Rendelő - Éjszakai etetés

Rendelő Szoptatás és táplálkozás Csecsemőtáplálás Éjszakai etetés

Éjszakai etetés:

Kérdés:
11 hónapos koráig szopott a kisfiam, éjjel is 2-3X felkelt. Fokozatosan az én elhatározásomból gond nélkül átálltunk tápszerre, most egy éves. Szeretném az éjszakai evésről leszoktatni. Sajnos az esti "megtömés" hányással végződik, a tea pedig nem elégíti ki, felkel 5 perc múlva. Türelem rózsát terem, nyugodjak ebbe bele? Van megoldás?
Válasz:
Miért álltál át a tápszerre? Gondoltad, hogy éhes a kisfiad, azért kel fel éjszaka is? Nem hiszem, hogy más vezérelhetett, hiszen gondolom az éjszakai tápszerkészítésre Te sem vágytál?!
Véleményem szerint, ha egyébként egészséges és jól fejlődő a kisbabád, akkor egy évesen nem igényel evést éjszaka. A szopizás-kori felkeléseknek is valószínű csak az édesanyához való hozzábújás volt az oka. Szóval gondolom, hogy most is erre vágyik. Teljesen felesleges  "megtömni" őt este, hiszen Te magad írod, hogy úgyis kijön minden. Nem könnyű a notóriusan felkelő gyerekeket az éjszaka átalvására bírni, de nem lehetetlen. Erről a témáról már biztosan számtalan ötletet olvastál. Mindenkinek más válik be. Egy dolog azonban nagyon fontos, határozd el, mit szeretnél, és azt következetesen csináld. Ne inogj meg. Van akinél beválik a "hagyom sírni", nekem pl. bejött. Réka lányomat - bár 1,5 éves koráig szopott- 8 hónapos korában "száműztem" a szobánkból, mert ő is 2-3x felkelt szopizni. Nem tagadom, pár napig sírdogált, de aztán abbahagyta. És még egy dolog nagyon bejött, minden gyerekem vizet kapott inni, a teát jóformán nem is ismerik. A vizet pedig olyan szelepes csőrös pohárba töltöm, amiből csak akkor jön a lé, ha szívja a gyerek. A MAM és az AVENT termékek között is találsz ilyet. Ezt a poharat nyugodtan bent hagyom az ágyukban, nem ázik el a lepedő, és valóban csak akkor használják, ha szomjasak.
Sok erőt és kitartást kívánok: 
Makai Kinga védőnőKérdés:
Kisfiam most 4 hónapos, csak anyatejet kap és nem is fogad el még teát sem. Születési súlya 3500gr volt ,most a negyedik hónap elején pedig 8 kg. Szeretném megkérdezni, mikortól kell áttérni a gyümölcsös illetve ivóleves táplálásra. A folyadékpótlást, ha később szükséges lehet e vízzel is helyettesíteni, ha nem fogadja el a teát. 
Az éjszakai etetést is igényli még, kb. 1-kor és 4-5 között, mikortól alussza végig az éjszakát? Egyébként nyugodt kiegyensúlyozott baba. 
Válasz:
Kisfia igen szépen gyarapodott a 4 hónap alatt anyatej adása mellett. Bizonyára sokat is szopik és levele szerint sokszor is 3-4 óránként. Ma már nem tiltakozunk az éjszakai táplálás ellen, ezt a babára (és a szülőre bízzuk ). A megfigyelések szerint a legtöbb csecsemő 5 hónapos kor körül hagyja el az éjszakai evést. Ez azt jelenti, hogy 23 és 05 óra között nem táplálkoznak. Sokszor azonban a szülők is besegítenek ebbe, mivel babájuk szépen fejlődik , egész nap jól eszik. Megpróbálják az éjszaka felébredő csecsemőt vissza altatni, vagy az időt húzni. Nem az egyik napról a másikra, de előbb utóbb a legtöbb baba átalussza ezt az időszakot. Vannak azonban kitartó kicsik, vagy a lakás és a szociális körülmények (testvér, családtag ugyanabban a szobában) olyanok, hogy az éjszakai sírás zavaró. Ilyen esetekben előfordul, hogy a baba 8-12 hónapos korig is eszik éjszaka. Néha tovább is. Természetesen léteznek olyan kisbabák akik néhány hetes kortól átalusszák az éjszakát. Ez utóbbi azonban nem gyakori. Az Önök esetében is érdemes megpróbálni, ha a körülmények engedik az éjszakai szopási időközöket nyújtani. Az 5. élethónaptól már ajánljuk a gyümölcsök (pép, lé ) bevezetését. Tea helyett 1 éves korig forralt víz is adható.
Dr. Gömöri Ágnes

Kérdés:
A fiam most 3 és fél hónapos. Eddig nyugodt, kiegyensúlyozott volt születése óta. Alig sírt, mindig percek pillanatok alatt megnyugodott és amíg éjszaka is evett, az alvásával sem voltak problémák. Körülbelül 2 hete azonban minden megváltozott. Kb. egy hónapja hagyta el az éjszakai evést, s az elején úgy tűnt, hogy átalussza az éjszakákat. Mostanra azonban minden éjszaka felkel, néha többször is és nem alszik vissza. Nézelődik, s ha magára hagyjuk, kiesik a szájából a cumi, azonnal felébred ismét és egy idő múlva sírni kezd, amíg álomba nem sírja magát. Éjszaka teát szokott kapni egyszer. Általában nem szoktuk őt felvenni, de az mégsem normális, hogy kétpercenként adjuk vissza neki a cumit, annál is inkább, mert külön szobában alszik. A probléma azonban nemcsak ez, hanem, hogy újabban napközben sem hajlandó aludni. A szimptóma ugyanaz. Képes órákig üvölteni a fáradságtól, de nem alszik el, vagy  ha igen 20 perc múlva ismét felkel, s mivel fáradt kezdődik minden elölről. Este evés után holtfáradt, mégsem képes másként elaludni, csak ordítva. Még egyszer hangsúlyozom, hogy élete első 2 és fél hónapjában egy angyal volt, még éjszaka is! Kérdésem, hogy Ön szerint ez ebben a korban fejlődésével kapcsolatos változásnak köszönhető, vagy egyéb oka lehet. A férjem azt mondja, hogy etessük meg  éjszaka, hátha túl hamar hagytuk el az éjszakai evést. Bár azt gondolom, hogy ez lenne a lehető legrosszabb megoldás, ezen kívül ez nem magyarázat a nappali alvászavarra.
Válasz:
A csecsemő táplálási alapelvek az utóbbi 10 évben alaposan megváltoztak. Azt ajánljuk, hogy születés után a babát éjjel is szoptassa az édesanyja. Ezt a legtöbb babánál a 4. 5. élethónapban lehet elhagyni. Azonban  vannak olyan kicsik akik  még később hagyják csak el az éjszakai szopást. Régebben az éjszakai táplálás minél gyorsabb, 1-2 hetes korban történő elhagyását szorgalmazták, sok keserves éjszakát okozva anyának és az addig az anyaméhben folyamatosan táplálkozó babának egyaránt. Helyette cumit, vagy ami még rosszabb teát ajánlottak. Az éjszakai szopásról minden csecsemő leszokik előbb-utóbb, a teára  azonban  menthetetlenül rászokik, aminek következménye  a későbbiekben  az elázó ruházat és  3-4 éves korra a  metszőfogak pusztulása. A cumit pedig sok hónapos, akár 1-1-5 éves korig is , 10x is vissza kell adni a kicsi szájába, mivel Ő még nem találja, nem tudja ezt megtenni. Lehetséges, hogy kisfiúk fejlődése miatt az elmúlt hetekben több tejet igényelt volna (amihez nappal nem jutott hozzá ), esetleg Önnek délutánra, estére a fáradtság miatt kevesebb volt a teje. Etessék meg Őt éjjel is, és helyette ne a későbbiekben is gondot okozó pótlásokkal próbálkozzanak.
Dr. Gömöri Ágnes