7 érv az otthonlét mellett (a gyerkőcön kívül...)

Most egy kis védőbeszéd következik azokra a napokra, amikor úgy érzed, kicsit besokallsz már az otthonléttől. Mert azt hiszem, ez bizony minden anya életében eljön, persze nagyban függ attól, mennyire voltál menős, pörgős típus, mennyire viseled jól a felnőtt társaság (és párbeszédek) hiányát…

Van aki már az első gyermeknél érzi, van akinél csak a harmadiknál jön el… És általában periodikusan tör ránk. De ez rendben is van. Bizonyára a munkahelyeden is eleged volt olykor, most pedig már jó ideje “munkád”, az anyaság, a munkahelyed pedig az otthonod.

Szóval most karriertippek jönnek az otthonléthez!!! Hogy valóban jól érezd magad a munkahelyeden!

De mielőtt belevágnánk… Természetesen és minden kétséget kizárólag a gyermek a Nr. 1 indok, aki miatt jó otthon lenni, de ez a bejegyzés most nem az élménydús napokról szól, hanem arról, amikor épp B listára kerül valami miatt a Nr. 1 indok és úgy érzed, hogy nehezen birkózol meg a gyerekzsivajos napok kihívásaival.

Íme a 7 érv az otthonlét mellett

#1. Reggel hat. Telefon/ébresztő csipog. De nem neked, hanem másoknak, akik dolgozni indulnak. Mivel Te már a munkahelyeden vagy és megspórolod az utazást, nyugodtan húzd magadra a paplant és pihengess addig, amíg a kisbabád nem ébreszt…  (No persze az állítás azokra igaz, akiknek a babája nem extrém korán kelő…)

#2. Felkelsz és nem kell rohannod, kapkodni az öltözéssel, „nyugodtan” elkortyolhatod a kávédat akár köntösben is (persze rutinosan tudod már, mikor lesz rá max. szabad öt perced rá a gyerkőc mellett). Kávézás közben kibámulsz a szakadó esőre az ablakon át. Azokra az emberekre gondolsz, akiknek épp most csavarja ki az esernyőt a vihar a kezéből és nyugtázod magadban, hogy Te pont jó helyen vagy ott, ahol vagy.

#3. Take it easy. Nem hajt a tatár. Nincs 9 órás megbeszélés, ebéd utáni meeting, estébe nyúló tárgyalás. Ha van kedved, elmész a postára, ha épp nincs, másnapra hagyod. Senki nem harapja le a fejed, hogy nem délelőtt, hanem délután pakolod be a mosást. A magad ura vagy. Te szervezed az életed és annyit vállalsz, amennyit teljesíteni tudsz. Mivel nem tudsz egyszerre két helyen lenni, a kicsiddel nem kell aznap  ringatóra járnod, amikor a nagyobbnak fociedzése/balettórája van. A házimunka sem akkorra marad, mikor este hazaértek, napközben is el tudod végezni, szépen beosztva.

#4. Nem kell frusztrálnod magad, hiszen nem tudsz elkésni a munkahelyedről, és ráadásul a főnököd is Te magad vagy. Persze ennek a főnökségnek az a hátránya, hogy a készenléti időd 0-24 órás, de mint vezető pozíciót betöltő személy akár nyugodtan delegálhatsz is néhány feladatot. Néha mindenkinek jól jön egy segítő kéz.

#5. Nem vagy kitéve annak, hogy a „munkahelyeden” negatív emberekkel legyél összezárva, olyanokkal, akiket a magad részéről leginkább sosem kérdeznél meg, hogy vannak, sőt, inkább messzire elkerülnéd őket. Nincsenek pletykásak, energiavámpírok, nem tart fel senki, ha épp sürgős teendőd lenne. Nem botlasz bele a folyosón egy kolléganőbe, aki az élettörténetét akarja rád zúdítani, miközben Te pont sietnél, hogy végezz a teendőiddel. Nagyjából Te döntöd el, kivel szeretnél találkozni és mikor.

#6. Lazuláááás. Néha belefér az is, ha csak késő délelőtt öltözöl fel rendesen és addig akár pizsamában is ejtőzhettek a gyerekekkel. Nem kell figyelned, hogy az alapozód tart-e még. Elég, ha fésülködés után kontyba vagy lófarokba kötöd a hajad. Ja, és a ruhásszekrény előtt sem fogsz feltehetően hosszú perceket tölteni azzal, hogy a kék vagy rózsaszín pólódat vedd vajon fel a farmerodhoz.

#7. A gyerekek ragaszkodnak hozzád, gyakran hozzád bújnak, megsimogatnak és azt is kifejezik, hogy mennyire szeretnek. Ezzel persze nem azt akarom mondani, hogy a munkahelyeden is ilyesminek kellene történnie, csak jelzem, hogy ott pótolható vagy, egy csavar a gépezetben, otthon viszont csak Rád van szükség, senki más nem léphet a helyedbe!

 

Ugye Te is érzed, hogy Neked pont jó ott, ahol most vagy még akkor is, ha olykor nem sétagaloppként éled meg az anyaságot!

párnacsata

 

gyerekzsivaj anyacoaching során pedig személyre szabott megoldásokkal várom az édesanyákat.

dr. Domokos Katalin , 2017. január 17.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó