5 nyomós érv a must mellett - ezért fogyaszd ősszel

A frissen préselt szőlőlé nemcsak gyerekkorunk kedvence, hanem valódi vitaminbomba is, ami természetes formában támogatja az immunrendszert.
Sokan a bor előszobájaként tekintenek rá, pedig a must önmagában is értékes: egy pohár belőle tele van antioxidánsokkal, ásványi anyagokkal és olyan természetes cukrokkal, amelyek gyorsan energiát adnak, mégsem terhelik meg a szervezetet.
A must igazi szezonális szuperital – nemcsak felnőtteknek, hanem gyerekeknek is ideális, hiszen alkoholt nem tartalmaz, viszont a szőlő minden jótékony hatását megőrzi. Ha ősszel kicsit fáradékonyabbnak érzed magad, érdemes beiktatni az étrendedbe. Nézzük, mi mindenért hálás a szervezeted, ha kortyolsz belőle néha!
Tele van antioxidánsokkal és vitaminokkal
A mustban nagy mennyiségben található C- és B-vitamin, valamint a szőlő héjából és magjából származó polifenolok és flavonoidok. Ezek az antioxidánsok segítenek semlegesíteni a szervezetben keletkező káros szabad gyököket, így támogatják a sejtek egészségét, a bőr rugalmasságát és az immunrendszert. Kutatások szerint az antioxidánsban gazdag étrend hozzájárulhat a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez is – a must pedig természetes módon segít ebben.
Segíti az emésztést és a méregtelenítést
A szőlő természetes rostjai és a mustban található szerves savak serkentik az emésztést és segítik a bélrendszer működését. A benne lévő kálium pedig elősegíti a méreganyagok kiürülését, támogatva a vese munkáját. Ha enyhe székrekedéssel vagy puffadással küzdesz, a friss must enyhítheti a panaszokat – természetesen mértékkel fogyasztva, hiszen a természetes cukortartalma is magas.
Energiát ad és feltölt
A must az egyik legtermészetesebb módja annak, hogy gyorsan pótold az energiát. A benne található gyümölcscukor és glükóz azonnal felszívódik, így kiváló ital lehet sportolás után vagy egy fárasztó nap közben. A must nemcsak édes íze miatt ad lendületet, hanem azért is, mert tele van olyan ásványi anyagokkal – például magnéziummal és kalciummal –, amelyek hozzájárulnak az izmok és az idegrendszer megfelelő működéséhez.
Támogatja a szív egészségét
A must rendszeres, mértékletes fogyasztása segíthet megőrizni a szív egészségét. A szőlőben található rezveratrol és más növényi hatóanyagok javíthatják a vérkeringést és csökkenthetik a „rossz” koleszterin szintjét.
Lehet inni mustot a várandósság alatt?
A must fogyasztható terhesség és szoptatás alatt, de csakis mértékkel. Mivel a must rendkívül magas természetes cukortartalmú ital, a túlzott fogyasztása megemelheti a vércukorszintet, ami várandósság alatt különösen fontos tényező, főleg, ha felmerül a terhességi cukorbetegség kockázata. Az is fontos, hogy a must mindig friss legyen, megbízható forrásból származzon, és ne kezdjen erjedni – vagyis ne legyen alkoholos. A legjobb, ha hűtve tárolod, és 1-2 napon belül elfogyasztod.
A szőlő természetes vitaminjai, antioxidánsai és ásványi anyagai miatt a must kis mennyiségben jótékony lehet, segíthet az energiapótlásban, de nem helyettesíti a kiegyensúlyozott étrendet. Szoptatás idején is iható, de érdemes figyelni arra, hogy a baba ne legyen érzékenyen a szőlő savtartalmára.
Babanet, 2025. október 26.











