Új privát üzeneted érkezett!

Sziasztok!

Kitty
Gratulálok az eredményhez! Én spec nagyon örülnék egy kislánynak Kép, pedig már van egy. De a férfiaknak lehet, hogy ez talán olyan mélyrőljövő "genetikai" vágyuk, hogy fiúk szülessen.Kép
Nem baj, mert mire eljön nálatok a szülés addigra már tutira feldolgozza. Kép

Nálunk minden UH-n eddig fiut igértek, én meg lányt szeretnék. Na, most nálunk is ki fog derülni, hogy mi is lesz valójában, mert ma engem is beutaltak amino-ra. Kép vagy Kép

A SOTE I. Klinikán voltam genetikai UH-n és a több szörös rizikofaktor miatt javasolták a magzatvizvételt. A három rizikofaktorom kb. 1:100 esélyt mutatott a Down-ra, ezért egyáltalán nem vaciláltam, hogy elfogadom-e. Sajnos csak a jövő héten lesz a mintavétel, amikor már a 21+3 leszek.

Azt mondta a doki, hogy ezek a tényezők önmagukban nem számitanak vészesnek, de együttes jelenlétük jelezhet valamit.
Riziko faktoraim:
1. Alacsony (!) AFP, mert nekem 0,8 (tudom, hogy furcsa, mert volt akinek a 0,5 is jónak bizonyult)
2. 31 éves vagyok- indoklásként a leletre szo szerint azt irták, hogy "intermedier koru anya" (középkorú) Kép Kép
3. UH szerint az egyik vese nagyobb mint a normális . egyik 6 mm-es a másik 3 mm-es (a 3mm a jó) A vese megnagyobbodást több miden okoztatja pl: down kor, toxikozis, fertőzés améhen belül, vagy semmi különös oka nincs, és el is mulik)

Elküldtek vérvételre is a toxoplazma szürés miatt.

Szoval a jövő héten engem is átszurnak!
Most valahogy nem aggodok, mert tisztán és világosan beszélt az orvos.

Karmennek én is szurkolok az eredményért!

Fiona 20+4
 
 


Érdekes ez a "genetikai rizikószámítás". Én csaknem 42 éves vagyok, most várom a 4. babámat, és a Schöpf-Mereiben a genetikai tanácsadáson gyakorlatilag csípőből rámmondták, hogy 6% a Down-szindróma veszélye! Ez azért volt érdekes, mert mindenki makkegészséges a családban, amit ugyan ki is kérdeztek, rajzoltak is egy "családfát", mégis 6%, csakis az életkorom miatt (így tulajdonképpen fölösleges is volt rajzolgatniuk, de mindegy).

Persze megcsináltattam az amniót (semmi vészes nincs benne, senki ne féljen! nekem is azt mondták, hogy a praxisukban sok éve nem fordult elő emiatt vetélés, pedig a Villányi dr. már a 18 ezrediknél!!! tart!)
És meg is kaptam a papírt, miszerint az új babám "normális férfi, kromoszóma-rendellenesség nincs".
Ez a tudat bőven megérte azt a kis hercehurcát, amit a már említett kórházazás jelentett.
Amimami
 


Fiona! Mi is lehet kicsuszunk, de azt hisszük hogy minden rendben lesz!! Amugy ha mégsem, még akkor se tudjuk hogyan döntünk, de én azt hallottam, hogy orvosok megértöek azzal, akik pont betöltötték, ráfogják hogy kisebb a terhesség ha az anya meg akarja szakitani. Tehát emiatt ne aggodj, amugy meg minden rendben lesz!

Kitty! Jaj de jó, bocs, de szerintem most az a legfontosabb hogy egészséges. A férjed is biztos nagyon fog neki örülni, most még szoknia kell lesz még egy lánya! De majd ha a karjában tartja ö lesz a legbüszkébb lányos apuka!! Ez biztos!

Bocs, de a vizsgálat után nagyon szigoruan kellett feküdni, éreztem is a hasamon, igy most keltem fel elöször. Nem ment minden simán, hiába várták az orvost nem jött, mérgesen mondtam végül fél 10kor, akkor csinálja más orvos, csak legyek tul. Éhes is voltam már nagyon.
Szerencsémre a másik orvost ismertem, évfolyamtársam volt a gimiben, igy kevésbé féltem, odanézni nem mertem, de nem fájt. Ill. kicsit, mert eleinte véreztem, és a magzatviz is véres volt, valszeg köldökzsinort megszurta, de sikerült végül tiszta vizet vennie. Ez volt kellemetlen kicsit, amikor mozgatta a tüt, de nem fájt az egész. Egy biztos, én minden terhességnél vállalom mert semmiség volt, és biztosra akarom tudni a baba egészséges-e. Jól vagyok, csak nem tudtam géphez jönni, köszönöm a drukkokat, biztos azért nem fájt Kép Sajna az eredmény 3-4 hét, igy kicsuszunk a 24 hétböl, de nem félünk.

Amugy nekem 0,6 MOM volt az AFP, de a papirom szerint ez normális!! Nem is alacsony. A klinikán több orvos is nem javasolta a vizsgálatot, ill. egyik sem. De én már akartam ha már rákészültünk.

Karmen

Kép

Kép

Karmen
 
 

 
 

Kitty! ma voltunk az atyánál, pont 1 hónap mulva lesz a templomi esküvönk, a polgári már 4 éve megvolt, szoval kértem áldást a babára, hát lányok én elsirtam magam, olyan szépeket mondott a pap. legföképpen egészséget kivánt neki, ezt most a magzatvizvétel eredményre várva, a legjobbkor. Én meg csak bögtem, alig birtam abbahagyni. De most olyan nyugodt vagyok!

Karmen

Kép

Kép

Karmen
 
 


Karmen!

Örülök, hogy már nyugodt vagy. Az a legjobb a pici babának is. És biztos minden OK lesz. Nekem azt mondták benn, hogy telefonálnak sokkal hamarabb, mint 3 hét (kb. 10 nap), ha netán bármi eltérés látszik. Úgyhogy még WC-re is mobillal jártam. Ha már eltelik kb. 10 nap szerintem Te is megnyugodhatsz végképp.
Itthon amúgy hirtelen teljes lett a nyugalom. Úgy látszik Apuci is elfogadta a helyzetet. Néha mondogatja csak, hogy eztán tele lesz a ház bugyival, meg,hogy betétekre fog keresni. De már ezerrel tervezi a babaszobát, sőt multkor valami E-mail cím regisztrációnál már Réka névre is regisztrált. Szóval már mondta, hogy Neki milyen név tetszik. Szóval haladunk, bár talán élete végéig mondja majd, hogy Neki nincs fia. Még az is lehet, hogy pont a pici lesz a kedvenc kislánya.

Drukkolok Neked!

Kitty
(Ja, és holnap ellátogatok a Friss-be is,mert igen eltüntem)
 


A Friss kismamás topikban ajánlottak egy német nyelvű linket : 9 hónap a cime, ahol a lexikon részében nagyon sok érdekes dolgot lehet olvasni az AFP-ről, Amniocent.-ről, a Chorion-ról , a Down-ról és találtam egy életkor alapján történő rizikó számitót is:

http://9monate.qualimedic.de/DownRisiko

Fiona
 
 


Fiona! Köszi. Na ez is azt irja, hogy a nuchát nem mérik már ilyen késön, tényleg a frászt hozta ezzel rám az orvos, mindegy, most már megvolt a magzatvizvétel, de legközelebb nyugodtan megyek rá, nem a nucha miatt.

Karmen

Kép

Kép

Karmen
 
 


Sziasztok!

Amennyire bírtam, végigolvastam a topicot. Itt senki de senki nem ír magas AFP-ről....ez eléggé megijesztett...

Nekem ugyanis ma mondták meg, hogy magasKép 1,9 mom.

Nagyon félek, második gyerek, ezért nagyon nem mindegy, ha betegen születik. Tudtok segíteni ebben?

Kata
Névtelen
 


Kata

Szerintem az AFP nem túl megbízható adat. Ez csak arra jó, hogy akinél eltérés van, érdemes részletesebben is megvizsgálni. Így legalább biztos lehetsz benn, hogy alaposan menézik a babát. ( Olyanról is hallottam, hogy jó volt az AFP, mégis gond lett a babával) Szóval inkább nyugodj meg, hogy alaposabb vizsgáltot kapsz.
Amúgy én úgy hallottam, hogy a magas érték nyitott gerincre utalhat. De ez az, amit a genetikai UH-n tökéletesen láthatnak. Ja, és akkor is magasabb, ha nem éppen a 16. héten voltál, hanem egy picit később.
A genetikai Uh után megnyugszol. Biztos rendben van minden.

Kitty
 


Kedves Névtelen!

Szerintem az AFP MOM 1,9 egyáltalán nem magas!Szerintem az még belefér a normál tartományba, csak a felső határát surolja.
Persze az orvos a konkrét számon kivül lehet, hogy mát tényezőket figyelembe véve mondta a véleményét.
Hány éves vagy?
Voltál már a 18-19 heti nagy ultrahangon? Mert az UH -n látottak döntöen befolyásolják a további lépéseket.
Egyébként a magas MOM érték azt jelenti, hogy magasabb a fehérje a véredben ami utalhat egy egyszerű fertőzésre vagy okozhatja a baba nyitott "testrésze" (de ezt az UH-n látni kell)
Ha az orvosodnak nincs nagy felbontásu UH gépe, akkor a SOTE I. Klinikán vagy a Schöpf Méreiben meg tudják nézni. (beutaló kell)
 
 


Szia Kisbuksi!
Kösz a véleményt, én is egyetértek.Kép

Egy ötlet Timinek:
Mi lenne , ha egyelőre szülésznőt választanátok és addigra kiderül, hogy mi lesz az orvossal.
Ha a MÁV-ban maradtok, akkor szerintem "vészhelyzetben" bármelyíik orvos szivesen kisegit Titeket. Vagy ez az előre nem kiszámitható segitség nem elég megnyugtató megoldás?
Tény, hogy nehéz helyzetben vagy!
 
