Új privát üzeneted érkezett!

Sziaszok'

Egy hónapja született meg a kisfiunk a 34. hétre de teljesen egészségesen. Aztán amikor kéthetes volt kapott a kórházban egy vírusos fettozést amit nem kezeltek ki kelloen és ennek a folyományaként most csonthártyagyulladása van a combjában, vagyis már nincs gyulladás a lábában de nem tudja ki egyenesíteni ezért most megyünk a reumatológiára mert meglazultak a csipoizületei. Egyellore úgy néz ki mintha mennénk az egyik betegségbol a másikba és mindegyiknek lenne valami szövodménye az orvosok azt mondjáj teljesen meg fog gyógyulni. De az egyáltalán nem megnyugtató, hogy az élete elso heteiben ennyi betegségen átesett ami elkerülheto lett volna ha az elso megbetegedésnél jobban odafigyelnek a következményekre.

Érdekelne kinek milyen tapasztalati vannak a kórházi koraszülött ellátással kapcsolatban ill. egyáltalán a koraszülöt gyerekekkel.

Üdv Dóra
Névtelen
 


Szia Dóra!

Én is hasonló cipöben jártam 1 évvel ezelött, hiszen nekem is 35. hétre születetett meg a lányom.
Nekünk szerencsére nem lett semmi gond, 10 napot töltöttünk a kórházban, amíg megtanult szopni, aztán hazajöttünk és csak gyarapodott.
Hamar utolérte a társait, szépen meghízott, ugyanúgy fejlödött, mint a kortársai, meg sem mondaná senki, hogy koraszülött.
remélhetöleg átestetek már a nehezén és ezentúl már semmi sem fog izgalmat okozni.
Ha valami részletesebben érdekelne, akkor írj.
Zsófi
szzsofia (szzsofia)
 


Szia Zsofi'

Most már mi is megnyugodtunk itthon vagyunk de elég hosszura nyult a korházi tartózkodás, 6 hétig voltam bent vele. Most próbáljuk kárpótolni az elveszett idöért, nagyon jol érzi már magát itthon, nagyon nyugodt.
Nálatok a fejlodése el volt maradva a kortársaitol az elején_ Egyébként melyik korházban szültél_

Dóri
Névtelen
 

 
 

sziasztok

nekem is koraszülött volt a kislányom, hat héttel, súlyos toxámia miatt kellet őt kivenni császárral, e miatt már nem is fejlődött a méhemben, igy csak 1,64 kg volt, 3 hetet voltunk, 1.5 et a SOTE I NIC-én, majd a Péterffyben szintén 1.5et.Most már elmúlt hat hónapos és minden oké lekopogom, sajnos nekünk még anyatej sem volt igazán, bár én mindent megtettem, de maikor már cska napi tiz milit tudtam összesen kifejni, ekkor volt kb két hónapos, akkor a dokinő tanácsára hagytam. Már 6.5 kg, és mozgásilag teljesen olyan , mint akortársai, forog, gügyőg, ülni is szeret stb. nagyon cuki, de emlékszem siha nem feljetem el , én mennyire kétségbe voltam esve ezen az egészen és olyan reménytelennek látszott minden. a lényeg minden oké lesz , bízni kell a dokikban, de keménynek kell lenni, valahogy emberileg nincs bennük sok megértés irántunk, nagyon nehéz, de nem szabad igazi együttérzést várni, egyébként akoraszülöttek egy része hat, a többiek tizenkét , vag tizennyolc honapos korukra érik utol a társaikat.
soma
Névtelen
 


Szia Dóri!

