Új privát üzeneted érkezett!

Sziasztok!

Várom hozzászólásaitokat, hogy szerintetek miért alakul ki a terhességi toxémia.
Elso babámmal sokat híztam és nagyon vizesedtem. A 39. héten császároztak meg toxémia gyanuval.
A baba 59 cm-rel, 3900 gr-mal született teljesen egészségesen.
Nem tudom, hogy a csökkent pajzsmirigy müködésemhez lehet-e valami köze.


Köszi

Sziasztok

Andi
Névtelen
 


Szia Andi!

Nálam ugyanez volt a helyzet, 20 kg-ot híztam amiből mint kiderült 15 l volt a víz. Nekem is a 39. héten indították meg a szülést, oxitocynnal és burokrepesztéssel mert magas lett a vérnyomásom is. szülés után még rosszabbúl voltam amíg ki nem ment a víz és le nem ment a vérnyomásom. Az ok ismeretlen állítólag, a szervezeted a baba ellen termel valamilyen anyagot ami okozza a mérgezést. Állítólag azoknál gyakoribb akiknek a menzesz előtt is van fokozott vízvisszatartása. Neked is van? Melyik kórházban császároztak?

Üdv: Pankamama
PM
 


Szia Pankamama!

Annyira sok volt a vízem, hogy a Kútvölgyiben a mutut elárasztottam. Még a klumpájuk is csak úgy cuppogott a dokiknak.
Engem bántott a jóképességu akkori orvosom, hogy sokat eszek, ezért híztam meg. Ehhez képest.....
Nekem a vérnyomásom csak akkor ment fel,amikor elrángattak a látogatóimtól, hogy megcsászároznak.
De az altatóorvos szerint ez természetes.
A fehérje és az ödéma volt nálam a hunyó. Te melyik kórházban szültél?

Szia:

Andi2
Andi2
 

 
 

Szia Andi2!

Én a MÁV-ban. Engem a védőnőm cseszegetett a 4. hónaptól folyamatosan, hogy miért hízok ennyit, nem kellene ennyit ennem és amikor mondtam neki már akkor, hogy szerintem csak vízvisszatartásom van, kinevetett és közölte, hogy olyan nincs. A dokinőm meg azt mondta, hogy ő is így kikerekedett és milyen muris de ő is a végén csak a férje cipőjébe fért már bele. Hát nekem nem volt ilyen muris, mert szülés után nehezen regenerálódta, sokáig eosszul voltam és a végén a dokinőm bevallotta, hogy szerencsém volt, hogy nem kellett szirénázó mentővel vinni császározni, mert erős a szervezetem. Na erről ennyit. Akkor rajtad sem maradt felesleg, igaz?

Üdv: Pankamama
Pankamama
 


Sziasztok!

Sajnos engem is érintett a toxémia, ami miatt a kislányom a 37. hét végén született meg szintén császárral. HA többet akartok tudni erről a terhességi betegségrőlolvassátok el: wwww.pharmanet.hu/babapatika/9911/cikk04.htm - ez a elgjobb, amit én találtam.
Mint a cikk is írja, még az orvosok előtt is rejtály, hogy miért és kinél alkaul ki ez a betegség. Én ugyan nem híztam túl sokat - 15 kg-t, és nm is voltam túl vizes, de a vérnyomásom már hetek óta magas volt, kb. 100/150, 110/160, és rengeteg fehérjét ürítettem. Érezni viszont nagyon jól éreztem magam, ha nincs az orvosom, akinek a mai napig hálás vagyok ezért, aki folymatos megfigyelés alá helyezett, lehet, hogy a gyerekem veszélybe került volna. De egészségesen, 3 kg, 49 cm-rel született!!!

Kriszta
Kriszta
 


Szia Pankamama!

De sajnos rajtam maradt jócskán felesleg, de én nem vagyok egy egyszeru eset. Alulmüdödik a pajzsmirigyem is.
Bár most végre megtaláltam az indexen a Mr. Spock-ot. De csalódtam benne, szerinte a sok zabálástól van a toxémia, mert ilyenkor sok sósat is eszik a kismama. Én ezt megcáfolnám. Mindent ugyanúgy csináltam mint eloször. S egyszer toxémiás volt a terhességem, a másodiknál pedig nem.
Ti irtatok már neki valamilyen témában?

Sziasztok
Andi2
andrea (andrea)
 


Andi, keress rá a keresõben, többen többször emlegették már a babanet társalgójában Mr. Spockot.
Ildi
Pethes Ildikó (pethesildi
 


Kriszta, ez a cikk csúcs. Ha ez így igaz, akkor (ugyanazon apa esetén) lényegében csak az elsõ terhességnél kell félni tõle, ráadásul az okokat is kimutatja! Számomra ez a betegség eddig tök homály volt, a tüneteket ismertem, hallottam hogy veszélyes, de hogy mégis miért. Olvassátok el, megéri!

Ildi
Pethes Ildikó (pethesildi
 


Sziasztok!

Nekem az első terhességemnél már a 18. héttől kimutatták a toxémiám a 36. héten meg császároztak kisfiam lett 3000gr. 48 cm. egészséges. A másodiknál a 38. heti terhesgondozoi vizsgálatnál a vérnyomásom 160/100 volt a dokim közölte most menjek fel a szülőszobára, saját felelősségemre haza mentem, mert velem volt a kisfiam is 11 órára vissza mentem 180/110 volt a vérnyomásom a belgyógyász azonnali császárt javasolt se borotválás, se beöntés máris guritottak a műtőbe ismét kismét kisfiam lett. 2550gr. ,46cm. egészséges.
Üdv.:Móni
Móni
 


SZia Ildi,


nem tudom konkrétan, hogy mi az igazság a második terhességgel kapocsaltban, mert ebben a cikkben tényleg azt írják, hogy a másodiknál nem lesz, ezzel szemben az orvosom azt mondta, számítsak rá, hogy ak övetkező terhességnél is fel fog lépni ez a probléma és több mint valószínű, hogy megint császár lesz. SZóval most ezt add össze. Ebből látszik, hogy az orvosok sem tudnak erről túl sokat. Mivel mindenképpen szeretnék még gyereket, hajlandó vagyok vállalni a kockázatot!

Látod, a Móni is azt írta, hogy a másodiknál is volt....
Kriszta
Kriszta
 


Sziasztok Lányok!

Andi! Hát ez nekem is magas, ez a zabálás dolog, mert én nem érzem úgy, hogy zabáltam volna, mert egyébként hízásra hajlamos vagyok, mégis miután kihajtották belőlem a vizet 3 kilóval kevesebb voltam mint szülés előtt. Hol itt a zaba? Én mensi előtt is visszatartottam anno 2-3 kg vizet.
Szerintem ez valamilyen hormontól függhet és azt is el tudom képzelni, hogy a hús és húsfélék fogyasztása is szerepet játszhat benne. De ez csak az én elméletem. Remélem a többi gyerkőcnél nem lesz, mert akkor még 3 ilyen rémálom lesz. Szörnyű volt a nagy súlyt cipelni, és itthon ülni, mert nem fért a cipőbe a lábam és csillagokat láttam és szülés után 2 hétig rosszul voltam.

Szóval reménykedem.

Üdv:Pankamama
Pankamama
 


sziasztok

eddig azt hiszem én vezetem a listát a legsúlyosabb toxémiás esetként, nálam a 33 héten márc 14 én kellett befeküdnöm a SOTE I re, és a 35 héten született császárral a kislányom 1640 grammal 39 centivel, már benn nem fejlődött úgy ahogy kellett volna.
Nekem HELLP szindrómám lett, ami a toxémia legsúlyosabb fajtája. Magas vérnyomás, fehérjevizelés és ödéma 16 kg ot híztam, szülés után 6 lement, majd kb 1 hónap múlva a 10 is, pedig nem szoptattam/ok.
Nem zabáltam és direkt tök egészséges kajákat ettem, sószegényen , no kávé semmi...
Igaz nálam kimutattak egy biz LEIDEN pozitivságot, ami asszem összefügghet ezzel, ezt még csak most kutatja adj Rigó a klinikán.
Emma egészséges, már 4 kiló és így utólag elmondhatom , hogy irtó nagy szerencsénk volt, mindketten 24 órán belül meghalhattunk volna, nekem a műtét előtti 3 éjszaka borzalmas fájdalmaim voltak a hasam felső részében, fulladtam és egy mp et nem aludtam , ez állitólag attól volt , hogy elszálltak a májenzimeim. A HELLP valami /liver level/ máj enzim szint stb nem a röviditése , de pontosan nem tudom mi lehet. Állitólag e miatt nincs tejem sem , mert a szervezetem küzdőtt az életben maradásért és a folyadékháztartásom tök felborult.
Ja a LEIDENség egyenes ágon öröklödik - eddig nem tudtunk róla a családban , hogy egyáltalán ilyen létezik, hajlamos vagyok az 50 év alatti trombózisra, nem szabad dohányoznom és fogamzásgátlót sem szedhetek.
Nekem is azt mondták, nem tudni konkrétan mitől lett ez az egész, de lehet hogy a 2 nál is lesz, csak esetleg nyerünk még időt pár héttel később alakul ki, illetve rosszabbodik...
Azt is hallottam, hoyg olyan pároknál gyakoribb, akik nemrég óta vannak együtt, ez nálunk nem igaz , mert 8 éve vagyunk együtt...
na sziasztok
SOma, Emmamama
soma
 


Szia Soma!

Én decemberben bent feküdtem a kórházban a másnapi császáromra vártam, amikor betoltak egy akkor 36. hétben lévo kismamát a szobába. Elotte még kint várt egy vizsgálatra, sima rutin ellenorzésre. Kiderült, hogy toxémiás. Egyáltalán nem volt vízes, csak a vérnyomása volt nagyon magas.
Azonnal megcsászározták. Betolják és mondom neki, hogy probáljon meg nem nagyon mozogni, mert akkor a gerincérzéstelenítotol másnap fájni fog a feje. Erre elkezd szegény rángatozni. Ahogy feküdt a fájdalom felhúzta ülo helyzetbe. Remélem értitek. Borzasztó volt látni, rögtön hívtam a novért, hogy itt valami nem stimmel.
Az elozo császárom toxémia miatt volt, s én nem rángatoztam. Szóval keritettek egy mozgó UH-t, s kiderült, hogy neki is a májával lett valami.
Én így útólag látom csak, hogy tényleg nem egyszeru dolog ez a hirtelen fellépo betegség.
A lány is hetekig feküdt az intenzíven.
Azt mondták nekem, hogy nem biztos, hogy a második terhességem is toxémiás lesz. Hál Istennek nem is lett, de a cukorterhelésem mind két esetben elég rossz lett. Neked nem? Nincs összefüggés?
Andi2
andrea (andrea)
 


Hello Andi2

Nem nekem a cukrom tök jó volt, pedig terhelésest is csináltak, még a 26 héten...
Sajna mennem kell
Soma
soma
 


Sziasztok lányok !
Szia Soma !

