Rendelő - Táplálási tanácsok 14 hónaposnak

Rendelő Szoptatás és táplálkozás Kisded és gyermektáplálás Táplálási tanácsok 14 hónaposnak

Táplálási tanácsok 14 hónaposnak:

Kérdés:
Kislányom 15 hónapos, nagyon eleven, kiegyensúlyozott, boldog gyermek. Egyetlen gondunk az evés: nagyon keveset eszik, és egyes ételeket (zöldségek, gyümölcsök) egyáltalán nem fogad el. Gyakran előfordul, hogy ebédre csak 3-4 kanál levest eszik, semmi mást nem akar. Természetesen nem erőltetem, de elkeserít, hogy ennyire étvágytalan. 5 hónapos koráig kizárólag szopott, 10 hónaposan választódott el. Születési súlya 3150 gramm, jelenleg, 15 hónaposan 9600 gramm. Kicsit vérszegény, ezért fél éve vasat szed. Kérdéseim: Hogyan tudnék javítani az étvágyán? 
Ennyi idős korban nem túl kevés a 9.6 kg testsúly?
Mennyi az átlagos súlygyarapodás havonta ebben az életkorban?
Válasz:
Sok szülő gondját leírtad a leveledben. Hogy kevés -e a 9.6 kg-os súly a kislányodnak, erre nagyon nehéz látatlanban válaszolni, bár inkább azt gondolom, hogy nem kevés. Ugyanis minden relatív. Ti a férjeddel milyen testalkatúak vagytok? Hogy esztek? Válogattok? Mit lát a kislány otthon? És ami nagyon fontos, mit eszik étkezések között? Mennyi kakaót iszik, meg tejet, meg édességet, szörpöket, gyümölcslevet? Eleget van-e levegőn, sétáltok-e vele sokat?
Mindent összevetve, az is lehet, hogy most egyszerűen ilyen korszakát éli.
Természetesen fárasztó és aggasztó egy olyan gyerek, aki nem akar enni, de nem biztos, hogy mindenek elé kell helyezni az evés problematikáját. Ha a leveseket szereti, akkor főzzél neki nagyon sűrű, tartalmas leveseket, esetleg próbálkozz krémlevesekkel, azokban nagyon klasszul el lehet tüntetni a zöldséget, gyümit. (Gondolok itt a turmixgépre!). Ha inkább tésztás, akkor adj neki húsos, túrós, sajtos tésztákat, azok táplálóak. Palacsintába is jól el lehet rejteni mindenféle tölteléket. Ha pedig nem megy, akkor se keseredj el, esetleg valami neki szóló vitamint, Béres cseppet ki lehetne próbálni.
Vedd le az evés témáját a palettáról egy darabig. Kínáld meg többször, de ne akard tömni. Kis adagokat tégy elé, mert a túl sok étel látványa riasztó lehet a gyereknek: "Úristen, már megint mennyit kell megenni!". Ez egy idő után abszolút ellenállásba fog átcsapni. Egy dolog fontos, az étkezéseket ne mosd össze a játékkal, gondolok itt arra, hogy ne járkálj a gyerek után a kajával, vagy ne akard játék közben észrevétlenül megetetni, mert ez oda fog vezetni, hogy sose lesz éhes, ugyanis nem tud megéhezni. 
Átlagos súlygyarapodás ebben a korban kb. 20-25 dkg/hó, de ez nagyon változó lehet, fogzás idején pl. némely gyerek hetekig egy grammot se hízik.
Úgyhogy fel a fejjel, ha egyébként egészséges a kislányod, akkor ne aggódj feleslegesen!
Makai KingaKérdés:
15 hónapos kislányom hónapok óta nem eszik rendesen. (Már rég óta nem anyatejjel táplálom.) Most viszont egyáltalán semmit nem akar enni, ezért kb. 3 hete Peritolt szed, de így sincs javulás.
