Hol-mi? Óvodák

Mit lehet tenni, hogy könnyebben menjen az ovikezdés?

Nem kis feladat az ovikezdés sem a gyereknek, sem a szülőnek. Nagy változás, ami gyakran jár félelemmel mindkét félben. Pedig milyen jó is lenne stresszmentesen kezdeni a beszoktatást. Na de hogyan?

 

Először is lássuk, mit nevezünk stressznek: minden olyan folyamat, ami alkalmazkodásra készteti a szervezetünket. A stresszt kiváltó okokat stresszornak nevezzük. Sokan nem is tudják, hogy kétfajta stressz létezik. A pozitív és a negatív stressz. Mindkét esetben ugyanaz a folyamat zajlik le a testben, csak a pozitívnál hamarabb áll vissza a szervezet az egyensúlyi állapotában és teljesen más a hatása a lélekre. 
A negatív érzelmi stressz az, amit legnehezebb kezelni, pedig a legfontosabb. Ha sokáig kezeletlenül maradnak, az nemcsak lelkileg képes lerombolni, hanem testileg is. Na de mi lehet negatív stressz gyermekünknek a beszoktatáskor?- Elválás anyától: Vajon biztonságban leszek nélküle? Ő jól meglesz nélkülem?
- Félelem, hogy lesznek-e barátai,
- Tényleg mennek-e érte,
- Szeretni fogják-e az oviban,
- Ő szeretni fogja-e a többieket?
- Elfogadják-e olyannak, amilyen,
- Bízhatok-e a felnőttekben?

S bár könnyen elterelődik a gyermek figyelme ezekről a kételyekről, amikor nekiáll játszani és foglalkoztatva van bent, ha máskor nem is, de otthon levezetheti a szülőkön. 

Mit lehet tenni, hogy könnyebben menjen az ovikezdés és miért fontos megtenni?


- Mindig mondd el neki az elején, miért megy oviban, mikor és ki megy érte. Aztán ezt tartsátok is be, mert ez hosszútávon nyújt neki biztonságot.

- Amikor érte mész nehogy azt kérdezd meg, hogy "Na, mi volt ma az oviban?"
Helyette kérdezz így: "Hogy érezted ma magad? Kivel játszottál és milyen volt? Történt ma valami, ami nagyon jó vagy rossz érzés volt neked?"
Meg fogtok lepődni, hogy mekkora érzelmi intelligenciával fog válaszolni gyermeketek. Ha az elején nem akar beszélni róla, ne erőltesd, mondja később ő sajá magától is. Ez azért is nagyon fontos, mert megtanítod arra, hogy ne söpörje szőnyeg alá az érzéseit és ezzel csökkentheted a szorongás kialakulását.

- Próbálj harmonikus kapcsolatra és kommunikációra törekedni az óvó nénikkel. Ha gyermeked ezt és a bizalmat látja köztetek, ő is jobban meg fog bízni az óvó néniben és nagyobb lesz a biztonságérzete.

- Oldjad magadban a napi stresszt, hogy ne vegye át tőled kismanód, hiszen az még jobban terheli őt.
Ehhez itt találsz egy beszoktatást megkönnyítő vezetett meditációt, és egy napi stresszoldó meditációt. 

- Foglalkozz gyermeked stresszoldásával is és önbizalom- növelésével is!
- Legyél magabiztos és érezze gyermeked, hogy nagyon szereted őt, de te jól vagy, minden rendben van veled, amikor nem vele vagy.

Ha ezeket betartod, könnyebben fog menni a beszoktatás. Az erre vonatkozó meditáció sok anyukának hozott megkönnyebbülést. Az elején ajánlom akár naponta végezni este lefekvéskor. Nagyon fontos, hogy megelőzzük a gyermekeink folyamatos stresszelését és szorongásait, hogy testileg és lelkileg is egészségesen,boldogan éljék meg közösségbe kerülésüket. 

Szívben és lélekben könnyű ovikezdést kívánok mindenkinek! 

 

Mihaéla , 2019. szeptember 03.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó