5 tipp, hogy sikerre vidd az újévi fogadalmaidat!

Hát megint eljött ez a bűvös dátum, január 1. Talán Te is úgy gondolod, illik ilyenkor év elején valami fogadalom-félét tenni, hogy idén lefogysz, többet mozogsz, türelmesebb leszel a gyerekekkel, hogy csak a leggyakoribb elhatározásokat említsem. Te mit is fogadtál meg idén?

Most ahhoz mutatok 5 tippet, hogy idén ne dobd be a törölközőt már az első nehézségeknél és 2017-ben valóban elérd vágyott céljaidat!

Mert ugye abban egyetértünk, hogy a nagy elhatározások után valahogy mindig odakeveredik az utunkba az a bizonyos banánhéj, amin aztán rendszerint elcsúszik az ember lánya.

A legtöbb újévi fogadalom pedig sajnos dugába dől és bizony a legtöbbször ugyanott tartunk egy-két hét múlva, mint ahonnan indultunk- az út elején.

Na de majd most!

Ezekre figyelj, hogy sikerre tudd vinni fogadalmaidat!

1.Legyen világos és pontos a célod és az oda vezető út is!

Amikor elhatározol valamit, akkor ne csak a végcélt határozd meg, azt is dolgozd ki részletesen, hogy mit fogsz tenni azért, hogy odajuss. Önmagában a „szeretnék lefogyni” - kijelentés egy üres frázis csak, ha nem határozod el, milyen úton-módon fogod ezt elérni.

Fogj egy papírt és írd le, hogy mit fogsz tenni azért (nem pedig mit kellene tenned!), hogy újra beleférj a kedvenc farmerodba/hogy öt kilóval ledobj/hogy újra büszkén nézz bele a tükörbe. Mi is a pontos célod? Hogyan fogod elérni? Figyelsz a kalóriabevitelre? Többet mozogsz? Nem eszel mindennap csokit? Milyen alternatívák vannak? Miről kell lemondanod a céljaid érdekében? (Igen, ez is fontos!) Ki segíthet benne? Ki támogat, ha elgyengülnél?

2.Tudd, miért csinálod!

Hogy a fogyós példánál maradjunk: vajon Te miért szeretnél súlyt veszíteni? Magad miatt? A párod miatt? Ő kéri? Vagy Te gondolod, hogy ez neki fontos? Jobban éreznéd magad a bőrödben 5/10 kilóval könnyebben?

Miért szeretnél elkezdeni futni? Csak mert azt most olyan trendi dolog? Valóban az, de biztos, hogy az a neked való sport?

Tudod, azok a hosszú távon tartható fogadalmak amivel teljesen tudsz azonosulni, ami neked igazán fontos és nem csak elvárásból, divatból vagy mások kedvéért teljesíted.

Hidd el, sokkal kitartóbb leszel és ellenállsz majd a nehéz napok kísértéseinek is, ha személyre szabott (méghozzá pontosan saját magadra szabott!) fogadalmakat teszel.

Mielőtt belevágsz az elhatározásaid valóra váltásába, gondold végig, kinek fontos, miért fontos amire készülsz.

Ha maximálisan tudsz azonosulni a célokkal, akkor a „tudd, miért csinálod” kiváló motivációt is jelent majd a megvalósításhoz!

3.Haladj apró lépésenként!

Ugye Te sem hiszel a villám diétáknak? Gondolj bele, ha működnének a tuti-módszerek csupa modell-alkatú nő futkosna az utcákon és senkinek nem lennének súlyproblémái. A dolog lényege nem a diéta módszere, hanem az emberi tényező. Fogyásnál, mozgásnál például maga az életmódváltás, ami ugye nem megy egyik percről a másikra, hanem ki kell építened egy másfajta rendszert, mint amit addig követtél!

Nyilván nem valószínű, hogy egy hét alatt ésszerű diétával leadsz 5-10 kg-t, 0.5-1 kg viszont reális lehet.

Ha korábban már attól majd kiszakadt a tüdőd, hogy a busz után nyomtál egy sprintet, valószínűleg nem fogod két hét után teljesíteni azt a bizonyos alap 5 km-t...

Gondolj bele, ha valamit előtt évekig másképp csináltál és AZT SZOKTAD MEG, fejben is át kell állnod és ez csak fokozatosan fog működni.

