Rendelő - Szokatlan jelenségek a ciklus lefolyásában

Rendelő Nőgyógyászat Női ciklus Zavarok a ciklusban Szokatlan jelenségek a ciklus lefolyásában

Szokatlan jelenségek a ciklus lefolyásában:

Kérdés:
Találkozott-e már praxisa alatt olyan panasszal, hogy a menzesz előtti napokon a nemi szervek külső része igen érzékennyé válik, valamint szárazságérzet és hüvelyviszketés van. Ha igen, akkor erre a problémára mit javasolna.
Válasz:
Menzesz előtt inkább fokozott váladéktermelődés a jellemző, az érzékenység szinte természetes, a vérzés előtt fokozódó vérbőség okozza. Lehet, hogy egyes kollégáim a szájukat elhúzzák erre, de a legegyszerűbb javaslatom: kell venni (recept nélkül kapható) egy tubus Canesten krémet és ilyenkor együttlét előtt be kell vele kenni a hüvelybemenetet és a külső
hüvelyharmadot. Ez síkosít és bizonyos védelmet nyújt az ellen is, hogy ebben az időszakban a fellazult szöveteket kórokozó megtámadja. Egy biztos: kárt nem csinál.
Dr. Nagy LászlóKérdés:
A menstruáció előtti barnás folyásról szeretnék bővebbet tudni. Mit jelent ez? Egy tervezett terhességgel kapcsolatban milyen hatása lehet? Ez ugyanis engem is érint, úgyannyira, hogy a menstruációt megelőzően 4-5 napig is fennáll, ezt követően a vérzés pedig 2-3 nap alatt befejeződik. Ez igazából eddig nem zavart, de most babavállalás előtt ez probléma lehet?
Válasz:
A menstruáció előtt és után észlelt barnás folyás nagyon egyszerű jelenség, ez is vérzés, csak olyan kis mennyiségű, hogy a vérfesték a hüvely savas vegyhatásától így átszíneződik.. Ez
teljesen természetes dolog, nem kell aggódnia miatta. Ilyen esetekben előfordul, hogy a peteérés, illetve a sárgatest működése nem teljesen szabályos, és nehezített lehet a teherbe esés. erről hormonvizsgálat révén könnyen meg lehet győződni. Ha teherbe esik, valószínűleg semmi problémát nem fog okozni ez a tünet.
Dr. Ács Nándor

Kérdés:
28 éves vagyok, eddig nem volt problémám a menstruációmmal, de négy-öt hónapja a menzesz előtt egy hétig barnás, pecsételő folyásom van. Kérdésem, hogy ennek mi lehet az oka, lehet-e kezelni? Ha gyermeket szeretnék a közeljövőben, ez befolyásolhatja -e a teherbeesés lehetőségét?
Válasz:
A menstruáció előtti napokban észlelt barnás vérezgetésnek minden bizonnyal az az oka, hogy nem megfelelő a sárgatest hormon szintje, ennek a hátterében pedig állhat az is, hogy nem kielégítő a peteérés. Amíg nem szeretne teherbe esni, addig lehet kezelni a problémát tünetileg, ha viszont babát szeretne, akkor valószínűleg szükség lesz egy kis gyógyszeres kezelésre.
Dr. Ács Nándor

Kérdés:
A menstruációm időben, rendszeresen jön meg. Az utóbbi hónapokban a menstruációt megelőző napokban kellemetlen, felfázáshoz hasonló, szinte állandó vizelési ingerem van, ami a vérzés megkezdésével ill. befejeztével megszűnik. Mi lehet ennek az oka?
Válasz:
Azt javasolnám, hogy keressen fel ez ügyben urológust, aki például egy cisztoszkópiát el tud végezni, azokban a napokban, amikor panaszai vannak.
Ha ez a tünet mindig konzekvensen a menzeszt megelőző napokban jelentkezik, akkor felmerülhet például a hólyagot érintő endometriózis lehetősége. Persze az is szóba jöhet, hogy a kivizsgálást nőgyógyász kezdje meg, és, ha szükséges, később kérhető urológiai konzílium.
Dr. Ács Nándor

Kérdés:
Kb. 2,5 hónapja elkezdtem fogyókúrázni, nem drasztikusan de lényegesebben kevesebb evéssel mint addig. 21 éves leszek, még nem szültem. A menstruációm a Mercilon mellett (amit 2 éve szedek) beállt 24 naposra. Most is megjött legutoljára rendesen, de aztán rá 2 hétre azt hittem újra megjött és elkezdett egy barnás-véres folyásom lenni, ami a következő menstruációig nem is múlt el. Általában reggelente a hasam is fájt, sőt néha napközben is. Ön szerint ez mitől lehetett? 
Válasz:
A fogamzásgátló tabletták szedésekor időnként előfordul vérzési rendellenesség, ez különösen igaz a modernebb, tehát alacsony hormontartalmú készítményekre. Az az igazság, hogy minden vérzészavar orvosi ellenőrzést igényel, tehát annak semmi értelme, hogy így a távolból találgassuk, hogy mi okozhatta a köztivérzést. Nem hiszem, hogy komoly dolog van a háttérben, de mindenképpen javasolnám, hogy keresse fel orvosát. A fogyókúra esetleges hatása attól függ, hogy mennyit fogyott, jelentős súlyvesztés befolyásolhatja a női nemi hormonok működését, így a vérzéseket is.
Dr. Ács Nándor

Kérdés:
15 éves korom óta a menstruációm pontosan a 28. napra jön meg , kivéve az elmúlt időszakban, amióta próbálkozunk ( soha nem szedtem fogamzásgátlót ). Azóta viszont a 28. napon jelentkeznek a menstruációs görcsök ( hasonlóan a korábbi évekhez ), de a vérzés csak később, 3-4 nap múlva jelentkezik.  Abban az esetben, ha a görcsök már a 28. napon, de a vérzés csak a 32. napon jelentkezik, melyik időponttól indulva számoljam a ciklust és a középidőt ?
Válasz:
Talán a görcsös akarás is már a normál ciklus ellen van...
A ciklus késése akár a rendszeres nemi élet átmeneti jele is lehet, meg a felfokozott várakozásé. A későbbi korban kezdett nemi élet (nem tudom, így van-e), szintén okozhat ilyen - egyébként ártalmatlan - reakciót. Amit el kell dönteni: van-e peteérés? Erre az ébredési hőmérséklet mérés a legegyszerűbb célravezető módszer.
Minden ciklushossz esetén általában igaz, hogy a vérzés megjövetelétől (!) számított 14. nap körül várható az ovuláció. 
Dr. Nagy László

Kérdés:
Érdekes dolgot vettem észre és nem tudom, mivel magyarázzam. Ha a 12-16. nap között együtt vagyunk, rá 1-2 napra darabos vérzésem van, ami élénk vérré válik és 1 nap alatt elmúlik. Ha nem vagyunk együtt abban a bizonyos időszakban, akkor semmi nem jelentkezik. A ciklusom 24-25 nap körül van, ami előtt pár nappal barna folyás jelenik meg.
Válasz:
A leírtak alapján azt gondolom, hogy nem biztos, hogy a ciklusa teljesen szabályos, illetve, hogy jó peteérés van-e. Hormonvizsgálatokkal ez tisztázható, és az eredmény birtokában meg lehet találni a megoldást is.
Dr. Ács Nándor

Kérdés:
Két ciklussal ezelőtt váratlanul nagyon lecsökkent a menstruációm. 2 napig tart, az is nagyon kevés. 30 éves vagyok. Előtte minden rendben volt, beteg nem voltam gyógyszert nem szedek. Mi lehet ennek az oka?
Válasz:
Ha fogamzásgátlót szed, lehet a gyógyszerhez való hozzászokás jele is, ekkor célszerű lehet szünetet tartani, vagy más gyógyszerre átállni. Ha nem szed ilyen gyógyszert, akkor arra van gyanú, hogy az eddigi normál ovulációs ciklusok helyett peteéréssel nem járó, ezáltal hormonálisan nem teljes ciklusok voltak. Ez lehet átmeneti jelenség is, okozhatja nagy fogyókúra, stressz, kimerültség. Célszerű kivizsgálni a kiváltó okot és megszüntetni.
Dr. Nagy László

Kérdés:
Mi lehet az oka a közti vérzésnek?
Válasz:
A méhnyálkahártya vérzéssel "reagál" a szervezeti női hormonszint viszonylag kis arányban bekövetkezett változására is. Napi 20 %-os meredekségű változás minden esetben méhvérzést vált ki. Ha nem szed fogamzásgátlót, akkor valószínűleg a saját hormonrendszere nem dolgozik kellő effektussal.
Fogamzásgátló mellett felmerülhet, hogy nem az alkatilag megfelelő készítményt szedi, vagy esetileg az is, hogy valamely ok miatt a hasznosuló hormonszint átmenetileg lecsökken (ez pl. más gyógyszerek szedésekor fordul elő.)
Dr. Nagy László

Kérdés:
Ciklusom kb. 15-16. napján néhány napig tartó erősebb barnás folyás, kisebbfajta vérzés jelentkezett. Ez lehet fertőzés v. összefügg a peteéréssel?
Válasz:
Sokszor a peteéréssel függ össze. A fertőzés érdemi tünetek (folyás, viszketés, égés, stb) nélkül nem valószínű. Tartós fogamzásgátló szedés mellett a tünetek általában szűnnek és ez mintegy igazolja is, hogy a peteérés körüli hormonváltozások a ludasak. A gyógyszerszedés után jó esélye van arra is, hogy a ciklus problémamentes lesz.
Dr. Nagy László