A Twitter kiterjeszti a halálról és a gyászról folytatott beszélgetéseket

A 20. században a halált és a gyászt többnyire magánügynek tekintették, és a régebben szokásos nyilvános megemlékezéseket felváltották a zárt ajtók mögött, a család otthonában megrendezett bensőséges összejövetelek.

A közösségi média azonban teljesen átalakítja az emberek gyászolási szokásait, és különösen a Twitter, a többi közösségi oldaltól eltérő gyors és személyes kifejezési módjával, egyre inkább kiterjeszti a halálról és a gyászról folytatott eszmecseréket.

A Washington Egyetem két kutatója, Nina Cesare és Jennifer Branstad, az Amerikai Szociológus Társaság augusztus 20-i seattle-i éves kongresszusán közzétett tanulmányához elhunyt Twitter felhasználókra vonatkozó bejegyzéseket elemeztek, és kimutatták, hogy az emberek arra használják a weboldalt, hogy a halált vegyesen nyilvános és magán jellegű magatartással ismerjék el, ami eltér attól, ami a többi közösségi oldalon általában megszokott.

Míg a halálra vonatkozó bejegyzések a Facebookon például többnyire személyesebbek és főként olyan emberekre korlátozódnak, akik ismerték az elhunytat, a kutatók szerint a Twitter felhasználók nem feltétlenül ismerik a halottat, általában személyes és általános megjegyzéseket egyaránt megjelentetnek az elhunytról, és időnként szélesebb körű társadalmi témákkal, például az elmezavarral vagy az öngyilkossággal is összefüggésbe hozzák a halálesetet.

„Ez a hely összehozza az idegeneket, hogy közös aggodalmakat osszanak meg egymással, és beszélgetéseket kezdeményezzenek a halálról oly módon, amely teljesen egyedinek számít” – magyarázta Cesare. Ezek a jellemzők a kutató szerint kevésbé személyes légkört alakítanak ki, ami felbátorítja a felhasználókat arra, hogy még akkor is hozzászóljanak valaki halálához, ha nem ismerték személyesen.

„A facebookos megemlékezési hozzászólások olyanok, mintha az elhunyt házában ülnénk, és a családjával beszélgetnénk, megosztva a gyászt egy belső körrel” – mondta Branstad. „Véleményünk szerint a Twitteren olyanok is hozzászólnak, akik a valóságban nem lennének jelen abban a házban, akik nem lennének tagjai annak a belső körnek. Ez a tér korábban nem igazán létezett, legalább is nem nyilvánosan.”

A kutatók azt is hozzátették, hogy évszázadok óta léteznek tradíciók a halállal kapcsolatban, de a 20. században az erősödő elvilágiasodás és az orvostudomány fejlődése kényelmetlen nyilvános témává tette a halált, és a gyászt a család és a közeli barátok bensőséges körére korlátozta. A közösségi média ezt változtatta meg, visszahozva a halált a nyilvánosság elé, és kiszélesítve azoknak a személyeknek a közösségét, akik hozzászólnak a beszélgetéshez, amikor valaki meghal.

Babanet/Mediworks , 2017. január 23.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XGyerünk, anyukám! - Teakiadó