Rendelő - Az első hetek bizonytalansága

Rendelő Szoptatás és táplálkozás Szoptatási tanácsok Az első hetek Az első hetek bizonytalansága

Az első hetek bizonytalansága:

Kérdés:
A kisunokám 2 kiló 90 dekával született, jelenleg 16 napos és a súlya változatlan. Az utóbbi három napban nagyon keveset alszik, egy-egy szopás között fél órákat. Állandóan, szinte folyamatosan szopni akar. Ha közben elalszik és kicsúszik a bimbó a szájából szinte azonnal sírni kezd. Lehetséges, hogy nem elég neki az anyatej? Viszont naponta ötször is van széklete, ami gondolom arra utal, hogy elég táplálékhoz jut. Nem szeretnénk tápszert adni neki.  Mit tehetnénk, hisz így az anyuka sem tudja kipihenni magát?
Válasz:
Valóban kicsit aggasztó, hogy semmit (??) nem gyarapodott a baba súlya több mint két hét alatt, de azért nem kell rögtön elkeseredni. Leveléből nem derül ki, hogy pl. mennyit esett a súlya a babának születés után, és mikorra sikerült visszanyernie a születési súlyát. Mennyire volt, esetleg még tart-e a sárgasága? Milyen volt a szülés? A folyamatos szoptatás valóban nem egészséges, hiszen így az anyuka nem tudja kipihenni magát. Azt tanácsolom, hogy csináljanak ún. próbaszopást, vagyis mérjék meg, hogy a baba adott idő alatt, ami kb. 20-30 perc mennyit szopik. Így lehet tudni, hogy az anyatej elegendő-e. Az már aztán utána jövő kérdés, hogy ha elég a tej mennyisége, akkor miért nem gyarapszik a baba. És az sem olyan nagy baj, ha néha kicsit sírós lesz a baba, hiszen azt gondolom Önök se bírnák, ha állandóan a cicin lógna. A folyamatos cumizás nem feltétlenül az éhség jele, hiszen a kisbabának gyakorlatilag az anyamell jelent mindent, ami jó. Megnyugvást, táplálékot, szomjoltást, játékot.
Makai Kinga

Kérdés:
Kisfiunk 5 hetes, 3.200 gr-mal, és 55 cm-rel született, most kb.: 4.200 gr és 56-57 cm. A kórházban töltött pár nap kivételével tapasztaltuk, hogy a szoptatásokat követően is éhes maradt. Sírt és a szájával kereste a "táplálékforrást". Ekkor - mérlegeléssel - 50-60 ml-t szopott. A gyermekorvos javaslatára kezdtük HA tápszert adni, de csakis kiegészítésként. Mostanság kb.: 80-120-akat szopik mindkét mellből felváltva. A mellváltásokat, valamint a büfiztetéseket követően szemei már majdnem lecsukódnak, de ahogy letesszük azok pár másodpercet követően kipattannak. Tátog, majd sír. Ezt követi a tápszer. Általában még 40-60 között fogyaszt el, de nem egyszerre, hanem szünetekkel. Ezek után próbáljuk altatni, de nem megy. "Tátog" és újra "keresgél". Keze lába folyamatosan jár, olyan mint egy Duracell Nyuszi, nem akar vagy csak nagyon nehezen kitikkadni. Ezt még mindig némi tápszer kell hogy kövesse de már csak 10 ml-t vagy annyi sem. Nomost ezt követően vagy elalszik, vagy nem, de inkább nem. Újra nézelődik és "kapálódzik", majd sír. Ezt követi a babakocsi-hordozóban vagy az anyukája melletti altatás, amely közül ez utóbbi jön be mindig (természetesen mellen). Próbáltuk már hason - ránézve - elaltatni, ami csak néhány alkalommal sikerült.
Az éjszakák tekintetben három óránkét kel és szopik, tápszerre nincs szüksége. Naponta két alkalommal közel 4-5 órás délelőtti és délutáni periódusokban nem alszik, beleszámolva a szoptatási időket is. Az etetések az említettek mellett ugyanakkor akár 2-2,5 óráig is eltartanak.
Egyébként szép időben mindig sétálni visszük, a kocsiban jól aszik, 3 órát is. Majd ezt követi a fenti nemalvás. 
Mit tegyünk annak érdekében, hogy a szoptatás ne legyen ilyen hosszú? Mi lenne a helyes eljárás, hogy a szoptatásokat (etetéseket) követően - ilyen hosszú idő elteltével - elaludjon?
Válasz:
Nagyon az az érzésem a levelét olvasva, hogy ez a baba bizony túl van etetve és egyszerűen fáj a hasa, tele van, ezért nem tud elaludni. A kisbabák anyatejszükségletét általában úgy számoljuk, hogy testsúlykilogrammonként 150 ml/ nap. Vagyis az Önök 4200 grammos gyerekének egész napra elosztva mindösszesen 630 ml anyatejre/tápszerre van szüksége. Persze lehet nagyobb étvágyú a baba, de akkor se hiszem, hogy helyes dolog egy 120 ml -es( de akár csak 80ml.-es) szopást követően még  40 - 60 - 70 ml tápszert adni.
Ugye nem akarják elhízlalni azt a kisbabát? Ha visszaosztjuk a 630-at 8-cal, (nagyátlagban nyolcszor szopik egy újszülött az első hónapokban) akkor nem egész 80 ml-t kapunk. Ön pedig azt írta, hogy 80-120 ml-es szopások után még kap pótlást. Igazán nem szeretek távtanácsokat osztogatni, főleg egy orvossal szemben, de mégis nagyon kérem Önöket, hogy próbálják meg
visszafogni az etetéseket. Tudom, nagyon nehéz egy síró kisbabának ellenállni, de higgyék el, nem biztos, hogy jót tesznek vele, az a baba tuti, hogy nem éhes. 
A kisbabának minden vigasza a cici. Mivel a száján keresztül jut az igazi élvezethez és egyben táplálékához is, ezért csak arra hagyatkozik, és minden vigaszt ezen keresztül remél. Majd a későbbiekben is meglátják, hogy mindent meg fog kóstolni, a száján keresztül ismeri meg a világot, legalábbis jó darabig. Nagyon valószínű tehát, hogy azért keres, mert valami baja van, pl fáj a hasa. Álmos, aludni akar, stb. stb.
Próbáljanak megnyugodni és a következőket csinálni. Először is a mérleget tegyék el, nincs rá semmi szükség. A baba szopjon és csak szopjon, kb 20-30 percig, utána kis dajkálás, büfiztetés és kerüljön ágyba, vagy babakocsiba- attól függ, mihez szokott. Nem baj, ha felébred és sírni kezd, tegyék vissza a cicire, de ugyanarra, amin az előbb is volt. Ha állandóan kap innen is onnan is, akkor a hígabb előtej és a tartalmasabb hátsó tej aránya felborul, és hasfájást okozhat. Ugyanakkor ha pl. csak az előtejet szívja ki, akkor nem lakik jól, csupán a szomját oltja. Tehát ne nagyon hagyják elaludni a cicin, kicsit birizgálni kell a tarkóját, ha elalszik. Evés után büfiztessék meg, oldalára tegyék. Ha a lábát húzkodja, vagy ívben megfeszül, akkor elég
valószínű, hogy a hasa fáj. Nagyon jó szereket lehet kapni a patikában, pl a Saab simplex szokott segíteni. Sajna nagyon sok gyerek hasfájós, általában 3-4 hónapos korukra szokott elmúlni. Lehet  kicsit kényeztetni, simogatni, dúdolgatni neki, és ahogy írták, sokat sétálni vele. És az sem nagy baj, ha sír egy kicsit. Attól nem lesz jobban, ha enni kap. Gondoljon csak bele, majdnem egész nap eszik az a kisbaba, hiszen egy -egy etetés átnyúlik a következőbe. 
Először hetente, majd kéthetente, havonta mérjék a súlygyarapodását. A mérleg mindenkit idegesít, ha a gyerek nem úgy "teljesít" mint előzőleg, vagy tegnap, akkor hajlamosak vagyunk bepánikolni  és az csak idegességet szül. És miért ne lenne elég az az anyatej? Az a kisbaba, aki 120 ml anyatejet tud egyszerre szopni 5 hetes korában, az nem éhezik! Kérem, beszéljenek azért az orvosukkal, nem hiszem, hogy ne értene egyet velem.
Makai Kinga Kérdés:
Szoptatással kapcsolatos a kérdésem. Gyermekem tegnap volt három hetes, és sajnos úgy érzem, hogy táplálásában nem vagyok túl sikeres. Nagyon szeretném szoptatni, ami jelenleg sikerül is, de félek, hogy ez a közeljövőben meg fog változni, ugyanis tejem pont annyi, amennyi a babának kell, vagy néha kevesebb (ilyenkor keservesen sír, és némi teát kap vigasztalásképpen). A kórházban a harmadik napon megtörtént a tejbelövellés, ami sajnos nálam egybeesett a szülés utáni depresszió idejével. Én úgy érzem, ha akkor és ott egy szakember mellettem áll és elmondja, hogy mi a teendő, akkor baj nélkül vészeljük át ezt az időszakot, de sajnos nem volt mellettem senki... A gyerek éhes volt, üvöltött, a mellet kiköpte, engem a kétségbeesés teljesen hatalmába kerített, sírtam, és a jótanácsokkal, hogy "ne sírj, mert az elapasztja a tejet", nem tudtam mit kezdeni. A lényeg, hogy ezen nap után ahelyett, hogy a tej elindult volna, melleim felvették eredeti formájukat és lényegében semmit nem tudtam kicsavarni belőlük. Majd babám besárgult, aluszékony lett, így a gyakori szoptatás is csak álom maradt...Jelenleg akupunktúrás kezelésre járok, iszom a Laktoherb teát, köleskását eszek napi háromszor és annyit pihenek, amennyit csak nem szégyellek, szerencsére van segítségem, még ezen a héten. Így elértük, hogy az első két otthoni nap után a baba nem kap pótlást, és két hét alatt 3 Kg-ról 3,5 kg-ra hízott. Viszont: a tej néha kevés neki, én pedig folyamatos aggódásban élek, mi lesz, ha már nem lesz segítségem, nem tudok ennyit pihenni (tudom, az aggódás csökkenti a tej mennyiségét, de sajnos még senki nem tudott ez ügyben megnyugtatni). Fejni nem tudok, mert a baba mindent kiszopik általában mindkét mellből. Nagyon szeretném legalább 3-4 hónapig csak anyatejjel táplálni babámat, van-e erre reményem? Lesz-e olyan élményem, hogy mellem feszült és duzzadt, és érezhetően megkönnyebbül, ahogy szopik a baba? Az én mellem mindig egyforma, soha nem érzem teltnek őket - nem is látható rajtuk, hogy van-e bennük valami. Mit tegyek, hogy ne apadjon el?
Válasz:
Elsősorban le kell szögezni: a tej elég. Nagyon ritka, hogy az első két hét alatt fél kilót hízzon egy baba, erre büszke lehet!
A másik: az aggódástól nem lesz kevesebb a tej. A depressziótól, szorongástól a tejleadó reflex intenzitása csökkenhet, vagy ez teljesen meg is szűnhet. De: vissza lehet hozni, ha a mama megnyugszik, megtanul lazítani, visszaszerzi az önbizalmát.
Könnyű ezt mondani. Elsőre azt javaslom, hogy szoptatás közben ne a babára, a szoptatásra (vagyis a problémára) koncentráljon. Szerezzen egy nagyon izgalmas könyvet, olyat, ami tényleg érdekli. Tegye mellre a babát, és olvasson. Egy kismamánál a Harry Potter lett a "gyógyszer", nagyon jól bevált. Ugyanez egy jó filmmel, egy jó kis telefonbeszélgetéssel is megoldható. A legjobb azonban az lenne, ha találna egy szoptatást segítő anyacsoportot. Ha budapesti, Pest környéki, esztergomi, ózdi, akkor rendben van. Írja meg, hogy hol lakik, vagy hívja föl a La Leche Liga telefonszámát (214-3309). A lányok meg tudják mondani, hogy hol van csoport, vagy a lakóhelyéhez közel van-e tanácsadó mamánk, akivel tudna beszélgetni.
A tej nem apad el, nem fogy magától. Mindig annyi termelődik, amennyi fogy -ha sokat szoptat, több teje lesz. A baba nem növi ki a tejmennyiséget, az alkalmazkodik hozzá, ha a kicsi elég gyakran (2-3 óránként) szopik. Jobb lenne, ha nem adna neki teát, főleg cumisüvegből ne. Inkább tegye vissza az első mellére még egyszer.
Az, hogy nem érzi teltnek a mellét, nem sokat jelent - ha a baba jól gyarapszik.
Van, akinek tejbelövellése sincs, mégis évekig szoptat.
Sződy Judit