Én az Istvánban szültema lányomat (abban a topicban le is írtam), csak 10 napig voltunk benn, igaz, hgy 2,17-tel született.
Fejlődésében nem láttam lemaradást, egyik barátunk babájával, - aki a 41. hétre született Lilinél 1 nappal korábban - szerintem ugyanazt a fejlődést követték.
Hidd el, hogy pillanatok alatt behozza a lemaradását, csak tényleg az eleje (pici súly, állandó alvás) kétségbeejtő.
Sok sikert, élvezzétek a babázást!
Zsófi
szzsofia (szzsofia)
 


Sziasztok

Nekem is hamar elapadt a tejem mert sokáig nem lehetett cicire tenni, hiszen inkubátorban volt aztán két hét után mikor már lehetett még nem igazán volt szopo reflexe és hamar fáradt, igy egyre kevesebb lett. Nagyon rossz érzés volt, hogy nem tudom szoptatni pedig igen nagy szüksége lett volna rá, de elhatározam, hogy ebböl már tényleg nem csinálok lelki kérdést. Egyébként pedig 3 honapos kortol kaphatnak immun erosito cseppet.
Mikor már otthon voltatok mikor tudtatok fellélegezni egy kicsit_
Dóri
Névtelen
 


Kedves Dóri!

Én nagyon ellene vagyok annak, ha az anyukáknak lekiismeret furdalást akarnak okozni a nem szoptatás miatt. Ha azonban mégis úgy gondolod, hogy megpróbálod a picit szoptatni, akkor az István kórház nővérei (mint szoptatós ambulancia) segítenek neked. Míg ott voltam, azalatt több kismamát és babát tanítottak meg a szoptatásra. Egyébként a szopóreflex az emberek haláláig megvan, azt szerencsére nem lehet elfelejteni.
Mégegyszer nem gondolom, hogy szoptatni kell, de ha tudod és van rá energiátok, akkor a kórházban segítő kezekre lelsz.

Zsófi
szzsofia (szzsofia)
 


Sziasztok!
Nekem is koraszülött lett a kisfiam (36. hétre), légzési nehézségek miatt elvitték a SOTE II. Klinikára a PIC-re. Hamar rendbejött, tkp. már 3-4 nap múlva ki is engedhették volna, de aztán besárgult, úgyhogy maradnia kellett. Mivel sok koraszülött volt bent egyidőben, mikor már nem volt kritikus állapota, átteték a gasztroenterológiára. Ott persze kutya sem figyelt arra, hogy begyulladt a szeme, nem volt rendesen felöltözztetve (láthatóan fázott szegényke), a feneke tiszta piros... Még jó, hogy 10 nappal a születése után már lement annyira a sárgasága, hogy hazahozhattuk. Nem voltak jó tapasztalataim.
Jamina
Jamina
 


Sziasztok!
pici lányom 34. héten született császármetszéssel. elég meglepő méretekkel: 48cm, 2770gr. azt mondják, hogy ez hatalmas. minden rendben, volt, nem került fel a koraszülött osztályra sem, nem kellett oxigént adni és a 7. napon haza is mehettünk. gyönyörü kisbaba és most 11 honaposan élénkebb és több dolgot csinál mint annak idején a növére.
puszi
Mea
Mea
 


Kedves Dóri

én vagyok a névtelen emmamama, szóval az Istvánba őn is elmentem anno, taxival, mert még menni nemigazán tudtam, migy a gyerek kórházban volt 3 hétig, nekem a császár után egy héttem még eg yvákumos tisztitást is kellett csinálni...
Szóval tényleg kedvesek, főleg a Dr. Sarlai, de sajnos ott szépen ment kb tiz percig a kézzel fejés, ezt mutatják meg tulajdonképpen, de nekem otthon már annyira nem sikerült -egyébként egyedől a medela elektromossal sikerült fájdalom nélkül napi össz negyven milit jobb napokon kifejnem!!!! vagyis sajnos nekem mire a baba hazajött még két hónapig adtam ezt a lefejt mennyiséget, ha lehet igy nevezni, es ennyi, utána amár a gyerekorvos szólt rám, hogy meddig akarom még ezt csinálni...szóvalé ezzel csak azt akarom mondani, hoyg csodákról nekem i ssokat meséltek akkoriban , de azóta hat hónap eltelt és szélesebb látókörrel rendelkezvén tudom, hogy ami nem megy azt sajnos nem érdemes erőltetni, ezt ugyis csak az tudja aki ezen végigment...sok anyukával beszéltem a koraszülötteknél, és kilencvenszázalék sajnso nem tudott már szoptatni, mire a kicsi hazakerült, a többiek iszonyú szerencsések, de igazad van nekem sok idpbe telt hoyg ezen ne idegeljem magam...
mire megnyugodtam kb három hónapos volt a baba, de igazábol mostanra hat hónapos korára lettemm szerintem normális szülő. eddig ideg volt az egész, szinte állandoan hányingerem volt, ez lehet hogy túlzás volt részemről, de én átéltem, de nyugi még mi is kikecmeregtünk belőle eg ypár barátnőm soka segitett, a legjobb azonban a nagymama, édesanyám nélkül ma diliházban lennék szerintem. szóval kitartás, nem lesz baj és minden nappal, hónappal egy re jobb lesz, szorítok nektek
üdv
soma, emma baba mamája
Névtelen
 


Dóra irj mi van veletek????

mekkora a picur és hogy boldogultok???

kiváncsi vagyok, ha akarod irj csak a köv cimre:
emmapapájé: gabor.somos@accenture.com

üdv
soma, vagyis emmamama
Névtelen
 


December 14-én, 10-12-ig az Aktív Szülés Központ termében (Mega Toys Áruház, Bp. Soroksári út 160.) beszélgethetünk Lakatos Katalinnal, a HRG Alapítvány konduktorával.

A téma: mozgás, játék, fejlõdés. A csecsemõkor fejlõdési fázisai, a fejlõdés gátjai és mozgatórugói. Mikor lehet szükség fejlesztésre? – koraszülöttség, szülés körüli sérülések
Aktivitás, passzivitás, hiperaktivitás.
Szeretettel várunk leendõ és aktív kismamákat, családokat és szakembereket is a kötetlen beszélgetésre. A belépés ingyenes.
Szõdy Judit
szerk
 


Sziasztok!

Bár már elég rég nem írt senki ebbe a topicba, megpróbálom feléleszteni.
2003. augusztus 31-én a 33. hét végén született idő előtti burokrepedés miatt Zsombor. 2280g, 48cm. Szerencsére nem volt semmi extrára szüksége. Néhány napig infúziót kapott, mert nem tudott annyit szájon át bevinni, mint kellett volna, de végül 12 nap után hazajöhettünk. Ez volt tegnap. Most cumizavarral küzdünk, remélem, hamar megoldódik.
Mire készüljek fel vele kapcsolatban? Miben mások, mint az időre születettek?

cory

cory + Liza 2006.03.11. + Zsoma 2003.08.31. + Balu 2001.09.12.
cory
Budapest
 
 


Szia Cory!

Nekem 3 koraszülöttem van, mindenki a 34. betöltött hét után érkezett (az utsó kettő iker). Nálunk semmi különös nem volt, miután hazajöttünk. Etesd sűrűn, szerintem 2-3 óránként szoptasd és nagyon hamar behozza a lemaradást. A MÁV-ban az ikreimnek is adtak cumit (többszöri kérésem ellenére...), de szerencsére nem szoktak rá és itthon megtanulták az ujjukat szopni - ha kellett. Szoptatás ment simán (a kezdeti napok nehézsége után), a nagyobbik 13, a fiam 12 hónapig szopott, a kicsi lánykám még most is szopik 16 hónaposan.
A fejlettségüket ugye a kiírt időponttól kell számolnod, bár a nagylányom a tényleges születési idejéhez késpest csinált mindent idejében. A kicsik később kezdtek el mindent, de ugye ők, mint ikrek is hátrányos helyzetűek.
Szóval semmi gondunk nem volt, reméljük, hogy nektek sem lesz. Különben is igen szép súllyal született ZSombor.
Sok erőt,
ZSófi
 


Nekem is koraszülött lett a második kislányom, aki egy hidegfront hatására, teljesen panaszmentes terhesség után, a 31. héten úgy döntött, hogy megszületik, meg sem várva, hogy beérjünk a kórházba (mentő, kezdő mentőorvos, farfekvés, -18 fok).Még most is kiráz a hideg. A lényeg: most 22 hónapos, semmi baja. De az első év orvosi ellenőrzések sorával telt. 8 hónapos koráig csak anyatejet kapott, szemész vozsgálta három havonta, és Dévény-módszerrel tormáztatták hetente. A mozgás nagyon fontos, mert ez kihat az értelmi fejlődésére is, erre nagyon figyelj. Ne törődj bele abba, hogy a gyerek lusta. A kislányom 9 napig volt inkubátorban, és összesen 3 hétig kórházban, mig 2200g lett a súlya. A Szabolcs utcai klinikára siettünk, ott szültem volna. Csak jókat tudok mondani az ottani gyerekorvosokról.Eleinte havonta kellett ellenőrzésre járnunk, majd félévente, egészen 3 éves koráig. Ez nagyon megnyugtató.
Mimóza
 


Sziasztok!

Látom régóta senki sem írt ide. sajnos most én vagyoka soronkövetkező aki megjelenik itt. Kisfiam február 21-én született meg a 31. hétre 1650 gr-val, és 44 cm-vel lepényleválás miatt. Most (2 hét elteltével)próbálják leszoktatni az orrszonda használatáról (majd egy hétig gép lélegeztette, majd utána orsszondát kapott - mert csak rásegítést igényelt), és a súlya is gyarapodni kezdett. Először 1650-ről visszafogyott 1500 gr-ra, de most 3 nap alatt (mivel lefejt anyatejet kap) hízott már 10 dkg-t!!! Azt hiszem most van az, amikor egy kicsit talán én is kezdek megnyugodni, hogy minden rendben lesz... (anyatej egyenlőre van, de az egyik mellem elkezdett apadni Kép )

van valakinek hasonló tapasztalata???

Erika
 
 


Sziasztok!

Végzős védőnőhallgató vagyok a SOTE Egyészségügyi Főiskola karán és a segítségeteket szeretném kérni! Szakdolgozatot írok a koraszülöttek táplálásából és ehhez egy kérdőíves kutatásra van szükségem!
Ha koraszülött babád van (2500g születési súly alatt valamint 35. terhességi hét előtt született), akivel van már táplálási tapasztalatod és még nem múlt el 3 éves, valamint szívesen segítenél, hogy többet tudjunk tenni a koraszülöttekért, vagy csak egyszerűen megosztanád velem a történetedet, kérlek jelentkezz!!!
E-mail címem: furjes.zsofia@gmail.com
Előre is köszönök minden segítséget!
Üdv mindenkinek: Zsófi


Sziasztok!

Örülnék, ha feléledne ez a topik, nagy szükség lenne koraszülött babák anyukáik tapasztalataira, bíztatásaira!
Az én kisfiam június 27-én született, 32. héten, császárral. Azóta is kórázban van, koraszülött intenzíven. Sajnos a tüdeje beteg, ezért nem jöhet még haza, különben már 5 hetes kora óta itthon lenne, és még kilátásban sincs a hazajövetele :( Napról napra nehezebb nekünk, szülőknek, és a babának is, legalábbis így látjuk.

Na ha írtok, kérdeztek, mesélek bővebben is, egyenlőre csak örülnék újabb hozzászólásoknak :)

Tündi
 


[url][/url]
 


[url]Szia kedves Tünde!Bizonyára nem ismersz Tibinek az unokatestvére Marcsi.Ezúton is szeretném kifejezni őszinte részvétünket a Fabók család és édesanyám nevében is.!Nagyon sajnálom hogy nem tudtam részt venni a temetésen,de sajnos mind a három gyermekem beteg.Nagyon bánt a dolog,és mégegyszer sajnálom! :cry: :cry:,, EGY HARANGSZÓVAL ELKÍSÉRTÜK A KICSI ANGYALKÁT INNEN KÓTAJBÓL IS UTOLSÓ ÚTJÁRA"A mécses még most is ég.Nagyon sok erőt kívánok nektek!Puszilom az egész családot.[/url]
 


Kedves Édesanyák!

Negyedéves védőnő hallgató vagyok és a szakdolgozatomhoz készítek kutatást a koraszülöttek anyukájával.Ehhez kérem segítségüket sürgősen!!!Készítettem egy kérdőívet amit szeretném ha minél többen kitöltenék!Nagy segítség lenne nekem!!!Ahol élek ott nincs elég koraszülött (szerencsére).
Előre is köszönöm!!!
 


Aki segítene nekem ebben, kérem küldjön üzenetet erre az email címre: krasiani@freemail.hu
Ez lenne a kérdőív:

Kérdőív
Kedves Édesanya!
Krasnyánszky Anita vagyok, a Szegedi Tudományegyetem Egészségtudományi és Szociális Képzési Karának negyedéves védőnő szakos hallgatója. Szakdolgozatomban a koraszülöttekkel kapcsolatos speciális problémákat vizsgálom. Ehhez kérném a segítségét a kérdőív kitöltésével.
Köszönöm az együttműködését!
1. Az Ön életkora: □□
2. Lakóhelye:
Főváros □
Megyeszékhely □
Város □
Község □
Tanya □

3. Milyen a családi állapota?
Egyedülálló □
Élettársi kapcsolat □
Házas □
Elvált □
Özvegy □

4. Koraszülött gyermekének születési ideje: ……………………………………………..

5. Gyermeke hányadik terhességi hétre született? ………………………………………

6. Gyermekének mennyi volt a születési súlya, születési hossza? ………………………………………………….......

7. A születést követően vagy aközben érte-e valamilyen sérülés (belső vérzések, agyvérzés, csonttörés) gyermekét?
Igen □
Nem □
Ha igen, mi volt az? …………………………………………………………….

8. A., A születést követően milyen kezelésben részesült gyermeke ( Kérem húzza alá a megfelelő választ!)?
inkubátor, infúzió, szondatáplálás, fénykezelés, gépi lélegeztetés, vércsere, egyik sem,
egyéb …………………………………………….
B., Milyen kóros állapot miatt kezelték (Többet is megjelölhet!)?
Légzészavar □
Nyitott Ductus Botalli (szívbetegség) □
Retinopathia (retinabetegség) □
Ileus (bélelzáródás) □
Hasmenés, hányás □
Necroticus enterocolitis (bélsejtek elhalása) □
sárgaság □
Veseelégtelenség □
Fertőzés □
Agyvérzés □
Egyéb: ………………………………………………….

9. A születést követően gyermekének volt-e valamilyen betegsége?
Igen □
Nem □
Ha igen, mi volt az és kezelték-e emiatt kórházban?
………………………………………………………………………………………………………………

10. A kórházi kezelése mennyi ideig tartott?
………………………………………..



11. Tudta-e táplálni gyermekét saját anyatejével?
Igen □
Nem □
Ha nem, miért nem? ………………………………………………………………………………………
……………………………………………………………………………………………………………….

12. Volt-e valamilyen problémája a szoptatással kapcsolatban (Többet is megjelölhet!)
Gyermeke aluszékonysága □
Gyermeke fáradékonysága □
Gyermeke gyengesége □
Méretbeli aránytalanság (túl nagy bimbó, kicsi száj) □
Szülés utáni depresszió □
Nehezen tanulta meg a megfelelő szopási technikát □

13. Mennyi időbe telt megtanulnia gyermekének a megfelelő szopási technikát?
1-2 nap □
2-5 nap □
5 napnál több □

14. Egy-egy szoptatás alkalmával gyakran előfordult, hogy gyermeke elfáradt?
Igen □
Nem □

15. Hogyan táplálta gyermekét a hazaadás után?
Kizárólagos szoptatással □
Lefejt anyatejjel kiskanállal, pohárból, cumisüvegből □
Mindkettő □
Nasogastricus szondán keresztül □
Infúzió □




16. Későbbi életkorban volt-e valamilyen betegsége gyermekének?
Igen □
Nem □
Ha igen mi volt az? ………………………………………………………………..................................
Betegsége miatt kórházi kezelésre is szorult?
Igen □
Nem □
Mennyi ideig tartott a kórházi kezelése?
………………………………………………………

17. Milyen gyakran volt beteg a gyermeke?
Egyszer □
Évente egyszer □
Félévente egyszer □
Havonta többször □

18. Gyermekének volt-e valamilyen műtéte?
Igen □
Nem □
Ha igen mi volt az? ………………………………………………………………………………………

19. Járt bölcsödébe a gyermeke?
Igen □
Nem □

20. Járt óvodába a gyermeke?
Igen □
Nem □






21. Milyen életkorban végezte az alábbi cselekvéseket?
Egész testével reagál az erős hangokra 2 hetes □ 2 hetesnél több □
Mozgó tárgyak percekig való figyelése 1 hónapos □ 1 hónapnál több □
Mosolyog 1-2 hónapos □ ennél több □
Fejét tartja 3 hónapos □ ennél több □
Oldalra fordul 4 hónapos □ ennél több □
Gurul 6 hónap □ ennél több □
Kúszik 7-8 hónapos □ ennél több □
Mászik 9 hónapos □ ennél több □
Ül 10 hónapos □ ennél több □
Kapaszkodva feláll 11-12 hónapos □ ennél több □
Jár 1 éves □ ennél több □
Szalad 2-3 éves □ ennél több □
Egyszavas mondatokat használ 1-2 éves □ ennél több □
Képről mesél 2-3 éves □ ennél több □

22. Utólag visszagondolva Ön szerint megfelelőek voltak ismeretei gyermeke utógondozását illetően?
Igen, megfelelőek □
Nem, hiányosak □

23. Kitől kapta a legtöbb segítséget, hasznos információkat?
Orvos □
Védőnő □
Ápoló □
Családtag □
Egyéb □ ………………………...

24. Kitől várta a legtöbb segítséget?
Orvos □
Védőnő □
Ápoló □
Családtag □
Egyéb □ ………………………...

25. A védőnőtől elegendő segítséget kapott?
Igen □
Nem □
Ha nem, milyen segítségre lett volna szüksége?
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….
 


Ezt a kérdőívet emailben is elküldöm annak aki ki szeretné tölteni.
:D

Vagy itt vagy az email címemen várom sok édesanya jelentkezését!!!
krasiani@freemail.hu

Kérem mielőbb jelentkezzenek!!!!!
Köszönöm!
Krasnyánszky Anita
 


Kedves anyukák, akiknek koraszülött a kisbabája, adok nektek egy linket, ahol sok-sok anyuka osztja meg egymással a tapasztalatait (több 500-600 grammal született, ma már ovodás is van köztük ), szerintem nagyon jó :

http://forum.index.hu/Article/showArtic ... a=83762659

Az a topic nem ilyen rövid időt ért meg, mint ez.

Üdv: eszterlánc


Kedves Lányok!

A Babanet szerkesztősége szeretettel várja a Látogatók történeteit a gyerekvárásról, családtervezésről, gyereknevelésről, szülésről, egészségügyről, családról, óvodáról, iskoláról, munkáról. Ha van olyan történeted, amely kacagtató vagy megható, megindító, elgondolkoztató vagy felháborító, esetleg reményt vagy megoldást adhat másoknak, ne habozzatok, hanem ragadjatok billentyűzetet és a kész írást küldjétek ide: szerkeszto@babanet.hu.

A történetek bekerülnek a Babanet Te Történeted rovatába, illetve a főoldalon is láthatók lesznek.

Üdv:

Dia
dia
Budapest
 
 
 


Kedves Szükők!
 
 Szántó Veronika vagyok, utolsó éves védőnő hallgató! Abban szeretnék segítséget kérni, hogy töltsétek ki kérdőívemet, amely szakdolgozatom megírásához szükséges. Témája: A koraszülött gyrmeket nevelő szülők viszonya a szakemberekhez és az internet világához. Rengeteget tudnátok segíteni, ha Ti is és ismerőseitek, barátaitok is kitöltenék, akiknek idő előtt született meg gyermekük!
Segítségeteket előre is nagyon szépen köszönöm! Jó egészséget kívánok! (A linkre kattintva jelenik meg a kérdőív)

https://docs.google.com/forms/d/1lxqVRu ... 0/viewform

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

Vissza: Gyermekek - betegségek, gondok

Jegyzetfüzet: