#baba#anya

„A jó játszótérről nem kell sötétedés után hazajönni, mert rendesen ki van világítva”

Gőbel-Szabó Szandra a Poronty Products névre hallgató baba-mama naplókat készítő vállalkozás, és ezen kívül három kisfiú anyukája. Az elmúlt hat évet megelőzően, még mielőtt édesanyává lett, a jó játszóterek „titkát” próbálta megfejteni szakdolgozatában. Miért pont a játszóterek, mit látott közel tizenöt évvel ezelőtt és milyennek látja a mai játszótereket? Mitől jó igazán egy játszótér? Megkérdeztük.
– Zubor ’IgenAnya’ Rozi interjúja.

Ahogy a bevezetőben említettem, a szakdolgozatodat játszóterekről írtad. Miért pont róluk?

2009-ben végeztem a Műegyetemen természetkommunikáció szakon, ahol tulajdonképpen azzal foglalkoztunk, hogy a természetes és épített környezetek milyen hatással vannak az emberekre. Hogyan kell kialakítani egy bevásárlóközpontot, egy kórházat, milyen egy jó park, satöbbi. És megtetszettek a játszóterek, mert észrevettem - bár akkor még nem volt gyerekem, sőt, még gondolati szinten is messze voltam ettől -, hogy nagyon különbözőek a játszóterek, viszont ez egy nagyon izgalmas téma. A játszótérnek ugyanis egy olyan funkcionális térnek kell lennie, amely teret enged a gyermeki fantázia és kreativitás szabadságának, biztonságos keretek között. Méghozzá úgy, hogy több korosztály is találkozik ugyanabban a térben. Míg egy pláza, egy kórház, egy temető nagyon funkcionális, azaz megvan, hogy mire használjuk, mire szabad, mire kell használni, mi a cél vele, mennyi időt töltsön el ott az ember, addig egy játszótér – ahogy a nevében is benne van – egy nagyon játékos tér. Ott mind az 1 éves gyereknek mind a 10 éves gyereknek és a szülőnek is meg kell találnia magát. Szerintem nagyon izgalmas feladat egy ilyet jól kialakítani.

És akkor adja is magát a következő kérdésem, hogy milyen egy jó játszótér?

Egy jó játszótér olyan, ahol kicsik és nagyok, gyerekek és szülők, mindenki megfér egymás mellett. Az anyukák, apukák is le tudnak ülni egy árnyékos helyen egy padra beszélgetni, de van hely a kisgyerekeknek is. Van tér annak, hogy porontyaink találkozzanak a különböző természetes anyagokkal, a vízzel, a fűvel, a kaviccsal, a homokkal, ne csak a rekortánnal, ami tudom, hogy nagyon biztonságos, de ugye épített, mű dologról beszélünk. A jó játszótérnek olyannak kell lennie, hogy ott akár egy egész napot el lehessen tölteni. Kell, hogy legyen benne egy tér, ahol lehet enni, inni, kell, hogy legyen egy tér, ahol lehet mosdót használni, kezet mosni. Kell, hogy legyen egy csendesebb tér, ahol mondjuk akár egy pici babát is lehet altatni. Szóval...

szerintem a jó játszótér olyan, ahova reggel ki tudunk menni és akár estig is maradhatnánk, és nagyon szeretném hozzátenni, hogy nem a sötétedéssel kell onnan hazajönni, mert a jó játszótér rendben ki van világítva.

Mennyiben változtak a magyarországi játszóterek a szakdolgozatod írása óta?

Akkor három játszóteret hasonlítottam össze, köztük egy budaörsit is elemeztem benne. Erről a játszóról 2009-ben nem voltam jó véleménnyel. Azt most, 2023-ban újították fel és építették át. Nagyon szomorúnak tartom, hogy úgy látom, nem fektetnek kellő finanszírozást és figyelmet a játszóterek kialakításába. Megvesznek néhány játékelemet és beteszik egy térbe, de nem gondolják végig, hogy ki fogja azokat használni és mire, milyen időben.

Nagyon fontos ezek tervezésekor, hogy hol süt majd a nap, honnan kel fel a nap. Tud-e majd az adott játékkal egyedül játszani a gyerek? Le tud-e a közelébe ülni a szülő? Nagyon sok mindent át kell gondolni egy játszótér kialakításánál, és ez a játszó speciel jobb lett, de erre 23 évet kellett várni.

Sok játszótér változott egyébként jó irányba azóta, de még lenne hova fejlődni. Nagyon kevés olyannal találkoztam – pedig három gyerekes anyukaként elég sok játszótéren járunk – ahol ne tudnék keresztkérdéseket feltenni a kialakítással kapcsolatban, pláne, hogy már anyukaként is nézem, nem csak szakértőként.

Szerintem ezért például egy építés, vagy felújítás előtt nagyon hasznos lenne megkérdezni azokat is, akik napi szinten használják ezeket a játszótereket.

Szóval van változás, pozitív irányba, látszik, hogy vannak törekvések a változatos, jól kialakított játszóterekre. Az mondjuk baj, hogy észrevehető egy négy éves ciklikusság az egészben, miközben ezeknek a játszótereknek nem csak a választások előtt lenne szükségük karbantartásra, hanem folyamatosan kéne foglalkozni velük, ellenőrizgetni, hogy biztonságosak-e a játékelemek, időszerű-e a fűnyírás, a szemét összeszedése, és így tovább. Vagy egy másik dolog:

A legtöbb játszótér be van hintve icike-picike kaviccsal. Miért? Mert azzal nincs gond, nem kell gyomlálni, festeni, olajozni, karbantartani. Viszont abba senki nem gondol bele, hogy a babakocsikat képtelenség betolni, és olyan, mintha egy macskaalomban lennénk egész nap. Arról nem is beszélve, hogy a picik be tudják venni a szájukba, dugni az orrukba, szóval a kis kavicsokat én például a játszótereken egyáltalán nem tartom biztonságosnak.

Lakótelepen lakom, és sajnos ezt csak megerősíteni tudom. A négy hozzánk legközelebb eső játszótér mind tele van kaviccsal, az egyikben olyan, hogy alig tudunk mi, felnőttek járni benne. És amikor a legkisebb gyerekem pici volt, nem egyszer vettem ki a szájából apró kavicsot… De azt mondd meg, hogy mi a helyzet külföldön? Sokat jártok családilag külföldre, szóval gondolom ott is alaposan szemügyre veszed a játszótereket.

Külföldön a játszótereket illetően is jobb a helyzet. Sokkal funkcionálisabban vannak a terek kialakítva, és sokkal bátrabb játékelemek is megtalálhatóak. Itthon még mindig inkább a biztonságosabb, jól megszokott elemeket választják: a homokozó-libikóka-hinta-csúszda "alap négyes" köszön vissza fixen mindenhol, amit nyilván a gyerekek is megunnak egy idő után. Szóval én abban látom a fő különbséget a külföldieknél, hogy sokkal nagyobb szabadságot és teret adnak a gyerekeknek arra, hogy mire és hogyan használhatnak bizonyos játékokat.

De például nagy különbség, hogy kint sokkal több játszótérnél megoldott a mosdóhasználat, itthon nagyon kevés az olyan játszótér, ahol van mosdó, működik is, és ingyenes is. Kint ez többnyire alap. Rendesen kivilágítják a játszótereket is, ami itthon is fontos lenne, mivel az év egyik felében nálunk is elég korán sötétedik. Azt gondolják, hogy ez odavonzza a deviáns embereket, viszont emiatt ősztől tavaszig délután nem tudják a szülők kivinni a gyerekeiket a levegőre, a játszótérre, hiszen a vak sötét játszótéren a gyereknek sincs kedve játszani. Ráadásul egy kivilágítatlan játszótér inkább nagyobb veszélyforrás, a szülők, túlnyomórészt anyukák sem érzik magukat biztonságban ott.

Végül pedig azt is sokan elfelejtik, hogy a játszótérnek 16 éves korig kellene a gyerekeket kiszolgálnia. Velem többször előfordult, hogy 14-15 éves kamaszokat kellett megkérnem, hogy adják át a hintát a két éves gyerekemnek. És ez nem a kamasz hibája volt, hiszen számukra nincs kialakítva tér általában egy játszótéren, őket nem megfelelően szolgálják ki ezek a terek. Külföldön ez is sok helyen meg van oldva.

A főváros új top játszótere a Hild téri Kuflis játszótér. Tudom, hogy jártatok már ti is ott, arról például mi a véleményed?

Szerintem az egy nagyon jó játszótér lett, nekem nagyon tetszik. Van mosdó, sötétben is rendesen ki van világítva. Nagyon tetszik, hogy a növények közé is be lehet menni, mert vannak ilyen zegzugos járatok. Kimozdul azokból a terekből, amik szépen le vannak fedve. Egyetlen észrevétel, hogy én picit kevésnek tartom a fákat, de egy belvárosi játszótérről beszélünk, ahol tudom, hogy nehezebb kialakítani, hogy legyen elegendő fa, ráadásul nem is olyan nagy a terület. Most egyelőre jó, ugye most ősszel (szeptemberben) adták át, tavaszig nem lesz vele gond, de hogy nyáron mennyire lesz majd használható, azt nem tudom. Árnyékoló vitorlák elhelyezésére egyelőre nem láttam lehetőséget, de lehet, jövő nyárra már ez is meg lesz oldva. Összességében viszont egy jól összeszedett játszótér egy bizonyos korosztálynak, pláne tényleg azt is figyelembe véve, hogy nagyon pici tér volt egy játszóteret kialakítani.

Nemrég egy közösségi média felületen belefutottam egy cikkbe, ami arról szól, hogy noha a magyarországi játszóterek igen nagy százalékának nincs mosdója, de még a közelükben sincs WC, a szülők nagy része felháborodik, ha valakinek a gyereke a játszótér közelében végzi el a dolgát. Te mit gondolsz erről?

Ahogy korábban is mondtam, egy játszótérnek a része kéne hogy legyen egy mosdó. Mindenhol. Gyerekekről beszélünk, nem csak a biológiai szükségletek elvégzése végett, de elesnek, esznek, ezek után kezet kéne mosniuk. De most ugye első sorban arról van szó, hogy üríteniük, pisilniük kell, ami nincs megoldva. Én személy szerint nem gondolom bajnak, ha WC híján egy gyerek a szabályokat betartva a játszótér mellett pisil. Nagydolgok esetére nálam például mindig van eldobható bili, mert szintén csak azt tudom mondani, hogy gyerekekről van szó, nem tudják (és nem is szabadna nekik) visszatartani, mint akár egy felnőtt, és a játék hevében sokszor az utolsó pillanatban szólnak. A szobatisztaságra való időszakról nem is beszélve. És ha nincs mosdó a játszótéren, valahogy meg kell ezeket oldani… Én is találkoztam már emiatt felháborodó szülővel, és ilyenkor az jut eszembe, hogy ezek az emberek felháborodnak azon, hogy egy gyerek a játszótéren kívül elfordulva, a gyakorlatilag vízből álló vizeletét kiengedi (sok esetben olyan helyekre, ahova a kutyák is szokták, és azzal nincs bajunk), viszont szemet hunyva elsétálnak amellett, hogy egy hontalan fekszik a padon, ahol maga alá csinált...

Én az ilyenek esetekre úgy tekintek, hogy ez egy lehetőség megtanítani a gyerekeimnek, hogyan lehet kulturáltan megoldani, emberek között, ha pisilni kell. Szóval ez is egy tanulási lehetőség.

DE mégegyszer kiemelném, hogy szerintem kötelezően minden játszótér mellett kellene, hogy legyen egy WC. Nem egy kávézó, nem a szomszédos étterem, hanem ahova nyugodtan, kulturáltan is el tudnak menni. A Hild téren, a pasaréti játszótéren is meg van oldva, mindkettő szép, tiszta, kulturált. Igen, külön költségvetés, nem négyévenkénti kiadás, de nagyon fontos lenne, hogy mindenhol megoldott legyen.

Nektek vannak itthon kedvenc játszótereitek? Melyikek ezek?

A Kuflis játszótérre biztosan visszamegyünk még és a Városligeti játszótér is jó, de hatalmas; azt valahogy jobb lett volna különböző korosztályok szerint elkülöníteni, mert akkora tér, hogy két különböző korú gyerekkel én egyedül be se vállalom, csak ha az apukájuk is jön (nem hogy hárommal). Debrecenben is voltunk egy jó játszótéren, de az is hatalmas. A gyerekeim még nagyon szeretik a Zöld Péter játszót a Millenáris parkban – bár szerintem nagyon kavicsos és a játékelemekre is ráférne némi frissítés.

De nálunk a KRESZ pályák most a kedvencek, amik egyébként nagyon hasznosak is, hogy a gyerekek megtanuljanak helyesen közlekedni, a szabályokat, a kresz táblák jelzéseit. Úgyhogy nálunk most azok a terek nyernek, ahol vannak ilyen pályák és lehet biciklizni. A Zsigmond téri játszótér például most nagy kedvencünk, ahol nagyon jó, belátható méretű pálya van. De szeretjük a játszótéri részt is, mert jó játékelemek vannak kicsiknek és nagyoknak, van mellette felnőtt fitnesz park, mosdó, vannak fák, szóval az szerintem nagyon szuperül ki lett alakítva. Oda sokat mentünk, megyünk és még fogunk is menni.

Zubor Rozi 'IgenAnya', 2023. október 10.

 
 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?