Az anyaságon túl is van élet!

Amikor édesanyává válsz egy szempillantás alatt megváltozik az életed. Gondolataid középpontjába egy édesen szuszogó kis batyu kerül és minden tetted az határozza meg, hogy kisbabádat ellásd, róla gondoskodj, hogy a legnagyobb szeretettel és imádattal vedd körül, ahogy csak egy édesanya tud rajongani újszülött gyermekéért.

Persze a kezdeti bizonytalanság és félelmek, hogy vajon jól csinálod-e, elég jó anya vagy-e, néha megnehezítik az első időszakot.

Talán az internetet bújod válaszokért, talán a védőnőhöz fordulsz, esetleg barátnőd, édesanyád tanácsait kéred ki, ha elakadsz valahol a gyermeked ellátásban és tőlük várod a biztatást, amikor a lelkednek van erre szüksége.

Azt hiszem, a legtöbb első gyermekes anyuka – legalábbis egy időre – teljesen elmerül az anyaság csodájában és akár tudatosan, akár tudattalanul, de ki is zárja életéből a külvilágot, hogy egészen övé legyen ez az új, semmihez sem fogható élmény.

Az anyává válás egy folyamat: senki nem születik jó vagy rossz, vagy közepes anyának, ezt nem tanítják az iskolában.

Jó hír viszont, hogy ahogy gyermekünk cseperedik, úgy válunk mi is egyre tapasztaltabb, rutinosabb, magabiztosabb édesanyává.

Ki lassabban, ki gyorsabban, de idővel mindenki belerázódik az újszülött baba fizikai ellátásába (öltöztetés, etetés, pelenkázás stb.) és egyre fogékonyabbak leszünk, kicsink minden rezdülésére: és tudjuk, hogy a testközelségünkre vágyik, a hangunkra, simításunkra megnyugszik síró gyermekünk.

Ha túlesel az első lázas állapoton legközelebb már tudod, mit is kell tenni, ha beteg lesz gyermeked.

Ha kitapasztaltad, milyen gélt használj a fogzás tüneteinek enyhítésére, a következő fogzási fájdalmaknál is azt alkalmazod majd.

Ha tudod, hogy a kicsid tart az idegenektől, akkor időt adsz neki, hogy megszokja az új embereket.

Ha azt figyelted meg, hogy kisbabád különösen érzékeny a hirtelen zajokra, akkor igyekszel elkerülni az erős hanghatásokat.

És teljesen természetes az is, ha jó ideig beszédtémád középpontjában is a gyermeked áll.

Aztán egy szép napon ismét nyitni fogsz a külvilág felé, mert hiányozni kezd a felnőtt társalgás.

Változó, hogy kinél mikor jön el ez a pillanat, valaki már néhány hét után szükségét érzi, hogy egy időre kiszakadhasson néha a 0-24 órás anya-üzemmódból, van aki akár évekig maximálisan élvezi anyaszerepét.

De amikor eljön a perc, akkor keresni fogod a lehetőséget, hogy beszélgethess más témákról is, mint a gyereked alvása, evése, a hisztikezelés vagy az óvodaválasztás, attól függően persze, hogy  épp mekkora a gyermeked a nagy felismerés pillanatában.

Mi is ez a nagy felismerés? Az, hogy anyaságon túl is van élet!

Hogy attól, mert anyukák leszel, még ugyanúgy lehet igényed régi életed egy részére, néhány gyerekmentes órára akár egyedül, a pároddal kettesben, vagy akár a barátnőiddel.

És ez a felismerés épp olyan természetes, mint az igény gyermeked születésekor arra, hogy kizárd a külvilágot.

Akkor annak van ott az ideje... később pedig a nyitásnak!

Néha azonban nehéz megtalálni a megfelelő személyt, aki pontosan tudja, mi zajlik a gondolataidban és aki felismeri, hogy épp hol is tartasz érzelmileg ebben a folyamatban.

Sokat segíthet azonban, ha rálelsz egy olyan támogató női közösségre, amely hozzád hasonló kisgyermekes anyukákból áll, akikkel beszélgetve azt érezheted, „igen, mi egy csónakban evezünk”.

Ez lehet egy baba-mama klub, egy mamakör, egy rendszeres klubtalálkozó anyukáknak.

Igen, egy ilyen közösségben megértik az anyukák, ha azt mondod, hogy néha fáradt vagy és eleged van, ugyanakkor annyira szereted, hogy a világért sem cserélnéd el mással az élményt, hogy édesanya lehetsz.

Akik tudják, hogy számodra akkor is a Te gyereked a legértékesebb kisember, ha néha legszívesebben a falra másznál a hisztijétől, meg az ellenkezésétől.

Akik tisztában vannak azzal, hogy Te sem rajongsz azért, hogy éjszaka akár három-négyszer is fel kell kelned, talán pont a legjobb álmodból, de elfogadtad, hogy az anyaság ezzel jár, sokaknál jó hosszú ideig...

Akik szintén unják már, hogy ugyanazt a mesét kell akár tízszer egymás után elmesélniük, de mégis megteszik, csak hogy örömet szerezzenek gyermeküknek.

És igen, Ők azok, akik tökéletesen megértik, hogy néha bizony kell néhány teljesen gyerekmentes óra, hogy kikapcsolódj és újra feltöltődj. Hogy valami egészen másról beszélj, mint a gyereknevelés.

Ilyen közösség a gyerekzsivaj Online Anyaklubja is. Csatlakozz hozzánk, várunk Téged! Az Anyaklub negyedévente tart tagfelvételt, ne maradj le a mostani belépési lehetőségről. CSAK JANUÁR 31-ig tudsz jelentkezni! Részletek és jelentkezés: http://gyerekzsivaj.co.hu/online-anyaklub/

 

dr. Domokos Katalin , 2017. január 24.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XGyerünk, anyukám! - Teakiadó