Mikor indokolt az orrmandula kivétele?
Baba Net

 
            

Kérdés:
Lányom most 5 éves. Kb. két éve kezdődött, az óvodába járással egyidőben, hogy gyakran megbetegszik. Ez azt jelenti, hogy évente 8-10 alkalommal. Ezek orrfolyás, torokgyulladás, orrdugulás, éjszakánként horkolás, de nincsen hozzá láz. A betegségeket követően, antibiotikumos kezelések követték egymást, míg egy hete fül - orr - gégészetre mentünk, ahol azt a választ kaptuk, hogy egyenlőre ne vetessük ki az orrmanduláját a kicsinek, mivel még nem "nagyon " indokolt.
Azóta orra napközben tiszta, elalváskor is, de egyes alvási pózokban, szűkül az orrjárat, ezt lehet is hallani az erőlködő légzésről. Amint azonban testhelyzetet változtat, megszűnik, és teljesen tiszta a légzés.
Nyári ovi szünetben a betegségek nem követik egymást, egy kis "szünet " tapasztalható.
A kérdésem az volna, hogy a gyakori megbetegedések okozhatnak-e esetleg valamilyen szövődményt, és az orr szabad légzésvételéhez, van-e valami módszer?

Válasz:
Sajnos a közösségbe kerülő kisgyermekek főleg az első években sokszor esnek át kevésbé súlyos és súlyosabb légúti fertőzéseken. Ez a közösségben töltött évek során  általában csökkenő tendenciát mutat, vannak azonban gyerekek, akiknél nem. Sőt egyre nyilvánvalóbbá válnak   allergiának a tünetei ill. légúti betegségeknek a szövődményei. Ilyen a fent leírt orrmandula megnagyobbodás is. Minden orrgaratban zajló gyulladás, felső légúti hurutos állapot a mandulák, főleg az orrmandulák duzzanatát, nyáktermelését okozza, amely lassan szűnik meg. Szinte nem is csökken még a duzzanat és már ott a következő megbetegedés, így az orrmandulák egy krónikusan gyulladt állapotba kerülnek. Ezt jelzi: az akut betegség után szűnni nem akaró orrfolyás ( többnyire gennyes jellegű ), éjszakai köhögés, nyitott száj, néha hallászavar. Bizonyos méret elérése után már un. nyugalmi állapotban is légzési akadályt képez az orrmandula. Ha a torokmandulák is nagyok, az még komolyabb légzési zavarokat okozhat. A kisgyermek horkol, hangosan szuszogva alszik, sőt néha hosszabb rövidebb ideig szinte légzéskimaradást észlelünk. Ez bizony már nem teljesen ártalmatlan állapot (mint ahogy ez a felnőtt horkolóknál is kiderült ), ha ez fokozódik, vagy tartóssá válik, oxigénhiányos állapotot okozhat, amelyről kiderült, hogy akár szívizom károsodás is lehet a következménye. De enyhébb esetben is észleljük, hogy a nyugtalanul alvó gyermek állandóan fáradt, figyelmetlen. Véleményem szerint, ha egy 5 éves gyermeknél az orrmandula  megnagyobbodása problémákat okoz, azt célszerű eltávolítani. Természetesen gégész egyetértésével. Az ebben a korban eltávolított orrmandulák már nemigen nőnek vissza, és az orrmanduláknak nincs olyan fontos szerepe az immunsejt termelésben, mint a torokmandulának.

Dr. Gömöri Ágnes
 

 

 

 

 

 

 
Kérdéseit felteheti levélben vagy a következő lapon.
A kérdéseket és válaszokat általában a rovatban közzé tesszük. A kérdésekből úgy idézünk, hogy név, cím, azonosításra alkalmas tény, jellemző ne szerepeljen. 
Ha ismert a kérdező e-mail címe, a választ levélben elküldjük. 
A válaszidő a szakértők elfoglaltságától és a kérdések mennyiségétől függ. Sajnos a gyors választ nem tudjuk garantálni. Jelenleg csak nagyon korlátozott számban tudunk kérdésekre válaszolni.
Kérjük, mielőtt a kérdését feltenné, olvassa el ezt.