Biróné Ujhelyi  Anna Biróné Ujhelyi Anna

Sziasztok! Anna vagyok, jelenleg a napokat otthon, a gyerekekkel töltő anyuka. Benedek 2014 júniusában, Júlia pedig 2016 augusztusában született. Budapesten élünk, a 11. kerületben. Alapvetően kommunikációval, újságírással foglalkozom, egy kis magyar cégnél dolgozom. Mostanában a napjaim igazán mozgalmasak, hiszen a pici és a kicsi igényeinek olykor igen nehéz egyszerre eleget tenni. Emellett pedig arról se szeretnék letenni, hogy néha szusszanjak egy kicsit vagy hobbimmal és egyben munkámmal, az írással is foglalkozhassak. Az biztos, hogy a kétgyerekes létben az idővel való zsonglőrködésből, kreatív konfliktuskezelésből, szupergyors ám hatékony takarításból és főzésből emelt óraszámú képzést kapok, amiket remélem, az élet más területein is hasznosíthatok majd.

Posztok:

   1 2 3   

Készségek, amiket anyaként tanulhatsz, és a munkahelyen is hasznosíthatsz

Sokan gondolják azt, hogy az anyaként, otthon eltöltött évek kizárólag negatív hatással lehetnek a munka világába történő visszalépésre. Az kétségtelen, hogy ha valakinek gyereke születik, az élete teljesen megváltozik – beleértve a karriert is –, viszont közel se állítható, hogy ez a változás kizárólag hátrányosan... tovább »

Szmogriadó! – Túlélési praktikák gyerekeseknek

Ha Neked is van legalább egy gyereked, akivel otthon töltöd a napokat és a „kritikus” települések valamelyikén élsz, biztosan te is szembesültél már a szmog riasztás miatti szörnyű szobafogsággal. Az eddig is nyilvánvaló volt számomra, hogy a szabadban lenni a gyerekekkel szuper dolog, kint ugyanis mindig valahogy sokkal gyorsabban telik az idő, utána... tovább »

Szempontok óvodaválasztáshoz

Még épphogy csak felocsúdtunk az év végi ünnepekből, azt vettem észre, hogy az anyukák közti beszélgetések – személyesen és az online térben is – egyre gyakrabban kanyarodnak az óvodaválasztás irányába. Mivel én magam is érintett vagyok a témában (Beni fiam szeptemberben kezdi), összeszedtem a leggyakrabban felmerülő szempontokat azzal kapcsolatban, hogy miként érdemes választani. 

Babagondozási tippek a múltból, amiktől ma már falnak megyünk

Az, hogy mikor milyen irányelveket tartanak követendőnek a babagondozásban, időről időre változik. Nem ritka, hogy akinek több gyereke van, az sok, egymásnak szögesen ellentmondó szakmai ajánlást kap ebben a témakörben: ami az első gyereknél még „trendi” volt, az mondjuk a harmadiknál már lehet, hogy teljesen elképzelhetetlen. 

Amiket biztosan másképp fogok csinálni a következő gyerekemmel – 2. RÉSZ

Közel másfél évvel ezelőtt írtam meg ennek a cikknek az első részét. Azóta már meg is született Julcsi, a második babám, 2016 augusztusában. Nos, nézzük, vajon beigazolódtak-e vele kapcsolatban azok az állításaim, amiket nagy lelkesen elterveztem!

Értelmetlen szülői mondataink

Hiába próbálunk felelős, iránymutató szülei lenni gyerekeinknek, azért néha (khm, sokszor...) elképesztő badarságokat vagy jobb esetben csak a korához mérten teljesen értelmetlen dolgokat mondunk nekik. Sokszor ez már a kimondás pillanatában tudatosul, de leginkább utána. Személyes kedvenceimet csokorba gyűjtöttem:

Négy dolog, amire anyaként rájöttem

Amióta anya vagyok, az életem tucatnyi területen változott meg és sokszor igazán szórakoztató összehasonlítani az élet bizonyos területeit: milyen volt az a gyerek előtt és hogyan változott ez meg a gyerekek mellet. Többek között arra jutottam, hogy:  

Az a baj…

Van egy szám, ami egyébként az egyik kedvencem, a címe: Az a baj. Ma ez járt a fejemben egész nap és közben egy harcias fórumbeszélgetést olvastam, ahol anyukák estek egymásnak. Hogy min, az tulajdonképpen mindegy is (egyébként talán tejital vs. tej volt a téma). Ám a zene és az olvasgatás hatására megszületett bennem ez a pár sor, fogadjátok szeretettel – de leginkább nevetéssel:

5 nevelési elv, amelyektől nem tágítok

Szülés előtt ugyan sokat olvasgattam a különféle babagondozási és gyermeknevelési elvek témakörében, ám tudtam, hogy nem fogok egyetlen „hivatalos” irányt sem követni és csakis az abban megfogalmazottak szerint élni csemeté(i)mmel. 

Pár perces ebédek babának-mamának

Mosolyogva emlékszem vissza a hozzátáplálás kezdetére: az első néhány kanál reszelt almát remegő kézzel, izgatottan adtam érdeklődő kisfiamnak, aki az első perctől jó barátságot kötött az evéssel. Ahogy teltek a hónapok, nagyon megkönnyebbültem, hogy – hozzánk, a szüleihez hasonlóan – Beni is szeret enni. 

   1 2 3   

X
EZT MÁR OLVASTAD?