Örülök, hogy végre (sorstársakkal) kapcsolatba léphetek és tapasztalatot cserélhetünk, különösen egy esetleges második szülés aggodalmai miatt.
Én tavaly júniusban szültem a 36. héten császárral, szintén HELLP szindróma miatt. Nem tudom, hogy nektek viszketett-e a bõrötök a szülés elõtti idõszakban, de én már vagy 3 héttel korábban majd megõrültem ettõl. Ez lehetett volna vészjósló jel, de én azt hittem normális terhességi tünet, olvastam is errõl. Sajnos csak bõrgyógyászhoz mentem, aki meg is erõsítette feltevéseimet. Szerencsénkre az utolsó pillanatban a dokim felismerte, hogy ez mástól is lehetséges és azonnal vérvizsgálatra küldött. A vizsgálattól számított 4 nap múlva úgy elszálltak a máj -enzim értékeim, hogy azonnal megmûtöttek. (2465 grammal született meg kislányom, a jövõhéten lesz 1 éves).
Egyébként nekem is minden rendben volt korábban, szinte végig,... és egyszercsak minden elszállt.(vércukor, fehérje, trombocita stb.)Szülés után lettem nagyon rosszul, 1 napig nekem is iszonyú görcseim voltak a hasam felsõ részében, rángatóztam és ezen kívül szinte mozdulni sem tudtam a fájdalomtól. Másnap az intenzíven kötöttem két, plusz két hét kórház, ahonnan távozáskor tolokocsival tolt az autóig a férjem. Otthon 2-3 hétig regenerálódtam, valószínû a kislányunkkal való együttlét segített a felépülésben. A második babáról szinte mindenki a dokimat is beleértve le akar bennünket beszélni, de mi nagyon szeretnénk testvérkét.Persze nekem is erõs aggályaim vannak.
Ha tudtok bármi biztatót írjatok!

Sziasztok
Kriszti
himpa (himpa)
 


Szia Kriszti!

Nekem is elég súlyos toxémiám volt. Hál Istennek a rángatózásig nem jutottunk.
Ez volt az első terhességem, s nagyon féltem, hogy ez megismétlődik.
De nem, teljesen rendben telt . Az orvosom sem akart lebeszélni a második babámról, csak jobban oda figyelt rám.

Szia

Andi2
andrea (andrea)
 


Sziasztok!Az elsö terhességemnél a 32.héten kezdödött a toxaemia.32 kilót híztam,ment fel a vérnyomásom,szerencsére az eclampsiáig(merevgörcs)én sem jutottam el.A 38.héten inditották meg a szülést.Egészséges egy éves kisfiam van.Most a második terhességemnél már a 22. héten toxemia gyanus vagyok ödémásodás miatt.A Rigó János doktorhoz irányítottak.Tudtok róla valamit,járt valaki hozzá?Sziasztok!Berta
Berta
 


Szia Berta!

Az első szülésed császár volt? Hol szültél?

A Dr. Rigó János melyik kórházban rendel?

Ha olvastad fentebb: én is nagyon ödémás voltam, plussz a fehérje a vizeletben. Nekem a vérnyomásommal egyáltalán nem volt gond.
Te sem láttad okát a 32 kg plussznak. Nem mondta az orvosod, hogy lehetett-e köze a toxémiához?
Most sokat híztál?

Bocs a sok kérdésért

Andi2
andrea (andrea)
 


Szia Andi2!Az elsö szülésem nem császár volt,inditottak oxitocyn infusióval és olyan nagy adagban adták,hogy 4és fél óra alatt "lezavarták"az egészet.A Margit Kórházban szültem,most a Péterfyben fogok.A Rigó János az I.számu Szülészeti Klinikán dolgozik,a toxaemia a specialítása állítólag Ő tud a legtöbbet erröl az állapotról.A súlyomról:mindig nagyon vékony voltam(180cm,58kg)ezért nagyon sokáig nem tünt fel senkinek a súlygyarapodásom.Nem ettem többet,mint a terhesség elött.A vérnyomásom az utolsó két héten emelkedett.Most szinte semmit nem eszem,mégis 2 nap alatt 2 kilókat hízok.Szia Berta
Berta
 


Szia Berta!