4.Ismerd a gyenge pontjaidat és készülj fel a nehezebb napokra!

És meg is érkeztünk a banánhéjhoz! Kitartás, akaraterő-sokan tartják, hogy ezeken a pontokon buknak meg a fogadalmak. Mert mindenkinél eljön az a pont, amikor elgyengül és emberek lévén ösztönösen hajlunk a kényelmesebb, megúszósabb megoldások felé. És ilyenkor kell észnél lenni. És elsétálni a hűtő előtt este tízkor és nem kinyitni és lakomát csapni. Felvenni az edzőcipőt, mikor párod hazaér, hogy átvegye a gyerekeket, akkor is, ha az egész napos gyerekzsivaj után leginkább elmerülnél egy kád meleg vízben... de ehelyett futni mész, ha nem engedsz a kísértésnek és nem csúszol el a banánhéjon.

Ám van egy jó hír is. Ha ismered, a gyenge pontjaidat, fel tudsz készülni rájuk, ha tudod, hol adtad fel már a korábbi próbálkozásoknál (feltételezem, nem ez volt az első újévi fogadalomtételed), akkor tudatosan gondold át, mit teszel akkor, amikor beléd bújik a kisördög, hogy ellinkeld a futást, hogy kinyisd a hűtőt. Legyen előre beprogramozott válaszod a fenti esetekre, természetesen olyan válasz, ami előre visz ügyedben. Pl. fogat mosol fürdés után, ami után már kevésbé akarsz falatozni. Direkt nem mész ki a konyhába, vagy ha mégis, automatikusan megiszol egy naaaagy pohár vizet a hűtőnyitogatás helyett. Rajtad múlik, hogy elcsúszol-e a banánhéjon, vagy következetesen kikerülöd!

5.Tarts fenn a motivációt!

Szerintem enélkül nem fog menni. Mivel az újévi fogadalmak betartása időbe telik, sokszor bizony alapvető változtatásokat is célul tűzünk, amihez bizony ki kell lépni a komfortzónánkból is. Márpedig a nemszeretem részek miatt könnyen félremehet elhatározásunk, hacsak nem vagyunk kellően motiváltak És ebben benne van az, hogy időről időre megerősíted magadban, hogy miért is kezdtél bele, mi hajt előre, mit fogsz elérni, milyen javulást hoz életedbe, ha eléred a célt, akkor az a hajtóerő át tud lendíteni a holtpontokon is. Minden embert más motivál. Valakinek egy olyan fénykép, amin még „elfogadható állapotban volt” saját maga számára. Vagy inkább, amikor elégedett volt a bőrében. Van aki annak örül, hogy nem kell többet feszengenie a bikiniszezonban. Akadnak, akiket mások visszajelzése doppingol, amikor bókot, dicséretet kapnak, hogy milyen jó formában vannak x gyerek után is. Gondold végig, Téged mi motivál és meríts erőt ebből! Különösen a nehezebb napokon lehet elemi jelentősége, hogy vannak olyan kapaszkodóid, melyek segítenek, hogy tovább haladj az úton.

 +1 A folyamatos lemondás, küzdelem – sok esetben így éljük meg a vágyott cél felé vezető utat – kimerítő lehet. Ezért jó, ha útközben néha megállsz és igenis megünnepled az addig elért eredményeket. Jutalmazd magad valami aprósággal, ami persze nem egy tábla csoki lesz, ha épp fogyni szeretnél, de egy körömlakk vagy egy pár fülbevaló örömmel tölt majd el. Akár le is írhatod, hogy mely mérföldkőnél mi lesz pontosan a jutalmad, hogy ez is ösztönözzön a céljaid felé vezető úton.

Kívánom, hogy 2017-ben megvalósuljon mindaz, amit fogadalomként célul tűztél ki magad számára. Az oroszlánrész rajtad múlik, ne feledd!

 

Az írásban a fogyás-mozgás példáit vettem sorra, de természetesen a fenti tippeket más jellegű fogadalmaknál is segítségül hívhatod!

 A gyerekzsivaj anyacoaching során pedig személyre szabott megoldásokkal várom az édesanyákat.

dr. Domokos Katalin , 2017. január 02.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X
Mi bántja a gyerek lelkét? - TeakiadóNem születtél anyának! - TeakiadóKamaszmentő - TeakiadóBabázz lazán! - Teakiadó
Nem születtél anyának! - Teakiadó