Rendelő - Mit mutat az ultrahang

Rendelő Gyermekvállalás Várandósság Terhesgondozás Terhesség alatti vizsgálatok Ultrahang Mit mutat az ultrahang

Mit mutat az ultrahang:

Kérdés:
Mit jelent  a TTD??
Válasz:
A TTD a mellkas átmérőt jelenti.
Dr. Ács Nándor

Kérdés:
Az ultrahang vizsgálatok során különböző adatokat írnak a leletre. (pl.:BPD, FL, THQ stb.) A kérdésem, hogy létezik-e olyan táblázat amely az egyes terhességi hetekre vonatkoztatva tartalmazza a különböző, fent említett mutatószámok normális értékeit illetve intervallumát és a rövidítések jelentését.
Válasz:
Igen hozzá lehet jutni ilyen táblázatokhoz, ha másképp nem, könyvtárban a szülészeti ultrahang diagnosztikai kézikönyvben. Biztos, hogy a neten is megtalálható, de hirtelen tuti címet nem tudok.
Egy ilyen táblázatot persze kellő kritikával kell olvasni, mert a magzatok fejlődése nem egyforma és nem lineáris. 
A terhességi korra fejátmérő (bpd) az idő legnagyobb részében jellemző, tipikus értékei: 12 hétkörül 20 mm, félidőben kb. 50 mm, a 30. hét körül 80 mm. A THQ, avagy mellkas átmérő a bpd-vel 1 cm-en belül "együtt fut"; a combcsont hossza (FL pedig átlag a bpd 2/3-a.
Dr. Nagy László

Kérdés:
Tényleg igaz az, hogy a terhesség alatti ultrahang vizsgálatoknál nem "kell", hogy nézzék a végtagokat?  Több orvos véleménye szerint ez nem tartozik bele a "rutinvizsgálatba", csak a koponya, a gerinc, a combcsont, a szív, a gyomor, a köldökzsinór, a méhlepény tapadása és a magzatvíz vizsgálata?! 
Válasz:
Azzal kezdeném, hogy én nem elsősorban ultrahanggal foglalkozom, de kérdésére válaszolva 18-20 hetes szűrővizsgálat során az ún. hosszú, csöves csontokat vizsgálni szokás. Ez az alkar csontjait, és a lábszárat is jelenti. A kéz, és a lábfej vizsgálata már nem mindig könnyű. És persze az is igaz, hogy sajnos az ultrahang vizsgálat pontossága sem 100 %-os, mint ahogyan más vizsgálatoké sem.
Dr. Ács Nándor

Kérdés:
Második gyermekünk fejlődési rendellenességgel született, a bal alkarja nem fejlődött ki, a könyöke alatt sajnos véget ér a karja. Mivel gyógyszereket nem szedek, nem dohányzom, nem kábítószerezek, nem iszom és egyéb káros szenvedélyem sincs, az orvosok szerint a kislánynak lenyomhatta egy amnionszalag a kezét (végtagbimbót) a korai fejlődési szakaszban. A családban semmilyen rendellenesség nincs, nem fordult elő. Ön szerint is ez fordulhatott elő? A terhesség alatt az összes eredmény, ultrahang-vizsgálat szerint is minden rendben volt. Mennyire lehetett volna ezt felfedezni, egyáltalán lehet-e látni egy amnionszalagot az ultrahangon?
Válasz:
Azt hiszem, hogy valóban arról lehet szó, hogy a méhen belül egy úgynevezett amnion szalag kialakulása okozta kéz ki nem fejlődését.
Ennek okairól sajnos nem sokat tudunk, ismétlődése mindenesetre igen valószínűtlen. Ultrahang vizsgálat során elvben fel kellene ismerni az ilyen rendellenességet (nem a szalagot, hanem a kéz hiányát), de, mint minden vizsgálómódszer esetén, ultrahang vizsgálat során sem 100 % sajnos a szűrés aránya. Ezt így utólag, konkrét adatok és leletek nélkül pontosabban megítélni nem lehet.
Dr. Ács Nándor

Kérdés:
21 hetes terhesen az ultrahangon egy bizonyos amnionszalagot fedeztek fel. Kérdezném, hogy ez mi mitől lehet és okozhat e gondot?
Válasz:
Az amnionszalag egy húrszerű vagy szalagszerű képződmény a méh üregén belül. A  nevéből is következően a peteűrön belül van (!), tehát a terhességben jön létre.
Teljesen véletlenszerűen szoktuk felfedezni, becsléseim szerint akár 1 %-ban is előfordul. Amit vizsgálni kell: az elhelyezkedése és a magzathoz való viszonya. Legtöbbször, kicsi, rövid húr, ami mellett a magzat zavartalanul mozog és ekkor nincs jelentősége, azon túl, hogy tudnunk kell róla. Extrém esetekben sajnos már olyat is láttunk, hogy a terhesség korai szakában
úgymond lefűzött bizonyos magzati részeket és így ártalmat okozott.
Meggyőződésem, hogy az Önök esetében lényegében egy ártalmatlan "melléklelet" szintű dologról van szó.
Dr. Nagy László

Kérdés:
Ma voltunk 3D ultrahangon, kicsit csalódtam, mert igazán arra számítottam, hogy a babával, illetve az ő egészségével kapcsolatban többet fogunk majd megtudni, mint egy sima ultrarhang esetében.  Még arra a kérdésre sem kaptam választ, hogy normális dolog-e egy 22 hetes babától, hogy keresztben fekszik, s a térde majdnem hozzáér a homlokához.
Válasz:
A 22 hetes babának (és ez még kb. egy hónapig tart) a lehető legtágabb helye van: a méh térfogatához viszonyítva ekkor a relatíve legtöbb a magzatvíz. Ilyenkor egyet lehet mondani: "ebben a pillanatban" így és így helyezkedik el a baba. Mire az ajtóig kiér, változhat.
A babák egyébként szeretik a különféle összekuporodott pózokat, valamelyik végtagjuk szinte állandóan a hasuk-fejük előtt van. Van, amelyik szalutál, van, amelyik összegömbölyödik és utána persze rúg egy hatalmasat. Mintegy 200 féle magzatmozgás regisztrálható ilyentájt...
A 3D-hez persze idő kell, mert néhány statikus képből ezt végülis a számítógép számolja ki ("rendereli") Maradjon a normál ultrahangnál, esetleg erről kérjen egy videót és amikor visszanézi, maga is látni fogja a babája mozgásait. És innentől nem félelmetes, hanem lenyűgöző élmény.
Dr. Nagy László

Kérdés:
A barátnőm volt 18 hetes UH-on, ahol "nem találták" a baba gyomrát. Azt mondták, 2 hét múlva menjen vissza kontrollra. Igy is volt: de ezen az UH-on is csak egy kis "pötty" látszott, mire azt írták a papiíjára, hogy "lényegesen kisebb a gyomra az átlagnál". A barátnőm kérdezte, hogy ez baj-e. Azt mondta az orvos, hogy nem, de azért 2 hét múlva megint menjen vissza kontrollra.
Válasz:
A gyomor attól kimutatható, hogy a baba magzatvizet nyel és a folyadéktartalmú gyomor sötét foltként látható. A folyamatos kontroll jogos, hiszen a magzatvíz tovább vonul a  bélrendszerben és a gyomor teltsége folyamatosan változik. Elvben felmerül a nyelőcső fejlődési rendellenessége is, amely, ha igazolást nyer, akár szülés után azonnali műtétet is igényelhet. Az esetek többségében azonban a záróizmok beidegzésének méhen belüli lassabb fejlodése áll a háttérben: ezt az ismételt vizsgálatok igazolhatják.
Dr. Nagy László

Kérdés:
21. héten végzett uh vizsgálat leletére azt írták, hogy a hólyagban jelenleg folyadék nem ábrázolódik, hólyagtelődés kontrollja két hét múlva. Gond az ha nincs folyadék a hólyagban?
Válasz:
Egyszeri vizsgálatnál semmi esetre sem, főleg, ha egyúttal normális magzatvizet írtak le. A baba ugyanúgy termeli időszakosan a vizeletet és beleüríti a peteűrbe. HA ilyenkor végzünk ultrahang vizsgálatot, üresnek látjuk. Nagyon valószínűtlen, hogy bizonyos idő (akár a példa szerinti két hét) múlva pont ugyanilyen időpontot sikerüljön elkapni. Egyébként ha vizeletrendszerbeli fejlődési rendellenességre gyanú lenne, a magzatvíz mennyisége kóros tartományba esne...
Dr. Nagy László

Kérdés:
A 16. hetes AFP vizsgálaton az MOM érték 0,59 volt. Visszarendeltek ultrahang vizsgálatra, ennek eredményei: BPD:44mm, FL:25mm. A többi vizsgált tulajdonság normálisnak mutatkozott a lelet szerint. 4 hét múlva csövescsont kontrollra rendeltek vissza. Az FL értéke mely mérettartományban normális a 18. héten és a magzatomnál mért érték utal-e valamilyen problémára.
Válasz:
A javasolt kontroll célirányos, és tapasztalataim szerint  igazolni tudja a normális viszonyokat.
Az FL, azaz combcsont-hossz normál értéke jó közelítéssel a fejátmérő (bpd) kétharmadának felel meg. A kontroll valószínűleg azt célozza, hogy nem volt pontosan Válasz:vizualizálhatóVálasz: a combcsont.
A kisebb értékek egyébként örökletes csontrendszeri zavarra is utalhatnának, tehát magam is a (pár hét múlva végzendő) kontroll pártján vagyok. Keressen egy megbízható ultrahangos intézményt és valószínűleg meg fog nyugodni.
Dr. Nagy László

