Terhesség alatti vizesedés
Baba Net

 
            

Kérdés:
Nagyon vizesedem, ezért az orvosom azt tanácsolta, hogy kevés folyadékot igyak. Ettől viszont állandóan székrekedésem van. Mi a megoldás? Léteznek természetes és a terhesség alatt szedhető vízhajtók? A vérnyomásom normális, illetve mindig is kicsit inkább alacsony volt. Van esélyem a terhességi toxémiára?

Válasz:
A vizesedés mindig egy gyanújel, annak tudatában is, hogy egyszerűen a hormonhatásokra a szervezet több vizet tárol, mint nem terhesen. Kérdés persze, hogy melyik terhességi korról van szó. Ha a végén jár (>36 hét), akkor egyszerűen álljon át abszolút sótlan étrendre és tiszta vízből ihat.
Korábbi korban is az első a konyhasó csökkentése, de érdemes számolni, hogy a napi folyadékbevitel kb. 2 liter legyen (ebbe a leves is beleszámít; a gyümölcsök átlag 90 %-a víz, a normál kenyér egyharmada is az...)
Vízhajtókat általában nem szeretjük, mert a vérből veszik ki a folyadékot, amíg a víz az ödémánál a sejtközötti térben van. A kettő közötti kiegyenlítődés lassú, viszont addig a magzat vérellátása romolhat. A székrekedés kezelésére is az un. ozmotikusan ható anyagokat (pl. lekvárok) részesítjük előnyben, a kettő dolog itt találkozik.
A vesefunkciókat és a vérnyomást sűrűn ellenőrizni kell, ezek egyikének kóros volta hiányában komoly toxémia nincs.
Legjobb a vizesedést megelőzni. És bármilyen hihetetlen, de sokszor a nyugalom, a pihenés csökkenti a vizesedést. Még a nem terhes lába is bedagad egy fárasztó nap végén, de az éjszakai pihenés alatt elmúlik...

Dr. Nagy László
 

 

 

 

 

 

 
Kérdéseit felteheti levélben vagy a következő lapon.
A kérdéseket és válaszokat általában a rovatban közzé tesszük. A kérdésekből úgy idézünk, hogy név, cím, azonosításra alkalmas tény, jellemző ne szerepeljen. 
Ha ismert a kérdező e-mail címe, a választ levélben elküldjük. 
A válaszidő a szakértők elfoglaltságától és a kérdések mennyiségétől függ. Sajnos a gyors választ nem tudjuk garantálni. Jelenleg csak nagyon korlátozott számban tudunk kérdésekre válaszolni.
Kérjük, mielőtt a kérdését feltenné, olvassa el ezt.