akkor újdonságot már a későbbiekben sem fognak felismerni.
Dr. Ács Nándor

Kérdés:
Nálam két hét eltéréssel (20. és 22. hét) sok magzatvizet állapítottak meg, két hét múlva újabb controllra és TORCH vizsgálatra kell mennem. Az ultrahangon "megnyugtattak", hogy a sok magzatvíz semmiképpen nem jó jel, bár a babán semmi probléma vagy elváltozás nem látszik. Kérdésemre azt a választ kaptam, hogy a sok magzatvíznek rengeteg oka lehet. Milyen és mennyire súlyos problémák állhatnak mögötte?
Válasz:
Valószínűleg nem nagyon fog örülni ennek, de én is azzal kezdeném, hogy a túl sok magzatvíznek igen sok oka lehet, mind a baba, mind a mama részéről. Megnyugtatásképp annyit mondanék azért, hogy ilyen leletet nem ritkán észlelünk, és a legtöbb esetben semmi komoly eltérés nincs mögötte. A mama részéről például fertőzések, anyagcsere betegségek, szívbetegségek szerepelhetnek okként, a baba részéről pedig fertőzések, illetve esetleges nyelési nehézségek. A lényeg: ha a TORCH negatív, és az ultrahangon sem észlelnek kórosat (persze gyakorlott ultrahangos szakember), akkor különösebb aggodalomra nincs ok!
Dr. Ács Nándor