Dr. Ruzsa  Dóra Dr. Ruzsa Dóra
Motivációs tréner

Dr. Ruzsa Dóra vagyok, pszichológus-coach, 4 gyerekes anyuka, a szulesutan.hu blog szerzője

Küldetésemnek érzem, hogy rávegyelek téged, mint nemrég szült anyát arra, hogy ne görcsölj annyit az anyaságon, hanem ehelyett laza legyél.

Hiszen, amint elfogadod, hogy nem muszáj tökéletesnek lenned, abban a pillanatban megszabadulsz egy sor hülye elvárástól. És utat engedsz az ösztönösségednek, s a megérzéseidnek. És vidám leszel, amitől a gyereked is az lesz, meg a pasid. Hát nem jobban hangzik, mint végig kínlódni az első 12 hónapot? Aztán az azt követő 17 évet?

Ezt szeretném elérni minden frissen szült anyánál. Ezért tartok Anya Mentor Programot és írom a blogomat. Szóval, tarts velem. Nyugi, van fény az alagút végén.

Ezt onnan tudom, hogy láttam. Négyszer is. Ráadásul egyre hamarabb láttam meg minden egyes szülés után.

 

És tudod, mi volt az a 2 dolog, ami nélkül biztosan bekattantam volna?

  1. Elsősorban a gyakorlás, nem ment egyik napról a másikra. Miután megszereztem az áhított tízezer üzemórát, már rutinrókának számítottam az anyaságban. Innentől fogva sokkal szórakoztatóbbá vált a dolog. Ezt sajnos te sem tudod megspórolni. Nem határozhatod el, hogy márpedig holnapra gyakorlott leszel. Ezek makacs dolgok. Viszont a rutinrókává válás időszakát megkönnyítheted. Mivel? Azzal, ami nekem másodsorban segített.
  2. Másodsorban a pszichológia. Mindig is kaptam az ívet, hogy, engem pszichológusként nyilván elkerülnek az afféle dolgok, mint depresszió, lehangoltság, meggondolatlanság, rossz döntés, türelmetlenkedés vagy lelkiismeret furdalás. Nos, a hitetlenek megnyugtatására bátran állíthatom, hogy ez fatális baromság.

Minket, pszichológusokat sem kerülnek el ezek az ínyencségek. Csak talán hamarabb felismerjük és hatékonyabban kezeljük őket.

 Ha úgy gondolod, jót tenne neked is az Anya Mentor Program, >> csatlakozz! Világ karakán anyukái, egyesüljünk!

 

drruzsadora@gmail.com | www.szulesutan.hu | www.facebook.com/szulesutan

 

Posztok:

Kinek köze hozzá, jó anya vagyok-e?! De tényleg!

A minap egy szimpatikus úriember kinyilatkoztatta, hogy a 4 gyerekemnek tulajdonképpen az volna a legüdvösebb, ha elvennék őket tőlem és egy szerető családba kerülnének, ahol az anyuka nem ilyen rideg és önző karrierista, mint amilyen én vagyok. Mondja egy olyan pöcs, akinek ugyan nincs gyereke, de amennyiben valaha lesz is, akkor sincs méhe, ergo... tovább »

Asszony, vissza a fakanálhoz!

Nemrég egy kifinomult úriember elmondta, hogy a legjobb mindenkinek az volna, ha mi, nők visszaszédelegnénk oda, ahova valók vagyunk: a kockásmintás köténykés háziasszonyok sorába. Ezt közvetlenül azután a 3 hirtelen sokk után tolta az arcomba, amivel szembesülni kényszerült rövidke beszélgetésünk alatt: hogy kerülök négy gyerekes anyaként egy képzésre miért... tovább »

Hogyan leszel laza anyuka, amint túl vagy a tízezer órán?

„Nem kéne arra a gyerekre sapka, anyuka, olyan hideg van?” – kérdezi tőlem a cekkeres, nejlon otthonkás nevelésügyi szakember az ABC előtt. Az első gyerekkel még sírva szaladtam haza, milyen rossz anya vagyok. A negyedikkel pedig lazán azt válaszoltam, hogy „magának kéne sapka, mama, ha fázik”. Miért van az, hogy az első gyereknél még tök görcsösek vagyunk, a következőnél pedig már sokkal lazábbá válunk?

X
EZT MÁR OLVASTAD?
XMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó