Új privát üzeneted érkezett!

Sziasztok!


2007.01.19-én éjjel 1.55 perckor megszületett Bence!
3650g és 58cm.
A szülés rendben ment kaptam augmentint és császárral segítették a világra.
Neki a gyerekorvos nem adott antibiotikumot de fokozottan figyelték.
Ma jöhettünk haza.
Szépen szopizik.

Üdv Zsu&Bence
 


Szia Zsu! :D

Nagyon örülök, hogy minden rendben van Veletek! Ügyesek voltatok, gratulálok! Vigyázzatok Rá!

Puszi Zsuzsa
 
 


Zsuzsi!

Gratulálok a babához, és hogy minden rendben van veletek! :)

Kép
Kép
 

 
 

Kedves Lilka és Doki!

Nagyon megörültem, amikor egy anyuka ismerősömtól meghallottam a topic létezését! fantasztikus dolognak tartom, h erre van lehetőség, és ahogy visszaolvastam az előző hozzászólásokat, ennyire lelkiismeretesen végzitek a munkátokat!!!

A véleményeteket szeretném kikérni az esetemmel kapcsolatban!

A második babámat várom, és a 16. héten az akkor már 1 hónapja tartó folyásos, viszketéses panaszaim miatt az orvosom levett hüvelyváladékot ill. kért egy vizelettenyésztést is. az eredmény: vizeletben: stpetococcus agalactiae, hüvelyváladékban: candida. szerinte egyiket sem kell kezelni, engem viszont nem hagyott nyugodni az eredmény és a háziorvosomhoz fordultam, aki egy hetes augmentin kúrát írt elő. most tartok a kúra felénél.
időközben szülészt váltottam, tegnap jártunk először az új orvosnál, aki szintén nem tartotta aggasztónak ezt az állapotot, szerinte is elegendő lenne majd csak a szülésnél a fokozott figyelem, és amennyiben a 30x. héten a kötelező szűrésnél újra találnának bacikat, akkor szülésnél adnának vénásan antibiotikumot. nekem nagyon szimpatikusnak tűnt ez az új orvos és úgy érzem,h nála szívesen megállapodnék. de most egy kicsit elbizonytalanodtam.

*biztosan elegendő ez az 1szeri kúra és nem szükséges újra megismételni a vizsgálatot, csak a terhesség vége felé haladva?!

*mit gondoltok, h mivel nekem "csak" a vizeletben mutatták ki, ettől függetlenül a hüvelyben is ott lehet a baci?! középsugaras reggeli első vizelet volt, nem katéteres.

*most, h egyszer kitenyésztették, a szakmai protokoll szerint kötelező az orvosnak v. ha nem, akkor javasolt a szülésnél az anya és gyermek antibiotikumos kezelése?

*ez az új orvosom az istvánban dolgozik, ott biztonságban lennénk ilyen szempontból?

* a candida állítólag nem okozhat galibát. már egyszer a 12. hét környékén kaptam pimofucin hüvelykúpot, de nem mulasztotta el a panaszaimat + kenegettem magam canestennel is ,de nem segített. tegnap újra elkezdtem a pimafucin kúpot használni az orvosom javaslatára és ha ezt befejeztem, akkor a gynoflort írta elő szintén hat napig. mi a véleményetek ezzel kapcsolatban?

azt még hozzátenném, h az első terheségemnél nem voltak ilyen jellegű panaszaim, sem a hüvelyváladékban sem a vizeletben nem tenyészettek ki stept.-t. egyszer találtak e.colit, amit szépen kikezeltek. természetes úton, egészségesen születt meg a kisfiunk
:lol:

előre is köszönöm szépen a válaszotokat!

üdvözlettel,
stellina
Vendég
 


Szia Stellina!

Örülök, hogy megtisztelsz minket a bizalmaddal.

Én mos nem merek véleményt adni orvosi, antibiotikum kúra stb. kérdésekben. Magyarországon ez a szűrés még mindig nem kötelező, csak ajánlott. Saját hatáskörében egy-egy kórház eldöntheti végez-e szűrést vagy nem. Persze azokban az esetekben ahol már egyszer kiderült a kórokozó ott kötelező a kezelés (Doki majd részletezi) és úgy kell tekinteni az anyát, a további terhességekben is, hogy hordozó.

A legnagyobb biztonságban úgy gondolom ott vagy, ahol a születés után a babát megfelelően ellátják. Sajnos nem ismerem az István kórházat :( . Én a helyedben megkérdezném a kórházi gyerekorvost, hogy ebben az esetben milyen kezelést tartana megfelelőnek születés után a babánál, mivel hordozó vagy és ki is tenyészett a baci.

A legfontosabb szerintem, a születés utáni fokozott figyelem és a baba megfelelő ellátása, hiszen Téged nem betegít meg a baci, csak a babát. Persze nem törvényszerű az sem, hogy ha jelen is van a baktérium, beteg legyen a baba.

A candidával én minden esetben a terhesség első harmadában küzdöttem eredménytelenül, de aztán eltűnt mintha ott sem lett volna soha. Terhességben a megváltozott hormonháztartás miatt szinte "kötelezően" jelen van. Egyszer az orvosom azt mondta, hogy a terhesség első jelének akár ezt is lehetne tekinteni :) Persze ez nem megnyugtató, de kezelni kell. Úgy tudom különösebb galibát valóban nem okozhat. Gyno-Pevarilt használtam, ha jól emlékszem.

Igen, sajnos a hüvelyben is jelen lehet a baktérium, mivel a vizelettel bejuthat. Egyszer egy biológus ismerősünk mondta, hogy ha a baci jelen van, a vizeletből biztosan ki lehet tenyészteni.

Most ennyi jutott eszembe. A többit majd Doki szépen logikusan megfogalmazza. :D

Kérdezz, ha vmi nem világos!

Lilka
 
 


Kedves Lilka,

nagyon szépen köszönöm a gyors válaszadást, egyelőre minden teljesen világos volt :lol: aztán meglátjuk, h a Doki véleménye után változik-e a helyzet?! Mindenesetre izgatottan várom, mert már teljesen össze vagyok zavarodva ebben témában. Aggasztónak tartom, h ahány orvos, annyi véleményt hall az ember ebben témában. De nagyon örülök, h ti itt vagytok és tényleg lelkiismeretesen kezelitek a témát :D

Stellina
Vendég
 


Kedves Stellina,

A középsugárvizeletben jelen lévő streptococcus agalatiae származhat a hólyagból, és természetesen hüvelyi fertőzés esetén a hugycső környékéről is. Ha a vizeletben kimutatják a fertőzést, a szakmai irodalom a hüvely fertőzöttségét is feltételezi.
A vizelettenyésztéssel bármely kis koncentrációban akár 10 a harmadikon csíraszámban kitenyészett streptococcus agalatiae esetén is kell adni a szüléskörüli antibiotikum profilaxist.
Szükséges a gyermek orr, fül, vagy torokváladék tenyésztése és szükséges lehet a gyermek antibiotikus kezelése.

Az én véleményem szerint ha a terhesség alatt a vizelettenyésztés pozitív, az antibiotikus profilaxist szüléskor még akkor is adni kell, ha az anya a terhesség alatt már kapott antibiotikus kezelést.
A kérdezett kórház gyakorlatát nem ismerem, ezt a választott szülésztől kell megkérdezni.

A candida fertőzést kezelni kell. A terhesség későbbi szakaszában majd megszűnik. Gyno pevaryl, Pevaryl G kúp alkalmazható, ha ez nem elég, van erősebb hatású kúp is, de annak használata során kellemetlen helyi csípő viszketés észlelhető.

üdv: Doki
 
 


Kedves Doki,

köszönöm szépen, h ilyen gyorsan leírtad a véleményedet, mára sikerült megnyugodnom, ui tegnap minden pillanatban ezen a témán aggodalmaskodtam, ami ugyebár se nekem se a pocaklakónak nem tesz jót...

három hét múlva megyek újra kontrollra a szülészemhez és akkor alaposan kifagattom, h ilyen esetben mi a szakmai protokoll az istván kórházban és arra is rákérdezek, h az idő előrehaladtával van-e lehetőség a gyerkmekorvossal is beszélni.

ezek szerint a szülésig nem szükséges az újabb antibiotikum kúra, elegendő ez az egyhetes augmentin kúra?!

candidara most pimafucin kúpot használok 6 napig, majd a legközelebbi vizsgálat alkalmával megkérem az ovosomat, h újra csináljon egy tenyésztést. reméljük, h addigra már nyoma sem lesz ennek a gombás fertőzésnek :lol:

tegnap estére sikerült végigolvasnom a topic összes hozzászólását és így ismeretlenben is
nagyon becsüllek benneteket!!! minden jót és sok-sok boldogságot kívánok nektek az életben

:D


Üdv,
Stellina
Vendég
 


Kedves Lilka és Doki!

Végigolvastam az egész topikot, nagyon rendes Tőletek h mindenkinek próbáltok segíteni. Nem tudom, jártok-e még errefelé, de leírom az én esetemet, hátha válaszoltok majd egyszer a kérdéseimre.

A terhességem nem volt problémamentes, kb a 16. héttől egyfolytában és rendszeresen keményedett a hasam, az idő előrehaladtával egyre gyakrabban. Emiatt a 24. héten kórházba is kerültem fenyegető vetéléssel, a méhszájam is elkezdett kinyílni, de szerencsére végig maradt 3100-nál. Innentől kezdve végig otthon feküdtem fenyegető koraszülés miatt.
Ugyanakkor egyfolytában folyásom is volt, amire mindig vmilyen kúpot írt fel az orvosom, kb 6 félét használtam a terhesség alatt, de nem segített.

Olvastam h az állandó haskeményedés fertőzéstől is lehet, emiatt, és mert rettegtem a Streptococcustól (amiről szintén sokat olvastam), szinte már könyörögtem az orvosomnak h csináljon kenetvizsgálatot. Csak a 31. hétre sikerült ezt elérnem nála (a 18. héttől minden alkalommal kértem, és a problémáim miatt elég gyakran jártam hozzá).
Annak ellenére h ettől rettegtem a legjobban, alig akartam elhinni, amikor az orvos a telefonban közölte velem h Streptococcus tenyészett ki. Sírva rohantam hozzá antibiotikumért.
Akkor még azt hittem, pontosabban elhittem neki h ennyi elég ahhoz h kiirtsuk a Streptococcust, és "biztonságban" legyünk.
Még áldottam is magam h kikönyörögtem a vizsgálatot.
Kicsit azonban tartottam attól h a szülésig visszajöhet, de a 35. és a 36. héten is negatív lett. A kontrollért már nem kellett könyörögnöm és a szülésznőmmel is megcsináltattam a biztonság kedvéért a vizsgálatot, de ők nem tudták h duplán ellenőriztetem.
Ekkor már majdnem teljesen megnyugodtam.

Egyéb okokból (jobb bordaív alatti fájdalom, gyomorfájás, hányás) még kétszer voltam kórházban a terhesség vége felé.
Az utolsó alkalomra a 37. héten került sor, amikor is a házi orvos által elvégeztetett labor vizsgálat alapján az alkalikus foszfatáz szintem 811 lett (és ugye 60 és 300 között normális), és másnapra ismét rettenetesen elkezdett fájni a jobb bordám alatt. A kórházban elküldtek hasi UH-ra (epére gyanakodtak) és megismételték a labort, amikor is az AP már 1007 volt, ezért még aznap megcsászároztak, éppen betöltött 37 héttel.
Minden rendben volt, 2007. február 23-án a baba 3290-el, 51 cm-el, 9/10-es Apgar-ral született, teljesen egészségesen és rendben. Időben mentünk haza, egy kicsit besárgult, de nem volt vészes.
Nagyon örültem h hiába rettegtem végig a terhességet, nem lett koraszülés és nem kapott el fertőzést sem.

Egy hónap telt el gondtalanul.

