5 tanács, hogyan szólj a gyermekedhez, hogy meghallja!

Sok szülő számára ismerős a helyzet, hogy szól a gyermekéhez, vacsorázni hívja, kéri, hogy öltözzön fel, hogy pakolja el a játékait stb. ám a kérés olykor (sokszor?) süket fülekre talál.

Mi erre a megoldás? Néha talán legszívesebben rákiáltanánk a lurkóra, „Te tényleg nem hallod amit mondok?” Máskor meg viccelődve meséljük a játszótéren anyatársainknak, hogy mostanában szelektív süket a csemete...

Komolyra fordítva a szót, létezik a kiabálásánál hasznosabb módszer is, hogy elérjen gyermekünkhöz a kérés, sőt, mi több, cselekvésre is buzdítsa.

Persze nagy fokú „szelektív süketségnél” időbe telik, még változást hoz a próbálkozásunk, de minden jobb, mint a kiabálás-alapon azt hiszem megéri próbálkozni, nem igaz?

Hogyan szólj hát a gyermekedhez, hogy meghallja?

5 tanács, hogyan szólj a gyermekedhez, hogy meghallja!

1. Érintsd meg, vond magadra a figyelmét, guggolj mellé, kerülj vele szemmagasságba!

Ha rendszerint a konyhából kiabálsz csak, hogy „kész a vacsora!!!” jó eséllyel elkerüli a felhívás az elmélyülten kirakózó, autózó, babázó gyermeked fülét. Vagy lehet, hogy belemerül a mesenézésbe és egyszerűen tényleg nem figyel fel arra, hogy szóltak hozzá. Ilyenkor menj oda hozzá, hajolj le, érintsd meg, simítsd meg a fejét, és ne csak távolról instruáld Őt.

2. Egyszerre csak egy feladatot adj!

Lehet, hogy a gyermeked már megérti a komplex utasításokat is, ám mégis megkönnyíted a helyzetet, ha egyértelmű számára, hogy mi is pontosan a kérés. Persze a reggeli rutint le lehet vezényelni katonásan is, „gyerünk arcot mosni, fogat mosni, felöltözni, fésülködni, egy-kettő...” Ám sokkal könnyebb a gyermeknek, ha egyszerre csak egy dolgot kérsz tőle. És ha ez megvan, jöhet a 3. pont!

3. Köszönd meg, dicsérd meg!

 A gyerekeknek szárnyakat ad, ha anya megdicséri őket, az elismerő szavaktól, az „ügyes vagy” hallatán szárnyakat kapnak. A dicséreten túl egy nagy egy puszival, egy öleléssel is kifejezheted, hogy milyen büszke vagy rá.

4. Kérj visszajelzést, ismételje meg, mit mondtál!

Ha a gyerkőc épp elmélyülten foglalkozik valamivel,lehet TÉNYLEG nem hallja meg, hogy szóltál hozzá, vagy ha bizonyos hangfoszlányok el is értek hozzá, megesik, hogy azok tartalmát nem fogta fel teljesen. Ezért szólítsd a nevén, hogy felfigyeljen rád és ismételtesd el vele, mi is volt a kérés. Ha vette az adást, akkor pedig kérd, hogy teljesítse a kérést!

5. Adj több időt, kérj időben

A gyerekek szeretnek többet szöszögni-pepecselni a dolgaikkal és nem oly összeszedettek, tervszerűek, mint a felnőttek... Némely felnőtt sem az egyébként. Ha időben figyelmezteted a csemetéd, hogy hamarosan indulni kell (és emiatt pakolni, öltözni stb.), elkerülheted az ellenkezést, meg a kapkodást, amikor már tényleg szorít az idő. Mivel a gyerekeknek még nem olyan fejlett az időérzékük, mint a felnőtteknek, mondj olyan határidőt, melyből ő is érzi, hol a rendelkezésére álló játéklehetőség vége („ha lejátszottad ezt a kört, ha vége lesz ennek a mesének...”)

Próbáld ki a fenti ötleteket, hátha segítenek békés mederben tartani egy-egy nehezebb szituációt is, amikor már esetleg kezded elveszíteni a türelmed, miért gyermeked nem fogad szót vagy füle botját nem mozdítja a kérésedre!

 

Ha szeretnél még többet olvasni a kisgyermekes életről, az anyaság megéléséről, tartsd velem a gyerekzsivaj oldalán is!

dr. Domokos Katalin , 2017. június 27.
 
 
 
Címkék:  

csakazértis nő

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XGyerünk, anyukám! - Teakiadó