Rendelő

Mikor indokolt az orrmandula kivétele?

Kérdés:
Lányom most 5 éves. Kb. két éve kezdõdött, az óvodába járással egyidõben, hogy gyakran megbetegszik. Ez azt jelenti, hogy évente 8-10 alkalommal. Ezek orrfolyás, torokgyulladás, orrdugulás, éjszakánként horkolás, de nincsen hozzá láz. A betegségeket követõen, antibiotikumos kezelések követték egymást, míg egy hete fül - orr - gégészetre mentünk, ahol azt a választ kaptuk, hogy egyenlõre ne vetessük ki az orrmanduláját a kicsinek, mivel még nem "nagyon " indokolt.
Azóta orra napközben tiszta, elalváskor is, de egyes alvási pózokban, szûkül az orrjárat, ezt lehet is hallani az erõlködõ légzésrõl. Amint azonban testhelyzetet változtat, megszûnik, és teljesen tiszta a légzés.
Nyári ovi szünetben a betegségek nem követik egymást, egy kis "szünet " tapasztalható.
A kérdésem az volna, hogy a gyakori megbetegedések okozhatnak-e esetleg valamilyen szövõdményt, és az orr szabad légzésvételéhez, van-e valami módszer?

Válasz:
Sajnos a közösségbe kerülõ kisgyermekek fõleg az elsõ években sokszor esnek át kevésbé súlyos és súlyosabb légúti fertõzéseken. Ez a közösségben töltött évek során  általában csökkenõ tendenciát mutat, vannak azonban gyerekek, akiknél nem. Sõt egyre nyilvánvalóbbá válnak   allergiának a tünetei ill. légúti betegségeknek a szövõdményei. Ilyen a fent leírt orrmandula megnagyobbodás is. Minden orrgaratban zajló gyulladás, felsõ légúti hurutos állapot a mandulák, fõleg az orrmandulák duzzanatát, nyáktermelését okozza, amely lassan szûnik meg. Szinte nem is csökken még a duzzanat és már ott a következõ megbetegedés, így az orrmandulák egy krónikusan gyulladt állapotba kerülnek. Ezt jelzi: az akut betegség után szûnni nem akaró orrfolyás ( többnyire gennyes jellegû ), éjszakai köhögés, nyitott száj, néha hallászavar. Bizonyos méret elérése után már un. nyugalmi állapotban is légzési akadályt képez az orrmandula. Ha a torokmandulák is nagyok, az még komolyabb légzési zavarokat okozhat. A kisgyermek horkol, hangosan szuszogva alszik, sõt néha hosszabb rövidebb ideig szinte légzéskimaradást észlelünk. Ez bizony már nem teljesen ártalmatlan állapot (mint ahogy ez a felnõtt horkolóknál is kiderült ), ha ez fokozódik, vagy tartóssá válik, oxigénhiányos állapotot okozhat, amelyrõl kiderült, hogy akár szívizom károsodás is lehet a következménye. De enyhébb esetben is észleljük, hogy a nyugtalanul alvó gyermek állandóan fáradt, figyelmetlen. Véleményem szerint, ha egy 5 éves gyermeknél az orrmandula  megnagyobbodása problémákat okoz, azt célszerû eltávolítani. Természetesen gégész egyetértésével. Az ebben a korban eltávolított orrmandulák már nemigen nõnek vissza, és az orrmanduláknak nincs olyan fontos szerepe az immunsejt termelésben, mint a torokmandulának.

Dr. Gömöri Ágnes

 

Laevolac-lactulose

lápiszolás

abortusz

ADHD

adottság

agyhártyagyulladás

agyvelőgyulladás

ajánlás

akaratosság

alhasi fájdalom

állattartás

allergia

allergiateszt

altatás

aluszékonyság

alvás

alvászavar

anafilaxiás sokk

angolkór

antibiotikum

anyajegy

anyatej

apgar

arcbőr

arcüreggyulladás

Asperger-szindróma

Összes címke »

Ezt kérdezték tőlünk legutóbb

Fogamzásgátlás és endometriózis

Kedves Doktor Úr!

2 éve volt laparoscopos endometriosis műtétem, amely során petefészek endometriosist és a colon mélyen infiltráló endometriosisát (kiterjedt összenövésekkel és hegesedéssel) találtak, de csak az ovariomát távolították el, mivel a műtét során nem volt jelen bélsebész és Dixon műtétet kellett volna csinálni. Az operáló orvos ezt követően tartós fogamzásgátló kezelést írt elő, amit már több, mint 2 éve megszakítás nélkül szedek. Kezdetben Nuvaring gyűrűt használtam, de kb 1 év után... tovább »

Endometriózis és fogantatás 1.

A kérdésem: Endometriosis mellett mennyi esély van rá hogy egészséges gyermekünk legyen? Válaszát előre is köszönöm

Hematóma? Nem hematóma?

Tisztelt Doktor Nő/ Úr! A kérdésem a következő lenne. Ma voltam 10 hetesen uh-on, mert vissza kellett mennem kontrollra hematoma miatt.A mai vizsgálat sorána szonográfus észlelt egy 21x10mm-es folyadék ömlenyt a petezsák felett közvetlen, de a papíron már nem hematóma ként van feltüntetve, sőt oda írták, hogy hematóma kizárva. A baba méreteire azt mondták, hogy jó . A crl-je 38mm, és szépen fejlődik. Sajnos az orvosomtól nem igazán kapok rá választ, hogy mennyire is kell aggódnom vagy sem, illetve mi a teendőm... tovább »

Endometriózis és fogantatás 3.

23 éves vagyok decemberben volt egy vastagbél műtétem a szövettani eredményből kiderült hogy endometriosis van nálam! Ma voltam a nőgyógyászaton és azt mondta az orvosom hogy mennem kell tovább ahol írnak fel injekciót ami meg gátolja a peteérést 6 hónapra. A kérdés az hogy hányszor kapok injekciót és hova? És mennyi esély van rá hogy teherbe tudjak esni? Válaszát előre is köszönöm!

Endometriózis és fogantatás 2.

Tisztelt Dr Úr ! 24 éves vagyok.3 hete volt endometriózis műtétem.Először azt mondták majd Visanne-t kell szednem,majd felhívtam egy endometriozis központot,ahol szerettem volna időpontot kérni,hogy felírják a Visanne-t. Elmondtam hogy jövőre szeretnék babát.Erre azt mondta a dr. hogy akkor GNRH 6 hónapos injekció kúrát javasol. El mondtam ezt az orvosomnak, aki azt mondta, hogy mivel nem volt magas stádiumú az endometriózis, így szedjek 3 hónapig szünet nélkül Lindynette fogamzásgátlót. Totál összezavartak.Honnan tudjam,hogy mi a... tovább »