Folyadékfogyasztás az elso trimeszterben
Baba Net

 
            

Kérdés:
Mindenhol azt olvasom, hogy a napi folyadékmennyiség lehetőség szerint érje el a 2l-t. Javaslatként szénsavmentes gyümölcslé, víz, illetve tea szerepel, de lehetőség szerint teinmentes. Az lenne a kérdésem, hogy van e olyan gyógytea, ami veszélyes a magzatra, illetve van e olyan összeállítás, amely kifejezetten jótékonyhatással van a szervezet(ek)re. Jelenleg még a terhesség első harmadával küzdök (hányingerhegyek). A narancslevet javasolják üdítőként. Nem gond az, hogy az is savas (nem is kicsit), vagy csak az a lényeg, hogy legyen a gyomorban valami. Egész napos hányinger kerülget, de eddig mindig sikerült kikerülnöm egy kis nasival (keksz-habár már rosszul vagyok tőle). Amennyiben ésszerűen eszegetek (semmi édesség, rozskenyér, kétszersült,stb.) sikerül megúsznom a hízást ebben az időszakban?

Válasz:
Sokezer forintos könyvek szólnak arról, hogy Önt és a hasonlókat az egyik vagy másik diéta felülmúlhatatlan előnyeiről győzködjék!!!
Én ilyet nem teszek. A hányinger a 12. hétig egy terhességi jel, ellenszere a stresszmentes élet, a B6 vitamin, a nyugis felkelés és a jéghideg italok.
Komolyan: volt terhesem, aki a kiskanálnyi fagyira esküdött, volt, aki citromos limonádét jégkockává fagyasztott és szopogatta...
A sok gyomorsav valóban keksszel-kétszersülttel köthető le, bár vallom, hogy minden, ami jéghideg, nyugtatja a gyomrot. Soha nem szabad jóllakni, valóban csak nassolni, pár falatot enni szabad. De a lényeg a stressz elkerülése!!!
A hízás megelőzése pontosan úgy működik, mint máskor: mindig csak keveset, akkor sem tömős kajákat, hanem gyümölcsöt, zöldséget, fehér húsokat.
A teák közül, amit gyógyteának mondanak (tehát mindent, ami nem "tea" alapú) lehetőleg felejtse el, főleg, amiről tisztító vagy más örökbecsű jelzőt tartanak érdemesnek megjegyezni. Ami nem teafűből készül, az zömmel kerülendő a terhességben... A sima teát pedig hígan, cukorral és lehetőleg hidegen.

Dr. Nagy László

2002.03.26
 

 

 

 

 

 

 
Kérdéseit felteheti levélben vagy a következő lapon.
A kérdéseket és válaszokat általában a rovatban közzé tesszük. A kérdésekből úgy idézünk, hogy név, cím, azonosításra alkalmas tény, jellemző ne szerepeljen. 
Ha ismert a kérdező e-mail címe, a választ levélben elküldjük. 
A válaszidő a szakértők elfoglaltságától és a kérdések mennyiségétől függ. Sajnos a gyors választ nem tudjuk garantálni. Jelenleg csak nagyon korlátozott számban tudunk kérdésekre válaszolni.
Kérjük, mielőtt a kérdését feltenné, olvassa el ezt.