Itt az év vége, a fogadalmak és számvetések ideje - számvetés kisgyerekes anyáknak

Már csak pár nap van a 2016-os évből. A karácsonyi ünnepek elmúltával lélekben már mind számvetést végzünk magunkkal, milyen is volt az idei esztendő számunkra.

Túl a bejglimámoron és a csillagszóragyogáson adj magadnak Te is pár percet, hogy visszatekints az idei évedre!

Gondolj vissza arra, hogy Te hogyan élted meg a gyerekzsivajos mindennapokat anyaként, feleségként, nőként?

Bizonyára sok minden volt, amit az év elején elterveztél, amire vágytál, hogy elérd vagy a végére juss 2016-ban.

Sikerült minden, amit célul kitűztél?

Sikerült minden szerepedben helyt állnod?

Vélhetően a szándék az elhatározás, az akarat megvolt hozzá. De vajon IDŐD volt-e mindenre?

Édesanyaként igazi kihívás, hogy életszerepeinket egyensúlyban tudjuk tartani.

Tény, hogy gyermekünk születésével Ő válik életünk középpontjává és emiatt bizony sokszor háttérbe szorul párkapcsolatunk, a magunkra fordított idő pedig radikálisan lecsökken.

És dehogy beszélek itt olyan „extrákról”, mint a rendszeres találkozó fodrászunkkal, barátnőnkkel, nézelődés kedvünkre egy ruhaüzletben, parfümök illatolása egy drogériában. Csak úgy... Mert ahhoz van épp kedvünk.

Elég, ha csak egy zavartalan öt perces tusolásra, az illemhely egyedüli meglátogatására, egy elejétől-végéig asztalnál ülős ebédre, vagy a pihentető, gyerekhez felkelés-mentes éjszakai alvásra gondolok! Ugye Te is tudod, mire gondolok?

Igen, egy számvetés valóban szólhat arról, hogy miből volt kevesebb kisgyerekes anyaként az idei évünkben.

Ám nézhethetjük azt az oldalát is az idei évünknek, hogy, mit adott nekünk 2016-ban az, hogy édesanyák vagyunk.

Visszagondolhatunk az együtt töltött időben átélt önfeledt pillanatokra, amikor gyermekünk arca ránk ragyogott, amikor rámosolyogtunk és vele játszottunk. Lehet emlékezni a kicsi első bizonytalan lépéseire, talán az első átaludt éjszakára, a nagy babakocsis sétákra, a játszótér felfedezésére. Talán ebben az évben kezdett el beszélni. Most lett szobatiszta. Sokaknál már megérkezett a kistestvér is, vagy talán épp most várjátok.

Neked mennyivel ad többet az élet, mióta gyermekeid vannak?

Milyen érzés látni, ahogy csemetéd napról napra fejlődik, ügyesedik, okosodik? Mit tanítasz Te Neki? Milyen mintát adsz át?

Ha választanod kéne, vajon visszatérnél-e vajon régi önmagadhoz?

Talán néhány órára, esetleg napra igen, de végérvényesen biztosan nem forgatnád vissza az időt! Minden nehézsége ellenére is el tudod fogadni anyaságod, megváltozott életed olyannak, amilyen.  Mégis, valami megtehetsz.

Számvetésed arról is szólhat, hogy mit csinálhatnál másképp majd az új esztendőben. Hogyan lehetne még jobb a 2017-es éved?

Egy összegzés jobb esetben azzal is jár, hogy „megvilágosodunk”. Rájövünk, mi is az igazi érték életünkben, és mi az, ami jobb is lehetne. Egy számvetés bizony magában hordozza már hozzáállásunkat az elkövetkező évünkhöz is!

Szeretnél türelmesebb szülő lenni? Ehhez mit kell tenned? Miben kell változnod? Hogy érheted el?

Szeretnél még több közös családi emléket? Vajon mi kell az emlékekhez? Valami tevékenység, elfoglaltság, program a jelenben, amire utóbb jó lesz majd visszagondolni. Mi az, amit felfedezhettek együtt? Hova tudtok elmenni a kicsivel? És a nagyobbacskákkal? Mi az, ami örömet jelent mindannyiótok számára a közös időtöltések során?

Hogyan lehetne meghittebb a kapcsolatod a pároddal? Mi kellene ahhoz, hogy ne csak a szülőtársat lássátok egymásban? Hogyan tudnátok közös időt csempészni a gyerekzsivajos mindennapokba? Mit kell tenned Neked ezért? És mi múlik a párodon?

Hol vagy Te a sorban? Hol van az az idő, amit magadra fordíthatsz? Hogyan tudod megszervezni, hogy legyen időd a kikapcsolódásra is a hétköznapok mókuskerekéből? Mitől töltődnél? Mi kell hozz, hogy valóra váljon? Ki tud segíteni benne, hogy megvalósuljon? Ki vigyáz a gyerek(ek)re addig?

Ezeket a coaching beszélgetések során is alkalmazott kérdéseket gondolaébresztőnek szánom most a számvetésedhez!

Kívánom Neked, hogy a 2017-es éved legyen még kiegyensúlyozottabb, mint az idei volt. Keresd meg azokat a pontokat, ahol most elbillen a mérleg nyelve és tegyél oda többet (energiát, időt, figyelmet), ami most kicsit háttérbe szorult!

Mert ahhoz, hogy életed kiegyensúlyozott legyen szükséges az, hogy életszerepeid is egyensúlyban legyenek! Figyelj erre 2017-ben!

 A gyerekzsivaj anyacoaching során pedig személyre szabott megoldásokkal várom az édesanyákat.

dr. Domokos Katalin , 2016. december 28.
 
 
 
Címkék:  

csakazértis nő

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X
Nem születtél anyának! - TeakiadóBabázz lazán! - TeakiadóKamaszmentő - TeakiadóMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó
Nem születtél anyának! - Teakiadó