 


JAJ! De LÖKÖTT VAGYOK!
A Timinek szóló részt a MÁV-os topikba akartam irni! Sorry
 
 


A nagysikerü félreirásom után ismét jelentkezem.

Most jöttem meg amniocentézisről (SOTE)! Egyáltalán nem volt vészes. Tényleg nem fájt, csak annyira, mint egy 6 kémcsöves vérvétel.
Dr. Joó-nál voltam aki nagyon jóóó doki és jóóó pasi. Kép
Ugy döntöttem ,hogy a beavatkozás alatt nem nézek oda, mert tűfobiám van. Igy a doki végig mondta, hogy mikor fog szurni , és mit fogok érezni. A bőr átlukasztása után egy kicsivel éreztem amikor átszurta a méhfalat, mert olyan keményen pattano érzés volt. Kicsit meg is ilyedtem, de nem fájt.
A doki végig beszélt közben, hogy mit csinál és amikor látta, hogy izgulok akkor azt mondta, hogy képzeljem el, hogy egy trópusi nyaraláson vagyok.
Mire elképzeltem már vége is volt.

Számomra volt egy uj információ, hogy egyből utána kaptam egy Anti-D injekciót, mert RH negativ vagyok. Ezen meglepődem ugyan, de logikusnak találtam.

Utána még 1-2 óráig éreztem egy enyhe fájdalmat a méhemben a szurás helyén. Meg eléggé megéreztem a kocsiban a rázkódást is, de már enyhült.

Sajnos az eredmény csak oktober 30-ra lesz meg.Kép
Addigra már vagy 25-26 hetes leszek, és beleőrülök a várakozásba!!!!
Hogy lehet ezt kibirni?

Fiona 21+3
 
 


Na megjöttem a tanácsadásról. Ott is kiakadtak, hogy ilyenkor nem mérnek már nuchát, nem erre kellett volna fogni hogy beteg a baba és kell a vizsgálat. Már nyugodtak vagyunk, de ehhez az orvoshoz többet nem megyek, tudta milyen elözmények után lettem terhes, nem kellett volna a frászt ránkhoznia.

Fiona! Nekem is vészes a határidö, ez nagyon rossz, hogy ilyen sokáig tart! De én egyre jobban bizakodok. Nyugi, nálatok is rendben!!

Karmen

Kép

Kép

Karmen
 
 


Áramszünet miatt elszállt az előző hozzászólásom és elfelejtettem, hogy mit is akartam irni.
Na nekifutok mégegyszer.

Szoval, tegnap nekem egész nap nagyon fájdogált a méhem. Határozottan éreztem azt a pontot, ahol átszurták.
Elkezdtem aggodni, hogy miért is nem néztem végig az magzatvizvétel alatt az UH-t, mert most nem tudom, hogy a baba biztosan jol van-e. Aztán mikor este elkezdett bukfencezni a hasamban, akkor gondoltam, hogy olyan nagy baja nem lehet. Kép
Megpróbáltam tegnap egész nap feküdni, de a szomszéd miatt kb. 10-szer kellett kimennem a kertbe.

Kitalálta a szomszéd 70 éves bácsika, hogy TEGNAP KELL permeteznie a fákat. Ilyenkor a miénket is megszokta önszorgalomból.
Rámzörgetett, hogy még miért nem szedtük le az összes almát, mert igy nem tud permetezni.
Azt mondtam neki, hogy nincs rá időm. Egy kicsit furcsán nézett rám,hogy miért nincs, de hát nem kezdhetem el magyarázni a tatának, hogy tegnap voltam amnion és most nem kellhetek fel, mert ugysem értené.
Azt sem tudja, hogy terhes vagyok. Melegitőben meg még nem is látszik. Kép
Azért elkezdte leszedni az almámat, de állandóan kért valamit. Hol kosarat, hol szatyrot, hol fűrészt, hol a kutyát zárta ki az utcára, hol meg kicsapta az egész ház biztositékát.
Már ugy utáltam!

Este hazajött a férjem és bejelentettem, hogy holnaptól zárjuk a kaput és szereljen fel csengőt is.

Hozzá kell tennem, hogy olyan helyen lakunk ahol a madár sem jár és a szomszédban is csak hétvégi konyhakertek vannak. Csak ez az egy árva szomszéd szokott arra járni.
 
 


Nnnna jól elijesztettem mindenkit a kertészkedésemmel! Kép Kép Kép

23 nap mulva (okt. 30-n) kell bemennem a Magzatvizvétel eredményemért. Kép Olyan nagyon messze van!

Ráadásul előtte lesz a NAGY BABABÖRZE. A férjem azt mondta, hogy babonából ne menjünk ki vásárolni. Kép Kép

Szerintetek nem tudnám valahogy előbb kicsikarni belőlük az eredményt telefonon?

Egyébként azt mondták, hogyha rosszat látnak, akkor telefonon értesitenek.

