Védekezés szülés után
Baba Net

 
            

Kérdés:
6 hete született meg régen várt kisfiam.
Kérdésem: Spirállal szeretnék a későbbiekben védekezni. Gondoljak-e a 6 hetes kontroll
vizsgálaton a felhelyezésére, vagy várjam meg az első menstruációt?

Válasz:
Ha a 6 hetes vizsgálat idején ( és természetesen ezt remélem is) aktívan szoptat és a talán nem is olyan régen elmúlt szülés utáni 'tisztuló vérezgetést' követően ciklusa még nincs, akkor a spirált illetően várakozó álláspontra helyezkednék. A szoptatás alatt csak progesztogén tartalmú gyógyszerrel ( akár a tablettás Continium vagy a 90 napig hatásos injekció) a tejelválasztás zavarása nélkül megbízható fogamzásgátlást biztosítható.
Spirált én azért nem tennék fel, mert a ciklus visszaállása (ami a normál hormonális működésen alapul) előtti időben a helyi védekező képesség valamivel gyengébb, vagyis relatíve nagyobb az esélye a spirál gyulladásos szövődményeinek. Tapasztalatom az is, hogy az ilyenkor felhelyezett eszköz mellett a szoptatás után újra induló ciklust több zavar (időbeni és mennyiségi) jellemzi.
Ha a szoptatás befejezése után jelentkezik menstruáció, a spirál ez alatt (negatív nőgyógyászati lelet mellett) felhelyezhető. Ha szoptatás alatt jelentkezik menstruáció, én javaslom megvárni a másodikat és akkor felhelyezni. Mindkét esetben a fenti gyógyszeres kezelés a felhelyezés
napjáig folytatható és kielégítő biztonságú.

Dr. Nagy László
 

 

 

 

 

 

 
Kérdéseit felteheti levélben vagy a következő lapon.
A kérdéseket és válaszokat általában a rovatban közzé tesszük. A kérdésekből úgy idézünk, hogy név, cím, azonosításra alkalmas tény, jellemző ne szerepeljen. 
Ha ismert a kérdező e-mail címe, a választ levélben elküldjük. 
A válaszidő a szakértők elfoglaltságától és a kérdések mennyiségétől függ. Sajnos a gyors választ nem tudjuk garantálni. Jelenleg csak nagyon korlátozott számban tudunk kérdésekre válaszolni.
Kérjük, mielőtt a kérdését feltenné, olvassa el ezt.