AFP+béta HCG vizsgálat
Baba Net

 
            

Kérdés:
AFP vizsgálattal egy iőben végzett B-HCG szűrés milyen értékek közötti eredmény esetén tekinthető normálisnak, illetve hogy az eltérések milyen rendellenességekre utalhatnak.

Válasz:
A béta HCG vizsgálatot az AFP kiegészítéseként azért vezették be, hogy érzékenyebbé, és biztonságosabbá váljanak a szűrőprogramok. Ha az AFP értéke normális tartományban van, akkor nem is szoktuk a hCG értéket nézni. Ha az AFP alacsony, és a béta-hCG magas akkor a kettő együtt felveti a genetikai vizsgálat végzésének szükségességét, mert ezekben az esetekben a Down szindróma előfordulása gyakoribb. Ez korántsem jelenti azonban azt, hogy minden ilyen esetben károsodott lenne a gyermek, csak azt, hogy érdemes a genetikai vizsgálatot elvégezni, egyéb szempontok (pl. anyai kor) figyelembe vétele mellett. Alacsony hCG ilyen értelemben nem jelent kórosat, tehát nem utal fejlődési rendellenességre.

Dr. Ács Nándor


2001.12.21
 

 

 

 

 

 

 
Kérdéseit felteheti levélben vagy a következő lapon.
A kérdéseket és válaszokat általában a rovatban közzé tesszük. A kérdésekből úgy idézünk, hogy név, cím, azonosításra alkalmas tény, jellemző ne szerepeljen. 
Ha ismert a kérdező e-mail címe, a választ levélben elküldjük. 
A válaszidő a szakértők elfoglaltságától és a kérdések mennyiségétől függ. Sajnos a gyors választ nem tudjuk garantálni. Jelenleg csak nagyon korlátozott számban tudunk kérdésekre válaszolni.
Kérjük, mielőtt a kérdését feltenné, olvassa el ezt.