Kérdés:
Feleségem 19 hetes terhes.  Tegnap voltunk újra ultrahangon. Minden testrészen szépen rendben végiment és rendben talált, aztán a szívhez érve vagy 10 percig nézegette. A kínos és idegesítő 10 perc után azt mondta, hogy a négy részt kereste, aminek arányosnak kellene lennie, de nem nagyon talált jó szöget. Aztán áttért a nemének megállapítására: kislány! Ezután újból visszatért a szívre, és immár azt mondta, rendben. De azért 3 hét múlva újból nézzük meg!
Válasz:
Maradjunk annyiban - és mint gyakorló ultrahangos mondom - hogy a gyermek ebben a korban annyiféle pozitúrában lehet, hogy nagyon is valószínű, ha valamelyik testrésze nem látható jól és percek múlva, egy más rész vizsgálatánál észlelt helyzetváltoztatás után sikerül csak jól látótérbe hozni.
Ami a 3 hetes kontrollt illeti: igen lelkiismeretes a kollega. Én nem látok benne mást, mint a kismama és babája iránt érzett fokozott óvatosságot. És még valamit tudniuk kell: ha bármi eltérést talált volna, azt KÖTELES lett volna közölni. Így tehát csak arról szól a dolog, hogy önmaga és Önök számára minimálisra akarja csökkenteni a természetesen előforduló emberi tévedés lehetőségét. Én is ezt képviselem, így álláspontját tisztelem.
Dr. Nagy László

Kérdés:
Mit jelentenek: AD1, AC, HC, Femur?
Van egy HUM nevű rövidítés, amire sosem írnak semmit (egyik papíromon sem).
Válasz:
A kért ultrahang rövidítések: AD: has átmérő, AC: haskörfogat, HC: fejkörfogat, Femur: combcsont-hossz.
A HUM rövidítés  a felkarcsontra vonatkozik, de őszintén szólva nem tudom, hogy milyen lapon szerepel és miért, ugyanis soha nem szoktuk mérni. Emiatt tehát ne aggódjon, nem azért nem szerepeltetik, mert hiányozna a baba karja.
Dr. Ács Nándor

Kérdés:
A 12. héten elvégzett ultrahangos vizsgálatnál milyen értékeket mérnek? Az itt mért NT értékének milyen értékek között kell szerepelnie? Illetve ha rendellenesség van az miben nyilvánul meg?
Válasz:
A 12. héten elvégzett ultrahang vizsgálat során, ha azt gyakorlott vizsgáló végzi, már komoly szűrésnek kell történnie. Ilyenkor át lehet tekinteni a magzat egyes szerveinek fejlődését, illetve a testméretek mérésével meghatározható a terhesség pontos kora. Az Ön által kérdezett NT érték a tarkótáji folyadékgyülem vastagságát jelenti. Mérésének az adja a jelentőségét, hogy az NT érték pl. Down szindrómás, vagy más kromoszóma rendellenességgel fejlődő magzat esetén magasabb. Pontos értéket azért nehéz most megadnom, mert ebben még nem egységes a nemzetközi szakirodalom álláspontja, és a legkorrektebb nem is milliméterben, hanem MoM-ben megadni ezt az értéket is, mint az AFP-t. Általában 4-5 mm felett már mindenképpen fel kell vetni a rendellenesség fokozott kockázatának esélyét, és a megfelelő további vizsgálatokat el kell végezni.
Dr. Ács Nándor
Általában mérik a fejátmérőt (bpd), a magzat ülőmagasságát (Crl) és a  nyaki redőt, ez az NT. Ez normál esetben kisebb 3 mm-nél a 12. héten. Magasabb értéke estén kutatni kell rendellenesség után. Tehát nem bizonyítja, csak felveti, hogy lehet valami gond.
Dr. Nagy László

Kérdés:
20. héten végzett ultrahanggal kapcsolatban van egy kérdésem. Mindent teljesen rendben találtak, csupán egy érték: OK: 9 mm közelít a felső határértékhez. Az orvosom azt javasolta, hogy egy hónap múlva ismételjük meg az ultrahang vizsgálatot.
Válasz:
Ezzel a jellel a magzati koponyán belül az oldalkamrák tágasságát jelölik.
Az írt számadat a 20. héten nem esik kóros tartományba és önmagában nem jelent magzati ártalmat. Egyetértek a kollégával, hogy célszerű kontrollt végezni, mindenképp nagy tapasztalatú (un. C-kategóriás) vizsgáló bevonásával. Véleményem szerint nem lesz probléma. Az oldalkamrák tágulata egyébként a magzat idegrendszerének fejlődési zavarát idézheti elő, ezzel olyankor kell számolni, ha a kamra szélessége eléri azon koponyafél felét (csak a teljesség kedvéért példa: a huszadik héten a koponya átmérő meghaladja az 5 cm-t, ennek a fele legalább 25 mm. Kóros a tágasság, ha meghaladja a 12-13 mm-t...)
Dr. Nagy László

Kérdés:
Elvileg 20 hetes terhes vagyok, amikor a szakirodalom szerint a baba fejátmérője 50 mm. Az én kicsimé csak 44. Ez mennyi idős terhességnek felel meg? Lehet, hogy a kicsim tényleg 20 hetes, csak most lassabban fejlődő stádiumban van?
Válasz:
Lehet, hogy még nem húsz, csak 18 hetes, a fejátmérő kb. ennyinek felel meg.
Mekkora volt a számítás szerinti 12 hetes ultrahang idején? Ha ott is két hét volt az eltérés: egyszerűen más a terhesség kora.
Dr. Nagy László

Kérdés:
Párom 32 hetes terhes. A tegnapi UH-vizsgálat leletére ráírtak egy THQ=81 mm. értéket. Ez mit takar?
Válasz:
Ez a rövidítés a mellkas harántátmérő idegen nevének elfogadott rövidítése, mértéke általában együtt mozog a fejátmérővel (bpd) és a 31-32. héten a 81 mm normál értéknek számít.
Dr. Nagy László

Kérdés:
11 hetes terhes vagyok.
Az első leletem szerint: Egy élő embryo látható. CRL: 32 mm. A terhesség kora 10 hét (3 nap). A petezsák felső pólusánál vékony haematomacsík látható.
A második lelet szerint: Egy élő embryo látható. CRL 38 mm. A terhesség kora 11 hét (4 nap). A petezsák alsó pólusánál szervülő haematomacsík látható.
A haematomacsík változása javulást, vagy rosszabbodást jelez-e, mit jelent a "szervülő" szó?
Első gyermekem első ultrahangos leletén: CRL: 53 mm. A túl nagy eltérés ebben a korban nem jelent-e kóros fejlődést?
Válasz:
A szervülő vérömleny mindenképpen jó jel és bíztató a terhesség továbbviselése szempontjából.
A CRL (magzati ülőmagasság) értéke napról-napra változik terhesség növekedése során. A 38 m-es CRL normál érték a terhesség 10-11. hetében; az 53 mm egy kb. héttel későbbi időpontban elvégzett vizsgálat eredménye lehet.
Ne fordítsa meg a helyzetet: a CRL értéke a terhesség korát mutatja és nem "jó" vagy "rossz". A lényeg: az egymást követő vizsgálatok növekedést mutassanak.
Dr. Nagy László

Kérdés:
Mikor lehet érdeklődni a baba neme iránt, és mekkora biztonsággal tudják megállapítani?
Válasz:
A baba nemét az ultrahang készülék és a vizsgáló tapasztalata, szerencséje alapján először reálisan az 5. hónap táján lehet tippelni. Biztosat a 3. ultrahang szűrés táján (28-32. hét) merhetünk kimondani.
Dr. Nagy László

Kérdés:
Második babánkat várjuk októberre, jelenleg a terhesség 9.hetében tartunk. Sajnos az influenza nem került el bennünket. Az ultrahangos vizsgálat alkalmával azt mondták a magzat 3hét alatt nem fejlődött semmit. Mit jelent ez? Összefüggés van a két dolog között? Gyógyszert nem szedtünk. Sajnos ne kaptunk egyértelmű választ, csak annyit, majd a jövő héten menjünk vissza.
Válasz:
Ebben a korban a magzat szívműködésének bizonyítása az objektív dolog. a baba nagysága ekkor még csak nagy szubjektivitás árán állapítható meg. Ha ezzel hozzáveszi, hogy a magzatok "nem lineárisan" fejlődnek, akkor lehet, hogy semmi oka az aggodalomra. Mindenesetre a hetenkénti kontroll valóban indokolt. Akkor is, ha egy banális influenza általában nem okoz bajt. Keressen fel egy megbízható ultrahangos orvost.
Dr. Nagy László

Kérdés:
Megfigyelhető- e az ultrahangon egy 3 hetes magzat?
Válasz:
Az ultrahang vizsgálat általában a fogamzás után 23-25 nappal tudja kimutatni a terhesség fennállását. Ekkor még nem maga a magzat látszik (az ekkor kb. gombostűfejnyi), hanem a petezsák megléte, annak szabályossága, esetleg a pici szikzacskó. A magzat általában a fogamzást követő 30-35. napon látható; géptől függően esetleg a szívműködés is detektálható.
Dr. Nagy László