Rendelő - Vissza az anyamellhez

Rendelő Szoptatás és táplálkozás Szoptatási tanácsok Szoptatási nehézségek Vissza az anyamellhez

Vissza az anyamellhez:

Kérdés:
Lassan 4 hónapos lesz a kislányom. Sajnos 3 hónapos kora óta nem szopik. A tejem 2 hónapos kora körül kezdett el apadni, ekkor voltak olyan napok, hogy 8-10 alkalommal is szoptattam, érezhetően kevés lett a tej, mit egy etetésnél ki tudott szívni. Én folytattam volna a gyakori szoptatást, de az orvosunk azt mondta, hogy csak max.3óránként tegyem mellre a babámat, mert ennyi idő kell, hogy megeméssze a tejet, és igazán megéhezzen a következő szoptatásra, ha továbbra is gyakrabban mellre teszem, csak "nyammogni" og. Én megfogadtam a tanácsát, de így még jobban apadt a tejem, ezért 2 és fél hónapos korban elkezdtük a tápszerrel pótlást, majd 3hónapos korára eljutottunk oda, hogy egyáltalán nem szopik. Nemrég megjött a menstruációm, és elkezdett csöpögni a mellemből a tej. Én gyorsan ki is fejtem, amennyit tudtam, és beletettem a tápszeres üvegébe, hogy legalább egy kis anyatejet kapjon. Később megpróbáltam szoptatni, de nem ment, a babám elhúzta a száját, kiengedte a bimbót, és nem sok érdeklődést tanúsított a szoptatás iránt. Szeretném valahogy visszaszoktatni a szoptatásra, azt olvastam, hogy még van remény.
Válasz:
Az első, amivel próbálkozhatsz, hogy mellre teszed, amikor úgy gondolod, hogy elfogadná. Ne tekintsd a szoptatást táplálásnak, tehát ne csak etetés idején próbálkozz. Amikor álmos, amikor ébred, amikor összebújtok az ágyban egy kis hancúrozás után - ilyen esetekben. Próbáld meg úgy a mellkasodra fektetni, hogy egyikőtökön sincs ruha. A bőrkontaktus és a mamaillat felkeltheti az érdeklődését. Ez a módja annak, hogy visszaédesgesd a melledhez. Ahhoz, hogy táplálni is tudd - ez a második lépcsőfok - jó, ha beszerzel egy SNS-készletet (szoptanít) szoptatási szakboltból.(pl: Mikrolab, Fo u. 68. 1027, 224 1437, mikrolab@mail.datanet.hu.) Ez egy olyan tartály, amit a nyakadba lógathatsz. Ebből a "kulacsból" jön a tápszer, vagy a lefejt tej egy nagyon vékony, lágy csövön keresztül, amit a mellbimbó közvetlen közelében kell rögzíteni. A bimbót és a csövet egyszerre szopja a baba, így szopás közben a saját tejedhez és a pótláshoz is hozzájut. A cső elzárásával szabályozhatod, hogy mennyi tápszer legyen a "turmixban". Ha szoptatás közben beindul a tejed (tejleadó reflex), akkor a tápszeradagolást be is szüntetheted. Ez így elég bonyolultnak hangzik, de egy-két nap alatt belejön az ember.  Ha a baba már nagyon hozzászokott a cumisüveghez, lehet, hogy érdemes bimbóvédővel próbálkozni, mert ez hasonlít a cumihoz. Ha így elfogadta a mellet, fokozatosan leszoktathatod róla. Lehet a bimbóvédőt és az SNS-t is kombinálni.
Javaslom, hogy olvasd el a Babaneten a Pótlás szoptatás közben című írást, és a La Leche Liga honlapján a Cumi - mellbimbó zavar című tájékoztató anyagot.(www.lll.hu)

Sződy JuditKérdés:
Kisfiamat  ("sima" szülés, 4kg, 57 cm, már a szülőszobán megszoptattam, és ettől kezdve mindig igény szerint (éjszaka is).  Cumisüvegből nem etettem, cumit ugyan adtam neki, de azt sem tartja meg a szájában, esetleg elalvás előtt (ha nem a feje alatt lévő pelenkát tömködi a szájába - kizárólag hason szeret aludni).
Kisfiam mindig hosszasan szopizott, (45 perc, 1 óra), gyakran elaludt. A súlygyarapodása nem volt túl jó, kb. 10 dkg-ot hízott hetente, de nem volt elégedetlen, éjszaka előfordult, hogy 5 órát is átaludt. A hatodik hét környékén kezdődött, hogy evés közben erős "korgó" hangot adott a gyomra - talán sok levegőt nyelt -, gyakran összerántotta magát, és sírt, nem evett.
Én ittam az édeskömény teát, neki adtam espumisant, de mire elmúlt hét hetes, teljesen elutasította a mellemet, már a harmadik evést hagyta volna ki, amikor is az orvos tanácsára tápszert adtam neki (cumisüvegből, hisz egy hét és fél hetes csecsemőt megetetni kanállal vagy pohárból 100-120 ml tejjel, szinte lehetetlennek tűnt). Folyamatosan fejek mellette azóta is, de 3-5 dl tejnél többet sajnos nem tudok fejni naponta, így jelenleg már csak két evésnél kap anyatejet (cumisüvegből), a másik négy evésnél tápszert. Naponta ötször fejek, de a tej sajnos egyre kevesebb.
Három nappal ezelőttig a kisfiam még hajlandó volt néha-néha kicsit szopni is az etetések előtt vagy után, főleg éjszaka és hajnalban, amikor nem ébredt fel egészen, de rövid idő után akkor is elfordult a mellemtől. Én minden evés előtt és után is megpróbálom szoptatni, de négy napja teljesen elutasítja a mellemet, egyáltalán nem hajlandó már szopizni.
A védőnővel és gyermekorvossal folyamatosan konzultáltam, nem igazán tudtak mit mondani, mint, hogy főként a nagy súllyal született babák közt bizony, előfordul az ilyesmi. Az utóbbi napok teljes "csődje" után kezdem feladni a próbálkozást. A fejést természetesen folytatom amíg van tej, bár a babám szopizni valószínűleg már nem fog, legalább cumisüvegből kapjon valamennyi anyatejet.
Tájékoztatásul leírom, hogy van egy hét éves lányom, akit annak idején minden gond és probléma nélkül szoptattam, hat hónapos koráig kizárólag anyatejet kapott, és egy éves korában ő választotta el magát egyik pillanatról a másikra.
Válasz:
Erre a problémára is van megoldás, mint szinte mindenre, de nem könnyű a dolog, sőt... Amit eleve elutasítottál, épp az lenne az egyik feladat: elhagyni a cumisüveget. Ehelyett használhatsz akár etetőkanalas cumisüveget is (SoftCup néven kapható), vagy szoptanítot (SNS-t), az még jobb lenne (ezzel a segédeszközzel a melledre lehet szoktatni a babát, hiszen úgy érzi, a mellből jön a tej).
Amíg cumisüvegből kap, addig eszébe sem lesz szopizni, hidd el. Nagyon jól csinálod, hogy éjjel, amikor "figyelmetlenebb" megpróbálod megszoptatni. Jó lenne, ha néhány napot úgy töltenétek, hogy a lehető legtöbb időben együtt legyetek, fektesd a kicsit a mellkasodra, egy szál pelenkában, hogy érezze a bőrödet, az illatodat. Aludjatok együtt, és használd ki az éjszakai kisebb fölébredéseket is, próbáld mellel kínálni. Reméljük, sikerül hamarosan megszelidíteni a babát. Ehhez nagyon sok türelemre van szükség. Ha már hajlandó szopni, lassan visszatérhettek az anyatejes tápláláshoz. Ehhez segítséget ad a Babaneten található cikk: Pótlás szoptatás mellett címmel.
Nagyon szorítok érte, hogy sikerüljön.
Sződy Judit

