Rendelő - Orgazmus várandósság alatt

Rendelő Lelki dolgok Szexuálpszichológus válaszol Orgazmus várandósság alatt

Orgazmus várandósság alatt:

Kérdés:
Az első kérdésem az lenne, hogy pontosan mi is történik egy nő testében/méhében az orgazmus pillanatában? Amit én összerándulásnak érzek, az pontosan hol (hüvely, méh ...) történik és mi megy végbe?
A következő kérdésem az a terhesség idején történő orgazmusra vonatkozik. Olvastam, hogy nem ártalmas a babára nézve az orgazmus, de mégis szeretném tudni, hogy mi megy végbe ilyenkor, ami a babát is érinti. Normális-e az a tapasztalatom, hogy amióta terhes vagyok az orgazmust követő Válasz:összerándulásokVálasz: gyengébbek? Mivel az élvezet nem lett kisebb, ezért a szervezet automatikus védelmeként könyveltem el a baba szempontjából.
Az utolsó kérdésem is szorosan kapcsolódik az előzőhöz, de egy konkrét esetről van szó. A közelmúltban (5 és fél hónapos terhesen) egy élvezetes estén Válasz:erősVálasz: orgazmusom volt, melyet követően a méhem bekeményedett. A saját kezemmel kitapinthattam a méh teljes formáját. Mi okozta ezt, káros lehet-e a babára vagy nincs jelentősége.

Válasz:
Kérdését nagyon fontosnak tartom, és a legtöbb állapotos kismamát érinti.
A normál terhesség esetén az utolsó 4-6 héttől eltekintve még a hüvelyi közösülés sem okozhat gondot a terhesség, vagy a baba szempontjából. A veszélyeztetett terhesség esetén személyre szólóan ki kell kérni a nőgyógyásza véleményét.
A női orgazmus az alhasi izomzat spontán, reflex szerű, ritmikus összehúzódásával jár. Ezeket az izmokat PC izomcsoportnak nevezzük, melyek a hüvely környéki, a gát és a méh körüli izomcsoportokat foglalják magukba. Ezek a méhben helyet foglaló magzatra csak közvetett hatással vannak. Tehát az orgazmus nem veszélyezteti a magzatot, sem a terhességet. Sőt! Egyre több cikk foglalkozik azzal, hogy feltehetően a magzatra az anya orgazmusa pozitív hatással lehet. Mind pszichésen, mind testileg. Egy fajta torna, mely "frissítő" , "erősítő" hatással van a babára. Kedves kismamák , ne féljenek szeretkezni! Válasszanak kényelmes, kímélő pozíciót a szeretkezéshez. Az utolsó néhány hétben a szülés előtt pedig inkább pettingeljenek párjukkal. Fogadják el a csikló ingerlést. Ne féljenek, hogy az orgazmus megindítaná a szülést.
Kedves Levélíró! Az Ön által leírt tapasztalatok előfordulhatnak, nem kell túlzott figyelmet tulajdonítani nekki. Inkább lazítson! Adja át magát a testi érzéseinek.

Molnár Tamás klinikai szakpszichológus, szexuálpszichológus
Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet, Addiktológia, I. em.
1021 Bp. II. Hűvösvölgyi út 116.
Tel: 06-70-2155-455   vagy    392-7176    vagy    391-5300 / 1442
molnar.tamas@matavnet.hu
http://www.szexterapia.hu  vagy   http://szexterapia.com