Válasz:
A " nem eszik rendesen" rendkívül tág fogalom. Lehetséges hogy eszik a kislány, de nem annyit amennyit korábban a pépes ételekből evett. Nem élvezi az új ízeket, nem szeret rágni. Ez ebben az életkorban /1-1/5 év/ gyakori. Lehetséges azonban az is, hogy az 1 éves kor körül bevezetett ételek közül valamelyiket nem bírja, esetleg az  felszívódási zavarokat okozva étvágytalanná tesz Őt. Az is lehet, hogy  sorozatos betegségek, akár enyhe felső légúti hurutok vashiányt eredményeznek és annak ismert következménye az étvágytalanság. Hogy mennyire kell komolyan venni ezt az állapotot, attól is függ milyen a kisded súlya, ill. az utóbbi időben fogyott-e, vagy gyarapodott. Mindezeket átgondolva keressék fel a területileg illetékes gyermek gasztroenterológiai szakrendelést.
Dr. Gömöri Ágnes

Kérdés:
Kislányom most töltötte be 14. hónapját. 3400 g-mal született, most 8800 g. Jártunk gasztroenterológusnál is, tejfehérje allergia gyanúja miatt, de az eredmények teljesen negatívak voltak, orvosilag egészséges. Súlygyarapodása mindig egyenleges, de kicsit kevéske volt. Ettől függetlenül mindig egészséges, nagyon mozgékony, okos kisgyerek. Már 12 foga van, a fogzás eléggé megviseli, étvágya is változó. A legnagyobb problémát számomra az jelenti, hogy nem hajlandó elfogadni a felnőttek számára készült főzelékeket. Már szinte mindent végigpróbáltam, számtalan elkészítési formában. Bezzeg az üveges bébiételeket, azt megeszi! Gondoltam, kicselezem, a kedvencét - mármint üveges formából -, brokkoli főzeléket készítettem, majd azt töltöttem az ismerős üvegbe. Hamar rá kellett jönnöm, hogy ő csak gyerek, de nem hülye. Ha este az apjával mindhárman leülünk az asztalhoz vacsorázni, akkor azért belenyalakodik az ételünkbe, de akkor sem eszik belőle normális adagot, csak csipeget. Úgy tűnik, délben én kevés vagyok neki társaságnak. Nem tudom, mit csináljak, már kifogytam az ötletekből. Az üveges kajára meg úgy gondolom, hogy ebben a korban már fölösleges pénzkidobás. De azt legalább megeszi.
A másik, ami kicsit aggodalomra ad okot, hogy a tehéntejet nem hajlandó elfogadni. Szerencsére szereti a sajtot, túrót, joghurtot, fogyaszt is belőlük napi rendszerességgel, sok gyümölccsel, de a tejet azt nem issza meg. Így reggel és este még tápszert kap . Vajon fogja majd szeretni a tejet? (Kakaónak és karamellával sem igen fogadja el.)
Válasz:
Értem és átérzem a problémádat, bár szerencsémre ezt egyik gyerekkel sem kellett átélnem. a körzeti munka során azonban gyakran találkozom rosszul evő, vagy válogatós gyerekekkel.
Ami a kislányod súlyát illeti: valóban nem túl nagy , de ha a szakorvosi vizsgálatok eredménye negatív és különben egészséges, akkor ne foglalkozz vele. Valószínű Ti szülők sem vagytok nagyon vaskosak?!
Ami a főzelékeket illeti. Hogy készíted el őket? Mert ha nagyon fűszeresek, sósak, sok bennük a rántás, vagy habarás, akkor nem fog ízleni a babának. Nem sózod nagyon meg ? Kóstold csak meg a bébiételeket, alig van bennük só, nekünk szinte ehetetlenek. Olvasd el az üvegen, hogy miből készült, próbáld utánozni.  Együtt eszel a kislányoddal délben, amikor eteted? Ugyanazt eszed amit neki főztél? És neked ízlik? Mert hiába akarod vele megetetni, ha esetleg az van az arcodra írva, hogy ez nem jó! Manapság nagyon sok csecsemő és kisgyerekek táplálásával kapcsolatos könyvet lehet kapni, amik tele vannak jó receptekkel. Ne felejtsd el, hogy a 14 hónapos még nem felnőtt, vele még nem lehet mindent megetetni. Próbálj a védőnőddel is beszélni, hátha neki is van valami jó ötlete.