Felkerested a Rigó doktor úrat? Te vagy aki igazolja az én volt problémámat. Én sem mertem már enni, mégis dagadtam.
Most meg alig akar lemenni pár deka. Ez is csak kínszenvedéssel. Mondjuk nekem leállt a pajzsmirigy-müködésem is. Egy orvos azt mondta, hogy nagyon valószínű, hogy a toxémiától.
Ha én előbb tudtam volna erről az orvosról...
Mesélj, ha felkerested. Köszi
Andi2
andrea (andrea)
 


Szia Andrea!Felkerestem a Rigó doktort,ha megírod az e-mai címedet szivesen megírom a tapasztalataimat.Címem beako@freemail.hu
Berta
 


Sziasztok,
az én dokim nem tud velem mit kezdeni 34. hetes terhes vagyok és emlegeti a toxémiát de igazából az erre utaló 3 jelbõl nálam csak 1-2 jelentkezik:
-a vérnyomásomat minden nap 3 szor mérem meg és normális de ahogy eljutok az orvosomig felmegy 160/90-re???
-a vizeletemben nincsen fehérje
-kevéssé de a lában bevizesedett
-sokat felszedtem de a védõnõm szerint ez még nem vészes
Ha valaki tud szóljon hozzá hátha nem én vagyok ezzel egyedül így.
egy aggódó kismama
 
 


Nincs semmi baj!
x
 


Szia!

Szerintem ha ténylegesen jó a vérnyomásod ha nem az orvos méri, akkor az a valódi érték. Nálam is hasonlóképpen volt mindhárom terhességemnél a vérnyomá-dolog, otthon mérve általában még alacsony is volt (a védõnõ is jó értékeket mért meg a háziorvos is), viszont mikor a kórházban mérte bárki is a személyzet közül, õ magasat mért. Nálam mondjuk ezt az váltotta ki, hogy egy alkalommal (rohangálós nap után, egész nap meg nem álltam) este kellett orvoshoz mennem és õ magas értéket mért. Nem cicizett, hanem másnap már a kórházban találtam magam a vérnyomás miatt. Ez sokkoló volt számomra, és ettõl kezdõdött ez a dolog nálam (fõleg mert ezt a húzását még kétszer megismételte, hiába bizonygattam, hogy otthon meg mindenhol máshol a kórházon kívül rendes értékeket mérnek). Ez az ún. "fehérköõenyes-magasvérnyomás". Ennek a valódi kivizsgálása megoldható a hordozható vérnyomásmérõvel, ami egy kis mandzsetta-szerûség ami egy napig van az emberen , és közben teljesen váratlanul a kis szerkezet meg-megméri az ember adott vérnyomását. Nálam ez a terhességem 40. hetére jutott az orvosom eszében, hogy ezt el lehetne végezni, de mire elintézte a vizsgálatot, aznap meg is szültem.
Az is igaz viszont, hogy nekem egyáltalán nem dagadt semmim és csak nagyon keveset híztam a terhesség alatt.
De szerintem a vérnyomás-monitorozást vesd fel neki, mert ez bebizonyítja ha tényleg csak "fehérköpenyes magas vérnyomásod" van neked is.

Szia, és ne aggódj,mert az tényleg felviszi a vérnyomást!

Norcsi Kép Kép Kép
norcsi (norcsi)
 


Sziasztok!
Egy ilyen "van magasvérnyomásom vagy nincs?" dolgot, tényleg csak 24 órás hordozható ún ABPM készülékkel lehet egyértelmûen eldönteni. Ezt aztán számítógéppel értékelik, és kész.
titkár
titkár
 


Halo

sziasztok

most olvastam csak a hozzászólásokat, állitolag ténzleg a Rigo tud legtöbbet a témáról én épp nála szültem valoszinuleg szerencsém is volt, hogz eleve a SOTE I re jártam de a dokim épp sielni ment, engem még idõben befektetett. Igy utolag egy fáj, akkor és azota se mondott sneki semmit a második babáról, sem akkor az állapotom súlyosságárol, engem totál felkészületlenül ért, hogz a babám pici sulyú lehet , vagy hogy mindketten meg is halhatuk...
Érdkelene nektek mit mondott Rigo dr.

soma
A kiscsaj azota 13 Honapos mult, 9.5 kilo nagyon cuki egy éves kora elõtt már elindult...
Névtelen
 


Sziasztok Gergõ vagyok,
tudom rendkívül furcsa lehet, hogy egy 18 éves srác hogyan és miért kerül pont ide ahol ugye a terhesség egy igen nehezen kezelhetõ problémáján próbálnak egymáson segíteni az érintettek, de "sajnálatos módon" elkeülhetetlen hogy ne kérjek tanácsot tõletek.Kicsit szemérmes vagyok merthát nem rólam van szó hanem a barátnõmrõl(zsuzsiról),aki most 6 hetes terhes.Ciki hogy a toxikózis máris utolért minket.Pár napja kezdõdött az egész.Elõször csak rosszullétre panaszkodott, de aztán kezdõdött csak igazán.Napról napra egyre vacakabbul lett és a hányás egyre gyakoribbá vált nála.tegnapi nap már 4*-er hányt, képtelen bármit is megenni és nem nagyon tudom hogy most mit tehetnék érte.Azt olvastam, hogy gondozással ezt meg lehet elõzi.De milyen gondozással?Még nõgyógyász sincs a közelben akitõl megkérdezhetnénk.ja és ugye még a legjobb részt kihagytam,mert mivel fiataloko vagyunk így nem tarthatjuk meg a babát pedig megvallom õszintén igenis klasz dolog apa lenni, bár még igazából nem érezhettem át de ez az igazság.zsuzsi is bánja a dolgot de nem tehetünk semmit!Június elején az abortuszra kerül majd a sor, és lehet hogy hülyéneknéztek mert minek írok ha úgyse lesz gyerek,de egy biztos, nem bírom látni ahogy zsuzsi szenved és végképp nem bírnám elviselni ha egyszeris úgytalálnám, hogy rátört az eklampszia!!Úgyhogy kérlek benneteket ha van valami jó ötletetek, hogy a folyamatos hányással és sulyvesztéssel mit lehetne kezdeni kérném írjátok meg.Köszönöm!
 
 


Szia Gergõ!

Valószínû, hogy a barátnõdnek nincs semmi baja, csak "terhes". Ez a nõknél legtöbbször így szokott lenni az elsõ 3 hónapban. Természetesen az nem megoldás, hogy nincs nõgyógyász (MIÉRT?), hiszen ha vki extra hányós, azt bizony kezelni kell. Szerintem még akkor is, ha abortusz lesz a vége.
A legjobb, ha beleolvasol az Ötletek, tippek/ Rosszullét terhesség elején címû csevegõbe, itt nagyon jó ötletek vannak.
Ezt nõgyógyász tanácsolta:
Hányás ellen a következö javaslatom van: írass fel Torecan végbélkupot, néhány szem kekszet és a kupot tedd az ágyadhoz. Reggel, mikor felébredsz, ne kelj fel, hanem dugd a kupot a végbélbe, edd meg a 3-4 szem kekszet, és maradj fekve még fél óra hosszáig. Ebéd elõtt fél órával tegyél fel egy másik végbélkupot. Ezt addig folytasd, amíg teljesen meg nem szünik a hányinger. Ha megszünik, elöször a déli kupot elhagyhatod, helyette Torecan tablettát vegyél be délben és este. Ha így sincs hányinger, a reggeli kupot is el lehet hagyni, és 3x1 Torecan tablettát szedni kb. a terhesség 14. hetéig.
A MagneB6 szedése jó.

Ha pedig bármi kérdésed van egy nõgyógyászhoz írj Erazmusznak az Anyaság részben.

Nem irigyellek benneteket, de büszke lehet rád a barátnõd, hogy így törõdsz vele!Kép
Minden jót nektek:
Ágci

Kép
 
 


Ágci!
Téged "megvezettek". Gergõ arra keres okot, hogy miért KELL a terhességet megszakítani.
1. Szakmai lag igazad van : ez nem toxaemia, ez terhességi hányás.
2. A terhességi hányás súlyossága pszihés kérdés. Biologiai oka a terhességi hormnonhelyzet (HCG), de aki boldogan várja a gyereket, elekileg egyensúlyban van, kellõ családi támogatása van, annak csak nagyon ritkán vanak súlyos tünetei! Ha a terhesség alatt súlyos konfliktus helyzet van (pl. én akarom a párom nem), akkor vannak ilyen súlyos esetek ......
Gergõ! Nem nyafogni, felelõségteljesen kell élni! pl. védekezni, ha nem akarok gyereket.
dr.Csákány
 


Kedves dr. Csákány M. György!

Eszembe jutott vmi:
barátnõm, akinek most már 2 hónapos a kislánya, nagyon-nagyon hányós volt. Még kórházban is volt terhessége elején, infúziót kapott 1 hétig. Ezután lecsökkent a napi 5-6 alkalom. (Elõzmények kamaszkorától kezdve problémái voltak a menstruációval, aztán kissé félre kezelték, túl sokáig kapott egy bizonyos gyógyszert -sajnos nem tudom, mit-, amit a hormonháztartásának rendbe tételére írt fel az orvos, mikor már nem bírta a mellékhatásokat, orvost váltott, és rá kb. 3 hónap múlva + lett a teszt. Kb. a 35. terhességi héten mondta, most már látom, hogy megmarad a baba. Elég nehéz szülés is lett, de egy kicsit már biztosabb magában. A családja, férje, szülei mellette álltak végig, nagyon várták a babát.
Ezek szerint lehet, hogy azért voltak a nehézségek, mert bizonytalan volt: akarom, nem akarom, most akarom egyáltalán, de hát nem így terveztem...stb. (mégcsak most idén tavasszal akart teherbeesni)

Ágci

Bocs az off-ért!

Kép
 
 


Kedves Csákány Doktor!

Ha esetleg erre jár, írna nekünk pár szót a HELLP-szindrómáról? Egy kedves barátnõm múlthéten szült és sajnos Õ is beleesett azon kevesek közé, akiknél ez kialakul. Viszont neki a nem a máját, hanem a veséjét készítette ki. Ilyen is van?

Köszönettel
Ancsa

Kép
Kép
Kép
 


HELLP: betûszó, angol rövidítés:
Haemolysis = a vörösvérsejtek az ereken belül felbomlanak. Következménye, hogy festék a keringésben marad és vérszegénység alakulhat ki. Ez a legritkább tünet.
Elevated Liver enzimes: a májenzimek értékei igen nagy magasságba emelkednek. Ez egyrészt a má károsodásának jele, másrészt a lepény is termel ilyen enzimeket (fehérjéket). Általában a máj és a lepény károsodásának jele. Jelzi, hogy a kórkép lényege a máj súlyos károsdása.
Lopw Platelet count: alacsony thrombocyta (vérlemezke) szám. Amennyiben 40000 alatt van a spontán (látható ok nélkül) vérzésre lehet számítani, ami lehet a szervezetben bárhol. Ha a lepény tapadási helyén (gyakori), akkor leválik a lepény, és amgazt néhány percen belül elhal. Ha az anya agyában, akkor gyorsan anyai halálhoz vezet.

Okát nem ismerjük. Igen ritka kórkép. Gyakoribb az, hogy ezek a tünetek (elsõsorban a hemolizis kivételével, és ekkor más nem is HELLP) magas vérnyomáshoz és fehérje vizeléshez (toxaemia, praeeclampsia) társulnak. Ez a képet sokan hívják HELLP-nek pedig ez a toxaemia része. Nem kevésbé súlyos (sõt) mint a "tiszta" HELLP, viszont lényegesen gyakoribb. A magzati és anyai szüléskörüli halálozás leggyakoribb oka. Évente Magyarországon ma is 1-3 asszony halálát okozza.

Ennek sem ismerjük az okát, de mivel a kórkép hasonlít a beültetett idegen szövet (szerv) kilökõdéséhez, ma leginkább immunologiai okokat feltételeznek.

Ancsa! Fordítva van. Nem a betegség "készíti ki" a májat vagy a vesét, hanem a betegség gyakran szövõdik már meglévõ, de többnyire nem ismert máj vagy inkább vesebetegséggel.

Igyekeztem rövid lenni.
dr.Csákány
 


Kedves Csákány Doktor!

Nagyon köszönöm! Kép

Ancsa

Kép
Kép
Kép
 


Kedves dr Csákánv M.György
Az ellõbbiekben leírt Hellp syndrómáról leírtak elgondolkoztattak. Én 5 éve szültem és akkor azt mondták,hogy ez a diagnózisom.
Az egész úgy kezdõdött,hogy 34 hetes terhesen egy vasárnap belázasodtam nagyon gyengének éreztem magam és 1-szer hánytam.Este bementünk a kórházban ahhonnan már nem is engedtek ki.Azt igérte az orvosom,hogy ha lemegy a lázam akkor haza mehetek.Reggel és ez után minden reggel vért vettek és vizeletet vizsgáltak és a nõvér megmérte a vérnyomásom.A vérnyomásom nem volt nagyon magas, és a vízeletemben is csak egy kevés fehérje volt .Hétfõn elkezdett a hasam fájni és napról napra egyre inkább görcsölt-annyira hogy a hétközepén már fájdalomcsillapítókat kaptam ami egyre rövidebb ideig hatott.Péntekan már hánytam és szinte elviselhetetlenné vált a fájdalom.Ha jól emlékszem már ekkor újból hánytam.Szombatra már nem nagyon emlékszem csak arra hogy a férjemtõl búcsúztam,hogy ezt már nem élem túl.Vasárnap délelõtt már vért hánytam -ekkor derült ki,hogy már több mint egy napja nem vittem be folyadékot és nem vizeltem csak hányok.Az ügyeletes orvos elvitt egy urológiára ahól katétert tettek fel.Ez sem segített.Délutánra intézték el,hogy egy intenzív osztály felvegyen.Ott a nyakiaortámat szévágták mert annyira kivoltam már száradva,hogy csak így lehetett a kanüt beszúrni.Úgy tudom,hogy valami narkotikumot is adtak,hogy a fájdalmak elviselhetõek legyenek.Hétfõn konzíliumot hívtak össze és kedden császárral kivették a fiamat aki szerencsére egészségesen született meg 35 hetesen 2500g súllyal.Én szülés után napról napra jobban lettem-1 hét után a fiammal is lehettem.
Az orvosom azóta is sokszor elmondja,hogy nem sok esélyem volt az életbenmaradásra. Ha kérdezem,hogy mi okozta az állapotomat kissé tanácstalannak érzem Akkoriban õ a HELLP syndrómának nevezte meg azzal,hogy megált a veséim mûködése és így a keringésem.
Azért írtam le a történetem,hogy megkérdezzem ,hogy akkor ez lehet e ez a diagnózisom ?
Válaszát elõre is köszönöm
Névtelen
 


Doktorúr
Még az elõzõleg leírtakhoz annyit, hogy volt egy vesekövem ami már kb.10 éve meg volt és a terhességet megkezdve azt mondták és utána is,hogy nem okozhat és nem okozhatta a problémámat. A szülés után 2 hónappal eltávolították.A terhességem ezenkívûl problémanélkül zajlott.Súlynövekedésem kissé volt magasabb az engedetnél kb.20 kg.
Válaszát mégegyszer megköszönöm
Bálint-mami
Névtelen
 


Bálint mami!
Az elmondottakban egyetlen laborlelet sincs, ennek alapján semmit sem tudnék mondani, de abból, hogy a dolog lázzal indult nem a HELLP (talán egy vesefertõzés?) a legvalószínübb. (nekem)
Dr.Csákány
 


KEdves GYörgy!

Én is toxémiás voltam, a 33. héten kezdõdõött, magas vérnyomás (végén 160/100) és fehérjevizelés (végén már kb. 8-10 gramm naponta), romló májfunkciók, így a 37. hétvégén császármetszés, de minden oké volt egyébként.
Az orvosom szerint erre számítanom kell a következõ terhességnél is, viszont a következõ címen lévõ cikkben ennek pont az ellenkezõje wwww.pharmanet.hu/babapatika/9911/cikk04.htm

Mi a véleménye, ez tényleg ismétlõdhet? Ha igen, akkr mia garancia arra, hogy a következõ terhessgénél nem lesz-e korábban és emiatt esetleg nem lesz-e koraszülés vagy más probléma?

Köszönöm: Kriszta
 


Bocsánat, most ellenõriztam, hogy a fenti cím rossz, a[url=http://www.pharmanet.hu/babapatika/" TARGET="_top]http://www.pharmanet.hu/babapatika/[/url] címen az "elõzõ lapszámok" ban található, az 1999. nomberi számban jelent meg a cikk.
Kriszta
 


Tisztelt Doktorúr
Elõvettem a Zárójelentésem. Ugyan itt nem említik a hellp-et de az orvosom többször is ezt mondta okként.Azért izgat,hogy valójában mi lehetett az egész probléma oka?Többször fölmerült bennem az az elképzelés,hogy nem lehetséges e,hogy a baba rajtafeküdt a vesevezetékemen és emiatt állt le a keringés.
Megpróbálom a lényeget kiírni amit a intenzív osztályon írtak.
Anamnesisbõl amit még nem írtam le.
A vizeletbõl kitenyésztett streptococus faecali érzékenységnek megfelelõ Augmentin kezelést kezdtek.Ennek ellenére a láz megmaradt. Laborleletek szerint icterusos, thrombocytopeniás,azotaemiás lett,majd 10.12-re fokozatosan oligo-anuriássá vált.Mivel UH-val jobb o.-i vesepangás volt látható,hólyagkatétert állandósítottak.
Vizelet:feh:op.-h.op.c:neg ubg:norm.ül:50-60 vvt,fajsúly:1005Vizelettenyésztés :negatív

Epicrisis:A 35.hetes terhesfelvételre került ureterolithiasis,jobb o-i pyelonephritis,következményes septikus állapot miatt. Laborvizsgálatai kifejezett azotaemiát(kreat:460),thrombocytopeniát,enyhe icterus mutattak.Az acut renalis insuff.kialakulásában a vesekõ és a pyelonephtiris mellett prerenalis tényezõként exsiccosisa is szerepet játszott.Vesefunfuntiós paraméterei bõ folyadékbevitel majd furosemid lökés és célzott antibiotikus kezelésmellett sem csökkentek kielégítõen,hyperemesise és reflux oesophagitise gyógyszeres kezeléssel nehezen volt befolyásolható....terhesség befelyezése.Diuresise ezt követõen megindult,azotaemiája gyorsütemben csökkent,thrombocytopeniája megszünt.
Talán így ezekkel könnyebben tud választ adni arra,hogy mi lehetett a bajom.
Újabb válaszát elõre is köszönöm
Bálint mami
Névtelen
 


Sziasztok Lányok! Kedves Csákány doktor!

Jó lenne ha nem halna ki ez a topic. Én már az elején írtam, viszont most ismét babát várok és az én orvosom is azt mondta, hogy nagy esélye van, hogy ismét toxémiám lesz.

Nálam anno a 30. héttõl kezdõdött a vizesedés, de iszonyú mértékû /20 kg / és az utolsó hetekben ment fel a vérnyomásom 140/90-re,/ az eredeti 90/60-ról/ néha volt fehérje is a vizeletemben. Májfunkciók jók voltak. 39. héten indították a szülésemet.

Most félidõs vagyok és pár nap alatt jött 2 kiló plussz. Kicsit megijedtem, hogy máris kezdõdik.

Jó lenne ha írnátok, hogy többedik babánál, tényleg hamarabb kezdõdik-e, mit lehet ellene tenni, vagy lassítani, vagy bármit. Vagy csak további történeteket, hogy erõt merítsünk.

köszi: Pankamama
PM
 


Panka!
A toxémiában a hízás és "vizesedés" alárendelt jenetõségû, inkább figyelemfelkeltõ jellegû. Kövér nõkön gyakoribb mind a kettõ. De nem toxémia.
A toxémia: Magas vérnyomás, fehérjevizelés (0.3g naponta vagy több)
Az oka: a toxémia egy terhesség érbetegség, érszûkület, mely, ha kialakul romlik a lepény (és ezzel a magzat) vérellátása, oxygén ellátása. EZért veszélyes. Magas vérnyomás nélkül csak ellenõrzést igényel. SEMMI KEZELÉST, mert az veszélyesebb lehet.
Az oedema (vizesedés) tünet, nem betegség!
Dr.Csákány
 


Doki,

ez mind oké,
de: ISMÉTLÕDIK-E?????

Kriszta
 


Többféle toxaemia van. Az a tipus, mely nem függ össze un. alapbeteséggel pl. vesebetegségek, magas vérnyomás betegség, cukorbaj, bár ismétlõdhet, de általában enyhébb lefolyású mint az elsõ alkalommal volt.
Ha van fenti alapbetegség, melyre mintegy "rárakódik" a toxaemia, akkor a következõ terhesség alatt gyakran súlyosabb formában jelentkezik.
Tehát: a rárakódásos forma gyakran és súlyosabb fomában, a "tiszta" forma ritkány és enyhébb formában ismétlõd(het)ik.

doki
dr.csákány
 


Köszönöm szépen,

bár teljesen azért nem nyugodtam meg. Kép
Kriszta
 


Nem is megnyugodni kell, hanem ellenõrizni: rendszeres vérnyomásmérés, szükség szerint, ha kell otthon, magadnak.
dr.Csákány
 


Kedves Csákányi doktor!
A segítségét szeretném kérni. Láttam a Kismama újságban, hogy az Ön neve szerepelt a cukorbetegségrõl szóló cikk alatt, mint szakértõ Kép
kb a 26. hét táján magas lett a terheléses vércukrom ezért elküldött a doktornõm az (X) belklinikára. 160 gr-os diétával egy hét alatt helyreállt a dolog. A következõ vérvételeken már normális értékek voltak + rendbejött a kissé magas vérnyomásom, semmi fehérje, semmi aceton a vizeletben. A probléma az, hogy szeretnék egy másik orvoshoz járni a cukorbetegségemmel, mert akihez mennem kellett eddig az számomra egy rémdráma. Minden alkalommal sírva-dühöngve jöttem el tõle. És az utolsó alkalommal már el se mentem, mert annyira ellenszenves. A kisbabámat viszont nagyon féltem, tudom, hogy a diétát be kell tartani és kontrollra kell járnom. Kérem, mondja meg, hova mehetnék a további ellenõrzésekre. Még 5 hetem van a szülésig és tudtommal utána is néhány hónapig kontrollra kell járnom.
Üdv.
Malacka
 
 


Malacka! Most önzõ leszek, remélem az Ön érdekében.
Szabolcs u 33-35.
Htfõn de. 10-re várom a X.ép. alagsor, "terhespathologia szakambulancián"
Minden korábbi paírját feltétlenül hozza magával (ebadó, ujraoltási bizonyítvány)
dr.Csákány
 


Sziasztok!

Én is toxémiában szenvedtem a terhességem utolsó hónapjában. Végig nagyon alacsony volt a vérnyomásom. El sem hittem igazán, hogy aggódnom kellene, mikor az orvosom azt mondta, hogy 140/90 a vérnyomásom, és ha innen feljebb menne, akkor szóljak. Másnap fel is ment. Rámtettek egy mérõt, ami 24 órán keresztül mérte a vérnyomásom. A görbe azt mutatta, hogy el kell kezdeni a gyógyszerezést. Sajnos nem javított az értéken, így be kellett feküdnöm a kórházba. Na ott aztán felment 180/110-re. Másnap indították a szûlést. El sem hitték, hogy jöttek a fájások, elfolyt a magzatvizem, és természetesen meg tudtam szülni a kislányom, aki a 38. héten született 2.5 kg-mal.

Most szeretnénk a második babát. Orvosom azt mondta, hogy a toxémia egy terhességi betegség, ami lehet, hogy újból kialakul, lehet, hogy nem. Nem lehet elõre tudni.
Az elsõnél azt hittem azért alakult ki, mert sokat dolgozta, idegeskedtem, lakást kerestünk, stb. De azt mondta, nem ez volt az oka.

Én is félek, hogy a második terhességemnél hamarabb kialakul a betegség, és nem lesz életképes a babám.
Mi segítene, hogy elkerüljem ezt?

Nelli
 
 


Kedves Csákányi doktor!
Köszönöm, ott leszek. De félreértés ne essék, a szülész-nõgyógyászommal teljesen elégedett vagyok Kép a cukorbetegségemet kezelõ doktornõmmel vannak problémáim. Kép
Üdv.
Malacka
 
 


Sziasztok!

Kb. 1 hete vettem észre hogy nagyon zsibbadnak az ujjaim és irtó gyorsan elzsibban akármelyik testrészem legyen az akár a combomon lévõ hús! Aztán 2-3 napja láthatóan "elefántlábam" nõtt és az ujjaim is meg vannak dagadva. Vizes. A lábamon elég látványos "lukak" maradnak kisebb nyomásra. Vérnyomásom 2 hete még okés volt a dokinál 140/90, utána 1 órával a védõnõ már 130/80-at mért ami idáig jellemzõ volt. A vizeletvizsgálat eredményét még nem tudom, mert csak 2 hét múlva kell mennem kontrollra a megrövidült méhnyak miatt és akkor majd kiderül mi a helyzet.
Pontos kérdés még nem alakult ki bennem, talán csak annyi, hogy a vizesedés ilyen hamar jelentkezik rögtön a 3. harmad legelején? Jelenleg a 28. hetet kezdtem. Egyfolytában szomjas vagyok, és "természetesen" a mellékhelységben is legalább 40 percenként fordulok meg "kisebb" ügyek intézése végett.
Szóval egészen pontosan mit kéne figyelnem magamon, mik az apró jelek (amik vizelet és vérminta nélkül észrevehetõk)???
Idáig minden "apróságért" rohantam az orvoshoz és ha nem muszály nem mennék minden héten igy is épp elég 2 hetente...Kép
Utóbbi 1 hónapban nagyon sokat hiztam (ahhoz képest, hogy elég nagy túlsúllyal kezdtem a terhességet) ez lehet a vizenyõ oka?
Ja a lábam éjjelre felpolcoltam, reggelre mégsem változott... vagy nem megy ilyen gyorsan???

Tisztában vagyok vele hogy Csákány doktor már válaszolt szakszerüen kérdésekre, ezért remélem nem haragszik meg rám senki hogy mégis tudatlankodomKép

puszi
sasha

Kép
 
 

Vissza: Várandósság

Jegyzetfüzet:

 

cron