2007. március 23-án este egyszerűen nem akarta abbahagyni a sírást. Órákon keresztül sírt, csillapíthatatlanul. Később már enni sem akart, ami nála nagy szó, hiszen, ha semmi mással nem, ezzel mindig meg lehet nyugtatni!
Aztán kezdett nagyon bágyadttá válni, már nem sírt, csak nyöszörgött és nagyon sápadt volt.
Irány az ügyelet.
Ott még rosszabbul lett, már csak nyögdécselt, alig volt benne élet, oxigént is kellett neki adni. Agyhártyagyulladásra gyanakodtak, ezért rögtön aszerint is kezdték el adagolni neki az antibiotikumot. Majd vettek tőle agyvizet is a többi (vér, vizelet, torok) mellé.
Hamarosan megérkezett az eredmény: Streptococcus szepszis.
Az agyhártyáját nem érte el a baktérium. (Kopp-kopp-kopp)

11 napon keresztül, 8 óránként kapta az antibiotikumokat, aztán hazaengedtek minket.

De én azóta nem tudok megnyugodni, folyton rettegek és olyan rossz érzésem van, úgy félek h még nincs vége, h visszajön...
Állandóan figyelem és a legkisebb furcsasággal orvoshoz rohannék. Szívem szerint minden nap csináltatnék laborokat.
Nem tudom, mi lesz!

A kérdéseim:

1. Hogy lehet az h ilyen előzmények után (két negatív tenyésztés a "szülés" előtt egy, illetve két héttel; császármetszés) mégis megfertőződött??
Lehetséges, h már korábban, még méhen belül feljutott a baktérium?

(Persze ez lényegében már teljesen mindegy, de nem tudom megérteni, hogy ez hogyan lehetséges, és erre a kérdésemre még nem kaptam választ.
Nem tudtam h sírjak v nevessek, amikor a 6 hetes kontrollon, miután elmondtam az orvosnak h szepszise lett a kisfiamnak, a kezembe nyomta a negatív eredményt, ami még azóta nála volt.)

2. Mi lesz/lehet ezután? Visszatérhet még a baktérium? Mi van, ha most is jelen van? Mi van, ha máshol is van (vagy lesz), nem csak a vérében?
Honnan fogom tudni, h ez nem történik meg?
Mikor nyugodhatok meg? Soha?

3. Lehetséges még az, h agyhártyagyulladása is legyen emiatt? A kórházban az első napokban azzal "nyugtattak" h még az sincs kizárva h a fertőzés eléri az agyhártyáját.

4. Lehetséges h emiatt a szepszis miatt maradandó károsodást szenvedett?

Nem is tudom, még mit és hogyan kérdezzek.

Egyszerűen csak ez érdekel: mi lesz most?
Honnan tudhatom h egészséges és minden rendben van vele, mikor az első hónapban is úgy tűnt...

Ha még olvassátok ezt a topikot, és esetleg válaszoltok is valamit, akkor nagyon hálás lennék.
Senkit nem tudok erről a dologról kérdezni, a nőgyógyászom sem mondott semmi értelmeset, sőt, még ő kérdezgetett erről engem, a gyerekorvosok sem tudták megmondani h hogy kaphatta el.

Nagyon köszönöm előre is, ha segítetek!

Judit

Ui.: És bocsánat h ennyire hosszú lettem.
jaya
Budapest
 
 


Ez a kép egy órával azelőtt készült h elkezdődött volna az egész. Ekkor még semmi nem látszott rajta!

Kép
jaya
Budapest
 
 


Ez pedig már a kórházban:

Kép
jaya
Budapest
 
 


Jaya!

Most a könnyeimmel küzdök, mert előjött az összes emlék amit mi átéltünk fiúnkkal való terhességem és az azt követő őrület alatt.

Pontosan tudom mit érzel... Nem nagyon tudok hirtelen semmi értelmeset hozzászólni, majd kicsit később. Ülepedik ez az egész és akkor visszatérek kicsit racionálisabban.

Megyek sírok kicsit.

Azért nyugodj meg, mert már valószínüleg sem benned sem benne nincs már jelen a baktérium. Bővebbet később.

Csodállak!!!!
Lilka
 
 


Kedves Jaya !

Az én és még sokak véleménye szerint, ha egyszer kitenyészett a Streptococcus agalatiae, úgy kell tekintenünk, hogy jelen van. A baktériumot egyébként végbélből, vizeletből és hüvelyből is kell vizsgálni ahhoz, hogy a pillanatnyi fertőzöttség kizárható legyen. De még ez sem jelenti azt, hogy nem tér hamarosan vissza.

A kórokozó termel egy enzimet, amely segítségével át tud jutni a zárt méhszájon a méhűrbe, ami persze ilyenkor csak egy virtuális rés, illetve a magzatburkon is. Meg tudja fertőzni a magzatot még a méhben, vagy császármetszés esetén is a méh külső oldaláról kerülhet a magzatra méhűri váladék, ha a burok nem egészben emelkedik ki. Ez egyébként ritka, hogy akár császáros baba burokban születik.

Ez volt az elmélet. Ami valószínű, hogy a fertőzés már a 31. hét előtt felszállt a magzatba, akár ott jelen is maradhatott a negatív tenyésztések ellenére alacsony csíraszámban.
Ez az alacsony csíraszám egyébként arra hajlamosít, hogy ne rögtön a születéskor alakuljanak ki (általában enyhébb) tünetek, hanem később, 2-4 hét múlva, súlyos ( szepszis, vagy agyhártyagyulladás) állapot jöjjön létre.

Van egy feltételezés, hogy ilyen alacsony csíraszám a gyermekben egy hordozást hoz létre, és ez egy kis szinte láthatatlan fertőzés, (pl. vírusfertőzés) hatására aktiválódik, szinte robban. Elméletileg ennek a hordozásnak a kialakulását meg kellene előznie az anyának szülés előtt és alatt adott antibiotikus infúziónak.

Volt antibiotikus infúzió a császár előtt / alatt? Tenyésztették a gyermek orr, torok, vagy garatváladékát? Az negatív volt ?

A súlyos streptococcus szepszis kb. 3 hónapos életkorig alakul ki utána rendkívül ritka. Arról én még nem hallottam, hogy egy korábbi fertőzés után újra kialakult volna.
Az agyhártyagyulladás nem mindig alakul ki, én úgy hiszem, hogy a babátoknál nem lesz ilyen, ha korábban nem volt. Szerintem a fertőzés nem fog újra kialakulni.

Amit tanácsolni tudok, hogy még 10 hétig, figyelni, figyelni, figyelni.
Nem valószínű, hogy a gyulladás visszatér, de fő a biztonság.


A maradandó károsodás lehetőségének megítéléséhez túl kevés az információ a betegségről. Az, hogy nem volt agyhártyagyulladás nagyon jó jel.

Egy ismerős mesélte, hogy barátja gyermeke 1 hónapig volt gépen streptococcus fertőzés miatt újszülöttként, azóta egyetemre jár.

Figyelni kell a baba fejlődését és el kell vinni vizsgálatra ha szükséges.

Örülök, hogy babátok remélhetően egészséges maradt. Nem szabad visszanézni csak előre !

A következő terhességnél az 5. hónaptól 1 hét antibiotikum, 4 hét szünet folyamatosan szülésig, szüléskor antibiotikus profilaxis, a babának pedig vénás antibiotikum 5 napig, vagy a negatív orr-füll vagy garatváladéktenyésztés eredményig.

Sok boldogságot!!!
Üdv:
Doki
 
 


Sziasztok!


Istenem!
A gyomrom görcsbe rándult ahogy olvastam a sorokat!
Nem telt el nap hogy ne gondoltam volna arra hogy ne hogy megbetegedjen.
Ha már élesebben sírt vagy csak vígasztalhatatlan volt már a szívem a torkomban dobogott!
Csütörtökön betöltjük a 3 hónapot,Doki remélem utána kicsit megnyugudhatok.
Bence szépen fejlődik már 7 kg csak szopizik.
Napról napra ügyesedik.

Zsuzsa:hogy vagytok?
mindig megnézem a topicot, de erre nem számítottam.

Jaya:jó egészséget kívánok nektek!
üdv Zsu
 


Szia Zsu!

Hála a jó Istennek, köszönöm jól vagyunk Gellértke édes, aranyos még az influenzát sem kapta el tőlem. Hátról hasra fordul, gügyög, mosolyog, működik rendesen.

Dokit megkérem majd, hogy nyugtasson meg.

Én is rendszeresen ellenőrzöm a topikot és engem is kivert a víz, főleg a fényképek miatt, mert Zsömi is így nézett ki a szepszis előtt és pont ilyen elesett volt a kórházban... :cry:

Sok puszi!!!
Zsuzska
 
 


Sziasztok!

Lilka, Doki!

Nem is gondoltam volna, h ilyen hamar válaszoltok, nagyon köszönöm Nektek! Hálás vagyok h "meghallgattok" és még reagáltok is, hiszen senki mással nem tudok erről beszélni, mivel az embereknek általában fogalmuk sincs arról h mi az a Streptococcus.

Lilka, sajnálom, h megríkattalak! Szörnyű lehetett Nektek!

Doki, remélem, nem baj, ha még kérdezek párat!

Illetve először válaszolok:
Nem, nem kaptam anitbiotikumos infúziót, mindössze egy doboz Semicilint szedtem be a 32. héten, és ennyi volt az összes "biztonsági intézkedés".
A (születéskori) kórházi zárójelentésen ez áll: "Fül és végbél leoltás: neg." Én nem tudom, h ez tenyésztést jelent-e.
A másik kórházban néztek torokváladékot, azon a zárójelentésen az van h kórokozó nem tenyészett ki.

Persze h figyelem, mást sem csinálok. Ha túl sokat/keveset sír, ha túl sokat/keveset alszik, ha kevesebbet eszik, ha túl nyugodt/nyugtalan stb. akkor már mindig a legrosszabbra gondolok és azt hiszem h van vmi baj és legszívesebben azonnal rohannék a kórházba.
Az is nehezít, h ő az első babám, előtte kb kétszer láttam kisbabát közelről életemben, így aztán nem sok fogalmam van arról h mi a normális és mi nem.

"A maradandó károsodás lehetőségének megítéléséhez túl kevés az információ a betegségről."

Ezt hogy érted?
Milyen információkra lenne szükség?
És milyen károsodások jöhetnek szóba?
Van olyan hely, ahol alaposan megvizsgálják és meg tudják mondani h lehetséges-e h lett vmi károsodása?
Vagy ez mindenképpen csak később derül ki? És ha igen, mikor?

"Figyelni kell a baba fejlődését és el kell vinni vizsgálatra ha szükséges. "

Hova és milyen vizsgálatra lehet elvinni?

Most úgy megijesztettél, h biztos vagyok benne, h nem fejlődik rendesen, és legalább 10 dolgot fel tudnék sorolni rajta, amiről azt gondolom h arra utal h lett vmi baja.

Köszi a tanácsot, ami a köv terhességet illeti, de valószínűleg nem lesz következő terhesség.
(De ha lenne is, akkor sem tudom, hol találnék ilyen orvost, aki ezt komolyan veszi. Sztem az enyém még ezek után sem foglalkozna ezzel.)

Még egyszer nagyon köszönöm a válaszotokat!!!
És Nektek is nagyon sok boldogságot!

Zsuzsa, köszi Neked is! Örülök, h Veletek minden rendben!
jaya
Budapest
 
 


Lilka!

Zsömi a fiad?
Neki szepszise is volt? És agyhártyagyulladása is?
Nektek is később jött ki rajta, vagy közvetlenül születése után?

Remélem, nem baj, h kérdezek! Ha nem akarsz valamire válaszolni, akkor természetesen nem kell!
jaya
Budapest
 
 


Kedves Jaya,

Ha az előtörténetben szerepel Streptococcus szepszis, minden orvosnak kötelező antibiotikumot adni a következő szülésnél. Félni nem kell, a betegség megelőzhető, ha az anya és a gyermek is kap antibiotikumot.

Attól, hogy a tenyésztés negatív volt, még nem biztos hogy nem is volt a babában baktérium. A betegségkor levett torokváladék is negatív. Valószínűleg nagyon kevés baktérium volt a babában, ezért lehetett negatív a tenyésztés eredménye.

Ha a baba nem volt kómában, a leírásodban ilyen nem szerepel, akkor súlyos szövődmény nagy valószínűséggel nem lesz.
A mozgásfejlődést kell először nézni.
Az újszülöttek komplex kivizsgálását a Budai Svábhegyi gyermekkórház végezte, sajnos ezt a kormány bezárta, hogy másra használják az ingatlant. Persze előbb vagy utóbb, majd máshol újra végzik ezt a vizsgálatot.

Melyik városba tudnátok vizsgálatra menni ?
Üdv:

Doki
 
 


Szia Jaya!

A fejlődéssel kapcsolatban kicsit bővebben.

Most kb. 2-3 hónaposak vagytok? Még igazából csak annyit tudsz megfigyelni, hogy kezét-lábát intenzíven mozgatja-e ha hanyatt fekszik. Figyel-e a hangodra? Jól szopik-e? Tudsz-e szemkontaktust vele teremteni? Mosolyog-e? A többit szakember tudná megnézni. Ilyenkor még kiválthatóak bizonyos reflexek a babáknál, amiket később a tudatos mozgás vált fel.

Ilyen reflex pl. ha lejtőre teszik a babát hason fejjel az emelkedésnek (ezt nem tudom jobban leírni, bocs) szóval akkor megpróbálja megemelni a fejét. Vagy ha fejjel a lejtő irányába teszed hason, lábával megpróbál a lejtőről lejutni. Ha két lábra állítod pillanatra megtartja a testsúlyát, lép az egyik vagy mindkét lábával, persze felváltva. Megnézheted azt is, hogy ha a tenyereidbe ülteted (két combját nagyon erősen fogod és az ágy fölött csináld, nehogy leessen!!!) úgy hogy háttal van neked és eltávolítod a mellkasodtól, kiegyenesedik-e és a fejét középen tartja-e. Mármint a törzsén. Ez a lebegőültetés. De ha stabilan tartja amúgy is a fejét akkor ezeket a mutatványokat hanyagolhatod. :)

Egyenlőre csak ilyeneket tudok mondani amiket megnézhetsz, de nem biztos, hogy ezt neked kellene csinálni. Ha gondolod tudok olyan szakembert mondani aki segíthet a vizsgálatban, de azt tudni kell hogy Ő nagyon súlyos esetekkel foglalkozik, viszont a svábhegyi neurológián dolgozott évekig.Konduktor, családterapeuta, drámapedagógus. www.tunyogi.hu de a Pető intézetben is megvizsgáltathatod, csak ezeken a helyeken nincs orvosi vizsgálat.

A svábhegyi neurológián komplexen vizsgálták a babákat 5 napig. Volt pszichológus, konduktor, koponya UH, EEG, hallás és látás figyelem vizsgálat és utána mondtak egy véleményt. :cry: Ma már ez nincs...

Most ennyi jut eszembe. Ja, igen Zsömi a mi fiunk, dokival és van még 2 testvérkéje. Agyhártyagyulladás alakult ki a szepszisből és súlyos agykárosodást szenvedett.
Lilka
 
 


Lemaradt, hogy a születés után (hüvelyi), 3 héttel alakult ki a betegség. 36. hétre született.
Lilka
 
 


Sziasztok!

Nagyon köszönöm a megint gyors választ.

Doki, jaj, nem, nem volt kómában szerencsére!! Vizsgálatra itt, Pesten tudnánk menni.

Akkor érdemes lenne ebbe a Tunyogi Játszóházas helyre elvinni? Itt vizsgálat is van? A honlapon csak terápiáról írnak...

Lilka,
igen, pont ma 2 hónapos (és ma szokatlanul sokat sírt, úgyh megijedtem, h megint az lesz, mint mikor pont egy hónapos volt...), az általad felsorolt figyelendő dolgokra sajna nem mindegyikre pozitív a válasz... :(
Én szívesen megnézetném szakemberrel.
Menjek ide, amit ajánlottál?

Nagyon sajnálom, hogy a fiatoknál ilyen súlyos következményekkel járt a betegség. :(
jaya
Budapest
 
 


Jaya!

Tunyogi Erzsébet megnézi, hogy lát-e valami "hiányosságot". Hivatkozhatsz ránk, mi is hozzá jártunk, csak most már találtunk egy ovit. Mondd, hogy Zsombi szülei javasolták Őt. Ő nem orvos, tehát a fent említett orvosi vizsgálatokat nem fogja tudni elvégezni, de külön-külön el lehet ilyen vizsgálatokra menni, csak macerás. Majd úgyis elmondja mit gondol.

Meg fogja tornáztatni a babót kb. azokat fogja csinálni amiket én mondtam, csak neki ez a kisujjában van.

Ne ijedjetek meg, mert nagyon beteg gyerkőcök vannak ott. Ne keseredj el ha nem csinálja azt amit fentebb írtam, mert azért a korai szülés és a kórházban eltöltött idő is visszavetheti babádat a fejlődésben. Kérlek jelezz vissza mit tapasztaltál, azt is ha negatív volt az élményetek. Jelentkezz be valamelyik de. telefonon egy vizsgálatra és mondd el a betegséget is.

Kérlek jelezz majd!
Sok sikert!

Kitartás!
Lilka
 
 


Szia!

Köszi szépen a segítséget, holnap fel is hívom! Aztán majd beszámolok.

Köszi!

jaya
jaya
Budapest
 
 


Jaya!

Van egy "jó" hírem. Felhívtam a Fejlődés Neurológiát a Svábhegyen és azt mondták még működnek és lehet jelentkezni. A számuk
395-4922/183
www.svabhegy.hu
Így ha gondolod, beszéld meg Tunyogival, hogy Ő látja-e értelmét a svábhegyi kivizsgálásnak.

Bocsánat csak most jutott eszembe utána kérdezni.

Lilka
 
 


Kedves Lilka és Doki!

Már egy ideje olvasgatom a fórumot, és nagyon jónak találom, hogy lehet Hozzátok segítségért fordulni.

Én holnap töltöm be a 37. hetet. A várandósságom előtt kb. 3 alkalommal tenyészett ki egymás után a hüvelyváladékomból streptococcus agalactiae. Mindhárom alkalommal hüvelykúpot kaptam, mindig mást. (Voltak enyhe panaszaim, folyás, viszketés, s ezért végzett a nőgyógyászom tenyésztést) Ekkor elég reménytelennek láttam, hogy elmúljon ez a baci, mivel rendesen használtam a kúpokat, mégis a kontrollok újra pozitívak lettek. Így a 3. kúra után már nem mentem vissza, panaszom sem volt. Majd néhány hónap múlva teherbe estem, s kb 6 hetesen volt egy tenyésztés, amikor is enterobacter aerogenes tenyészett ki. Erre kaptam kúpot, majd ennek a kontrollján újra streptot találtak. Arra semicillines kúpot kaptam. Később orvost váltottam, mivel az előző orvos már nem vállalt szüléseket. Az új orvosom minden alkalommal nézett mikroszkópikus kenetvizsgálatot (tenyésztést nem), s egyszer találta kórosnak, a 16. héten, ekkor Dalacin kúrát kaptam.
Múlt héten, a 36. héten kértem a tenyésztést (kérnem kellett!) aminek az eredménye negatív.
A kérdésem az lenne, hogy beszéljem-e meg az orvossal, hogy a negatív eredmény ellenére adjanak szülés alatt antibiotikumot? (Elég rugalmas, remélem meg lehetne ezt beszélni.)
Ezt hány óránként kellene adniuk? Mert úgy hallottam, hogy 4 óra elteltével 2 adagot kell adni a szülés alatt, de nekem a szülésznőm azt mondta ők 1 nagy adagot adnak. (???)
Elég ha megszületés után fokozottan figyelik a babát, vagy le kellene oltani? Ezt nem tudom, hogy az én kérésemre megteszik-e, ha esetleg nem ez a protokoll. Beszéljek a gyerekorvossal? Egyébként a SOTE I.-en szülök, a Baross utcában.

Válaszotokat előre is köszönöm.
Üdv
 
 


Kedves Lilka és Doki!

Már egy ideje olvasgatom a fórumot, és nagyon jónak találom, hogy lehet Hozzátok segítségért fordulni.

Én holnap töltöm be a 37. hetet. A várandósságom előtt kb. 3 alkalommal tenyészett ki egymás után a hüvelyváladékomból streptococcus agalactiae. Mindhárom alkalommal hüvelykúpot kaptam, mindig mást. (Voltak enyhe panaszaim, folyás, viszketés, s ezért végzett a nőgyógyászom tenyésztést) Ekkor elég reménytelennek láttam, hogy elmúljon ez a baci, mivel rendesen használtam a kúpokat, mégis a kontrollok újra pozitívak lettek. Így a 3. kúra után már nem mentem vissza, panaszom sem volt. Majd néhány hónap múlva teherbe estem, s kb 6 hetesen volt egy tenyésztés, amikor is enterobacter aerogenes tenyészett ki. Erre kaptam kúpot, majd ennek a kontrollján újra streptot találtak. Arra semicillines kúpot kaptam. Később orvost váltottam, mivel az előző orvos már nem vállalt szüléseket. Az új orvosom minden alkalommal nézett mikroszkópikus kenetvizsgálatot (tenyésztést nem), s egyszer találta kórosnak, a 16. héten, ekkor Dalacin kúrát kaptam.
Múlt héten, a 36. héten kértem a tenyésztést (kérnem kellett!) aminek az eredménye negatív.
A kérdésem az lenne, hogy beszéljem-e meg az orvossal, hogy a negatív eredmény ellenére adjanak szülés alatt antibiotikumot? (Elég rugalmas, remélem meg lehetne ezt beszélni.)
Ezt hány óránként kellene adniuk? Mert úgy hallottam, hogy 4 óra elteltével 2 adagot kell adni a szülés alatt, de nekem a szülésznőm azt mondta ők 1 nagy adagot adnak. (???)
Elég ha megszületés után fokozottan figyelik a babát, vagy le kellene oltani? Ezt nem tudom, hogy az én kérésemre megteszik-e, ha esetleg nem ez a protokoll. Beszéljek a gyerekorvossal? Egyébként a SOTE I.-en szülök, a Baross utcában.

Válaszotokat előre is köszönöm.
Üdv
 
 


Kedves Jaya!

Írnék Neked privit, de lehet, hogy én vagyok ügyetlen és nem sikerül. Ha megadnád az emil-címedet, akkor írnék, vagy leírnád, hogy tudok itt privit küldeni?!

Ági
 
 


Szia Ági!

Szakmailag jó helyen vagy. Ha úgy érzed tudsz erről beszélni az orvosoddal, kérdezd meg tőle mit javasol. Azt viszont kérd tőle, hogy írja rá a papírjaidra a strepto eredményeidet (mármint, hogy korábban pozitív volt). Mindenképpen beszélj a gyerekorvossal erről és kérd, hogy adjon a babának születés után antibiotikumot de ha nem is ad neki, legalább tudjon róla és figyeljék fokozottabban.

Lilka
 
 


Szia Lilka!

Köszönöm a válaszodat! Me délelőtt voltam az orvosnál, s megbeszéltük, hogy kapok antibiotikumot szülés közben. Utána megkerestem a gyerekorvost, nagyon szimpatikus és segítőkész volt. Ő azt mondta, hogy szóljak, hogy legyen feltüntetve a baba lapján, hogy volt pozitív eredményem. A szülés után rögtön vesznek mintákat a babától, és annak az eredményéig kapni fogja az antibiotikumot. Ez számomra nagyon megnyugtató!

Viszont Doki írta a múltkor az egyik levelében, hogy "Attól, hogy a tenyésztés negatív volt, még nem biztos hogy nem is volt a babában baktérium. A betegségkor levett torokváladék is negatív. Valószínűleg nagyon kevés baktérium volt a babában, ezért lehetett negatív a tenyésztés eredménye."...ez alapján elképzelhető, hogy álnegatív eredményt kaphatunk a baba váladékaiból?? Ha addig míg megérkezik az eredménye (3-4 napot mondott a gyerekorvos) kapja az antibiotikumot, akkor egy esetlegesen alacsony csíraszámban jelen lévő baciállományt ki tudnak így kezelni? Vagy kapnia kellene az antibiotikumot úgy, mintha pozitív eredmény jönne vissza? Ha pozitív, akkor hány napig kap a baba gyógyszert? Ezeket megkérdeznéd nekem Dokitól? Előre is köszönöm!
Ági
 
 


Ági!

Addig is amíg megkérdezem Tőle :) :

Lehet álnegatív az eredmény - igen, előfordul, de neked azt mondta a doki, hogy kapni fog antibiotikumot a baba amíg a tenyésztés eredménye meg nem érkezik. Ugyanúgy fogja kapni, mintha pozitív lenne az eredménye. Egyébként ha Te kapsz vénásan szülés közben az már elég lehet, de így még jobb!!!

Az antibiotikumot addig kapja majd amíg a gyerekorvos szükségesnek látja, ez legyen az Ő hatásköre. Ő fogja vizsgálni a babát.

Nagyon kedves a gyerekorvos, de ahogy bekerültök a babával a kórterembe, beszélj újra a gyerekorvossal, nehogy elkerülje a figyelmét. Nem lesz semmi baj! Jó kezekben vagy!

Lilka
 
 


Sziasztok!

2007.03.06-án megszületett császárral Miron babám.
Mivel nem kaptam semmilyen antibiotikumot szülés alatt,az újszülöttes orvosnak szóltunk h mi volt a problémám.....vettek vért tőle...már gyulladás volt a szervezetébe,szóval elindulta folyamat,de szerencsére időbe észre lett véve...2 hét antibiotikumos kezelést kapott!!Nem sokára 2 hónapos ,majd 6 kg,a fentiekben leirtak alapján mindent tud csinálni.

Most mennem kell mert éhes :lol:

Szép napot
Vendég
 


Szia Lilka!

Képzeld, ma voltunk Tunyogi Erzsébetnél, megnézte Balázst. Azt mondta, hogy nem lát rajta semmi rendelleneset! :o)
Illetve egy kicsit feszesebbnek találta, a bal lábát kevésbé mozgatja mint a jobbot. De erre is azt mondta, hogy ez még beleférne, de amiatt h ennyi probléma volt a terhesség alatt, a biztonság kedvéért nem akarta "annyiban hagyni".
Ezért mutatott két gyakorlatot, amit itthon kell vele csinálni (az egyik, h az ágyát megdönteni, h "lemásszon", a másik pedig a mellkasa alá párnát tenni).
És május 22-én pedig visszamegyünk, és akkor megint megnézi.

Köszönöm a segítségedet Neked is!!

jaya
jaya
Budapest
 
 


Köszi ezt a Svábhegyes dolgot, Lilka! Csak most olvastam, úgyhogy majd csak legközelebb tudom megkérdezni Tőle.
De lehet, hogy addigra már felhívom őket és bejelentkezem a biztonság kedvéért...
jaya
Budapest
 
 


Szia, Ági!

Az e-mail címem: jaya@freemail.hu

(Ha még érdekel :))
jaya
Budapest
 
 


Ella!

Szia! Nagyon örülök, hogy jelentkeztél! Huh, de jó, hogy észrevették! Gratulálok Nektek!

Sok puszi.
:D
Lilka
 
 


Jaya!

Nagyon örülök!!!!! :D Aranyos volt? Kérlek majd továbbiakban is tájékoztass!!!

Vigyázzatok magatokra!
Lilka
 
 


Szia!

Jaj, igen, nagyon aranyos volt! (De ezt már a telefonban lehetett hallani : ))
És tényleg nagyon ért a gyerekekhez, m biztos voltam benne h Balázs végig fogja ordítani az egészet (ahogy szokta ilyen helyzetekben), ehhez képest alig sírt és akkor is rögtön meg tudta vigasztalni. : )
jaya
Budapest
 
 


Ági!

Szóltam Dokinak, csak nagyon elfoglalt. Remélem hamarosan jelentkezik.

Lilka
 
 


Lilka!

Köszönöm :)
Ági
 
 


Szia Ági!

A szülés körül adott antibiotikum a legbiztosabb megelőzés a streptococcus szepszisre. Ilyet a hivatkozott esetben az anyuka nem kapott.
Ha a hordozás ismert, akkor is az antibiotikum kezelést adják. Így igazából nincs jelentősége, hogy egy kíváló szakmai intézetben, antibiotikum kezelés mellett lezajló szülés esetén jelen van-e a baktérium, vagy nem.
Az újszülöttellátás és a szülészet a SOTE klinikáin KÍVÁLÓ !
Minden rendben lesz.

Üdv: Doki
 
 


Kedves Lilka és Doki!

Köszönöm szépen a segítségeteket és a megnyugtatást!

Ági
 
 


Sziasztok!

Tavaly írtam a fórumba, és azóta megszületett a 2. kisfiam, Vince a 36. héten 2900 g-mal és 55 cm-rel. ( Az első gyermekemnél szepszist okozott ez a fránya baci.)A Sote I-es klinikáján szültem, idő előtti burokrepedés miatt császármetszést javasolt az orvosom. Antibiotikumos kezelést kaptam a szüléskor, és Vince is a negatív fülváladék eredmény elkészültéig. Streptococcus szűrést 2-szer végeztek a terhességem alatt, a 12. és a 33. héten, aminek az eredménye negatív lett. Éppen a vizelettenyésztést is el szerettem volna végeztetni, azonban idő előtt elfolyt a magzatvíz. Az lenne a kérdésem ,hogy hogyan lehetett volna megelőzni a koraszülést? Vince szerencsére jól van, a neurológus is rendben talált nála mindent, de azért még mindig aggódom a koraszülöttsége miatt.
Köszönettel. Anita
 


Szia Anita,
Igen, 2006 agusztus 17-én válaszoltam is leveledre, s az ott leírtakat ma is érvényesnek tartom. Az, hogy a szülés antibiotikus védelemben történt és a gyermek is kapott antibiotikumot nem engedte, hogy kisfiad beteg legyen. A koraszülés a 36 héten 2900 g-mal lehetett a baci miatt is, de a természetnek nem mindig lehet parancsolni. A fontos az, hogy a betegséget megelőzték ! EZ SZÁMÍT !!!! :P Nem szabad visszafelé nézni. A korábbi tapasztalatok alapján remélhetőleg fgod látni, hogy kell-e valamilyen torna, vagy gyógypedagógiai kezelés a felzárkózáshoz.
Én biztos vagyok abban, hogy Vince jól fog fejlődni.
Segítsd Őt és minden jól fog alakulni.
Üdv: Doki
 
 


Kedves Doki!

Küldtem privát üzenetet, ami valószínűleg nem érkezett meg. Köszönöm a biztatást, egyenlőre úgy látom, hogy minden rendben van Vincével. A burokrepedést valószínűleg a baci okozta, mert szülés előtt vettek tőlem vért, amiben magas volt a fehérvérsejtszám. Szeretnénk még egy babát , így igazából az érdekelne, hogy az általad leírt módon szedett antibiotikumkúrával megelőzhető-e a korai burokrepedés és a koraszülés? Az orvosom nem tartotta szükségesnek a várandósság alatti antibiotikum szedést, mert ez a baci szinte kiirthatatlan, és a sok antibiotikum többet árt, mint használ.
Köszönöm a válaszodat! Anita
 


Szia Anita!

Sajnos tényleg nem jött át a privát üzi. Próbáld meg mégegyszer! Ha már úgyis írsz :) írd már meg, ki a kezelőorvosod, nagyon kíváncsi lettem.

Sajnos Doki nincs most gépközelben, de igazából mi csak annyit tudunk erről mondani (megelőzés, antibiotikum stb.) amennyit korábban leírtunk. Nekünk bevált a "sok" antibiotikum szedése és nem láttuk kárát csak hasznát. 2 egészséges, gyönyörű gyermek :D .

Az is lehet, mivel korábban írtál esetleges HPV fertőzésről, hogy az okozott koraszülést. Nem tudom, csak találgatok. Az is lehet, hogy most nem strepto volt, hanem vmi más. A magas fehérvérsejt szám gyulladásra utal, úgy tudom. Hétvégére előkerül Doki, majd szólok neki, nézzen be.

Lilka
 
 


Szia, Lilka!

Rég jártam erre, de most eszembe jutottál!

Csak szeretném megköszönni a segítségeteket!!
Voltunk kétszer Tunyogi Erzsébetnél, ő nem látott végül semmi problémát, ezért úgy döntöttünk, hogy más helyre nem visszük el.

Még egyszer nagyon köszönöm, hogy válaszoltatok nekem (is) és hogy megadtad Tunyogi Erzsébet elérhetőségét!

Nagyon rendes Tőletek, hogy önzetlenül segítetek másoknak!

Ha esetleg még lesz nálunk is kistesó, akkor lehet, hogy megint Hozzátok fordulok a kérdéseimmel!

Köszönöm!

sziasztok,

jaya
jaya
Budapest
 
 


Szia Jaya!

Örülök, hogy minden rendben van veletek! Vigyázzatok Magatokra!
Jó egészséget kívánunk! :D

Lilka&Doki
 
 


Sziasztok!

Egy kis segítséget szeretnék kérni tőletek! A terhességem 38. hetében vagyok, tegnap kaptem kézhez a tenyésztésem eredményét, streptococcus agalactiae, sok telep. Mikor megtudtam, h mi ez, majdnem sokkot kaptam. Az előző tenyésztésemnél (kb. 25 hetesen) még nem volt ilyen.
Most Augmentint kapok és már előre jelezték, hogy a szülés közben is antibiotikummal fognak kezelni.
Szerintetek ezekkel a kúrákkal és gyógyszerekkel mennyire akadályozható meg, h a kicsikémnek bármi baja legyen? Fogják figyelni a babát miután megszületik, vagy nekem kell majd szólnom, hogy ilyen bajom volt és figyeljenek oda rá??
(Nagyon el vagyok keseredve, eddig én voltam a világ legkiegyensúlyozottabb és legboldogabb kismamája)

Előre is köszönöm, bárki is válaszol nekem!!!!
 
 


Köszi Cukika a választ!
 
 


Sziasztok!

Már ezzel a témával kapcsolatban írtam egy másik helyen is, de gondoltam, itt is felvetem.

A 16. heti szűrés alkalmával a vizeletemből streptococcus agalactiae tenyészett ki. Ma kaptam kézhez a hüvelyváladék eredményét, és a többit, ami mind negatív. A háziorvosom Maripen extrát írt fel, 10 napig 3x1-et kell szednem. Ma vagyok a 7. napnál.

Végigolvastam a fentieket. Eléggé elkeseredtem. A tabletták beszedése után jövő héten ismét laborba megyek, hogy a bacik elpusztultak-e.

Írtam a neten egy szülész-nőgyógyász humángenetikus doktornak, aki ma adott választ ugyanerre a kérdésemre. Azt mondta, korai a kezelés, és ráadásul a Maripen teljesen hatástalan, "lejárt" antibiotikum. Beszéljem meg a nőgyógyászommal, ez nem háziorvosi feladat.

Az első terhességemnél a toxoplazmózis miatt aggódtam, most pedig itt van ez a baktérium. Mi jöhet még?

Kép

Kép
 
 

Vissza: Várandósság

Jegyzetfüzet:

 

cron