Ami pedig a tejet illeti. Manapság nagyon megoszlik a közvélemény tej-kérdésben. Sokak a túlzott tejfogyasztást okolják a rengeteg allergia kialakulásáért. Mások esküsznek arra, hogy a kevés tejivás is az oka a mérhetetlen mennyiségű osteoporozisnak (csontszegénységnek). A szakmai  ajánlás egyértelműen úgy szól, hogy egy éves korig ne adjunk tejet a csecsemőnek. Sokak szerint ez kitolható három éves korig is. Ma már nem egy olyan bébitej van forgalomban, ami ezt az időszakot kívánja kitölteni. Persze ezek a tápszerek jóval drágábbak, mint a tej, mégis összetételüknél fogva előnyösebbek a csecsemők, kisgyerekek számára. A leírtakból arra következtetek, hogy a szopást már abbahagytátok, hiszen reggel este tápszert kap a kislány. Nem kell erőltetni a tejivást semmilyen formában, ha azt ő elutasítja. Meg lehet próbálni valamelyik bébitejet adni, ha a pénztárcátok bírja akár három éves korig is. Lehet, hogy a tejet sosem fogja szeretni, de emiatt nem kell idegeskedni, hiszen tejterméket eszik eleget, azokban
ugyanúgy megtalálhatók a vitaminok és a kalcium.
Makai Kinga

Kérdés:
Kisfiamnál tehéntejfehérje-allergiát állapítottak meg. Most 14 hónapos, gyakran szopik még, ennek ellenére írtak föl tápszert is neki. Ilyenkor az anyatejnek már csak immunvédelmi szempontból van jelentősége, vagy tápértéke is van? Szükséges-e a tápszer ahhoz, hogy mindenhez hozzájusson, amire szüksége van? Egyébként vegyes étrenden van, tejtermékek kivételével majdnem mindent eszik. Ha szükséges a tápszer, melyik a jó?
Válasz:
Egy 14 hónapos kisdednek - és nem csecsemőnek - az étrendje könnyű-vegyes. Zöldségek, húsok, gyümölcsök, megfelelő mennyiségű szénhidrát, már tojás is, és természetesen tej, és tejtermékek. Ma egyre gyakrabban tapasztaljuk, hogy az anyák 1 éves kor körül sem akarják abbahagyni a szoptatást. 1 éves kor után ez már inkább szomjoltást, összebújást jelent, még ha ez naponta sokszor történik is. Az immunvédekezés szempontjából sem, de főleg táplálékbevitel szempontjából egy jól táplálkozó kisdednél már nincs ennek fontos szerepe. Nagy szerencse viszont, hogy a kisfiú, aki tejallergiás lett, 1 éves korig anyatejet kaphatott. 1 éves kor után a szoptatás előbb-utóbb elmarad, így erre a szülőnek és a gyermekorvosnak fel kell készülni, ha tejallergiás gyermekről van szó. Célszerű bevezetni tejmentes tápszert, ezt kapja a kicsi reggelire, sokszor lefekvéskor is, és ezzel készül az összes, tejet is tartalmazó étele. Valóban, ezekre nagy szükség van, hiszen egy diétázó, tejmentes étrenden lévő kisgyereknek a kalciumbevitele egyébként nehezen oldható meg. Ezek általában szójafehérjét tartalmaznak, és megfelelő mennyiségben tartalmaznak kalciumot, vasat, vitaminokat. Jó minőségűek, könnyen emészthetőek. Tejallergiás gyerekeknek szakorvos kedvező áron rendelheti. Az összes nagy tápszergyártó cég gyárt ilyet, gyakorlatilag nincs az összetételükben lényeges különbség. Próbálják használni a felírt tápszert, először akár ételkészítéshez.
