Ha már úgyis a Facebookot görgeted....

Használd okosan a közösségi oldalt. Mert ha csak görgetsz, görgetsz és egyre nagyobbakat sóhajtozol mások tökéletes boldogságát sugárzó képei láttán, akkor azzal csak önmagadat taszítod mélyebbre.

Ugye  voltál már úgy, hogy este, mikor az egész napos gyerekzsivajt lezáró altatás, ismételt vízivás és ismételt pisiltetés, na meg még egy mese után végre lerogytál a kanapéra, hogy lazíts egyet leragadtál a Facebook-görgetésnél? Ott ültél pizsiben (nyilván nem szexi, fodros babydollban) és leharcolt, félkómás állapotban (nyilván messze életed legjobb formájától). És mit láttál?

Hogy mindenki „csodásan van” meg „remekül szórakozik”. Ja, persze.

Egyik ismerősöd egy koncertről jelentkezik be, a másik egy bulizós selfie-t töltött fel épp. Megy a lájkvadászat. Te is nyomsz egyet? Vagy csak sóhajtozol?

Mert már idejét sem tudod, mikor voltál utoljára pl. koncerten. Merthogy ilyen az anyaság, ezzel jár.

Egy szó, mint száz, nem épp a legjobb önbizalom-építő terep a Facebook, ha amúgy sem vagy a legjobb passzban, mert aznap kifejezetten nyűgös volt a kicsid vagy fogzik éppen, vagy a nagyobbnál nagyban tombol a dackorszak.

Belebotlasz egy barátnőd „szuper új frizurám van” fotójába. Aha. Erről meg az jut eszedbe, hogy te  fodrászhoz sem jutsz el... Hiszen a múltkor is le kellett mondanod az időpontot, mert a gyerkőcöd beteg lett. Mégse hagyod őt akkor otthon a pároddal. Lázasan... Érthető. És persze, tényleg szuper az új frizura, de nyilván jobban örülnél annak, ha a Te hajad is ennyire tökéletesen állna.

Csak hogy még jobban érezd a kontrasztot a mások „lehetősségekkel teli” élete és a te életed között, bele is mélyedsz a nyaralós albumokba és a csodás tengerparti képeket, koktélokat szürcsölgetős és a sablonos lábfeltevős-szelfiket látva arra gondolsz, vajon elég nagy-e már a te lurkód ahhoz, hogy a Balatonnál messzebb merészkedjetek idén. Mert azért vágysz rá.

Szóval, ha így állsz hozzá, attól biztos nem lesz jobb.

Hogyan görgess akkor, hogy az neked is jó legyen?

Úgy, mint egy ötlethalász.

Ha már úgyis a Facebookot görgeted....

Először is szelektálj, mikor hasonlítgatsz. Hisz kisgyerekes anyaként (jó ideig) nem veheted fel a versenyt a „ki utazik a legegzotikusabb helyre élete párjával” című Facebook lájháborúban és csak a szívedet fájdítod., ha azt csekkolod, ki hova utazott éppen.  Ezért inkább hasonló cipőben járó kisgyerekes anyukákat tekints etalonnak.

És gondolj bele, mire Te odajutsz, hogy ismét csomagolhatsz egy édeskettes-megszökős hétvégére, akkor a most gyermektelen barátnőd valószínűleg már épp babázni fog...  Mert előbb vagy utóbb mindenkit utolér a végzet! ;-)

Egyébként mondta azt valaki, hogy kisgyerekkel nem lehet külföldre utazni? Talán Te vagy bátortalan hozzá? Sokan épp azt mondják, mennyivel könnyebb kisgyerekkel az egy-két órás repülőút, mint a hosszú autókázás. Persze ha a Balaton partján laktok, akkor nem szóltam. Minden csak hozzáállás (no meg sajnos pénztárca kérdése). De ez is egy döntés, a Tiéd, a Te családodé, ha Ti azt mondjátok, amíg kicsi a gyerek, nem utaztok messzire. De elvileg akár lehetne is.. szóval ezen kár emészteni magad! Persze tényleg más a gyerekes nyaralás, mint a pároddal kettesben, de Ti most épp ebben a szakaszában vagytok az életeteknek!

És mi is van a fodrásszal?  Ok, a múltkor nem jutottál el, na bumm. Kérj új időpontot, vegyél

habállagú festéket és csináld magad. Vágass legközelebb olyan frizurát, amivel nem baj, ha ritkábban jutsz szakemberhez, mert nem kell havonta újraigazítani. Magyarul: keresd a lehetőséget, Te hogyan oldanád meg, hogy jól érezd magad a bőrödben.

És ez nagyjából mindenre igaz.

a szíven talál, hogy kétgyermekes ismerősöd modell-vékonyságú a Facebook képein, Te pedig még csak egyet szültél, akkor lenne két gyors kérdésem. 1. Ez verseny? 2. Mit keres este tízkor egy tábla Milka a kezedben?

Érted, valamit valamiért.

És hidd el, hogy nem véletlenül látod a Facebookon pont azt a képet Gondolj bele, ismerősöd vajon feltett volna magáról ez olyan fotót, ami nem előnyös formáját mutatja? Biztos lehetsz benne, hogy otthon a kanapén ő is elengedi magát (oké, csokit valószínűleg nem eszik, ha tényleg modell-alkat). De valószínűleg nem azt a pillanatot fogja megörökíteni és feltenni a világhálóra.

Te mit tehetsz azért, hogy hasonló formába kerülj? Többet kéne mozognod? Oda kéne figyelni a táplálkozásra? Talán jót tenne a szervezetednek is egy komplett életmódváltás? Kezdd el ma! Rajtad múlik! 

Hidd el, a Facebook csak egy kirakat. Az, amit mások láttatni szeretnének veled.

Mindenki dicsekszik, a gyerekeivel, a kutyájával, az utazásaival, hogy hány kilométert futott le x alkalmazással, hogy milyen eredmény jött ki egy teszten.... Ki mivel tud, ugye.

Gondolj bele.

Te mire vagy büszke? Te mit teszel a kirakatba? Mert mások azt látják belőled!

S nem azt a kisgyerekes anyukát, aki még este tízkor is a Facebookot görgeti, csokit majszolgatva.

Mi lenne ezért, ha a Facebookra inkább úgy néznél, mint a Pinterestre?

Inspirációként. Ahol ötleteket lehet gyűjteni, mi az, amit Te is kipróbálhatsz, ahova Te is eljuthatsz, kisgyerek ide vagy oda. Olyan ötleteket gyűjts, aminek megvalósítása Neked is fontos, (amiért fáj a szíved, ami hiányzik, az valószínűleg az).

Hogyan tudnád megoldani, megszervezni, hogy a Te életed is „kirakatba” illő legyen. Kell-e egyáltalán kirakatba tenni? Ez is egy jó kérdés! Kell-e lájkokat gyűjteni?

Talán rádöbbensz, igazából nem is számít, mások hova utaznak, meg hol szórakoznak, mert Te meg pont nem hagynád bébiszitterre a gyermekedet este, hogy vigyázza álmát (s adjon inni neki, nyugtassa meg, ha felébred), miközben Te épp selfie-ket lövöldözöl egy koncertről? Ez a Te döntésed.

És persze dönthetsz úgy is, hogy márpedig neked igenis fontos az a koncert (kinek mi köze hozzá..) és a gyerkőcnek pedig tulajdonképp mindegy, ki őrzi az álmát, ha úgyis alszik... Akkor mire is vársz? Hogy szervezed meg, hogy eljuthass a koncertre?

Mert ha úgy állsz a dolgokhoz, hogy nem azt nézed, miről maradsz le, hanem, megnézed, hogy mid van, amiről semmi pénzért nem mondanál le, bizony másképp fest majd a kép.

Lehet, hogy valaki pont a Te kisgyermekes fotóid láttán sóhajtozik? Lehet, hogy ő sutba dobna

bármilyen egzotikus utazást, világra szóló kalandot, ha végre két csíkot mutatna neki a terhességi teszt reggel a fürdőszobában? Nem tudhatod, nála mi rejlik a színfalak mögött!

 

Egy a lényeg: hogy mi kerül a Te kirakatodba, az nagyrészt rajtad áll! Éld úgy az életed, ahogy lehetőségeid engedik, ahogy szeretnéd és ne befolyásoljon, mások milyen képet festenek magukról a Facebookon!

gyerekzsivaj anyacoaching során pedig személyre szabott megoldásokkal várom az édesanyákat.

 

 

dr. Domokos Katalin , 2017. február 23.
 
 
 
Címkék:  

csakazértis nő

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó