Fehérjét a gyereknek!

Úgy 6 hónapos kortól, mikor a kicsi már megismerkedett pár zöldség és gyümölcsfélével, érdemes bevezetni a húsokat is az étrendjébe. A hús kiváló fehérjeforrás, ráadásul a bennük lévő 20% fehérje teljes értékű, könnyen hasznosítható és felszívódó fehérjét jelentenek a baba szervezetének.

Persze, alapvetően több mindenben van fehérje, például a zöldségekben is, ám ezek esetében a fehérje a rostszálak között található, és sokkal nehezebben feldolgozható a baba számára, mint a hús. Az olyan élelmiszerekben is rendkívül sok fehérje található, mint a tej és tejtermékek, vagy a tojás, ám ezek annyira allergének, hogy bevezetésüket csak jóval későbbre javasolják a szakemberek.

Húsfajták és jellemzőik

Az is nehéz kérdés, hogy milyen hússal kezdjük a bevezetést, hiszen mindegyik egy kicsit más. A legjobb, ha a baba első húsos ételeibe csirkehús, lehetőleg csirkemell kerül. A csirkehús könnyű, fehér hús, könnyen emészthető és semleges íze miatt könnyebben el is fogadják a kicsik.

Jó választás a későbbiekre a pulykahús is. Ez szintén fehér hús, könnyen emészthető, még kevesebb a zsírtartalma, mint a csirkehúsé, ám inasabb és az íze is jellegzetesebb.

Hazánkban az egyik legelterjedtebb húsféle a sertéshús. Ez B-vitaminokban és vasban igen gazdag, de zsírosabb, vörösnek minősülő húsfajta. Először a soványabb részekkel, pl. combbal próbálkozzunk a kicsinél.

A marhahús vörös húsnak minősül, szívós, rágós magas kötőszövet tartalma miatt. Rengeteg B-vitamint tartalmaz és kiváló vasforrás. 8 hónapos kor körül érdemes bevezetni, szívóssága miatt mindenképp darált formában. Akinél a családban tejallergia jelentkezett, vagy a kicsi maga érzékeny, ott ezt vagy iktassuk ki az étrendből, vagy csak jóval később próbálkozzunk vele.

Sajnos, a magyarok nem esznek megfelelő mennyiségű halat. Pedig a hal kiváló telítetlen zsírsavforrás. Fogyasztása pedig hozzájárul az agy, retina és idegrendszer fejlődéséhez. A baba étrendjébe csak 1 éves kor után vezessük be, ekkor is ügyeljünk a húsban található esetleges szálkákra.

A belsőségek közül a legismertebb talán a máj. Ez az egyik legkiválóbb vasforrásunk, de a vas mellett még rengeteg zsírban oldódó vitamint - A-, D-, E-, K-vitaminok - is tartalmaz. Ha lehetséges, minél fiatalabb állat máját használjuk fel. Úgy 9-12 hónapos kortól hetente egyszer, a hússal megegyező mennyiségben kínáljuk a gyereknek.

 
 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?