Dr. Gömöri Ágnes

Kérdés:
15 hónapos kisfiamnak doktor nénink javaslatára igyekszünk kétéves koráig tápszert adni (napi kétszer, reggel és este 250-250 ml-t). Tejbegrízben próbáltam először üzletből vásárolt tehéntejet adni neki, de többhetes hasmenés lett a vége, amelyet semmi mással, csak ezzel tudom összefüggésbe hozni.  Imádja az almakompótot, kétfogásos ebédet követően képes akár három almából készült kompótot bekebelezni, és a nyers almát is majdnem ugyanannyira kedveli. Ellenben a narancsnak sem barátja, a tudomásom szerint vitamindús banánból talán két falatot elfogad háromhetenként egy alkalommal, a kiwit kiköpi. És a tejtermékeket sem szereti, sima joghurtot, gyümölcsöset, tejfölt, tehéntúrót, sajtot sem szereti.  A tehéntúrós gombócot nagyon szereti, néha magára egy háromszögű puha sajtot elfogyaszt. A tésztákat sem szereti, s mert a gyakori rizsfogyasztás székrekedést okoz, szegénykém csupán kis vajjal kikevert krumplipürét eszik, gondosan elrejtett aprócska húsdarabkákkal (mint olvastam, a kisgyerekek általában nem kedvelik a húsféléket, ő a csirkemájat szereti). Ebédre még leveseket szoktunk adni neki, sok beaprított kenyérdarabbal (krumplileves, paradicsomleves, húsleves - érdekes, így elfogadja a tésztát -, nagytata ma kísérletezett salátalevessel, az eredményt még nem ismerem). Ezen kívül piskótát, néha kekszet kap uzsonnára ébredés után délután, természetesen almakompóttal.  Lekváros kenyeret is evett, ma már azt sem kedveli, ellenben - és ez talán a fogzással köthető össze, a zápfogai bújnak, egyszerre három is - imádja a kenyérhéjat. Nagyritkán egy tojásból rántottát is megeszik, vagy kevéske bundáskenyeret. Mindezzel kimerül élelmiszerjegyzéke. Aggodalmam azzal kapcsolatos, nehogy túl egyoldalú élelemhez, tápanyaghoz jusson, bár a tápszerben azért csak vannak vitaminok, nem? És azért is aggódom, nehogy a tejtermék szinte teljes mellőzése váltson ki majd elutasítást, esetleg allergiát később? 
Válasz:
Nem nagy baj, ha egy kisded nem szereti a déligyümölcsöket. Próbáljuk meg a körtét esetleg befőtt formájában, ugyanígy a meggyet, őszibarackot. Még jobb, ha mindezek felolvasztott, mirelit gyümölcsök, és ezekből készítenek gyümölcssalátát. Ebben az életkorban a cégek babáknak készült változatos gyümölcspüréit is ajánljuk, főleg tavasszal. Amennyiben egy kisgyermek a tejet nem, és a tejtermékeket sem szívesen fogadja el, igyekszünk azt az ételeibe becsempészni, például mint Önök is tették, túrógombóc, stb. formájában, ill. a főzelékbe lehetőség szerint minél gyakrabban kerüljön reszelt sajt. Véleményem szerint egy 15 hónapos kisgyermek étrendjének összeállításánál már nem kell merev szabályokhoz alkalmazkodniuk. Lehetőleg a család ételeit fogyassza ő is, kivéve, ha azok túl fűszeresek, csípősek, ill. szálkát tartalmazhatnak. Az ételek legyenek ízletesek, változatosak, és a fehérjék, szénhidrátok, rostanyag, vitaminok, zsírok megfelelő arányára ügyeljenek. Érdekes módon Ön a felnőtteknek is készült főzelékek adását a kicsi étrendjében meg sem említette. A heti étrend kialakításakor ennek sokkal nagyobb a jelentősége, mint annak, hogy a kisfiú rizst, burgonyát vagy tésztát fogyaszt-e. A levesekben is inkább zöldség legyen, mint kenyér. A hüvelyesekből készült levesek is adhatók már. A húst egyelőre darált változatban adják a kicsinek, ha másként nem szereti.  (rágó fogai nincsenek még) Minél többet kóstolgathasson a felnőttek ételeiből, így meg fogja szokni az új ízeket. Amennyiben egy esetleg allergiát kiváltó ételt mellőzünk, azzal azt érjük el, hogy az nem tud allergiás reakciót kiváltani, nem pedig az ellenkezőjét.
Dr. Gömöri Ágnes

Kérdés:
Lányom 14 hónapos. 76cm és 8 kg. Reggel és este szopizik. Délelőtt általában megeszik egy fél kiflit, talán egy pl.barackot. Délben 1oo gr. főzeléket, hússal. Délután 1oo-2oo gr joghurtot. Este 18 h körül 15o ml tejpépet vagy fél szelet kenyeret valamivel, mostanában pl. egy paradicsomot. Lefekvés előtt ismét szopi. Van olyan nap mikor egy picit többet eszik. Mondjuk még egy fél kiflit és délben 2oo gr főzeléket, de igen sokszor még az előbb leírtaknál is kevesebbet. Pl. este csak egy paradicsomot volt hajlandó megenni. A doktornénink elküldött vér- és vizeletvizsgálatra, ami szerint kis vashiánya van Boginak. Felírt neki Maltofer-t, amiből naponta 6 cseppet kap, valamint egy kávéskanál Vitacolánt is. Viszont gyermekem rengeteg folyadékot iszik, még a szopikon kívül. De.-t 25oml tea. Délben 2ooml gyümilé. Du.-n25oml tea. Napközben még elosztva 2ooml víz. Ez a mennyiség nem a nagy hőségben fogy. A Maltofert 2 hete szedi, de változást nem tapasztalok az étkezés javulásában.
Válasz:
14 hónapos kislányának magassága átlagos, testsúlya azonban az átlagsúlytól is elmarad 1.5 kg-mal. Elolvasva a kicsi étrendjét (az összetétel szempontjából), az egy 7 hónapos baba étrendjének felel meg, leszámítva a kiflit, kenyeret. De még egy ilyen kicsi babának is naponta szüksége van már gyümölcsre. Az arányokkal azonban már nagyobb a baj. A kislány 350-500 g-nyi pépes ételt kap, ezzel szemben az étkezések között, ill. körül majdnem 1 liter folyadékot. Ebben a kétszeri szopás nincs is benne. A kivételesen meleg nyári napokat kivéve ennyi teára, gyümölcslére nincsen szüksége a gyereknek. Folyamatosan ízesített folyadékot fogyasztva a gyerek nem igazán éhezik meg, étvágytalannak fog tűnni. A főétkezésekkor fogyasztott adagjai, melyek a megfelelő táplálékbevitelt biztosítanák (vasat is a húsételekkel!), nem elegendőek. Mindennek súlyfejlődésbeli elmaradás, hiányállapotok (vas, kalcium, C-vitamin) és a fogak romlása lesz a következménye. Ez a kislány már elmúlt 1 éves. Kétszeri szoptatáson kívül kapjon kisgyermeknek való reggelit (kenyér, kalács+rávaló), délelőtt sok friss gyümölcsöt (nem levet!), délben és este főzeléket megfelelő mennyiségű hússal, sajttal. Délután joghurtot, túrót gyümölccsel, vagy tejpépet, esetleg, ha kér, kiflit is. Folyadékot csak vizet, ha valóban szomjas a gyermek! Kéthetes vasszedéstől még ne várjon javulást, főleg ha nem sikerül az arányokon változtatnia.
Levele pontosan rámutat arra, ami nemritkán előforduló probléma a gyümölcslevek elterjedése óta. A kicsik nagyon rászoknak ezekre és étkezés helyet is ezzel laknak jól, akár folyamatosan iszogatják egész nap , akár az un normál étkezés helyett követelik ki azt maguknak. Ha a gyümölcslé, tea helyett ásványvizet adunk ezeknek a gyerekeknek, azonnal kiderül hogy Ők nem is olyan szomjasak, és nem kérnek annyi folyadékot. Kislányuk is jóval kevesebbet ivott ekkor. Azonban az étvágy visszatéréséhez idő kell. Egy egészséges gyermek- ha nem szokott rá az ízesített italokra -amely náluk úgy működik, mint a colázás a nagyobbaknál- pontosan érzi, hogy szomjas és akkor kér inni, és pontosan annyit amennyire szüksége van. Nem szárad ki. Persze más a helyzet a nyári meleg napokon, ekkor több folyadékkal kínáljuk a kisgyermekeket. Azt tanácsolom, hogy a meleg elmúltával igenis vonják meg a kislánytól a teát, gyümölcslevet és csak vizet kapjon. Az étrendjét úgy állítsák össze, hogy sok lédús ételt tartalmazzon. Ő biztosan tiltakozni fog ellene, de legyenek kitartóak, az Ő érdekében történik így. A vas szedése mellett a vasraktárak kb. 8 hét alatt telnek fel, valamint a vas szedése, mint írtam az arányok megváltoztatása nélkül önmagában nem változtatja meg lényegesen a gyermek étvágyát, a vashiányt viszont legalább rendezi.
Dr. Gömöri Ágnes

Kérdés:
14 hónapos kislányom naponta kétszer (reggel és délután) szopik. Az esti szopásról számomra valami megmagyarázhatatlan ok miatt már 5 hónapos kora körül leszokott. Egyszerűen csak sírt, nem kellett neki a cici, ezért tápszerrel pótoltuk. A mai napig este a tápszeren alszik el, és én úgy érzem, itt az ideje a tápszer elhagyásának. Általában este fél 8 körül van fürdés, utána még kb. 1-másfél óra játék és 9 óra körül tápszer és alvás. Hová érdemes beiktatni a vacsorát? ( Reggel 8:szopi, délben főzelék, du.4 körül: gyümölcs, 6 körül szopi, bár ez már csak amolyan nasi.)
Válasz:
A 14 hónapos kislány 7-8 hónapos baba napi menüjét fogyasztja. Az ő gyomorsavtartalmuk, bélflórájuk már tökéletesen alkalmas arra, hogy akár könnyű-vegyes kisded étrendet fogyasszanak. Az ebben a korban felgyorsult szellemi és mozgásfejlődéshez is szükség van megfelelő mennyiségű és minőségű táplálékra. Nemcsak a tápszer, de az anyatej sem fedezi már a napi szükségletet ezekből. Ideális esetben tehát egy ilyen korú baba, ill. már kisded táplálása: reggel anyatej, vagy tápszer (1, 5 dl. kb. 1 óra múlva kicsi kenyér rávalókkal, de. gyümölcs, vagy lé. Ebédre főzelék, akár rántással, habarással-hússal, du gyümölcs túróval, joghurttal, kifli, tejpép stb. Este (18 h ) főzelék sajttal, hússal, lefekvéskor anyatej vagy babatej. Természetesen ettől vannak eltérések, hiszen babatej helyet este lehet tejpépet adni, vagy délben akár sűrű levest. Sok kicsi ilyenkor   már a család ételeit fogyasztja a főétkezések alkalmával. Ebben az esetben felhívjuk a szülők figyelmét a megfelelő napi gyümölcs és zöldségbevitelre. Inkább legyenek az adagok kisebbek, de próbáljuk meg minél változatosabban táplálni a kicsit, pontosan azért, hogy a bejuttatott fehérje, szénhidrát  zsír, vitamin és ásványi anyag mennyiség megfelelő legyen. Az viszont tény, hogy az egész nap a szülők menüjét evő 2-3 évesek között is sokan vannak olyanok  akik este anyatejjel ill. cumisüvegből fogyasztott babatejjel  hajlandóak csak  aludni menni. Ez még kiadós vacsora után fogyasztva sem terheli meg a kicsik  gyomrát.
Dr. Gömöri Ágnes