9 dolog, amit a szülők akkor tesznek, amikor a gyerek alszik. Vagy nem figyel oda...

A szülő dolga a példamutatás. Sokszor hatásosabb a jó minta, mint a (százszor) elhangzott szó. Persze jönnek a szabályok is, neveljünk, tereljük a gyermekünket, amely óriási felelősség. Mindig észnél kell lennünk, és ez bizony eléggé fárasztó tud lenni. Szerencsére azonban adódnak olyan alkalmak, amikor egy kicsit mi is engedhetünk a gyeplőn, és áthághatjuk azokat a bizonyos szabályokat.

De persze  kizárólag csak akkor, ha a gyermek nem figyel. Vagy nincs velünk. Esetleg alszik. (Ellenkező esetben biztos, hogy ez ragad meg nála.) Íme, néhány engedélyezett és szigorúan titkos „szabálysértés”:

 

Csokit ehetünk

Méghozzá egy egész tábla/szelet csokoládét! Nem egy darabkát, nem egy nyálas, kiköpött, enyhén megrágott maradékot – persze csakis azért, mert nagyra sikerült a falat, ugyebár -, hanem egy ép csomagolásból kibontott, sértetlen példányt! Hadd fogyjon a szekrényből az a rengeteg csokoládé, amit a rokonoktól ilyen-olyan alkalmakra kapnak. Teljesen egészségtelen.

Kólát ihatunk

Igen, ez is egészségtelen, de mondjuk, egy pizza mellé olyan jól tud esni… Ha citromkarikával iszom, akkor az ér?

Plusz falatokat csempészhetünk a tányérjukra

Vaaagy, vitamint a poharukba. Nálunk most épp búzafűlé kerül lopva a reggeli multivitaminba.

Szelektálhatjuk a játékokat

Bár hivatalosan az összes az övék, de nekünk is lehet kedvencünk. És van, ami nem az. Nyilván ezt a gyerek nem tudja, bár ha megkérdezi, „ez tetszik neked?”, én őszintén megmondom, ha nem, mert hát hazudni nem szabad. De az idegőrlően zenélő-villogó autó, vagy a fülsértően vinnyogó-villogó szemű ugrándozó kiskutya nem sokáig marad a gyerekszoba tartozéka. Hiába van rajtuk on/off vagy volume gomb. Jobb ez így mindenkinek!

Az ágyban ehetünk

Persze nekik szigorúan tilos, de nekünk megengedett. No, nem állandóan, de megesik. Főleg este 10 után, mivel ekkortájt már tuti csend van, mi is megfürödtünk és azért jó lenne elcsípni legalább a film végét.

Átkapcsolhatjuk a mesecsatornákat

Valljuk be, ez nem is olyan könnyű feladat, mert általában a mesecsatorna indul el, ha bekapcsoljuk a tévét. Hiába vagyok extra gyors és nyomkodom a ’tovább’ gombot, még mielőtt a kép megjelenik a képernyőn, a gyerekeknek azonnal jelez valami rejtélyes radar, és már hallom is, hogy „ez jó, ez jó”! 

Kidobhatjuk a kézműves alkotásokat

Szánom-bánom, és van is némi lelkiismeret-furdalásom miatta, de miután napokon át porszívózom a szőnyegről az őszi falevél állatkák száraz darabkáit, vagy épp Ádám szájából szedem ki a szemüket, jobbnak látom, ha minél előbb megszabadulunk tőlük.

Káromkodhatunk

A gyerekek előtt szigorúan tilos! „A hátuk mögött” jól megalapozott esetben engedélyezett.

Sírhatunk

Ha örömünkben tesszük, akkor nincs mit titkolni. Ha bánatunkban, akkor nekünk is jobban esik elvonulni és nem kell magyarázkodni. 

 

Kihagytam valamit? smiley

 

Krizsa Judit , 2016. április 14.
 
 
 
Címkék:  

posztok

anyaság

blogger

Babanet hozzászólások  
(1 hozzászólás) 

2016 05 26. 14:09
Igen! Az alvást! :)
→ válasz erre
Hozzászólás
Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó