4 ötlet arra, hogyan nyerj időt magadnak a gyerekzsivajos napokon!

Sok édesanya panaszkodik arra, hogy a kisbaba ellátása és a háztartási feladatok mellett nem jut ideje olyan tevékenységekre, melyek esetleg Őt is kikapcsolnák, feltöltenék a mindennapok hajtásában.

Ugye ismerős a helyzet, mikor az esti műszak után, mikor hosszabb-rövidebb altatás után végre elcsendesedik a ház és lezuhansz a kanapéra (feltéve hogy nem aludtál még be a kicsivel együtt...), máris ólmos fáradtság tör rád és esély sincs arra, hogy beszélgess a pároddal, végignézz egy fimet, vagy elmerülj egy jó könyvben...

4 ötlet arra, hogyan nyerj időt magadnak a gyerekzsivajos napokon!

Amikor időgazdálkodási nehézségekkel foglalkozunk pl. az anyaklubban, akkor általában mindig az a cél, hogyan sűrítsünk bele még több mindent egy napunkba.

De mi lenne, ha ez egyszer fordítva ülnénk fel a lóra, és azt vizsgálnánk meg, hogyan csökkenthetnénk a terheket, hogy kevesebb teendőnk, intéznivalónk legyen?

Íme 4 ötlet, hogyan nyerhetsz időt magadnak !

1.Légy jelen!

Ha örökké azon aggódsz, mennyire el vagy csúszva, mennyire nem haladsz a tervezett dolgaiddal, akkor lemaradsz a jelen pillanatairól. Az örömteliekről is. Ha kapkodva, szétszórtan ugrálsz egyik helyzetből a másikra, elhiszem, hogy nem érezd jól magad a bőrödben és elcsigázott leszel a nap végére!

Próbálj inkább arra figyelni teljes lényeddel, amit épp csinálsz. Ha a gyermekeddel játszol, ne a mosatlanon gondolkozz! Ha tudod, hogy frusztrál az a pár megmaradt tányér és evőeszköz a reggeli után, akkor csináld úgy, hogy előbb a házimunka és utána a közös játék.

Pár perc erejéig jó szolgálatot tehet néhány kölesgolyó vagy a gyurma, vagy hagyd a gyerkőcöt játszani a csöpögtetőről leszedett megszáradt műanyag edénnyel. Valamit valamiért. És ha végeztél, csak rá figyelj, amikor Vele játszol! Élvezd az együtt töltött időt!

2.Te döntesz!

Ugye előfordult már, hogy arra hivatkoztál, hogy nincs mit tenni, ezt meg kell tenni, ennek így kell lennie...?  Mégis ki szerint? A munkahelyen valóban a főnököd diktál, de az otthonodban Te döntesz!

Ha egyszerűsíted a napi teendőidet, elengeded a tökéletesség iránti kapálózást, elfogadod az elég jó megoldásokat, máris beljebb vagy. Mindig abból adj le, ami számodra kevésbé fontos. Van, aki nem vasal vagy kevesebbet, mit korábban. Van, aki nem főz mindennap csak kétnaponta, vagy urambocsá1 néha rendel.

Borzasztó nehéz ám elengedni az elvárásokat, a megfelelési kényszert, egészen addig, amíg rá nem jössz, hogy igazából egy a fontos, hogy magadnak megfelelj és jól érezd magad a bőrödben!

3.Neked mi a fontos?

Az egész időbeosztásod alapja a Te fontossági sorrended legyen. Amikor tudod, hogy egy van belőled és úgysem tudsz mindennel ugyanúgy foglalkozni, akkor Te hogyan súlyozol?

Inkább takarítasz vagy a gyerekkel játszol? Főzöl délelőtt vagy a játszóra mentek? Alvásidőben főzöl vagy akkor magaddal foglalkozol kicsit? Megpróbálod a kisgyermeked mellett végezni a házimunkát vagy az a Te értékrendeddel nem fér össze? Érdemes átgondolni a választásaid igazi okát és a miérteket. A döntés rajtad áll, lásd 2. pont! :)

4. Kérj segítséget!

Lehet elcsépelt közhelynek tartod, de mégis hány meg hány anyuka vallja azt, hogy még mindig gyakorlatilag teljesen egyedül van mind a gyermekneveléssel és az összes házimunkával. Sokan persze a „hagyományos családmodellre” hivatkoznak.

Nézzük meg egy kicsit ezt közelebbről. Neked tesz szívességet a párod, ha foglalkozik Ő is a közös gyermekkel vagy egy erős apa-gyerek kapcsolatot épít, ha leül mellé építőkockázni, babázni, autózni?

És mi van, ha nem marad meg vele a gyermek, mert annyira anyás? Tudjuk, hogy vannak ilyen időszakok a kicsik életében! Nos, mi lenne, ha akkor a párod elmosogatna, kiterítené a mosógépből a ruhákat, elpakolná a játékokat?

Elméletben Ő a párod és szeret Téged. Tényleg elnézné, hogy mindent egyedül csinálj és este holtfáradtan zuhanj a kanapéra és aludj be a közös filmnézés közben?

Nehéz, nehéz ez a szemléletváltás, de a mi generációnk már nem úgy működik, mint a szüleinké, nagyszüleinké!

Gondold át Te is, mit tudnál elengedni, kiszervezni a napi rutinból ahhoz, hogy gördülékenyebben teljenek a napok kisgyermeked mellett. Ugye jó lenne, ha nem küzdenél örökké időzavarral, nem frusztrálnának az előtted álló feladatok?

Próbáld ki ezt a négy egyszerű ötletet, remélem segíteni fognak!

Ha szeretnél még többet olvasni a kisgyermekes életről, az anyaság megéléséről, tartsd velem a gyerekzsivaj oldalán is!

 

 

dr. Domokos Katalin , 2017. október 13.
 
 
 
Címkék:  

csakazértis nő

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó