Új privát üzeneted érkezett!

Az ikreket váróknak:
én 1 éve szültem ott ikreket, hát nem volt könnyű! arra készüljetek azért fel, hogy az első pár nap az egy babásoknak lehet ideális, de kettővel nem egyszerű. az őrzőbe igen, csak 3szor hozzák fel a bébiket, de az a pár perc semmire sem elég, főleg, ha két baba jut egy anyára! erre próbáljatok azért készülni, mert a nővérek közt van nagyon segítőkész, de van kevésbé... első nap meg még annyira nincs képben az ember. én pl. teljes gőzzel készültem, hogy majd szoptatom rögtön(!) a babákat, meg együtt leszünk éjjel-nappal, aztán mégsem úgy ment, ahogy elképzeltem. mindegy, erről tudnék mesélni, de nem akarok itt untatni mindenkit.
még ami fontos, hogy kérjetek segítséget mindig, amikor szükség van rá!!! ezért vannak ott.
nekem a mellbimbóm készült ki hiphop, mert két nagy gyerek nyúzta, de erre vannak viszonylag jó krémek, azt is lehet ott kapni.
a másik a fejés, nos ezt nekem nem mondta senki, hogy kéne, be is durrant a mellem. ott lehet használni gépet, az a legjobb - medela electric-, s később kölcsönözni is lehet otthonra. nekem ez kellett a tej növeléséhez.
a haskötő szuper, tényleg használ, a baross utcában vagy egy bababolt (nem a gólyás), ott lehet kapni minden méretben és közel is van a klinikához (pontosabban az I. nőivel szemben).
ha van bármi specifikusabb kérdésetek, írjatok nyugodtan!!!
kriszta
 


Tücsi, kriszta,
köszi!

KépKép
 
 


Nem tudom, ikreseknek mennyire használható az ötlet, én az egy babámmal az őrzőből a fizetős szobába mentem, ahová tudott jönni a barátnőm, segített a gyereket pakolászni, magunkat ellátni, míg ramatyul voltam az első napon. Feltételezem, ikreseknek jól jön, ha valaki tud rögtön segédkezni (el sem tudom képzelni, mit csinálnék egyszerre két babával) , igaz, drága nagyon a fizetős szoba (10 ezer forint/nap).

Tücsi

 
 

igen, az egyágyason én is gondolkodtam... azzal csak az a baj, hogy a másodikon van és oda nem néz senki, mert a csecsemős nővéreknek nem fér bele 1 emeletet mászkálni, az osztályosoknak meg nem dolguk. viszont így utólag lehet nekem 2 babával jobb választás lett volna, mert ott tényleg lett volna segítségem, anyu, tesóm... netán a gyermekek apja...
de ott nem tudom, ott aludhat-e más is?
 


Az egyágyasról mindenki lebeszéli az első babásokat, mondván, teljesen elveszettek lennének, hogy mit is kell csinálni.

KépKép
 
 


igen, nekem ugyanezt mondta mindenki, ezért nem is választottam. mondjuk az én szobatársaim babái sajnos az intenzíven voltak, így egyedül maradtam a "mit, hogyan is kéne csinálni?" problémákkal...
 


Sziasztok!

Brik, egyre ugyesebb ez a kicsi fiu! :D Mit mondtak, kb mennyi ido mire hazamehettek?

Udv az ujaknak! :) Mennyi ikres mami! :D
Kriszta (Tacobell) pont akartam irni meg a multkor, h itt jart egy szinten ikres kismama par hettel ezelott es nem tudtunk neki valaszolni. Hatha benez...

Amit irtal az tneyleg fontos, KERJETEK SEGITSEGET, mert a csecsemosoknek pl. rengeteg melojuk van es nem biztos, h bemennek hozzatok a szobaba. Anno hozzank is a 3. napon ugrott be az egyik :roll:
Azt beszeltuk itt tobbszor, h lehet oket zaklatni, de nem art hozza egy mosoly, az ilyesmit sztem ertekelik.

Elso babasoknak nem tudom mi a jobb... Az 5agyasban jo, ha normalis a tarsasag, mert nagyon jol esik kibeszelni magunkbol a sok-sok (valamennyire) kozos elmenyt, tobb gyermekes anyukak tudnak segiteni, egymasra lehet bizni a babakat, ha vki ki akar szaladni latogatohoz, stb. Viszont aludni nem a legjobb, mert ott a sok baba a szobaban es, ha rossz tarsasagot fog ki az ember akkor szevasz, pokol az 5 nap... Nekem kb 2 het kellett, h kipihenjem azt a nehany napot.
Ha a csalad tud rendesen segiteni lehet, h jobb az egyagyas, mert az otagyasban sok az ismeretlen.

Moni, a multkor eszrevettem, h nekunk a csp-os papiron asztma all, nem tejallergia (epp pulmonologusnal voltunk - aki mas idopontban allergologuskent is rendel, de mindegy..). sztem az allergiara is jar.

Tundi, 3 het aztan vege a sulinak??

Tobbiek?

Nalam most az a para van, h dec. 24-25-26 se doki, se szuleszno :( A dokinak van helyettese, megprobalom kideriteni, h ki lesz az ugyeletes szulesno, nem tudom....

Betegeknek jobbulast!

Sára

Kép

Kép
 
 


Sziasztok,

ikreket váró kismamiknak még annyi, hogy ha newborn pelenkát vesztek, akkor a Papmpers az sokkal kisebb, mint a Libero. Nekünk a Libero az első héten óriásinak tűnt, mivel gondolom az ikrek eleve kisebb súllyal születnek, ezért szerintem azt vegyetek.

Üdv,

Gabek

Kép

Kép
 
 


Sziasztok!

Ikresektől kérdezném, hogycsászárral szültetek? A hasszorító nem zavarta a varratokat? Ez lehet, hogy buta kérdés...

Vivien

Kép
Kép
 
 


Sziasztok!

Olvasgatlak itt benneteket, és gondoltam, akkor kérdezek.
Én mégcsak a 18. hétben vagyok, és a II. számú nőibe most fogok először UH-ra menni. A kérdésem, hogy kb. mennyi időre szoktak idópontot adni?
Az orvosom azt mondta, ha az AFP eredménye a kezemben lesz, akkor hívjam őket, de tartok tőle, ha akkortól 1 v. 2 hétre kapok csak időpontot az kicsit késő lesz.

Előre is köszi mindenkinek, és gratula a friss babásoknak, a szülés előtt állóknak pedig kitartás! :lol:

Ági

Kép

Kép
 
 


Szia!

Az AFP utáni UH-ra valóban be kell jelentkezni minimum 1 hét 10 nappal. Én is megszenvedtem velük, mert ezt én sem tudtam, ráadásul 2 napig el sem értem őket. de nekem szerencsém volt, mert a dokim odaszólt és feljött valaki, és megnézte a babákat. Nem tudom ez mennyire jellemző a többi orvosnál.
A sima UH-ra, ami az alagsorban van, oda én helyben szoktam bejelentkezni, és atól függően ugye, hogy hányan vannak, mecsinálják. Múltkor valami csoda folytán mire átértem az ambulanciáról, már jött is a doki, hogy mehetek. Általában azért várni kell...

Kép
Kép
 
 


a hasszorító nem bántja a sebet, nekem legalábbis nem bántotta. én nem bugyit vettem, hanem tépőzáras, hasratekerhetős-szorítóst, azt meg úgy tudod feltenni, ahogy akarod. meg a bugyi alá, az védi a sebet, a kötésről nem is beszélve.
nekem ettől kezdett meg lemenni a hasam, gondolom, hogy hasznos dolog lehet.
a méret viszont kérdéses, hisz előre nem tudod, mekkorára megy össze a hasad a szülés után... nekem tesóm hozott egyet, de be is kellett cserélni egy nagyobbra.
 


Sziasztok!

Tegnap már 45ml evett, lassan lekapcsolják az infúziót és ha a mostani laborok is jók, talán mikulásra hazahozhatom már.
De tünemény, úgy tud bújni:-) Úgy imádom:-)
Mostmár kiságyban van rugiba, sapiba és pólyába:-)

Itt egy kép:
Kép

Puszi!

Brik

Kép
Kép
Kép
 


Sziasztok!

Ági!

Én 3-4 nappal az AFP-s UH előtt kértem időpontot. Szerintem azon sokkal kevesebben vannak, mint a rendes UH-n.
csak figyelj majd, mert az AFP UH a fdsz-en van. Minket először az alagsorba küldtek, ahol vártunk 1,5 órát, mire megkérdeztük, hogy mikor hivnak már be, erre mondták, hogy ezt nem is itt csinálják.

AZ AFP-s UH-nál meg nem is volt sor. :)


Brik!

Gyönyörű a kisfiad.
Szurkoluk, hogy mikire már otthon lehessen.

Kriszti

Lilypie Pregnancy tickers

Lilypie Second Birthday tickers

Lilypie Fourth Birthday tickers
 
 


Nagyon köszönöm a segítségeteket! :lol:
Arra a dr úr is felhívta a fiygelmem, sőt asszem fel is írta a papíromra :lol: , hogy a magasföldszinti rendelőbe menjek. Akkor nem izgulok, majd jövő héten ráérek felhívni őket.

Brik!

A kisfiad gyönyörű, és örülök, hogy a helyzet javul. Annyira jó volt olvasni, ahogy írtál róla.
Asszem nagyon kíváncsi vagyok én is, hogy milyen érzés lesz, majd ha kint lesz a babám.

Hát, addig ias mindenkinek sok boldog napot kívánok!

Ági

Kép

Kép
 
 


Sziasztok!

Üdv az új kismamiknak, jó pocakosodást Nektek!

Brik: nagyon helyes Álmos, nagyon erős, szép kisfiú. Szóval mostmár biztos csak napok kérdése, és mehettek. A kiscipőbe a Mikulás majd ezt hozza ajándékba Nektek! A szopi is menni fog, egyre erősebb lesz a kis Álmos!

Sára: a kis Pocakmanóval beszéld meg, nehogy karácsonykor jöjjön:-) :lol: Biztos megvárja, amíg megjön a dokid és a szülésznőd is :lol: Hogy rohan az idő, még csak most tetted fel a második vonalzót, és tessék, már mindjárt itt az idő. Vincus várja már a kis Tesót?

Mi jövő héten megyünk a kórházba kivizsgálásra, de szerencsére már hízik Áki, és nem is bukik annyit a homeos szereknek köszönhetően. Megírom majd, hogy mi volt, de remélem, hogy nem kell 3napot bent maradni :cry: :cry:

Szép napot!

Szilvi

Lilypie Fifth Birthday tickers



Lilypie First Birthday tickers
 


Sziasztok lányok!

Brik!
Álmos gyönyörű gyerek!!!! Nagy irigységgel (és persze örömmel) nézem a képeiteket! Olyan jó olvasni a boldog soraidat!

Manó-Tündi!
Nem hívtalak, mert készen van ugyan az autóm, de most meg a férjemé krepált be, valahogy csak kilábalunk a kocsiügyből. Szerintem, jövőhéten csak találkozunk. Mikor vagy suliban?

Sára!
Beszéld meg a pincúrral a dolgokat, biztos hallgat az anyukájára!

Ikres kismamik!
Hirtelen megszaporodtatok itt, de ez jó hír!!!
Gyógyszertár nincs, de az utca másik oldalán mintha lenne egy (az apukáknak persze!). Ilyen pelenkáról én sem hallottam még, de szerintem a newborn tökéletes. Nálunk Petikére nagy volt a DM-es newborn, de ő borzalmas vékony volt a 2780 g súlyához képes, mert 54 centi volt. Hasszorítót inkább előtte vegyetek, és ha tehetitek, akkor kettőt. Én mindháromszor jó sokáig hordtam, most meg mindig kölcsönadom, így megtérült. Szerintem jobb az ötágyas szoba, bár Sárának igaza von alvás, illetve nem-alvás ügyben, viszont sokat segíthet lelkileg, hogy van kihez beszélnetek, van kit kérdeznetek, ott vannak a csecsemősök is. Én mindig segítettem a többieknek, minig voltak mellettem ikresek is. Harmadjára meg direkt olyan szobába tett be a szülésznő, ahol koraszülöttek voltak, és tudtam nekik segíteni. Az viszont igaz, hogy az egyágyasban "saját" segítség is lehet.
Számomra elképzelhetetlen, hogy lehet 2 picivel egyszerre boldogulni, de a közelemben lévő példák mind azt mutatják, hogy jól lehet boldogulni. Én megyek nemsokára meglátogatni a gödöllői négyesikreket, mert támogatni szeretném őket személyesen is, meg egy civil szervezeten keresztül is. Kíváncsi vagyok rájuk.

Mi jól éreztük magunkat Hévízen, rengeteget fürödtünk. Pannika tökéletesen úszik víz alatt, beugrik a mélyvízbe. Gézu is. Peti lovag meg már bemártotta a vízbe az arcát, de biztatjuk, hogy rettenetesen bátor lovag. Tegnap megírtuk a levelet Jézuskának, jó hosszú lista lett. Pannika kért rózsaszín bigyót, Petike magának csak lovagos dolgokat, a hugának tükörtojást, nekem szájfényt, Gézunak szintén lovagot. Gézu nem nyilatkozott ebben az ügyben.

Hol vannak a többiek?

Szép délutánt, estét!
Zsuzsi

Kép
Kép
PHPBB kód:
Kép
 
 


tn_zsuzsi!

Írtam privit!

Kép
Kép
PHPBB kód:
Kép
 
 


Sziasztok!

Nekem az AFP-nél 10 nappal későbbre adtak időpontot, és hatalmas sor volt, mert a doki másfél órát késett. Amikor megérkezett közölte, hogy akkor legyen érkezési sorrend. Az UH előtt apukák-gyerekek-barátnők-nagyik és még isten tudja kik ültek. A mama kísérői ugyebár, és eszükbe sem jutott átadni a helyet a terhes nőknek. Nekem már csak a folyosó végén jutott hely. Ez azért kicsit bosszantott. Mikor az apukák végre "végeztek", előrébb tudtam menni, de addigra akkora kavarodás lett, hogy olyanok mentek be előttem, akik 2 órával utánam érkeztek, és még nekik állt följebb, hogy márpedig ők következnek.

Örülök, hogy ti nem ezt tapasztaltátok, mert nagyon kivoltam a végére. Balhézni viszont nem akartam, mert ugye egyből hisztérikának titulálnak, és az eszükbe sem jut, hogy azért vagyok ideges, mert már vagy 4 kismama ment be soron kívül, előttem.

:evil:

Kép
Kép
 
 


Sziasztok!

Brik, naprol napra javul a helyzet, Mikulas mar nem sokara van. Sok puszit es energiat kuldok neked!

Szilvi, ne is mondd, mar most sajnalom, h mindjart vege a pocakos korszaknak, pedig olyan jooo! Repul az ido, durva. Vince a multkor nem lelkesedett annyira, mikor mondtam, h nem sokara kibujik a kisteso es lehet majd egyutt jatszani, stb.
Biztos nehez lesz neki is es nekem is az elejen.
Ma bementem a korhazba a szulesznommel talalkozni es amig vartam ot ott volt egy frissen szult mama, az apuka es a "nagy" gyerek, olyan 2-3 eves lehetett. Neztem oket es egyszercsak azt vettem eszre, hogy bogok. A kislany magara probalta felhivni anyukaja figyelmet, latszott rajta, h nem nagyon erti, h mi van... Nagyon meghatodtam. Gondolom ezt is a hormonoknak koszonhetem! :lol:
Most rajottem mennyire feltem Vincust ebben az egeszben... Ha mar itt lesz a kis pindur sosem lesz olyan, mint azelott.

Jo, hogy Akos mar javul, csak igy tovabb! Eljenek a homeos bogyok :)!

Hasszoritot hol lehet venni? En is hasratekerhetoset szeretnek.
Kriszta, Te hol vetted? Mintha irtad volna mar, de nem talalom... :oops:

Vincus utan nem hordtam, felevig olyan volt a hasam, mint egy 4-5 honapos kismamae. Kb 1 ev alatt lett valamennyire lapos ujra. Ezt most kihagynam, ha lehet :mrgreen: Hatha tenyleg segit a haskoto...

Sára

Kép

Kép
 
 


Sziasztok!

Nekem a hasratekerhetőssel az volt a gondom, hogy felpöndörödött mindig.

De a haskötő nem zavarja a varratot, se így, se úgy. És hát a hasszorítós bugyit is a normálra veszi fel az ember. Én most a Brendonban vettem egy nagyon jót (Anita féle), állítható méretű.

Saara, Vincusnak szerintem még ne ígérj játszótársat, azért arra még várnia kell. Nálunk nagyon jól alakul a tesóval, de annak ellenére kicsit csalódott, hogy sosem ígértem, hogy rögtön játszhatnak. Megpróbálta már a kicsike kezét szétfeszegetni, hogy belegyömöszölje a kisautót, hogy a tesó játszhasson vele. :) Hát, nem egyszerű.

Brik! Nagyon szép kisfiad, szépen alakul minden, a Mikulás mindjárt itt van. :)

Az egyágyasban alvást nem tudom, de volt ott egy másik kismama, akinek mintha végig ott lett volna a papája. Ott a kutya nem törődik a látogatókkal. :)

Tücsi


nekem iszonyú nagy volt a hasam, ezért kellett hasszorító, a bugyi kevés lett volna...
a baross utcában, az I. női klinikával szemben van egy babamamabolt, ott vettem (nem tudom a nevét, de nem a gólyás). van vékonyabb, meg szélesebb és mindenfajta méret (70-től 110-ig). érdemes megmérni a hasad átmérőjét szülés után, hogy melyik lesz jó. nekem egy jófej nővér mutatta meg, hogyan is kell ezt rendesen felvenni.
szerintem sokat használ, arról nem beszélve, hogy könnyebb létezni egy összefogott hassal, nem lötyög ide-oda :)
(persze van, akin nem is látszik, hogy szült, de én nem ebbe a szerencsés kategóriába tartoztam)
 


Sziasztok!

Köszönöm szépen a válaszokat, a sok hasznos ötletet! :)

Hasszorítót már beszereztem egyet, fogalmam sincs, szülés után jó lesz-e a hasméretemre, de bízom benne, hogy igen. Eléggé merev anyaga van, de tépőzáras, így gondolom, valamennyire állítható lesz.

Kriszta, írtad, hogy a mellbimbód készült ki hamar. Érdemes esetleg mellbimbó-védővel is készülni? Hallottam olyanról, ami szilikonos, vékony anyaga van, és állítólag ugyanúgy tud a baba szopni ezzel, mint enélkül. Nem tudom, hasznos-e, nem akarok előre mindent összevásárolni, ami aztán később feleslegesnek bizonyul.

Köszi! :)
 
 


Sziasztok!
Egy hónapja szültem a klinikán, úgyhogy gondoltam megosztom az élményeimet/véleményemet.
Rögtön az elején: ha valaki még azon gondolkodik, melyik kórházban szüljön, a SOTE II-t nagyon tudom ajánlani, ha "csak" annyi igénye van, mint nekem volt: profi szülészeti osztály és 24 órás rooming-in.
Én a terhespatológián kezdtem, mert túlhordtam a babámat 9 nappal, de az orvosom még adott pár napot a természetnek úgy, hogy akkor már megfigyelés alatt legyek (ctg, flow, magzatviz). Erről csak annyit, ha nem szólok a nővérkének, hogy már 24 órája itt fekszem és semmilyen vizsgálat nem volt, miért is fekszem itt... akkor nem tudom, maguktól mikor vizsgáltak volna. Egy nővérke van az egész osztályra, és úgy összességében elég siralmas a helyzet azon az osztályon, na de remélhetőleg úgysem kerül ide senki, hanem rögtön a szülészeten kezdi :)
A szülészet szuper, nekem sajnos császárom lett végül, de amennyire lehet egy császár "szép", annyira az volt. Volt választott orvosom, szülésznőm, és az ügyeletes anesztessel is nagy szerencsém volt úgy érzem, mert nagyon korrekt és emberséges volt. Orvosom: Dr. Sipos Miklós, szülésznőm: Zsoldosné Etelka, anesztes: Dr. Fontányi Zoltán.
Mindenki, aki 1 méternél közelebb jött hozzám (egy császáros körül meglepően rengeteg zöldruhás ember sürgölődik :) ), mondta mi fog történni, mit érezhetek és mit nem, nagyon kedvesek voltak, és alaposan tájékoztattak mindenről.
Az őrző nekem nem volt kellemes élmény, de nálam előjött néhány probléma, ami alapesetben nincsen, úgyhogy ezeket remélhetőleg mindenki más megússza :)
Fizetős egyágyasba szerettem volna menni, de első napra elkelt, úgyhogy egy napig a gyerekágyon voltam. Igen, valóban nem ajánlják első babás mamiknak az egyágyast (én az vagyok), de egy császárosnak iszonyú jól jön, ha van mellette segítség, és nem neki kell mindenért ugrálnia. Plusz az én ötágyasomban csupa első gyerekes anyuka volt, az egyágyasban meg akivel a fürdőszobán osztoztam, ő második gyerekes, hasonló nézetei voltak, mint nekem, ő sokat segített.
A gyerekágyon délelőtt jött egy csecsemősnővér, és megmutatta, hogyan kell pelenkázni, meg segített a szoptatásban (akinek a babája nem aludt, az enyém ezt végigszundikálta...úgyhogy csak füleltem). Egyébként tényleg elfoglaltak, de bármikor átmentem hozzájuk a csecsemőosztályra, válaszoltak a kérdéseimre meg segítettek. Még olyan hülyeséggel is, mint hogy van-e tejem... :oops: merthogy nem tudtam eldönteni, azt hittem, azt érzem majd, hogy "belövell" a tej, hát először nem éreztem, és nem tudtam eldönteni, hogy már van-e... Persze ha valaki jobban figyelgeti magát meg a mellét, akkor szerintem nem lehet nem észrevenni - ez lehet egy tipikus első gyerekes anyuka-dolog volt nálam, hogy már abban sem voltam biztos, hogy tényleg 2x akkora a didkóm, mint előtte :) Na és ezzel a kérdéssel sem néztek hülyének, az egyik csecsemős "megemelte" az ujjával, és teljes bizonyosággal mondta, abban már van tej, nyugodjak meg, beindult.
A fizetős egyágyas egyébként a női osztályon van a 2. emeleten, nagyon kedves volt az összes nővérke ott, a gyermekágyon inkább olyan fásultak voltak, de bunkóval nem találkoztam.
Amit az előttem szólok is mondtak, csak megerősíteni tudom: fejni, fejni, fejni!!! Ha beindul a tej, akkor nagyon hamar nagyon be tud indulni, és a mellgyulladás pokoli (unokatesómnak volt), ne várjátok meg. Intő jel a hőemelkedés - ekkor még el lehet csípni, hogy ne gyulladjon be, nálam legalábbis ez volt. Persze lehet ez is egyénfüggő, de lényeg, hogy nagyon figyeljétek magatokat. A gépi mellszívó, ami a "tejkonyhán" van, tényleg klassz, és relatíve kíméletes is. Én azután mentem le, mikor már úgy bőgtem szoptatás közben, mint az albán szamár, és gondoltam jó-jó, nehéz ezt megtanulni, de ennyire nem lehet... és tényleg az volt a gond, hogy a tejcsatornák teljesen be voltak állva, fejés után sokkal jobb lett. A mellbimbóra való krémet ott vettem, lekopogom, eddig nem sebesedett ki, és 1 hónap után már nem fáj, ha ráteszem a lányomat (ez úgy két hét alatt elmúlt), bár nekem eddig is inkább a feszülés miatt fájt (csak erre utólag jöttem rá, addig bimbóvédővel is kisérleteztem, ami nem vált be, hisz nem azzal volt a gond).
És a hasleszorító is nagyon kell, én 3 napig szemeztem az óriáspelenkákkal, hogy ááááá én azt neeeem (mert nekem ilyet tudott szerezni a férjem), de nagyon-nagyon kényelmes érzés, és nekem ez a pelenkabugyi is nagyon tetszett, nem csúszik el a betét (Molimed márka, ott vette egy közeli patikában).
Nekem nagyon bevált még a Medela anyatejgyűjtő kagylója, amit szoptatás + fejés közben használok; így nem kell a nap végén eldobnom a melltartóbetétet, tudom hordani két napig is, mert elég drága (Aventét használom, 12 pár 1200 HUF; próbáltam olcsóbbat, a freesia-ét, de nagyon gagyi...).
Ha bárkinek van kérdése, szívesen válaszolok, de relatív ritkán nézem a fórumot, úgyhogy inkább privit kérnék.
A dokikkal + szülésznővel nagyon meg voltam elégedve, mindegyikük jött sokszor megnézni, amíg bent voltam. Etelka egy tündér, tényleg, de ezt már sokan írták itt, és nem véletlenül.

Ja, és még egy dolog: én a szülés előtt csak a szüléssel foglalkoztam. Olvasgattam a szoptatásról, csecsemőápolásról, de csak olyan műkedvelő módra, és nem figyeltem oda igazán. Pedig a szülés rövid idő, és aztán nagyon gyorsan ott a többi tennivaló, szóval akinek még nem késő, az kezdjen el azzal is foglalkozni időben :)
 
 


a bimbóvédő ügyben nem tudok sokat nyilatkozni, egyszer használtam, már kínomban, de valahogy nem volt jobb vele. szerintem nem érdemes előre venni. van akinek bejön, van akinek nem. a szoptatási tanácsadók szerint nem túl jó használni, max. alkalomszerűen. egyébként azt is lehet ott venni a tejkonyhástól, ha úgy gondolod, hogy kell.

azzal egyébként én is egyetértek, hogy a szülés hamar lemegy, aztán jön a keményebb időszak.
 


sziasztok!
Hát igen, a szoptatásra nagyon érdemes készülni, sok múlik azon, hogy hogyan indul. Első gyereknél csak vegyestüzeléssel üzemeltünk :), végig volt tápszer is.

Másodikra sokkal többet tudtam (meg másodikra általában könnyebb, bejáratódik az ember lánya), és eddig, ne kiabáljam el, működik a kizárólagos szoptatás.

Lehet, hogy alkati is a dolog, de a mellbimbóm csak akkor sebesedett ki (és csak az előző gyereknél), amikor rosszul tettem mellre. Akkor a csecsemős meggyőzött, hogy ne használjak krémet, hagyjam minél többet száradni a levegőn (igen, félmeztelenül szaladgáltam a lakásban napokig), a krémek csak feláztatják a bőrt. Hát, nálam legalábbis működött, a bontatlan bimbóvédő krémet most dobtam ki, három és fél év után.

A bimbóvédővel ugyanez a helyzet, mondják az igazi értők, ha a gyereket sikerül jól mellretenni (és úgyis muszáj megtanulni), akkor nem kell és legalábbi tutira elkerülhető a zumizavar.

Ha valaki inkább szoptatást tervez, akkor tudom ajánlani a medela softcup nevű etetőjét. Ez egy cumisüvegre applikált szilikonos kanál, amivel adagolni tudott folyamatosan a tej mennyiségét. Nem szokik rá a cumisüvegre a gyerek (meg a szülő) és sokkal kényelmesebb, mint a kiskanalazás és poharazás (az nekünk nem ment az előző gyereknél). Nem olcsó, majdnem 7000 forint, Brendonban vettem.

Tehát, ha pótlás van rendszeresen (legyünk optimisták: eleinte), akkor érdemes beruházni. Lehet, hogy nem volt világos, amit írtam, de a medela honlapján meg lehet nézni, én is ott találtam. (Szoptanítot kerestem, de csekély meggyőződéssel, az nekem rém kényelmetlen volt, amikor az előző gyerekkel kipróbáltam.)

Szóval, megéri, szerintem, mert a tápszerezésbe nem nehéz belecsúszni és annál fárasztóbb, kényelmetlenebb és drágább dolog nincs - most már összehasonlítási alapom is van.

Melltartóbetét: én az avent moshatóját használom, amikor használom, nagyon szeretem, sokkal kényelmesebb, olcsóbb. Egyébként, itthon nem veszek fel melltartót, még a leglazább is érezhetően kellemetlen volt a mellemnek, amikor nagyon tele volt tejjel.

A fejés tényleg fontos, hogy ne legyen tejgyulladás, de azért elkerülhető. Mivel nálam a baba nagyon pici súllyal született és hamar elfáradt, rengeteget szoptattam, két óránál többet nem hagytam békén, felkeltettem, megszoptattam. Így gyakorlatilag egyszer fejtem bent 5 nap alatt (meg egy próbafejés volt, hogy lássák, kell-e tápszerezni a babát), amikor nagyon aludt a hidegfront örömére.

Azóta is csak ilyen apropóból fejtem, de inkább igyekszem a gyerekre bízni, mert sokkal hatékonyabb, mint bármelyik mellszívó, ezt már tapasztaltam sokszor.

Mellszívóból én az avent kézijére esküszöm (medela electric is van), sokkal kíméletesebb, kényelmesebb, a medela nagyon legyötörte a mellbimbóimat, na az még ki tudta sebesíteni. Viszont, nagy mellnél állítólag jobb a gépi. Lehet, szerintem a kézit meg kell tanulni használni, kis türelem kell hozzá, viszont kevésbé fájdalmas. (Barátnőm ennek a fordítottjára esküszik, tehát ahány ház...)

Viszont a kórházi nagygép nagyon jó, össze nem lehet hasonlítani a kis kütyükkel.

Csecsemőápolásból nehéz gyerek nélkül felkészülni, az alapvető dolgokat meg öt perc alatt megmutatják. Azért érdemes átolvasni a vonatkozó dolgokat (én Penelope Leach Picik és kicsik című könyvét választottam háromból, nagyon jó, szerintem).

A neheze úgyis ezen túl jön: betegségek, kérdéses helyzetek, új jelenségek... Nekem ez az őrjítő még mindig, szerencsére a türelmes doki nénink és védőnőnk rengeteg segít. Az más kérdés, hogy már az asszisztensek is tudják a nevemről, hogy melyik gyerek miatt telefonálok (a nem azonos vezetéknév ellenére).

Mi egy hét csúszással tegnap kaptuk meg a kéthónapos oltást, estére volt kis hőemelkedés, ami kicsit megviselt. Ennek oka, amit eddig nem írtam, hogy Mirának két lyuk van a szívében. Az egyik a kamrában, a másik pitvarban. Ez a kisebb gond, mert pici a lyuk is, lehet, hogy már be is záródott. A másik elég nagy, december 13-án derül ki, hogy kell-e műteni, vagy talán benő magától, vagy tovább várunk a döntésre.

Addig vérnyomáscsökkentőt (értágítót), vízhatjót, káliumot kell szedni (horror a gyógyszerezés). Betegeskedni nem kellene, neki a hőemelkedést is csillapítani kell, nemcsak a lázat (na, ezért voltam stresszes), mindenféle lázas betegségnél rögtön antibiotikum (az amúgy is fájós pocaknak nem kéne nagyon).

Szegény nagyfiam nem nagyon tud oviba járni, pedig hiányzik neki (nekem is a pár óra nyugi, néha), ha sokan betegek, itthon tartjuk, hogy ne hozzon haza semmit, legalább az első oltásokat kapjuk meg.

Ezen kívül, mivel hat hétig méhen belüli retardációval riogattak, most fejlődésneurológushoz is hordom a gyereket (egy hónapja voltunk, majd újabb egy hónap múlva megyünk megint), hogy ha nemcsak alkati dolog volt, hogy ilyen pici és esetleg valami következménye van az esetleges oxigén és tápanyag hiányos állapotnak, akkor minél hamarabb derüljön ki, hogy időben korrigálhassuk a korrigálhatót.

Ebben most sok volt az esetleg, de beleolvastam itt az iugr-es babák anyukájának a fórumába és egyértelmű volt, hogy nagyon kell figyelni, más úgysem tudja annyira figyelni a gyereket, mint az, aki egyfolyátban vele van. És minél korábban sikerül valamit elkapni, annál jobb eséllyel felszámolható a probléma.

Na most jól kiokoskodtam magam és kiírtam magamból az elmúlt két hónap sok stresszét (még a szülésről lenne mit mesélnem, de most inkább hagyok helyet az oldalon másoknak is).

Hogy van Álmos, Áki, Zalán? És a kismamák hogy bírják ezt a hülye időt?

Szép napot és jó hétvégét!
Tücsi


Hello!

Kozvelemenykutatas: Szerintetek gaz szolni a szomszednak, h ne ugasson a kutyaja az ablakunk alatt, mert alszik a gyerek (arra kertem labdazzanak a kert vegeben, ne a mi oldalunkon - spaniel ha labdat lat non-stop ugat, idegtepo).
Szomszed nyanya letamadt, h hol elunk mi, honnan jovok en, mi az, h ne ugasson a kutya, koltozzunk el, ha nem tetszik :shock:
Hozzateszem tok normalis hangnemben kezdtem el vele beszelni.
De a reakciojatol ugy meglepodtem, h elkezdtem vele kiabalni.... :oops:

Eg a pofam, utalom, ha kiakadok, de ugy erzem azert O sem szazas.
A vegen azt vagta a fejemhez, hogy miert csinalunk gyereket, ha nem birjuk. :shock:

Sára

Kép

Kép
 
 


Tücsi, most latom csak, h mi van veletek, nagyon sajnalom, es drukkolok, h minden rendben legyen Miraval! Mekkora volt szuletesekor?
Idore szuletett ugye?
Szuletese utan derult ki, h ket lyuk van a sziveben?

Sára

Kép

Kép
 
 


Szia Saara, köszi!

Három héttel hamarabb született (majd azt is megírom egyszer), 2350 grammal, két hónaposan már 4 kg.

Születése után derült ki, hogy van két lyuk a szívben, ez olyan rendellenesség, ami csak akkor derül ki, mikor kint van a gyerek, akkor is pár nap után, mert akkor változnak meg annyira a nyomásviszonyok, hogy hallhatóvá váljon.

A hazajövetel napján derült ki, beutalóval jöttünk haza. Másnap mentünk a kardiológiára. Hát, izgalmas.

Szerintem nem ciki szólni a szomszédnak, persze normális hangnemben. Esetleg érdemes még egyszer megpróbálni, ha már mindenki lehiggadt, újra nekifutni, hogy megértse pontosan, mit kértél. Én a saját temperamentumommal asszem következőre egy tányér sütivel felfegyverkezve próbálnám meg megértetni vele a kérésemet.

De sajnos a zsúfoltság szül ilyen feloldhatatlan konfliktusokat. Kertes házban még jobb, kevesebb van belőle, mint mondjuk panelben. Úgyhogy nagy reményt nem fűznék hozzá, de megpróbálnám, csak arra ügyelnék, hogy ne mérgesedjen el a szomszéddal a viszony, nagyon meg tudják keseríteni egymás életét az emberek, azt jobb elkerülni.

Tücsi


Sziasztok!

Üdv. az új kismamáknak!

Dydoo: Én 4 hónapos koráig bimbóvédővel szoptattam a kisfiamat, mert másként nem ment neki. Utána magától verte le a mellemről és anélkül szopizott. A mellemnek soha semmilyen baja nem volt, nem gyulladt be, nem sebesedett kis, semmi tényleg, pedig Bálint negyedóránként rajtam volt. Nem lett cumizavaros tőle. Nem volt játszócumija soha, még cumisüvegje se. Szerintem nagyon jó kis találmány. Én egyébként nem vásároltam előre, ott a klinikán vettem a csecsemősöktől, mert nagy kínban voltam a szoptatással, nehézkesen indult. A védővel viszont sima liba volt az egész. Aventeset használtam, azt lehet a klinikán is venni. Ott egyébként drágább, mint a boltban.

Mellbimbó fájdalomra, sebesedésre az Avent bimbóvédőkrémje nagyon szuper. A vége felé, mikor már nem akart Bálint szopizni és harapdált akkor kentem be vele a mellem, és segített.

mtm/tike: köszi az egyágyas infót, másodiknál nagyon fontolgatom, egyébként az ötágyassal se volt gondom, mert jó volt a társaság, de azért szeretném Bálintot majd gyakran megölelni és ez könnyebb lesz, ha egyágyasba megyek.

Sára: Kutyás szomszédnak inkább szóljatok. Nálunk most van egy elég csúnya per az egyik házban itt a lakóparkban az egyik kutyás lakó ellen, szerintem elkerülhető lett volna, ha időben és normális hangnemben lekommunikálják vele a problémájukat a többiek.


üdv.
Lilló

 
 


Lányok,
mindenkinek köszi a hasznos infókat, sokat segít!!!

KépKép
 
 


Lányok,

a ctg vizsg. mennyi ideig tart? Külön végzik a két babán? A megbeszélt időpontot be szokták tartani vagy biztosan kell majd várni?

Köszi!

KépKép
 
 


A ctg 1 babán 20 perc, ikreknél fogalmam sincs, de logikusan külön kellene nézni. A beosztást elég jól tartják, kis csúszás lehet, de nem vészes.
Tücsi


Tücsi,
köszi!

KépKép
 
 


Lili,


ikreknél nekem kétféleképpen csinálták a ctg-t:
- egymásután a két babán (2x 2 perc), ez nem annyira klassz szerintem, mert honnan tudják, hogy a második szívhang valóban a másik babáé??
de ez volt a gyakoribb.
- egyszerre nézik a kettőt, ikerfejjel. nos, ez lenne a jó, de azt hiszem ilyen csak a szülőszobáknál van. (vagy mindig rossz volt az ikerfej, amikor én voltam...)
 


2x 20 perc, akartam mondani...
 


Tucsi, Lilla, koszi :)

Azota rajottem, h tok hulyeseg volt szolni, mert nem normalis a neni (tenyleg zizis). A kutyaja a mindene, ha barmilyen kritika eri az ebet, tamad. Tegnap is ez volt. Ilyen embereknel kar pocsekolni a szot, ugyis egyertelmu, h mi lesz az eredmeny.
A hirtelen tamadastol elborult az agyam, erre nem vagyok buszke, de teljesen varatlanul ert ez a hirtelen agresszio+ragalom. Nem reszletezem, h miket mondott, de nagyon gaz.

Ugyhogy sutit biztos nem fogok neki vinni, ezelott sokszor adtunk neki kajat, mert cukros a ferje es mindig nagyon orulnek a zoldsegnek, gyuminek es az ilyesminek. Na ennek most vege, szepen megtartjuk magunknak :)

Mellbimbovedo: Mi is hasznaltunk, a klinikan vettem en is (Medella, Avent nekunk nem valt be). Mi viszont nem tudtuk elhagyni, masfel evig hasznaltunk, anelkul nem ment. De teny, h ez az orias mellbimbo egesz mas, mint az "eredeti", :lol: Talan konnyebb volt vele "dolgozni"+ezt szokta meg a gyerek. Nem a vilag vege csak kicsit maceras mindig tisztitani szopizas elott (vagy elokeresni ejszaka, elottem van, ahogy felforgatjuk a lakast, h HOL A CICI??! mikozben uvolt a gyermek az ehsegtol :lol: :lol: ). Ha elutaztunk ez az, amit nem volt szabad itthon felejteni!
De sokan sztem alkalomszeruen hasznaljak, ugy egesz mas.

Most a masodiknal orulnek, ha kihagyhatnank.

Ja es elore tenyleg nem erdemes venni, van a klinikan a tejkonyhas neninel.

Brik, mi ujsag feletek?

Sára

Kép

Kép
 
 


tacobell,
értem és köszi neked is!

Köv. kérdés:
Mi mindent lehet venni a klinikán? Mit nem szabad előre megvenni?

Nyilván máris elszúrtam valamit, mert a védőnő tanácsára már megvettem az alkoholt, spéci hintőport a köldökcsonk-kezeléshez. Utólag látom, hogy azt adnak.

KépKép
 
 


Szia Lili,
nem rontottad el, ott adnak alkoholt és hintőport, de azt vissza kell adni. Otthon is kell, az alkohol sok dologhoz (pl. kisolló fertőtlenítéshez is, ha van, cumis lázmérő fertőtlenítéshez is).

Amit tudok, hogy van: bimbóápoló krém és mellszívók, ezek szerint még bimbóvédő is, de ezt a kínálatot nem teszteltem. :)

Tücsi.


Sziasztok!

Mi pénzeken átkerültünk a Péterffy kórházba a lasú táplálkozás miatt. Habár nem értem miért, mert jó eszik 50-et eszik 3 óránként. Reggel annyit szokott kiszopizni. Ma szemészorvos megnézi, holnap koponya uh. De jó lenne ha ma azt mondanák mehetünk holnap haza.

Már nagyon várom hogy hazavigyem. Nagyon nyugodt baba.
Meg márt szeretnék vele izzhon babázni, pelenkázni és szoptatni éjszaka is.

Megmondom öszintén már elfáradtunk egy kicsit, semmore nincs időnk. Na de majd ha itthon lesz több időnk lesz. Mert akkor én itthon meg tudok csinálni mindent, a párom időben le tud pihenni, mert hát ő 4kor kezd dolgozni, na és Lili is nyugodt lesz.

