Rendelő - Fogyás szoptatás alatt

Rendelő Szoptatás és táplálkozás Szoptatási tanácsok Szoptatás és életmód Fogyás szoptatás alatt

Fogyás szoptatás alatt:

Kérdés:
Hirtelen elkezdtem fogyni a szoptatás alatt, heti 1 kg-ot. A babám nyolchetes és már 6 kg-ot fogytam. 20 kg maradt rajtam a szülés után. Az étvágyam a terhesség előtti szintre esett vissza, de ez nem jelenti azt, hogy nem ennék, csak sokkal kevesebbet. Továbbra is szedem az Elevitet és a napi 2 vastablettát. Nem ártok a babának ezzel a fogyással? (A zsírból kioldódó káros anyagokra gondolok.)
Válasz:
Egyébként jól érzed magad? Látatlanban azt gondolom, hogy mivel rengeteg kiló maradt rajtad, annak egy jelentős része lehetett víz is. Most nagy valószínűséggel ezek a vizek mennek le rólad. Aztán persze valószínű, hogy szervezeted szeretné visszaállítani a "normál" helyzetet, ezért is dobja le a kilókat. Nem igazán tudsz tenni ellene semmit, és a húsz kilót konzerválni- hát az sem lenne nagyon célszerű! Ez  a fogyás nem olyan, mint egy fogyókúra, itt a tested akar visszatérni a normákhoz. Úgyhogy ne aggódj! Táplálkozz egészségesen, igyál sokat, egyél vitamindús, tápláló ételeket, ha teheted kezdj el mozogni. És szoptasd a kisbabádat ameddig csak bírod!
Makai KingaKérdés:
Mindenhol azt lehet olvasni, hogy a szoptatás és kevesebb kalóriabevitel mellett fogyni lehet. Hét hete szoptatok, sokkal kevesebbet és még egészségesebben eszem, de még semmi. Mikortól indul be ez a testsúlycsökkenés? Vagy ez egyéni alkattól függ és lehet, hogy én csak majd ha újra sportolok, akkor fogok visszafogyni? 
Válasz:
Hát bizony lehet. Nem akarlak elkeseríteni, de én pl. mindhárom gyerekem szoptatása alatt szedtem fel jó pár kilót, amiktől azóta se nagyon tudok megszabadulni.
(Igaz, most is szoptatok) Persze az is igaz, hogy én a kalóriákat sem csökkentettem olyan nagyon drasztikus módon, hiszen a "tejgyártáshoz" is erő meg energia kell. Ha jól érzed magad, akkor lassan elkezdhetsz sportolni, persze csak módjával. A kilókkal pedig ne foglalkozz túl sokat, biztos vagyok benne, hogy le fogod adni őket, de legyél türelmes, és most elsősorban a babára meg a tejcire koncentrálj!
Makai Kinga  

Kérdés:
A kérdésem, hogy szoptatás ideje alatt szabad-e  rendszeresen tornázni?? Árt-e ez a tejtemelés mennyiségének / minőségének??? Arról nem is beszélve, hogy mindenhol azt írják /játok hogy a szoptatás elősegíti a szülés előtti alkat visszanyerését. Nos nálam éppen ellenkezőleg: én a a szoptatás alatt híztam vissza vagy 6 kg-t, lassan már olyan vagyok, mint egy tank. Van egyáltalán remény arra, hogy ez a szoptatás befejezésével eltűnik???
Válasz:
A szolárium és a torna nem árt, persze, csak ésszerű határokon belül. Szoptatás alatt igazán a hirtelen fogyás nem ajánlott. Ha megpróbálsz a táplálkozás minőségén változtatni, és mozogni akkor van esélyed a fogyásra. Sajnos ez egy számomra is fogas kérdés: logikus az, hogy normális táplálkozás mellett fogyni kellene, hiszen a tejtermelés energiaigényes munka. Mégis sokan ilyenkor híznak meg. Mások (én is) pedig képtelenek visszahízni szülés és szoptatás után. Itt szerintem bonyolult egyéni hormonális összefüggésekről lehet szó.
Sződy Judit