Kérdés:
A kislányom most 7 hónapos múlt. Négy hónapos korától nem szopik. Nagyon hiányzik a meghitt kapcsolat, ami a szopások alatt volt. Azt olvastam, hogy a tej hónapok múltán is visszahozható. Érdemes-e megpróbálkozni vele, vagy már idős hozzá a kislányom. Lehet ha újra melle teszem, akkor azt se fogja tudni, mit akarok tőle?
Ez most azért vetődött fel bennem, mert nem régen voltam sétálni egy anyukával, akinek a babája meg mindig szopik. Egyszer csak bujt volna hozzám, jött volna szopni az én mellemből. Lehet, hogy meg mindig érzi rajtam a tej illatát? Szóval ez az élmény egy kicsit felkavart.
Válasz:
Először is: nagyon meglepődtem leveleden, örömmel és együttérzéssel olvastam. Nálunk ugyanis még szinte alig van olyan anya, aki hallott a "relaktáció" lehetőségéről. Olyan meg még kevesebb, aki megpróbálkozna vele. Pedig nagyon fontos lenne, hogy olyan esetben, amikor az elválasztott baba nem bírja a tápszert, vagy a szoptatás ellenjavallata (pl. anyai betegség vagy gyógyszerszedés) megszűnik, az egészségügyi szakemberek is azt tanácsolják: térjen vissza az anya a szoptatáshoz. Külföldi tapasztalatok szerint olyan babákat is "rá lehet venni" a szopásra, akiket fél éves kor után fogadott örökbe a mamája.
 A te eseted ennél jóval egyszerűbb. Először is engedd meg neki, hogy szopjon. Még ha üres is a melled egyelőre, lehet, hogy jól fog esni neki pusztán a közelséged. Ha szeretnéd a tejet visszatéríteni, tedd mellre, amilyen gyakran csak hajlandó rá. A szopás beindítja a tejtermelést. Ezt a folyamatot úgy lehet siettetni, ha az első hetekben két szoptatás között fejsz is. Ne várj nagy eredményt eleinte: csak cseppek fognak megjelenni. Ha már  látható mennyiség összejön, tűzz ki célul mondjuk tíz millilitert, és emeld szép lassan ezt a mennyiséget. Ez a módszer fárasztó, inkább annak ajánlanám, akinek létfontosságú, hogy visszatérhessen a teljes szoptatáshoz. (Fél éves kor alatt.)
Egyszerűbb, de kevesebb anyatejet eredményez, ha csak gyakori szoptatással próbálkozol. Ha a baba nem fogadja el a mellet minden teketória nélkül, próbáld meg akkor kínálni, amikor félálomban van, vagy amikor nem nagyon éhes.
Van még egy módszer, ami hatékony, de van némi anyagi vonzata. Lehet kapni egy segédeszközt, (Szoptanít néven fut), amelynek használata közben a szopással egy időben kapja a baba a pótlást. Ezt akkor szoktam javasolni, amikor kicsi babának tápszer kiegészítést is kell adni, de az anya vissza szeretne térni a teljes szoptatáshoz. Ennek használatával a gyermek szívesen szopik, akkor is ha még "üres" a mell, mert megkapja a pótlást a tartályból, egy vékony csövön át. (Ezt a mellbimbóhoz kell rögzíteni.) Ahogy a tejtermelés beindul, a pótlás mennyiségét fokozatosan csökkenteni kell. A tejtermelés fokozásához fontos, hogy a gyermek dolgozzon is a mellen, és ürítse ki azt minél jobban. Ezért javaslom, hogy pár percig pótlás nélkül tegye mellre a babát az édesanya minden etetéskor, és csak akkor kezdje el a tápszert adagolni a csövön át, amikor a kicsi már nem nyel.
Sződy Judit