Fiona
 
 


Szia Fiona,

szerintem ne legyél babonás és menj el nyugodtan a börzére.
Én, mint már korábban leírtam, azt a fülest kaptam a dokimtól, hogy hivogassam többször a kórházat, akkor hamarabb megvan az eredmény.
Ja igen, és még azt is mondta, hogy mióta praktizál, nem találkozott olyan kismamával / babával, akinek megcsinálták volna rossz AFP miatt a amniot és beteg lett volna a magzat.

Szerintem ne aggódj.

Üdv:
Andi
Andi
 


Andi!
Ilyenkor a labort érdemesebb hivogatni, vagy a genetikai tanácsadót?

Ma beszaladtam a dokimhoz és csinált egy alapos ultrahangot. Azt mondta, hogy szerinte tökéletes ép baba. Kép Kép KépKép
 
 


Kedves Mindenki!

Csatlakozom a "megnyugtatók" táborához: az én fiamnak is alacsony volt az AFP-je, és tök egészséges! Kétszer voltunk genetikán, de amniocentézist nem csináltak, mert mindkét UH-s doki rendben találta a kölyköt. Úgyhogy, jobb híján, megnyugodtam, bár néha kicsit rámjött a hiszti, de a párom mindig megnyugtatott. Aztán szülés után az volt az első kérdésem, hogy nem downos-e, mondták, hogy nem - akkor még azt se tudtam, fiú-e vagy lány, de nem is érdekelt.

Olvastam már olyat is, hogy lehet, hogy nem fogják rutinszerűen mérni az AFP-t, mert rengeteg az álpozitív eredmény. Csak azt szűrnék, aki veszélyeztetett. A fentieket olvasva, lehet, hogy nem lenne rossz ötlet?
 
 


Én meg holnap érdeklödök megvan-e az eredmény. De akkor se mondják meg telefonban sajna, igy szerintem csak a jövö hétre adnak idöpontot.

Fióna! Én se beszéltem még olyannal, akinek rossz lett volna!!!

Karmen

Kép

Kép

Karmen
 
 


Szia Fiona,

a labort kell hívni, ők veszik előre a mintádat.

Andi
Andi
 


Köszi Andi!
Jövő héten elkezdem a telefonálgatást.
fiona
 
 


Hltfön megyünk az eredményért, bár a hölgy annyit már mondott, hogy ne izguljunk.

Karmen

Kép

Kép

Karmen
 
 


Sziasztok! Most jöttünk meg a genetikáról, nincs kromoszóma betegsége a babánknak!!

Karmen

Kép

Kép

Karmen
 
 


Karmen!
Nagyon örülök neki!Kép Kép Kép
(és irigyellek is- nekem még 2 hét)

És mi a neme? Megkérdeztétek?
Fiona
 
 


Fiona! Nem akarjuk tudni a nemét, igy nekem sokkal nagyobb az örömöm.
neked is rendben lesz!!!

Karmen

Kép

Kép

Karmen
 
 


Kedves Lányok!

Csatlakoznék Mvicához. A kislányommal nekem is alacsony volt az AFP értékem. 16. héten AFP MOM 0,7(Bhcg 2,0) Két héttel később az eredmény ugyanaz volt, ami nem túl jó, hiszen az értéknek folyamatosan nőnie kellene. Az uh-on, amit a rossz érték miatt többször is csináltak, azonban mindent rendben találtak. Voltunk 4D-s UH-on, ott is minden rendben volt. Ennek ellenére én is nagyon sokat szomorkodtam és sírtam, mert féltem, hogy esetleg beteg a babám.
AZ aggodalmaim azonban hála Istennek feleslegesek voltak, mert július 10-én megszületett a kislányom 4300 gr-mal, makk egészségesen!
Nem értem, hogy miért kell Mo-on egy olyan vizsgálatot rutinszerüen elvégezni minden kismamánál, ami rengeteg esetben ad rossz eredményt, és amit több NY-európai országban már nem is alkalmaznak. Sok szomorúságtól és felesleges aggódástól kímélnék meg a kismamákat. Ja és még egy dolog a történethez: az orvosom nem nagyon törődött a rossz eredménnyel, az első reakciója ez volt: "Alacsony az AFP? Nem tudom mi van a laborral, ezen a héten mindenkié alacsony!" Hát, köszönöm szépen, ez aztán remek.
A barátnőmé egyébként 0,6 volt, azóta neki is van egy egészséges, szép kisfia.
Ha minden más eredmény rendben van és az UH sem mutat semmit, szerintem ne törődjetek az AFP-vel!

Üdv: Zsuzsu
 
 


Köszi Zsuzsu a jó példát!
Nekem még 5 nap a magzatviz eredményig.
Az első két hét nagyon szarul telt, mert sokat izgultam. Harmadik héten dühos voltam, most meg közönyös vagyok.

Fiona
 
 


Szia Fiona!

Drukkolok Neked nagyon és kívánom, hogy mielőbb elfelejtsd ezeket az aggodalommal teli heteket és boldog, gondtalan kismamaként töltsd el a még hátralévő hónapokat.