Velünk egyelőre ennyi. Saara már nem sok van hátra:-)

B.szilvi mi volt a kórházban?

Mtm remélem úgy lesz:-)

Puszi mindenkinek!

Brik

Kép
Kép
Kép
 


Sziasztok!

Brik!
nagyon szép a fiad!
Vendég
 


Tücsi!

Átérzem az aggodalmad!Zalánnak a botallo vezetéke van nyitva! :(
Ő szintén 3 héttel előbb született,szintén a hazajövetelünk napján derült ki,hogy baj van és nem is engedtek haza,csak másnap úgy,hogy egyenest a kardiológiára kellett vinni!Minket a tűzoltó utcai klinikára küldtek és azóta is odajárunk,Szabolcs Judit doktornőhöz!Neki is volt egy kamrai,az össze is záródott csak ez a botallo nem akar! :(
Vendég
 


Sziasztok!

Próbáltam jönni pár napja, de a babanet elszállt és nem volt időm újraírni!


Tücsi, Alziza!
Jobbulást kívánok a babáknak! ezek a problámak kinőhetők? Sok dologról hallani, hogy a baba növekedésével szépen elmúlnak.

Brik!
Nagyon jó úton halad Álmoska a hazamenést illetően! Biztos hamarosan már otthon lehet és ő lesz a karácsonyfa alatt a legszebb ajándék!

Sára!
Szomszédnéni-para nálunk is volt kábé két éve. Alattunk lakik egy öregasszony, aki elviselhetetlen szipirtyó volt világéletében. Többször megcsinálta pl. , hogy becsöngetett és mire köszöntem neki, már bent is volt a lakásban! :shock:
Nem vicc, de miatta szereltünk fel a bejárati ajtóra egy láncot, hogy ne tudjon benyomulni.
Az utolsó pár hónapban aztán olyan szintű hülyeségei voltak, hogy nem lehetett rá reagálni. Persze kiderült, hogy szellemileg leépült.

Én azt gondolom erről, hogy persze nem lehet belemenni véres csatákba, főleg, ha a néni kattant, de nem szabad teljesen visszavonulni, mert szó szerint elszemtelenedhet. Néha szépen el lehet neki mondani újra és újra a kéréseteket. Egyébként amit a fejedhez vágott, egészen elképesztő bunkóságra utal.
A férjével nem tudnátok beszélni, hátha az lendítene valamit az ügyön.


Ettől függetlenül hogy vagytok?


Mi holnap megyünk Mikulás ünnepségre Apósom munkahelyére! Kíváncsi vagyok, Boti mit szól majd! Valamelyik nap séta közben a cukinál ott dekkolt egy Mikulás. Odamentünk hozzá - Boti szó szerint sokkot kapott, egy hang nem jött ki a torkán hosszú percekig, pedig ha idegennel találkozik, szép hangosan elmondja, hogy ő Kováts Botond és két éves! :D



Kinga
kgk
 
 


Sziasztok!

Megjottunk Portugaliabol :D

Szuper volt minden, majd beszamolok, csak most egy ennel fontosabb kerdesem lenne!

Van egy baratnom, most 10 napos a babaja, es nem megy neki a szoptatas, mert annyira lapos a mellbimboja. Asszem ezt hivjak befele fordulo bimbonak...

Mar teljesen ketsegbe van esve, mindent megprobalt, en meg valtig allitom, h ne adja fel.
Nekem nem volt ilyen gondom. Esetleg vkinek van hasonlo tapasztalata? Asszem nem bimbo kiemelot, hanem vedot hasznalt, jo a kiemelo?

Van vkinek tippje, mit lehet ilyenkor csinalni?

hamarosan beszamolok :wink:

pusz mindenkinek!

Kép
 
 


Boga, szerintem szoptatási tanácsadó kéne, esetleg a Sarlai Katalin az Istvánban, meg is tudja nézni.
Ne adja fel semmiképp, megéri a kezdeti gyötrődést.
Én csak olyannal találkoztam, aki vett előre kiemelőt, de a baba megoldotta anélkül. De úgy tudom, hogy a kiemelő más, mint a bimbóvédő.
A Kismamában olvastam olyanról, akinek kis simogatás segített meg olyanról is, akinél apuka előcumizta a cicit.
Nekem annyi személyes tapasztalatom van, hogy amikor nagyon tele volt a mellem, akkor teljesen lapos lett a mellbimbóm. Kis fejés (kézzel vagy géppel) segített. Vagy annyira ellapítottam a mellem (ha már nem bírt várni a gyerek), hogy a szájába gyömöszöljem, ilyenkor az álla felé akart mindig kicsúszni, azzal kellett trükközni. Meg igyekeztem gyakrabban szoptatni, hogy ne teljen meg annyira.
Lehet, hogy náluk is hozzájárul ez is, 10 nap alatt még nem szokott beállni a kereslet-kínálat, szerintem.
Este megnézem a szoptatás c. könyvet, mit ír, de most szaladunk csípőszűrésre.
Tücsi


Boga, nalam hasonlo helyzet volt. Nem befele fordulo csak kicsit lapos.
Mostanaban talalkoztam egy IBLCnemtommar micsoda szoptatasai tanacsadoval (anno nem tudtam, h van ilyen) es azt mondta, h igy is lehet szoptatni csak kell egy kis segitseg+kitartas. Nekem nem jott ossze bar igaz, h nem probalkoztam tul sokaig (es szaksegitsegem sem volt). Mar a klinikan mondtak, h ez igy nem fog menni es vegyek mellbimbovedot. Talan a 3. vagy 4. ejszakan feladtam, gyerek uvoltott es kertem vedot, azzal mar minden flottul ment.
Ha azzal sem megy valszeg rosszul rakja mellre.

Szoval sztem eloszor tanacsado (kismamaban van nehany telcsiszam is, vagy az LLL honlapjan). Ha ugy sem megy bimbovedo.

A kiemelo sz.rt sem er, mar bocsanat :oops:
 
 


Szoptatás c. könyv
"A mellbimbók nagon különbözőek lehetnek. A lapos mellbimbó nyugalmi állapotban alig emelkedik ki a amellszövetből; szoptatásközben viszont, vagy ha hideg éri, ha valami dörzsöli vagy a tejöblöket összenyomjuk, akkor kiemelkedik. A befelé forduló vagy rejtett mellbmbó ellenben bizonyos körülének között nyugalmi állapotban kiállhat, viszont ha a tejöblöket összenyomják, a tejjáratok befelé húzzák a mellbimbó. Ezt hüvelyk- és mutatóujjával saját maga is kipróbálatja. Alapvetően majdnem minden mell alkalmas a szoptatásra. A kisbaba a mellet szopja és nem a mellbimbót. Sok édesanya szoptat különös formájú mellbimbóval minden komplikáció nélkül. Ha egy-két dologra odafigyel, valószínűleg problémamentesen beindul a szoptatás, még akkor is, ha szokatlan formájú a mellbimbója.
A mellbimbó megváltozik a terhesség alatt, a terhesség végén lehet, hogy másképp reagál, mint az elején. A befelé forduló és lapos mellbimbó előkészítését az egyes tanulmányok különbözően ítélik meg. Ha óránként hordj a bimbókiemelőt a hetedik hónaptól és később a szoptatások között, akkor lehet, hogy a befelé forduló mellbimbó lassan megnyúlik. A lapos mellbimbót lehet masszrozni, hogy könnyebben kiemelkedjen.
Lapos vagy befelé forduló mellbimbó esetén a legfontosabb intézkedés, hogy az első napokban nagyon pontosan tartsuk be a szoptatásra vonatkooó javaslatokat: a kisbabát tartsa állandóan maga mellett és az első éhségre utaló jelnél azonnal tegye mellre. Ügyeljen arra, hogy kisbabája csak az Ön mellét szopja. A cumi és a bimbóvédő is olyan kiálló részhez szoktatja a babát, amit aztán a mellen nem talál. Az ujjal etetés is zavarhatja a szopást befelé forduló vagy lapos mellbimbó esetén. A kisbabának meg kell tanulnia a szopási pont ingerlése nélkül szopni. Nagyon fontos, hogy ezt a tanulási folyamatot és a mellel kapcsolatos élmények bevésődését az első napokban ne zavarja meg semmi. A heles mellre tétel, a helyes testhelyzet szintén rendkívül fontos!
Vannak édesanyák, akiknek segít, ha mellre tételkor bőrredőt képeznek. Ez az egyetlen kivétel, amikor a cigarettafogásnak értelme lehet. Fogjon annyi mellszövetet a mutató- és középső ujja közé, amennyit csak lehet, és nyomja úgy össze, hogy a mellbimbó a bőrredő közepén legyen és kiálljon. Tegye a kisbabát hónalj alatti tartásban mellre. Érintse meg alsó állkapcsát és várjon, míg a kisbaba kinyitja a száját, majd húzza a mellére, ne a mellét tömje a kicsi szájába. Ujjait csak akkor engedje fel, ha a kisbaba rendesen szopik. Ilyen bőrredőt csak akkor lehet képezni, ha a mellszövet még puha, azaz az első napokban, a tej belövellése előtt.
Vannak anyukák, akiknél segít, ha befelé forduló vagy lapos bimbójukat a szoptatás előtt vagy közben időnként megszívják. Ehez húzza ki egy 20 milliliteres injekciós fecskendő dugattyúját és vágja le a csúcsát. Most tolja a dugattyút a fecskendő másik végébe, helyezze óvatosan a mellbibójára és lassan húzza ki a dugattyút. A szívás kiszívja a mellbimbót. Tartsa fenn fél percig ezt a szívást, ezután lassan nyomja vissza a dugattyút."

Szent István Kórház Szoptatási ambulancia, N épület
Dr. Sarlai Katalin szoptatási szaktanácsadó IBCLC
216-0350/1644, 455-5700/1644
taj-kártyával ingyenes volt - legalábbis tavaly még, időpontot kell kérni

Kitartás a barátnődnek - most már van összehasonlítási alapom, milyen az élet részben tápszerezve és kizárólag tejjel. Az első sem katasztrófa, semmilyen szempontból, de a második azért sokkal kényelmesebb. És összehasonlíthatatlanul olcsóbb.

Tücsi


Kinga, köszi - hát, talán kinövi, most azt várjuk, hogy kiderüljön, van-e esélye Mirának kinőni ezt a dolgot vagy előbb-utóbb műtét lesz belőle.

Alziza, ugyanoda járunk. Mi az a botallo vezeték? És mit jelent, hogy nem akar benőni? És mekkora volt a kamrai lyuk, ami benőtt (ez most nagyon érdekel)? És hogy oldottátok meg a két nagy gyerekkel, hogy ne hordjanak haza sok betegséget?

Brik, remélem, jó hírt kaptál ma. Az biztos, hogy ha már otthon leszel és annyit szoptatsz, amennyi csak jólesik Álmosnak :) akkor szépen hízni kezd.

Timi, veletek mi van?

Tücsi


Sziasztok!

Leírom Neked ami a papírokban van!Neki a pitvari sövényen és a kamrai sövény csúcsában volt!
Az első vizsgálat tavaly aug 21-én volt amikor kijöttünk a kórházból.
Akkor a pitvari sövényre az volt írva,hogy :kicsiny foramen ovale apertum (ez billengyű záródási)
A kamrai pedig 2,7mm.

A köv. vizsgálat 6 hét múlva volt:Akkor a pitvari sövényen már alig fellelhető volt,a kamrain pedig tűszúrásnyi!

A köv.vizsgálat februárban volt.Ekkora mind a kettő spontán záródott.

Ami maradt az a nyitott botallo! :(
Botallo-vezeték:

Az aorta és a tüdőartéria közötti összeköttetést biztosító rövid vezeték, amelyen keresztül a magzat vére a tüdőartériából közvetlenül az aortába jut. A gyermek megszületése után az aortaív és a jobb tüdőartéria között lévő Botallo-vezetéknek normális körülmények között össze kell záródnia. Kóros esetben a Botallo-vezeték nyitva marad, emiatt a gyermek jobb szívfelében lévő vér, anélkül, hogy az artériákba jutna, közvetlenül az aortába kerül. Az oxigéndús vér jellegzetes fúvó hang kíséretében részben visszajut a jobb szívfélbe. Ezt a szívműködési rendellenességet műtéttel lehet véglegesen megoldani. A beavatkozás során eltávolítják vagy elkötik a Botallo-vezetéket.

És a betegségek!
Zalánnak tavaly volt egy asztmás rohama amitől azóta is rettegek,de ezt akkor megfelelően kezelték így nem lett baj!Azóta nem volt beteg,ill. most náthás!Nekünk azt mondta a doktornő,hogy a baj akkor van ha bakteriális betegséget szed össze,akkor azonnal antibiotikum!De eddig megúsztuk!A nagyok sem betegesek szerencsére!Alex 5.-es és össz.4 napot hiányzott eddig a suliból,Zina pedig a két év alatt semmit! :lol:
De mióta Zalán van nyomom beléjük a vitamint!
Persze,ha ovisok lennének akkor azért "veszélyesebb" lenne!Ott azért több a baci!(Ezt mondta a doki!)
Vendég
 


köszi, Alziza!
remélem, Zalcsi megússza a műtétet.
Nálunk a kamrai lik eleve 3,5-ről indult, 6 hét alatt nem lett kisebb, de nagyobb sem, majd kiderül, újabb egy hónap alatt mit csinált; a FOA tűszúrásnyi volt, de a 6 hetes kontrollon nem is nézték már
hát, Brúnó betegesebb, idén már nem megy oviba :(
puszi,
Tücsi

Vissza: Szülészetek, kórházak

Jegyzetfüzet: