Néha még megfogni is félünk a kisbabát, nemhogy lefürdetni. Az is aggódás tárgya lehet, hogy hogyan altassuk, gondozzuk, ápoljuk az újonnan érkezett családtagot. Ebben a rovatban arra találhatsz tippeket, hogyan és mivel fürdesd a gyermeked, mit kezdj a koszmóval, vagy hogyan altasd, ha minél nyugodtabb éjszakákra vágysz."

.

6+1 tipp, hogyan óvd babádat a nyári naptól

Itt a nyár, és ezzel együtt megérkeztek a forró, napsütéses időszakok is. Mindenki tudja, hogy ilyenkor kifejezetten figyelni kell magunkra az UV sugárzás miatt, nem csak a napon, de még az árnyékban is leéghetünk. Különösen fontos mindez, ha kisbabával megyünk el nyaralni, vagy akár csak a strandra, vagy csak sétálni. Melyik a legjobb naptej, mennyi a megfelelő folyadékbevitel és mit adjak a gyermekemre, a következőkben mindezt megtudhatod. A nagy utazás előtt mindenképpen be kell szerezned a következőket:

 

1.Napozókrémek:
Ha van rá lehetőséged, akkor semmiképpen ne hagyományos naptejet válassz, mert ezek sokszor okozhatnak allergiát, mivel sok kémiai anyagot tartalmaznak. A legjobb választás a bio naptej, de mindenképpen mielőtt megvásárolnád a terméket, előtte egy allergia tesztet végezz gyermekeden, egy kis bőrfelületen, bár a bio az allergiára hajlamos babáknak is kiváló, hiszen olyan anyagokat tartalmaz, ami alig vagy szinte egyáltalán nem vált ki irritációt. Jó pont ha ezek tartalmaznak sheavajat vagy liget szépe olajat, mert ezek nem csak nyugtatják, de hidratálják is a picik bőrét. A vízálló naptejek sokat jelenthetnek, ha gyermekünket nem tudjuk kivarázsolni a nagy pancsikolás közepette a vízből, viszont fontos, hogy attól függetlenül, hogy vízállónak titulálják, minden apróbb pihi után a babát újra kell kenni. Korábbi cikkekből kiderül, hogy a faktor szám majdnem mindegy hiszen nagyon kicsi az eltérés a 30-as és az 50-es faktorszámúak között. A 30-as a napsugarak 97%át szűri ki, az 50-es pedig 98%-ot, viszont az utóbbiban több a vegyszer. 
 
 
2.Megfelelő mennyiségű folyadék:
Gondoskodjunk állandó folyadék bevitelről, természetesen ha már nem anyatejjel táplálkozik gyermekünk, akkor elsődleges a víz, hiszen a sok cukrozott üdítő hamar károsíthatja a fogakat. Ha teát adsz a picinek akkor lehetőleg cukormenteset vagy ha rostos gyümölcslevet, akkor pedig 100%-ossal enyhítsünk a szomjukon. A megfelelő mennyiség általában kisbabáknál 1 liter naponta, de persze e mellé jön még a leves és a különböző ételekből származó folyadék mennyisége.
 
3.Gyümölcs:
A babáknak 6 hónapos kórtól már ajánlott különféle gyümölcsök levével kísérletezni, akár úgy is, hogy egy kis anyatejet keverünk hozzá. Kezdetekben a következőkkel próbálkozunk: alma, banán, meggy, körte, őszibarack. Nagyon fontos, hogy egyszerre csak egy új gyümölccsel próbálkozz és mindezt fokozatosan tedd. Először, akár vízzel keverve is adagolhatod, mert így nem lesz annyira sűrű a gyümölcslé és kevésbé okozhat hasmenést a piciknél. 

 

 
4.Sapkák:
Nyáron nagyon fontos, hogy kis sapkát is adjunk a picire, hiszen ezzel is védjük őt a nap káros hatásaitól. Manapság árulnak már UV szűrős sapkákat is. Kendőt vagy vászon kalapot is adhatsz gyermekedre. A legtöbb nyári sapek kötővel, tarkó- és fülvédővel rendelkezik. 
 
5.Ruhácskák:
Az első és legfontosabb dolog, hogy ne öltöztessük túl gyermekünket, mert azzal csak rosszat teszünk, hiszen beleizzad a ruhába és utána ha bevisszük a hűvös szobába könnyen megfázhatnak. A világos színű póló a legmegfelelőbb választás erre az időszakra. Ha már elviselhetetlenül meleg van, akkor akár egy szál pelenkában is hagyhatod a gyermekedet, de mindenképpen jól védett, árnyékos helyen. A pamut és a vászonból készült ruhácskák sokkal jobb szellőzést biztosítanak. 
6.Napvédő árnyékoló sátor:
Jó választás, ha szabadtéren vagytok és sehol se látsz árnyékos helyet a közelben vagy azt már mind befoglalták. Ilyenkor csak felállítasz egy ilyen sátrat, melynek az egyik oldala teljesen nyitott a másik oldala pedig adja az árnyékot és így nyugodtan hagyhatod gyermekeidet játszani. A babakocsira pedig ne feledkezz meg egy napvédő esernyőt felszerelni.
 
+1: Napszemüveg:
Tudtátok, hogy egy kisbabának a szemlencséje hatszor több UV sugarat enged át, mint egy felnőtt emberé? Bár a legtöbb baba kevésbé viseli el a babanapszemüveget, idővel a legjobb döntés ha apránként hozzászoktatjuk. Ha van a napszemüvegen UV400-as felirat akkor megnyugodhattok, hiszen ez már biztosítja, hogy kiszűri az UV sugarakat. Az a jó, ha a napszemüveg rásimul a fejre és oldalt sem engedi be a napsugarakat, illetve ha van rajta valamilyen tartóka, szalag vagy hasonló. 
Kovács Alexandra , 2016. június 20.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X
Kamaszmentő - TeakiadóMi bántja a gyerek lelkét? - TeakiadóBabázz lazán! - TeakiadóNem születtél anyának! - Teakiadó
Nem születtél anyának! - Teakiadó