10 tipp, ha babával mentek nyaralni

Júliusban egyhetes olaszországi kiruccanásra mentünk, ahova – nagy szerencsénkre – a nagyszülők is velünk tartottak. A szlovén határtól nem messze elhelyezkedő Lignano kitűnő választásnak bizonyult, ahogyan a nagycsaládos üdülés is. Most az én tíz tippemet olvashatjátok, amiket fontosnak tartok a babás nyaralások alkalmával – saját tapasztalataim és babás ismerőseim tippjei alapján:

 

 1. Lehetőleg már napokkal az utazás előtt írj listát a bepakolnivalókról és függeszd ki egy jól látható helyre: így még lesz időd kiegészítgetni, illetve kapkodás nélkül beszerezni mindazt, ami eszedbe jut.
   
 2. Első babás nyaralás előtt mindenképp hívd fel a gyermekorvost és kérd ki a tanácsát, hogy milyen gyógyszereket, vitaminokat érdemes magatokkal vinni! Ha egzotikus utazásra indultok, ne feledkezz el tájékozódni a szükséges védőoltásokról.
   
 3. Ne csak az ottlétre, az útra is készülj: ha autóval mentek, kalkuláljatok a menetidőbe 2-3 óránkénti pihenőket, amelyek során a baba kimozoghatja magát. Célszerű a kedvenc játékokat elöl hagyni, és ha van rá lehetőség, valamilyen mozgóképes anyagot is készíts be táblagépre, vagy telefonra töltve.
   
 4. Az altatás/alvás az új helyen lehet, hogy kicsit keményebb dió lesz. Annak érdekében, hogy a baba minél könnyebben megszokja a környezetet, tedd otthonossá az alvóhelyét: legyen veletek a baba ágyneműje, hálózsákja, esetleg néhány kedvenc plüss figura is.
   
 5. Szerezzetek be bébiőrt, vagy töltsetek le ingyenes alkalmazást (például ezt). Így kiülhettek a szálláshely erkélyére, kertjébe – így egy kicsit „kettesben” is nyaralhattok, amíg a bébi alszik.
   
 6. Ha vízpartra mentek és a lurkót is szeretnétek megismertetni a pancsolással, szerezz be már otthon karúszót vagy beülős úszógumit – ne a parton kelljen ezek keresgélésével tölteni az időt. Hasznos eszköz lehet egy fürdős hordozó kendő is, ha úgy gondolod, kisbabád esetleg megszeppen és inkább a te karjaidból ismerkedne a hatalmas vízzel.
   
 7. Akár strandolást terveztek, akár kirándulást, nagyon jó szolgálatot tehet egy kis termosz, amibe gyümölcsöt vagy meleg ételt is betehetsz a kicsinek. Az etetéshez kapcsolódóan javaslom még az eldobható előkét és a székre tehető textil „etetőszéket” (valójában egy hám, amelyet bármilyen székre fel lehet helyezni, így nem probléma, ha nincs a közelben rendes etetőszék).
   
 8. A helyszín kiválasztásakor fontos szempont, hogy az mennyire „bababarát”: ha kifejezetten ilyen megnevezésű szállodába mentek, akkor ez nyilván adott, ám ha egy apartmant, házat bérelnétek, tájékozódj arról, hogy az pontosan hol helyezkedik el. Például hiába van közel a bolt és a vízpart, ha a közvetlen szomszédotok a környék leghangosabb szórakozóhelye…
   
 9. Osszátok fel egymás között a kicsivel kapcsolatos teendőket annak érdekében, hogy mindenki pihenhessen! Mi például felváltva keltünk fel hozzá a férjemmel reggelente és a játékidőt is felosztottuk egymás között – így nekem is volt lehetőségem jókat napozni, olvasgatni a parton, amíg a fiúk homokoztak.
   
 10. Nyaraljatok többen együtt: szervezzetek közös nyaralást olyan családokkal, akiknek szintén vannak gyerekeik, vagy szervezzétek be a nagyszülőket! Azon túl, hogy nincs is jobb a közös főzéseknél és a nagy beszélgetéseknél, talán azt is meg tudjátok majd oldani, hogy néha elmenjetek kettesben sétálni, vacsorázni, amíg a gyerek(ek)re ők vigyáznak. 
Biróné Ujhelyi Anna , 2015. augusztus 10.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X