Rendelő - Ébredési hőmérséklet görbe

Rendelő Nőgyógyászat Női ciklus Peteérés Ébredési hőmérséklet görbe

Ébredési hőmérséklet görbe:

Kérdés:
A ciklusom  mindig 40 napos volt. Ez normális?  Nekem a hőmérsékletem soha nem éri el a 37 fokot, a legmagasabb hőmérsékletem 36,7-36, 8 fok.
Válasz:
A negyvennapos ciklus már kilép a szokásos "tűrésmezőből", tehát szerintem kezelést érdemel. Erre utal a hőmérsékleti görbe lapossága is: valószínűleg nincs peteérés. Általánosságban elmondható, hogy a ciklus első 14 napja a stabil hosszúságú, tehát elvben a vérzés megjövetelétől számított 14- nap környéke a fogamzóképes időszak. Jelen esetben viszont valószínűleg azért telik el további 26 a vérzésig, mert nincs peteérés és hiányoznak a normál
ciklusra jellemző markáns hormonváltozások.
Dr. Nagy LászlóKérdés:
A menstruációm nem óramű pontosságú, 28-35 naponként következik be. Ez még normális?
Válasz:
Nagyon sok nőnél fordul elő, hogy a menstruációs ciklus nem teljesen szabályos, hanem néhány nap csúszás előfordul. Amit Ön tapasztal, az nem kóros, nem kell tartania ettől.
Dr. Ács Nándor

Kérdés:
1. Hány napig kell tartani a ciklus második felében a magasabb hőmérsékleti szakasznak? Rendellenes-e, ha valakinél ez csak 8-9 nap?
2. Rendellenes-e, ha a ciklusban a hőemelkedés csak a 23. napon, vagy még később következik be?
Válasz:
1. Ez az úgynevezett megrövidült sárgatest fázis, ami  a ciklus második felének hormonális zavara és nem egyszer az ovuláció kimaradása is állhat a háttérben.
2. Az. A leírtak alapján Önnek nem futnak le szabályosan a ciklusai, ezért egy egész cikluson átívelő ciklusdiagnosztikát (ultrahang, hormonok) lenne célszerű végezni.
Dr. Nagy László

Kérdés:
Sehol sem találtam választ arra, hogy ha a ciklus első felében az ébredési hőmérsékletem csak 35,9-36,0 fok, majd az általam tüszőrepedésnek vélt időszak környékén felemelkedik 36,6 fokra, ez normálisnak számít-e, vagy lehet, hogy nincs is ovulációm, bár középidős alhasi fájdalmaim vannak, a hüvelyváladék tipikus változása is megfigyelhető és a vérzés is rendezett.
Válasz:
Nem értem pontosan a kérdését. Ha arra kíváncsi, hogy van-e peteérése, illetve, hogy a hőmérőzés mit mutat, akkor a lényeg, hogy a ciklus második felében kell magasabbnak lennie a
testhőmérsékletnek, és nem egy napig. Ez a mérés persze csak szájban, vagy hüvelyben végezve pontos, hónaljban nem ér sokat. Ha ennél pontosabb eredményt szeretne, akkor ultrahang vizsgálat, vagy hormonvizsgálatok jöhetnek szóba.
Dr. Ács Nándor

Kérdés:
Befolyásolja-e a hőmérsékleti adatok értelmezését, hogyha nem mindennap ugyanabban az időben ébredek fel? 
Válasz:
Bevallom, tudomásom szerint soha senki nem vizsgálta, hogy ez effektív hány órára esik. Úgy gondolom, feltételezi, hogy valaki nagyjából minden nap ugyanakkor ébred.  Elvben a szteroid hormonok napi ingadozása miatt lehet az órák szerint eltérés, a szervezet belső ritmusa (a belső óra) a meghatározó.
Dr. Nagy László

Kérdés:
Hogyan kell a "hőmérős" adatokat értelmezni és "használni"?
Válasz:
A görbe lefutása normál esetben, vázlatosan a következő: a ciklus első felében nagyjából az ismert normális tartományban van kis ingadozásokkal, a peteérés környékén (előtte) leesik néhány tized fokot, majd a peteérést követően fokozatosan emelkedik és a ciklus második felében 37 fok környékén, esetleg kicsivel fölötte van. A menstruáció megjövetelét jelzi a hőmérséklet csökkenése a normál szintre. Megfogant terhességnél a görbe "fent marad".
 Pontos tanácshoz  két dolog szükséges: a mérés módszerének ismerete (minden reggel azonos körülmények között, ébredéskor, még WC-re sem kelhet fel előtte!; ugyanaz a hőmérő, azonos mérési hely), másrészt egy konkrét egyhavi görbe részletes elemzése.  
 Dr. Nagy László