Rendelő - Terhességi vészes hányás

Rendelő Gyermekvállalás Várandósság Veszélyeztetett terhesség Terhességi vészes hányás

Terhességi vészes hányás:

Kérdés:
A terhesség elején gyakori hányás esetén fellépő ásványianyag-hiány nem káros-e a növekvő kisbaba fejlődésére? Hogyan lehet Válasz:védekezniVálasz: vagy felkészülni az ilyesmire? 
Válasz:
A terhesség előtt célszerű a raktárakat "feltölteni". Azt javasoljuk, hogy komplex terhességi multivitamin-ásványi anyag készítményt (ilyen pl. a magyar Multivitamin terheseknek vagy a svájci Elevit Pronatal) célszerű már a fogantatás előtt egy-két hónappal szedni 1 db-os napi adagban.
A terhességi hányás során nem kifejezetten a nyomelemekből és vitaminokból fogy ki a szervezet, de az ionos ásványi sók által biztosított sav-bázis egyensúly bomlik meg. Ezek közé olyan banális anyagok tartoznak, mint a konyhasó, a kálium, stb. A hányástól a vér savi vegyhatású lesz és ilyenkor sokszor csak az infúziós kezelés tudja visszabillenteni a mérleg nyelvét.
Dr. Nagy LászlóKérdés:
Menyem 11 hetes terhes. 3 hete kisebb megszakításokkal, erős, fájdalmas görcsökkel járó hányással küszködik. Bármit eszik, epe görcsök kíséretében epét hány. Nagyon sokat szenved, 10 kilót fogyott, és szinte folyamatosan fekszik, mivel az orvosa egy hete befektette a kórházba, és infúziót kap. Más kezelésben nem részesül. Milyen tanácsot tud adni a doktor úr, mert nagyon aggódunk a mamáért és a babáért is.
Válasz:
A terhesség elején - arra érzékeny szervezetben - előfordulhat ilyen betegség, ezt terhességi vészes hányásnak hívják. Az infúziós kezelés célszerű és önmagában elég: az infúziókba minden olyat "beletesznek", amire szüksége van a kismamának.
Lassan "ki kell nőni" ebből a korból: a harmadik hónap végére. Ha a tünetek nem csitulnak, szinte biztos a terhesség által indukált terhességi cukorbetegség. Ez diétával és szükség esetén inzulinnal jól kezelhető, kezelt esetben egészséges gyermek és mama a végeredmény.
Dr. Nagy László