Kérdés:
Terhességem alkalmával felszedtem legalább 10 kg-t.
4 hónapos kislányomat csak szoptatom, és szeretném továbbra is, de szeretném a kilóimat is leadni. Mennyire számít a napi kalóriafelvétel a tej mennyiségét és minőségét illetően. Elég, ha a napi folyadékfelvételem megfelelő, illetve gyümölcsöket, zöldségeket eszem? Vagy muszáj megenni a napi 2500 kcl-t a tejtermelés szempontjából?
Válasz:
Arra bíztatnálak: a komolyabb fogyással várj még két hónapig. Akkor a babád már mást is kaphat anyatejen kívül, így nem lesz neki olyan nagy baj, ha a hirtelen kalóriabevitel-csökkenéstõl időlegesen kevesebb lesz a tejed (mert ez előfordulhat- de nem általános). Fontos, hogy ne kezdj drasztikus fogyókúrába egyelőre.  A szervezeted ugyanis egy csomó mérgező anyagot (a táplálékkal felvett növényvédőszer-maradékok, adalékanyagok, stb.) a zsírban raktároz. Ahogy a zsírdepóid elkezdenek lebomlani (magyarul a háj csökkenni kezd) a zsírban oldódó káros vegyületek felszabadulnak, és egy részük megjelenik az anyatejben. Minél gyorsabban fogysz, annál nagyobb ezeknek a vegyületeknek a koncentrációja. Lassú fogyást, mozgásban gazdag életmódot, és lassan fokozatosan kialakított diétát javaslok. Jó, ha sok zöldséget, gyümölcsöt eszel, de figyelj a fehérje és D-vitamin bevitelre is. (Ez megoldható növényi étrenddel is, csak szakszerűen kell összeállítani a diétát.)  Fő az, hogy a baba és te is jól érezzétek magatokat.  Különben a csak szoptatással megalapozhatod, hogy a gyerekednek ne legyenek felnőttkorában ilyen problémái: a szoptatás ugyanis a későbbi elhízás veszélyét csökkenti.
Sződy Judit

Kérdés:
Szoptatás alatt lehet-e fogyókúrázni ? (Kb. 20 kg-ot szeretnék leadni.)
Válasz:
Fogyókúra ügyben van egy jó és egy rossz hírem: a jó, az az, hogy a szülés alatt felszedett hájak egy része szoptatás alatt távozik. Ez a combokra, a csípőre és a karokra vonatkozik. Ezek a területek ugyanis hormonhatásra halmozzák fel a zsírt, épp azért, hogy legyen miből tejet csinálni, ha itt az ideje. (Ez a púpos teve effektus.) Tehát: ha nem eszel többet, mint mondjuk várandósság előtt, a fölösleges kilók idővel távozni fognak.
A rossz hír, hogy a drasztikus fogyókúrát egyáltalán nem ajánlom. Mondhatnám : TILOS. Ugyanis, ha fogyózol, megmérgezed a gyerekedet. Ez hülyén hangzik, de így van. Kémiailag úgy fest a dolog, hogy az ételekben lévő mesterséges szinezékek stabilizátorok, aromák és egyéb marhaságok (már elnézést) azért nem pusztítanak el minket, mert a zsírunkban (hájunkban) lerakódnak. Ha szép lassan fogyózol, a zsír elégetésekor ezek az anyagok szép lassan, kis adagokban ki tudnak ürülni. Ha gyors fogyást akarsz, ezek az anyagok nagy mennyiségben szabadulnak fel, és sajna a zsírdús anyatejben jelentősen felhalmozódnak. Ebben az esetben- de csak ebben- tehát káros az anyatej. 
Tehát: várj türelemmel: talán még egy évet kibírsz így gömbölyűn. (Állítólag a férfiak nagy része
szereti a dús hölgyeket, csak nem teszik közzé ezt a vonzalmukat, mert ellenkezik a közvéleménnyel.)
Sződy Judit