Terhesség hétről hétre

Pozitív lett a teszted? Gratulálunk! A következő hónapokban nagy utat fogsz bejárni, de nem egyedül! Hiszen végig ott lesz veled a babád is.

Orvosi szempontból a terhesség 40 hétig, vagyis 266 napig tart – a fogantatástól 38. hét telik el, de a terhességi heteket mindig az utolsó menstruáció első napjától számítják.

A terhesség első harmadában számtalan meglepő vagy nem annyira meglepő, de kellemetlen tünettel találkozhatsz: hányinger, émelygés, hányás, fejfájás, mellfeszülés, székrekedés, gyakori vizelési inger. Ne aggódj, mindezek csak arra utalnak, hogy szervezeted és hormonrendszered mindent elkövet azért, hogy a baba a lehető legoptimálisabb körülmények között növekedhessen benned.

Számíts rá, hogy már ekkor meg kell ejtened pár találkozót a szülész-nőgyógyásszal, a területileg illetékes védőnővel és a háziorvosoddal. Megejtik az első ultrahangot – zsebkendőt vigyél -, vért és vizeletet vizsgálnak – de ezekről részletesebben olvashatsz összefoglaló cikkünkben.

A fejedben nagy kuszaság lehet: egyszer örülsz és a fellegekben érzed magad a hírtől, hogy anya leszel, máskor teljesen kétségbe ejt a feladat nagysága és a felelősség, ami ezzel jár. Ne aggódj, ez teljesen normális – anyaként sem lesz majd másként -, de pont arra is való ez a kilenc hónap, hogy egy kicsit felkészülhess az anyaságra. A szüléssel kapcsolatban is lehetnek aggasztó gondolataid, de ha annyira borzasztó lenne, miért is akarnának az első után további gyerekeket a nők?

Jó hír, hogy a második harmadra a fent említett tünetek nagyjából vagy egészen elmúlnak. A legtöbb kismama a második trimeszterben remekül érzi magát: fitt és még a pocak mérete sem olyan hatalmas, hogy kényelmetlenséget okozzon. Élvezd ki, légy olyan aktív, amennyire jólesik. A következő egyszerű alapelvet kövesd: ami jó a mamának, az jó a babának is!

Ebben az időszakban is történik pár fontos vizsgálat: leveszik az AFP-hez szükséges vért, részt veszel majd a genetikai ultrahangon – lehet, hogy megtudod a babád nemét is, ha akarod -, és elvégzik a terheléses cukorvizsgálatot is. Érdemes odafigyelni a táplálkozásra, mindent lehet enni, de mértékkel.

Fokozódhatnak az aggasztó, aggodalmas gondolatok és érzelmek a fejedben. Aggasztó lehet a szülés és a fájdalom gondolata, és a baba egészsége miatt is kétségek gyötörhetnek. Utóbbira igazán nincs okod – szerencsére ma már annyira jó diagnosztikai lehetőségek állnak az orvosok rendelkezésére, hogy szinte biztosan tudnák és észrevennék, ha baja lenne a babának. A szülés és a fájdalommal kapcsolatos gondolatokra egy igazán hatásos gyógyír van: járj szülésfelkészítésre. Minél több információ van a birtokodban erről, annál kevésbé lesz félelmetes.

De arra is gondolj, hogy mi lesz a szülés után: már most tájékozódj, mivel járhat a gyermekágyas időszak, mire számíthatsz a babával kapcsolatban – lesznek eleinte nehézségek, míg megtanuljátok egymást -, és olvass minél több hiteles információt a szoptatásról! Mert nem mindenkinek megy magától, de megtanulható!

A harmadik trimeszterben a legtöbb kényelmetlenséget már az okozza, hogy a baba és az anyaméh hatalmasra nőtt. A kismama szerveinek pedig jóval kisebb hely jut, így gyakrabban kell a vécére látogatni, kevesebb ételt tud az ember jóízűen megenni, éghet a gyomor és olykor csak úgy kapkodunk a levegő után. A szülés előtti hetekben azért a baba megkönyörül a kismamán, és ahogy fejjel lefelé fordul a méhszáj irányába, arra készülve, hogy kibújjon, hirtelen a pocak is alább száll és nagyobb hely jut ismét a gyomornak-szívnek-tüdőnek.

Ebben az időszakban gyakoribbá válnak majd a vizsgálatok, főleg a 36. héttől kezdve. Ezek célja kideríteni, hogy érzi magát a baba odabent, van-e számára elég oxigén és tápanyag a fejlődéshez. Az utolsó hónapban akár heti fél kiló gyarapodást is produkálhat a kismama – jó esetben ez leginkább a baba gyarapodását tükrözi.

Még mindig lehet benned egy kis drukk a szülés közeledtével, de egyre kevésbé lesz ez a jellemző. Sokkal inkább a várakozás jelent majd nehézséget – az utolsó hónapokban már minden este talán azzal a reménnyel bújsz majd ágyba, hogy na, ma éjjel… Elhatalmasodhat rajtad a kismamák fészekrakó ösztöne, ami érthető, hiszen mégiscsak a lehető legideálisabb körülmények közé szeretnéd hazahozni majd a babát. De azért óvatosan, ne terheld magad – vagy másokat – agyon a takarítással.

Itt az ideje, hogy beszerezzetek mindent, amire a babának szüksége lehet, ehhez találsz segítséget a Babakelengye listánkban. Ha szűkösek az anyagi keretek, érdemes körbenézni a bababörzéken is, ahol anyukáktól vásárolhatsz használt felszerelést, ruházatot. Készítsd össze a kórházi pakkodat is, ne az utolsó pillanatban kelljen kapkodni.

Aludj és pihenj minél többet, kényeztesd magad, egyél többször kisebb adagokat, természetesen sok zöldséggel-gyümölccsel, és mozogj is – így a lehető legjobb kondiban kerülsz majd a szülőszobára. Beszélgessetek erről minél többet a pároddal-férjeddel, és azt se felejtsétek el, hogy nemcsak ott kell majd egy csapatot alkotnotok, hanem a szülés után, otthon is. Nincs olyan kérdés, amit ne lenne érdemes feltenni, olyan kétség, amit ne lenne érdemes megvitatni.

Terhességedről hétről-hétre részletes információkat találsz Várandós naptárunkban: megtudhatod mi történik a babával és veled az adott héten!