Cikkek

Sírás, hasfájás. Kólika vagy valami más?

Egy anyuka számára szívfacsaró érzés mikor kis csecsemője keservesen sír és nem tudja megnyugtatni. A vigasztalhatatlan sírás mögött leggyakrabban a hasfájás áll, amely etetés után jelentkezik és láthatóan nagy fájdalommal jár a pici számára.

A csecsemőkori kólika gyakori probléma, ami jelentős terhet jelent mind a család, mind az orvosok, védőnők számára, akik ebben az esetben a már-már kimerült szülők segítségére vannak. A csecsemőkori kólika a látszólag egészséges csecsemők 10-30%-nál fordul elő, általában a születés követő 2-3. héten kezdődik és az élet első 3 hónapjára jellemző.

Mikor beszélünk kólikáról?

 • A rohamokban kitörő sírás átlagos időtartama meghaladja a napi 3 órát,
   
 • a csecsemőnél ezek a sírási rohamok 3 vagy több alkalommal is előfordulnak hetente, több héten keresztül,
   
 • és a csecsemő életkora több mint 3 hetes, de kevesebb, mint 3 hónapos.

A kólikás csecsemőt szinte lehetetlen megnyugtatni: a ringatás és az altatás éppúgy eredménytelennek bizonyul, mint a tisztába tevés vagy az etetés. És bár a tünetek mögött komoly elváltozások nem tapasztalhatók, ez a helyzet mind a szülők hangulatára, mind a család napi működésére kihatással vannak.

A csecsemőkori kólika kialakulását több tényező is befolyásolhatja: így a pszicho-szociális, idegrendszer fejlődési folyamatok, éretlen emésztőrendszer, és egyéb élettani faktorok is szerepet játszanak, bár kialakulásának háttere még nem teljesen tisztázott. Vélhetően a kétségbe esett sírás mögött elsődlegesen a fájdalmas bélösszehúzódások állnak és csak másodlagos szerepe van a túlzott levegőnyelésnek és puffadásnak.

A kólika felismerése könnyű, megoldása azonban nehéz. A kólika megszüntetésére többféle fizikális, diétás és gyógyszeres kezelést ajánlanak a szakemberek. Minden kisbaba más, így a szülőknek kell megtalálni a megfelelő megoldást a kisbaba panaszainak enyhítésére.

Különböző vizsgálatokból kiderül, hogy a kólika kialakulásában jelentős szerepet tulajdonítanak annak, hogy a csecsemő bélflórájának megváltozása következtében károsodik a bél funkciója és gáz halmozódik fel benne, ami hasi görcsös fájdalomhoz és kólikás viselkedéshez vezet.

Állítsa helyre a bélflóra egyensúlyát és a gyerekkor örömét!

A Protexin Restore szakirodalmi adatokkal igazolt gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású probiotikum.

 • Csecsemők és kisgyermekek kúraszerű bélflóra-helyreállító kezelésére
   
 • Az antibiotikus kezelés alatt és az követően, hasmenések esetén, puffadás megszüntetésére
   
 • Meggyengült immunrendszer erősítésére

Adagolása napi egy tasak főétkezéskor vagy étkezés után, bő folyadékkal. A tasak tartalma ételhez, vízhez, tejhez vagy gyümölcsléhez egyaránt hozzákeverhető.

Gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmény. Kockázatokról és mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Egyik jelentős vizsgálat, amely a bélflóra különbözőségeit igyekeznek feltárni a kólikás és az egészséges csecsemők között, a Bibo Study névre hallgató, holland kutatók által végzett utánkövetéses alvizsgálat. 160 egészséges csecsemőt vontak be, akiknél körülbelül 100 napos korukig 9 alkalommal történt székletmintavétel. A vizsgálat során több mint 200 székletmintából, több mint 1000 elemzést végeztek. A vizsgálati csoport 25,4%-ánál észlelték a kólika jellemző tüneteit.

A vizsgálat eredményeként megfigyelték, hogy a kólikás csoportban szignifikánsan kisebb mértékű volt a bélflórát alkotó baktériumfajták növekedése, változása, mint a kontroll csoportban. Továbbá megfigyelték, hogy a bifidobaktériumok és lactobacillusok száma a kólikás csoportban szignifikánsan csökkent.

Egy, a közelmúltban Journal of Pediatrics and Child Health szakmai folyóiratban megjelent tanulmányban 50 anyatejjel táplált kólikás csecsemő vizsgálatáról számoltak be. A csecsemők életkora 5 és 120 nap között volt. A vizsgálatban részt vevő csecsemők, véletlenszerű besorolás alapján kombinált probiotikus készítményt (7-féle probiotikus törzs + prebiotikum tartalom) és placebo készítményt kaptak 30 napon keresztül. A vizsgálat során a szülők megfigyelései alapján azonosították a kólikás tüneteket.

A kombinált probiotikus készítmény használata mellett jelentősen javultak a csecsemők kólikás tünetei, mint például a sírási idő, illetve a kombinált készítmény gyorsabban orvosolta a kólika tüneteit, mint a placebo. A kezelés eredményeként már a 7. napon szignifikánsan jobb eredmény mutattak a kombinált probiotikus készítményt kapó csecsemők (82,6%), amely a 30 napon már 87% volt.

A vizsgálatok eredményei alapján feltételezhető, hogy az újszülöttkori bélflóra nem megfelelő összetétele, jelentős mértékben előre vetítheti a kólika kialakulásának lehetőségét. Továbbá, hogy ennek tudatában közelebb juthatunk a fokozott csecsemőkori sírás okainak megértéséhez, egyben lehetőséget kínálnak a korai diagnosztikára és specifikus terápiák kifejlesztésére.

Forrás:

Synbiotic in the management of infantile colic: A randomised controlled trial, Journal of Pediatrics and Child Health doi:10.1111/jpc.12640

de Weerth C, et al. Intestinal microbiota of infants with colic: development and specific signatures. Pediatrics. 2013;131:e550–e558.

2014. november 14.
 
 
 
Címkék:  

cikkek

Babanet hozzászólások  
(2 hozzászólás) 

2015 03 05. 14:58
Én nem kívánom senkinek ezt a típusú hasfájást és sírást. Amikor a babámnál jelentkeztek a tünetek, én nagyon kétségbeestem. Szerencsére a Gripe Water Baby használt, és segített. De addig míg az nem kezdett használni, elég megterhelő volt lelkileg,hogy nem tudok segíteni neki sehogy.
→ válasz erre
2015 04 08. 22:07
@nusi04: egyetértek Veled. Mi nemrég estünk át ezen és látni a babám arcán hogy kínlódik. De szerencsére itt a fórumon segítettek és mi is kipróbáltuk a gripe water baby-t ami használt. Azóta teljesen jól vagyunk:)
→ válasz erre
Hozzászólás
Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X Karácsonyi könyvvásár