Rendelő - Szoptatás egy éves kor után

Rendelő Szoptatás és táplálkozás Szoptatási tanácsok Elválasztás Szoptatás egy éves kor után

Szoptatás egy éves kor után:

Kérdés:
Kisfiam 17 hónapos, és egyre gyakrabban akar szopni. Előfordult már, hogy 2 óránként szopott, és ezt már soknak tartom, hiszen azt olvastam, hogy a kor előre haladtával egyre ritkábban kellene szopnia. Szívesen szoptattam és örülök, hogy ilyen sokáig tudtam anyatejet adni neki, de most már kezd terhessé válni a dolog. Egyáltalán normális e hogy ilyen sokszor "eszébe jut" a szopizás? Nem hiszem, hogy éhes ilyenkor, vagy hogy szomjas lenne, inkább csak egy kis "odabújásra" vágyik. Szeretném lassan elválasztani, vagy legalábbis csökkenteni a szoptatások számát egy esti és egy reggeli alkalomra. De lehet e így egyáltalán? Érteni fogja e, hogy akkor lehet, máskor pedig nem?
Válasz:
Lehet, hogy jót tenne egy kis külön töltött idő. Játszóterezés a papával, vendégeskedés a nagyinál. És: mozgalmas élet: séták, játéktár, állatkert (nem tudom, hol laktok). Megpróbálhatod lekötni másképp (éneklés, táncolás egy jó kis kaláka kazettára, főzőcskézés, takarítás együtt). Mellesleg, gondold át, hogy nem érte-e valami lelki baj mostanában (korai szobatisztaságra szoktatás, költözés, szülők közti feszültség stb), ami miatt  a biztonságos anyameleget és a szopit választja a világ felfedezése helyett.
Sződy Judit

Kérdés:
18 hónapos kisfiamat még mindig szoptatom és a nagyőrlői megjelenéséig még szeretném fenntartani (addig nyűgös lehet és a szoptatás mindig megnyugtatja. Ált. reggel és este szopik, de van úgy, hogy du. is 1x.
Kérdésem: okozhatok-e neki valami testi, szervi károsodást ezzel a hosszabb idejű szoptatással?
Azt hallottam egy illetőtől, hogy ha nem hagyom abba azonnal a szoptatást, akkor nem fejlődik vissza a gyermek csecsemőmirigye és ennek súlyos következményei lehetnek.
Válasz:
Sürgősen biztosítlak róla, hogy a lehető legjobban teszed, ha még szoptatod a babádat. A WHO azt javasolja, hogy legalább két éves korig szoptasson mindenki, mert addig éretlen a gyerek immunrendszere.
Ha igaz lenne, amit a "jóakaró" mond, akkor a XIX. század végéig majdnem mindenki csecsemőmiriggyel élet volna le az egész életét, ugyanis szinte minden babát évekig szoptattak.
Ne aggódj, neked van igazad!
Sződy Judit

Kérdés:
Kisfiam 15 hónapos múlt, reggel esetlegesen, este mindig szopik és a délutáni elalvásnál is, ha igényli. A szoptatáshoz igencsak ambivalensen viszonyulok már, ugyanis keveredik bennem a büszkeség, a lelkiismeretfurdalás és a kétség is. Bevallom most már néha elszívok 1-1 szál cigit és iszom egy kis vörösbort, de ezt mindig lelkiismeretfurdalással teszem. Ha meg belegondolok, hogy zaklatottabb pillanataiban nem tudom megnyugtatni a mellretétellel a kisfiam, mert már nem szopik, ismét rossz érzés fog el. Közben átestem a februártól májusig tartó allergiámon is, amit csak homeopátiás szerrel mertem kezelni. Szóval nem tudom mitévő legyek, vagyis elválasszam-e vagy sem. Közben tervezzük a kistestvért és a sikeres terhességem előtti két vetélésem miatt leginkább az érdekelne, hogy a szoptatás méhösszehúzó hatása veszélyeztetné-e a magzatot.
Válasz:
Nyugodtan igyál vörösbort. A cigi sem árthat már ilyen ritka szoptatás mellett, bár arról jobb lenne, ha leszoknál, nem a szoptatás miatt. Ennek a gyereknek ugyanis egy egészséges anyukára lesz szüksége még évtizedekig. Ha meg tervezitek a kistesót, főleg nem kéne cigizni. Ez megnehezíti a teherbeesést, és rontja az alapanyagot vagyis a petesejt genetikai állományát, no meg az egész apparátust, amire a magzatnak szüksége van.)
A szoptatás alatt termelődő oxitocin hatása ellen a sárgatest hormon  dolgozik: érzéketlenné teszi rá a méhizomzatot. Ha a szeretkezés nem ellenjavallt, akkor a szoptatás sem. (Ugyanaz történik a méhhel szoptatás és orgazmus közben is).
A lényeg az, hogy ha mindkettőtöknek szüksége van a szoptatásra, ne válaszd el a babát. Ha neked eleged van, az épp elégséges ok rá: legjobb, ha szoptatás idejére "elpasszolod" a gyereket, vagyis elaltatásnál az édesapja, vagy valaki más legyen vele, akit szeret.
Amúgy minden gyerek elválasztódik egyszer, általában három éves koráig biztosan. Ha továbbra is ragaszkodik a szopáshoz, az már egy kicsit gázos: valami lelki probléma áll a háttérben. Ettől még nincs tartanivalód.
Sződy Judit

Kérdés:
A kisfiam egy éves, még szopik, eddig minden étkezés után megkínáltam, az utóbbi időben nem mindig kérte, nem erőltettem. Az a legújabb szokása, ha valamiért sír, felveszem megvígasztalni, rögtön elkezdi kicsomagolni a cicit. Én nem szeretném, hogy erre rászokjon, de nem tudom mennyire van erre szüksége. Az utóbbi időben kicsit felforgattuk a napirendjét egy küszöbön álló költözés miatt. Kérem adjon tanácsot, hogy mi lenne a legjobb a kisfiamnak!
Válasz:
A kisfiúnak pillanatnyilag az lenne a legjobb, ha mindig szopizna, amikor csak kér. Hosszútávon azonban nem biztos, hogy jó lenne neki, hogy csak a cici vigasztalja. Főleg abban az esetben nem, ha ez a mamát - el nem ítélhető módon - egy szinten túl zavarja. Jó lenne, ha megtanulna más vigasztalási módot is a kisfiú. Rászokhat persze a cicire is, de akkor az anyának engednie kell, mindaddig, amíg azt a gyermek igényli. A legrosszabb, ha egyszer szabad, egyszer nem szabad.
A válasz tehát: neked kell eldönteni, hogy hosszútávon is biztosítod-e neki, hogy cicivel vigasztalódjon. Ha igen, engedd meg nyugodtan, három éves kora körül biztos maga abbahagyja majd. Ha nem, akkor jobb, ha rá sem szoktatod, és a szoptatást továbbra is táplálásnak, és altatás előtti-utáni átmeneti dajkálásnak tekintitek.
Sződy Judit

Kérdés:
Egy éves kor után hogyan célszerű táplálni a babát úgy, hogy megmaradjon a szoptatás. Hányszor szopizzon, illetve azt a szilárd étel előtt vagy után ? 
Válasz:
Erre nincs általános szabály. Ha neked ez megfelel, továbbra is megtarthatod az igény szerinti szoptatást: akkor szopjon a kicsi, amikor akar. Emellett a család rendes étkezéseikor őt is kínáld meg más táplálékkal. Ha nem igény szerint szoptatsz, és szeretnéd fenntartani a tejtermelést (jelentős mennyiségű anyatejre gondolok), akkor napi öt szoptatást ajánlok. Persze erre sincs általános recept. Megnyugtatlak: amíg szoptatsz, addig van tejed, még ha naponta egyszer is. Csakhogy ez már nem táplálékként, inkább immunológiai és lelki segítségként fogható fel.
Sződy Judit