Zsuzsu
 
 


MA MEGLETT A Genetikai eredmény: MINDEN RENDBEN!!!
KépKépKépKépKépKépKépKépKépKépKépKépKép

Előzmény: AFP MOM 0,8 és B-HCG MOM 1,7 miatt genetikai UH-ra küldtek. Figyelembe véve a koromat (31 éves) és az UH-n a baba veséi eltérő nagyságuak voltak tovább küldtek magzatvizvégtelre.
4 hét hosszu várakozás után ismét genetikai UH-ra kellett menni.
Vesék rendben, és a méhlepény is felmászott a méhszájról. Kép
Amnio eredménye is negativ!

Fiona
25+3
 
 


Sziasztok Lányok

Mostanában nincs sok mondanivalőm, de azért figyelem a topikot, együtt örülünk a jó eredményeknek, sok boldogságot minden babavárónak Kép

Zoli
 
 


Most olvastam a babanet kezdő oldalán, hogy a Telki Magánkorházban sürgösségi kromoszoma viszgálatot is végeznek.
Aminek az eredménye 3-4 nap alatt van meg és nem 3-4 hét alatt.
Persze ez a vizsgálat sok pénzbe kerül (135.000 Ft)
De lehetnek olyan sürgős esetek, amikor nem ér rá az ember várni és inkább kifizeti ezt.

Most hoztam el a SOTE ártájékoztatoját is, ha valakinek nem támogatná a TB kb. ugyanennyibe kerülne (2 alk. genetikai tanácsadás , 2 alkalom Uh és egy magzatvizvétel)

Hallotatok valamit a Telki vizsgálat módjáról és mikénjéről?

fiona
 
 



Fiona,

nekem a mult heten vegeztek magzatvizvetelt a Telki korhazban.
A korhaz olyan mint egy szalloda, kenyelmes.
A beavatkozast dr. Keszthelyi Gabor vegezte. Nekem ugy tunt, hogy nincs tul nagy gyakorlatuk a dologban, de lehet tevedek. Vegulis nalam nem volt problema, a beavatkozas utan 2-3 oraig gorcsolt a derekam, aztan a ferjem maszirozta es elmult. Par ora mulva kiengedtek. Meglepetes volt, hogy elozoleg ugy tajekoztattak, hogy 135000 ft. a beavatkozas, de a szamlat 170 000 ft-ra allitottak ki. (kulfoldinek ennyi).
Az eredmennyel a 3. nap hivtak es kb 3 het mulva meg fognak hivni a hagyomanyos modszerrel tortent raerositessel is.
Ja es meg annyi, hogy 9 orara voltunk berendelve, az orvos negyed 10 korul jott meg, es a beavatkozas kb. 10 korul tortent meg.

Ildiko
 
 


Ildi kösz a tapaztalatodat.
Tehát igy is, ugyis meg kell várni a 3 hét sejt kitenyésztési időt?
Akkor mit elemeznek ki 3 nap alatt?

Fiona
 
 


Kedves aggodo es magatok kimuvelt kismama-bajtarsak!

Ugyan a 38. hetben vagyok, tehat mar semmit sem lehet csinalni, de egy orvosvaltas kapcsan "kiderult", hogy rossz volt az AFP-m (az elozo orvosom szerint rendben volt). Mivel iden multam 35, ezert eleg ideges lettem.

Atbongesztem sok archivummot (na nem az egeszet), de nem talaltam egy jo linket, vagy informaciot, hogy hol lehet megtudni, hogy most mi a "normalis" AFP ertek. Van, aki 0.5-tol irja; van, aki 1.2-tol. Most akkor mi az igazsag? Korfuggo? Az en eredmenyem 0.7 MOM lett, 1.7-es BHCG-vel, vagy miaturoval.

Most akkor ez negativ vagy pozitiv? Mekkora a kockazat?

Koszonom
Diana
UI. Zolinak csak gratulalni tudok a csodalatos hozzaallasaert; es talan egy kicsit erot is adott. Kivanom, hogy egesz eletetekben ilyen csodalatos tudjon a hozzallasotok es szeretetetek maradni, es hogy a vilag is ebben minden tamogatast megadjon.
Diana
 


Sziasztok

Diana köszönöm.

Remélem hétköznapi babátok születik. Kép

Zoli
 
 


Dia

Itt tudsz ról aolvasni egy kicsit bővebben is:
http://www.vitalitas.hu/ismerettar/genetika/gen12.htm
Elég hosszú és érdemes elolvasni az előző anyagokat is.

fiona
 
 


Kedves Fiona,

kosz, elolvastam. Sajnos szamokrol szolo reszt nem talaltam benne, igy azzal kapcsolatban meg mindig nem vagyok okosabb, hogy a 0.7 MOM az most mennyire rossz, es rossz-e. Ebben a rovatban is minden ertek szerepel 0.5-tol 1.2-ig, mint also "normal" ertek... De latjuk, hogy 0.8-cal es tokeletes UH-gal is szulettek Down-os manok.

Na mindegy, most mar ugysem lehet semmit csinalni, a Joisten kezeben van mar minden.

Koszonom a tanacsokat,

Diana
Diana
 


Kedves Diana!
Nem mindegy, hogy az AFP-t hol csinálták. Ez is befolyásolja hogy az eredmény jó-e avagy sem!!!
Névtelen
 


Diana!

Ez itt a babneten a rendelőben található, az orvososk válaszai között. Szerintem ezek alapján semmi okod az aggodalomra, nem értem az új orvosod miért rémísztget egy 38. héten lévő kismamát. Az AFP egy elavult viszgálat, az adataid ráadásul nincsenk rossz tartományban + őszintén. a 38. héten már nem mindegy?Kép
Szóval így látatlanba nekem nem jönne be ez az orvosi hozzáálás, de azért remélem minden rendben lesz.
A kimásolt részlet:


Az AFP önmagában egy lelet, annyit ér, mint mondjuk a testsúly. A genetikai, tehát a fejlődési rendellenességeket szűrő programnak egy borzasztó sok fölös idegeskedést okozó kövülete.
Az AFP értékét általában nanogramm/ml-ben szokás megadni, de mivel szintje több tényezőtől is függ, ezért egy átláthatóbb meghatározása terjedt el a terhesszűrésben. A MoMk érték egyrészt a terhesség pontos ultrahangos korához (12. heti ultrahang szűrés fontossága!) és az anya folyadéktereihez (ezt a testsúly megadásával becsüljük ) viszonyítja a magzatban megtermelt és az anyai vérbe átkerült (!) alfa-fötoprotein mennyiségét. Sajnos ez az utóbbi tényező (a folyadéktereket a testsúly alapján modellezik) az egyik nagy bizonytalansági tényező. A MoMk értéket adott terhességi héten 0,7-2,5 között tekintjük a normál tartományba esőnek. A ng/ml-ben megadott AFP érték általában 20-100 ng/ml közé esik.
Tapasztaljuk, hogy az AFP magasabb értéke többször fordul elő olyan esetben, amikor később a magzati fejlődés károsodását (méhen belüli elhalás avagy később a fejlődés visszamaradása = retardáció) észleljük. Nem a magas AFP az ok, az egy jel.
A baba pedig bármilyen AFP érték mellett lehet egészséges.
A méhen belüli diagnosztikában ma a legjobb eredményességű az ultrahang

A béta HCG vizsgálatot az AFP kiegészítéseként azért vezették be, hogy érzékenyebbé, és biztonságosabbá váljanak a szűrőprogramok. Ha az AFP értéke normális tartományban van, akkor nem is szoktuk a hCG értéket nézni. Ha az AFP alacsony, és a béta-hCG magas akkor a kettő együtt felveti a genetikai vizsgálat végzésének szükségességét, mert ezekben az esetekben a Down szindróma előfordulása gyakoribb. Ez korántsem jelenti azonban azt, hogy minden ilyen esetben károsodott lenne a gyermek, csak azt, hogy érdemes a genetikai vizsgálatot elvégezni, egyéb szempontok (pl. anyai kor) figyelembe vétele mellett. Ha a bhCG 2,5 alatti, akkor nem kell további vizsgálatokat végezni, feltéve, ha az ultrahang is mindent rendben talált. És itt nem a méreteket, hanem más jeleket kell vizsgálni. Alacsony hCG ilyen értelemben nem jelent kórosat, tehát nem utal fejlődési rendellenességre.
Még egy esetben szoktuk a béta hCG-t vizsgálni, ha méhen kívüli terhesség gyanúja merül fel, akkor ennek a hormonnak az alakulása diagnózishoz segíthet.

Manó

KépKép
KépKép alt="Lilypie Fourth Birthday tickers" />
 
 


Sziasztok!

Barátomék jártak úgy, hogy AFP:14.00 MOM:0.40 volt nálluk, az orvos és a védőnő és senki semmit nem mondott nekik ezzel kapcsolatban, pedig mint utólag kiderült a gép *-al meg is jelölte a MOM értéket a papíron.(egyébként itt a papíron úgy van, hogy 0.5-2.50 ig jó ehez képes min 0.6-0.7-et olvasok mindenhol).
A kisfiuk sajnos Down kóros lett, persze nagyon szeretik, de szeretnék az orvos felelőségre vonni amiért még arra sem volt képes, hogy szóljon hogy ez az érték alacsony és megismételtesse a vérvételt,(mivel első gyere eddig ők nem is ismertek semmi MOM-ot vagy AFP-t)...
Most beszéltek egy orvosszakértővel aki csak ködösített, hogy nincs elterjedve a vizsgálat, nincs jelentősége ennek az értéknek.
Jelenleg olyan orvosokaz keresnek akik leírnák azt, hogy ebben az esetben (ha ilyen értéket kapnak a vérvételkor) ők mit tettek volna, mit kellett volna tenni...
Egyébként mint kiderült a dokinak az UH-s vizsgája is jóval később lett meg mint ahogy az UH vizsgálatot már elvégezte nálluk...
Ha valaki esetleg tud segíteni, tanácsot adni az írjon légyszi e-mailban.
köszi.
Dzsó
 


Szia Dzsó
Nem könnyű dolog, de irtam neked magánban

Zoli
 
 


Sziasztok!
Csak a tapasztalatomat szeretném megosztani veletek. Engem is utólért ez az Afp-s őrölet. Miután végignéztem az összes hozzászólást csak egy hasonlót találtam a magam esetéhez. Tehát a leletem: AFP MOM 0,7; B-hCG MOM 0,5. Ha jól emlékszem itt a hozzászólásoknál általában alacsony AFP-hez eddig magas Bhcg társult. Életkorom miatt is (31 év) elküldtek a genetikai tanácsadóba Schöpf Merei kórházba. Az életkorom alapján 1:797 -hez az esély a kromoszóma rendellenességre, a fenti adatok alapján személyreszabottan nekem 1:3974 - hez arányt hoztak ki, szóval megnyugtattak, hogy semmivel sem nagyobb az esélyem a beteg babára mint más 31 éves nőnek. Gondoltam megosztom veletek, hátha valaki épp ilyen gonddal küzd.
Éva
 


proba
proba
 


Sziasztok

Régóta dédelgetett vágyam teljesülni látszik
a levelezőlistánk honlapja elkészülget lassan. Nagyon az elején tart még, de azért kíváncsian várom a véleményeteket, ötleteket, javaslatokat.

www.freeweb.hu/down-up

Zoli
 
 


29 éves kismama vagyok, második gyermekemmel vagyok várandós. Az első babámnál semmilyen probléma nem merült fel. Most a 16 hét végén az AFP vizsgálat eredménye 0,48 MoM értéket mutatott. A vizsgálatot 4 nap múlva megismételték, akkor az érték 0,56MoM lett. Nagyon meg vagyok rémülve, ugyanis nem tudom, hogy ez az emelkedés milyen mértékűnek tekintendő. Továbbá kiváncsi lennék arra, hogy ha csak a magzatvízvétel ad viszonylag biztos eredményt e tekintetben, akkor előfordulhat-e, hogy a genetikai tanácsadáson ezt nem ajánlják? valamint érdeklődnék arról, hogy a Londonban végzendő négymarkeres vizsgálatot (40 e Ft) Ön szerint érdemes -e elvégeztetni? Két nap múlva megyek UH vizsgálatra. A 11.heti UH-n a nyaki redő értéke 1 mm lett. A családunkban ilyen jellegű betegség pedig nem fordult elő. Kérem minél gyorsabban válaszoljatok!!

Köszönettel Gaia
gaia
Gödöllő
 
 


Csináltasd meg a magzatvízvizsgálatot, kizárólag az ad biztos eredményt.
Névtelen
 


Szia!


Már biztos elkéstem, de szerintem is menj el a genetikára. A 4 markeres vizsgálat arra jó, hogy addig is megnyugtasson. Nekem anno 0,6 volt, hála Istennek, a babám egészséges, én voltam genetikán, magztboholy vizsg.-on.
Névtelen
 


Sziasztok!

Sajnos vagy inkább szerencsére nem igazán nagy az érdeklődés ez iránt a topik iránt. Azért leírom az én esetemet is. De az aki biztos benne, hogy a beteg babát is megtartaná, lélegezzen fel, mert neki nem kell ilyen őrületet végigcsinálnia, hiszen neki mindegy, bármilyen eredményt is kap.

Magamról:
29 éves kismama vagyok. Diplomás, józan életű, genetikai problémáktól mentes családból. A férjem is 29 éves. Most várjuk a második babunkat.

Előző terhesség:
Első gyermekem egészséges kislány, 0,95MoM Afp értékkel és 1,7 mm-es tarkóredővel.

Jelenlegi terhesség:
Most 19 hetes és négy napos kismama vagyok. A babu az első hónapban megfogant, a kimaradt menses környéki enyhe barnásozástól eltekintve (a nőgyógyászok szerint gyakori probléma-"tisztul a méh") semmilyen problémánk nem volt. Az Elevit nevű vitamint szedem.

Szűrővizsgálatok:

A 11.héten hüvelyi UH-val a B UH vizsgáló kategóriával rendelkező nőgyógyászom 1 mm-es nyakiredőt mért. Ez állítólag teljesen normális. Ő azt mondta, ez általában jelzi a genetikai rendellenességet. Megnyugodtam.

A 16 hét végén levett Afp 0,48MoM lett. Sírógörcsöt kaptam.

A négy nap múlva (17 hetesen) megismételt vizsgálat 0,56MoM értéket mutatott. Hol sírtam, hol a hajamat téptem, hogy most mi lesz. Mindenki megnyugtatott, az Afp egy fölösleges dolog, sok a téves pozitív eredmény, beszüntetik, nyugaton nem csinálják, a nyaki redő a lényeges...stb. Csináltam két nap alatt egy 8000ft-os internetszámlát, de hol megnyugodtam az olvasottak hallatán, hol kétségbeestem attól függően, amit olvastam.

A 18 hetes genetikai UH-n semmi kóros eltérést nem talált a B UH vizsgáló kategóriával rendelkező nőgyógyászom. BPD 45mm, FOD: 54mm, FL 26mm. Közölte, hogy azért el kell küldenie a SOTEI genetikai tanácsadójába, hogy ott is közöljék velem, hogy az Afp önmagában nem jelent semmit, hogy az ő betegei között minden héten van 2-3 alacsony Afp-vel, és nem született egy beteg baba sem és nem kellett e miatt szülést sem beindítania. Sajnos úgy éreztem, az őrület határán vagyok, semmihez nincs kedvem, még a kislányomat sem tudom ellátni rendesen, csak ezen jár az eszem egész nap. Fájdogálni kezdett a hasam, hányingerem van...

A 18 héten - a családom látva azt, hogy a bedilizés és a depresszió határán vagyok,finanszirozta - saját költségen (40eFt) elvégeztettük a 4 markeres vérvizsgálatot Londonban a Dr.Czeizel Endre nevével fémjelzett genetikai tanácsadó révén.
Részletesen elmagyaráztak mindent,adtak egy nyomtatott ismertető szakanyagot,közölték, hogy 100%-osan csak a magzatvízvétel ad a genetikai rendellenességekről számszerű információt. Ők a nyaki redő és a négy vérből vizsgált marker alapján egy olyan viszonyszámot tudnak megadni, ami a Down-kórt kb.94%-os valószínűséggel fel tudják ismerni.Ha ez a viszonyszám 1:300 vagy annál magasabb, további diagnosztikát javasolnak ők is. Az anyagban például szerepel egy táblázat, ami a "Down-kór kialakulásának kockázata az anyai életkor függvényében" címet viseli. E szerint egy 24 éves anyának csak a korát figyelembe véve 1:1500-hoz hogy Down kóros babája lesz. 29 évesen 1:1000-hez, 36 évesen 1:310-hez, 40 évesen 1:110-hez és 50 évesen 1:6-hoz.
Az eredmények két nap múlva a következők lettek:
AFP: 16,20lu/ml 0,51MoM (0,84 alatt a kockázat nő )
inhibin: 121.10pg/ml 0,86MoM (1,6 felett a kockázat nő)
ösztriol: 5,84nmol/l 1,12MoM (0,84 alatt a kockázat nő
BhCG: 5,98ng/ml 0,72MoM (1,3 felett a kockázat nő)
Az elemzés alapján nekem 1:1900 az esélyem arra, hogy Down-beteg lesz a babám. Gratuláltak telefonon, hogy ez nagyon jó, semmi problémám nem lesz.
Megörültem, de nem nyugodtam meg.Elhatároztam, hogy ezt mindenképpen viszem a SOTEI genetikai tanácsadására, hiszen a több paraméter biztosan segít nekik a döntésben, hogy kell-e magzatvízvétel vagy nem. Sőt hallottam olyat is, hogy valakinek a jó AFP mellé rossz BhCG eredmény társult, s e miatt kellett egy tortúrát végigjárnia. Sajnos a mi orvosunk a BhcG-t nem kéri a vérvizsgálatkor.

19 hetesen és 4 naposan elmentem a SOTE genetikai tanácsadására. Itt végigvártam a soromat, 11-re kellett mennem, adatfelvétel-UH-tanácsadás után, mindenhol sort várva 14.30-ra végeztem.
Az UH orvos A UH vizsgáló kategóriával rendelkező , semmilyen durva eltérést nem talált. A bal kamrában hyperechogén papilláris izmot tüntetett fel.
BPD:46mm, OFD:57mm, FL:33mm, HC163mm
A tanácsadáson megtudtam, hogy ez a hyperechogén papilláris izom nem szívrendellenesség, lehet, hogy eltűnik, ez önmagában nem ad aggodalomra okot, ez kezelést sem most sem a baba születése után nem igényel, ha 24 éves lennék jó Afp-vel, nem foglalkoznának vele. Így azonban ajánlják a magzatvízvételt. Az amnio vetélési valószínűsége 1:200-hoz. Szerintük, nekem nagyobb az esélyem arra, hogy gond van.
Megmutattam a Londoni eredményt, de nem igazán foglalkoztak vele. A genetikus azt mondta, neki a korom, az Afp és az UH alapján kell döntenie. A 29 év már emeli a kockázatot, a rossz AFP szintén, az UH pedig utalhat arra, hogy ez a megvastagodott izom (ami nem kóros)genetikai rendellenességhez társult. TEHÁT A KOR ÉS AZ AFP IGEN IS SZÁMÍT. Beleegyeztem a vizsgálatba, szerdán megyek amniora.
Remélem a Jóisten megsegít és nem következik be az , amitől rettegek.

Végül csak annyit, hogy az őrület határán vagyok, úgy érzem, soha nem leszek már normális, nyugodt anyuka.

Szívesen veszem bárki hozzászólását, tapasztalatát, hasonló eseteket.

Gaia
gaia
Gödöllő
 
 

Vissza: Várandósság

Jegyzetfüzet: