Mi is az az anyacoaching?

Három gyermekes édesanyaként nagyon jól tudom, hogy milyen nehéz megtalálni az egészséges egyensúlyt az életszerepeink között. Örök játszma, hogyan legyél egyszerre jó anya, szerető társ, gondos háziasszony és hogy jusson magadra is némi zavartalan idő.

Látom a kezdő anyák bizonytalanságát is, azt, hogy sokszor nem könnyű elfogadniuk a szülés után megváltozott testképüket sem, ugyanakkor tudom, hogy gyerekek mellett komoly logisztikát jelent pl. a rendszeres testedzés megszervezése is. Ráadásul anyaként gyakran csak kutyafuttában eszünk, miközben épp a gyerekeket szolgáljuk ki, ez sem kedvez a vágyott testkép elérésének.
 
Biztos sokszor érzed Te is, hogy mióta édesanya lettél, a négy fal közé vagy bezárva (általában a lakás-bolt-játszótér háromszögben mozogsz), több gyermek esetén akár évekig, s ez bizony mind érzelmileg, mind szellemileg beszűküléshez vezethet.
 
Arról nem is beszélve, hogy a kisgyermekes élettel járó éjszakázás miatt sokszor nyúzott és kialvatlan vagy. S hogy milyen is igazából egy nyúzott és kialvatlan ember? Sokszor ingerült és stresszes, ez pedig kihathat a párkapcsolat minőségére is.
 
A megváltozott családmodellben egyébként is nagy odafigyelés kell ahhoz, hogy ne tévesszétek egymást szem elől a pároddal és hogy a gyerekeken kívül még legyen más kapocs is, ami összeköt.
 
Tehát ha valaki, én biztosan megértem, amikor azt mondod, hogy az anyaság néha nehéz és úgy általában sem mindig egy cukormázas leányálom.
És éppen ezért, az anyai lét mindennapos kihívásait és vívódásait látva kezdtem el foglalkozni az anyacoachinggal, hogy ne csak többgyermekes gyakorló anyaként, hanem szakemberként is tudjak segíteni gyerekzsivajos anyatársaimon.
 
Mi is az a coaching (kócsing)?
 
A coaching egy személyes fejlesztő és segítő tevékenység, a coach (edző) szóból ered, ám a life coach nem a testet “edzi”, hanem a coachee (ügyfél, kliens) személyes képességeire és erősségeire koncentrálva fejleszti azokat és elakadások, problémák esetén segíti a továbbjutásban.
 
A coaching nem foglalkozik múltbéli eseményekkel (illetőleg csak annyiban foglalkozik, amennyiben az a megoldások, célok megértéséhez szükséges). A coaching a JELENRE és a JÖVŐRE fókuszál.
 
A coaching nem terápia – mert bár vannak pszichológiai alapjai – a lelkileg egészséges embereknek segít, akik elakadtak életük útján, valamely problémával nem tudnak megbirkózni vagy túllendülni a számukra kedvezőtlen, zavaró élethelyzeten.
 
A coach nem tanácsadó, nem mondja meg, hogy adott helyzetben mit tegyen vagy mit ne tegyen az ügyfél. Kérdésekkel és coaching technikákkal hozza felszínre az ügyfélben rejlő megoldásokat vagy segít kialakítani a megoldásokat.
 
A coaching azonban nem csupán beszélgetés, hanem szimulált szituációkon keresztül lehetővé teszi, hogy az ügyfél a kellemetlen helyzeteket begyakorolva élesben majd könnyebben boldoguljon és a coaching folyamat során kapott házi feladatok is a kitűzött cél felé mozdítják az ügyfelet. Mindez azt jelenti, hogy az ügyél aktív résztvevője a coachingnak, ezáltal pedig élete alakításának.
 
Milyen területeken tud segíteni egy life coach az édesanyáknak?
• nehéz élethelyzetek megoldása,
• konfliktusok feloldása,
• elakadások feloldása,
• porblémamegoldás javítása,
• változásokhoz vakó sikeres alkalmazkodás,
• veszteségek kezelése,
• az életszerepek közötti egyensúly megtalálása (anya, társ, önmaga),
• önértékelés javítása,
• stresszkezelés,
• békés önérvényesítés fejlesztése,
• hatékony időgazdálkodás kialakítása,
• párkapcsolat javítása,
• egyéb társas kapcsolatok javítása,
• szülés utáni énkép és testkép elfogadása
 
Miben tudok segíteni én anyacoachként Neked?
 
Tükröt tartok, melléd szegődöm az úton, kérdezlek, motivállak és inspirállak.
 
Mert amikor úgy érzed, hogy életed bizonyos területén elakadtál, akkor nem biztos, hogy tudnak segíteni olyan emberek, akiket jól ismersz és akik jól ismernek Téged. Sem a családtagok, sem a barátok nem bizonyulnak pártatlan szemlélőnek, ha egy problémás helyzet értékeléséről és megoldásáról esik szó.
Jól jöhet ezért egy külső, pártatlan segítő, aki objektíven közelít Hozzád és a problémához, aki segít felderíteni azokat a régi beidegződéseket, kétségeket, amelyek gátolnak abban, hogy továbblépj és megoldást találj egy számodra kihívást jelentő élethelyzetben. Persze olyan eset is előfordulhat, hogy Te már pontosan tudod és látod, merre szeretnél elindulni, mégis nehezen változtatsz a kialakult szokásaidon és a rutinműködéseken.
 
Coachként nem adok Neked tanácsod és nem mondom meg, hogy szerintem mi a helyes irány. Közös munkánk során a Neked megfelelő megoldást felszínre hozva segítek abban, hogy a saját utadat tanuld meg járni, azt amely a számodra harmonikus, kiegyensúlyozott és teljes élethez vezethet.
 
Sőt, a coaching során elsajátított módszereket a későbbiekben is sikeresen tudod majd alkalmazni életed során. Ha egy nehézség vagy probléma merül fel egy másik életszakaszodban, akkor már tudni fogod, hogy hogyan old meg, milyen energiákat mozgósíthatsz, milyen eszközökhöz nyúlhatsz.A coaching ezért nem csak a jelenben jó befektetés, hanem a jövőre nézve is!
 
Miért pont gyerekzsivaj anyacoaching? Miért pont én?
 
• Mert három (plusz két) gyermekes anyaként tudom, hogy milyen erőt próbáló élethelyzetek merülnek fel, milyen problémákkal küzdesz nap mint nap kisgyermekes anyaként, így magas fokú empátiával állok a hozzám forduló anyukákhoz
• Mert nem csak elméletben olvastam arról, hogy mi az, hogy gyereknevelés, hogy mit szül a kialvatlanság, az én-idő hiánya, hogy mit jelent, ha nincs időd a párkapcsolatodra, ha összefolynak a napok és folyton időzavarban szenvedsz, mindeközben pedig küzdesz a szülés utáni én- és testképeddel
• Mert a folyamatosan épülő gyerekzsivaj közösség jó alapot jelent ahhoz, hogy lássam, ezek a problémák bizony a legtöbb édesanyát érintik
• Mert én tudom, hogy a legnagyobb tragédia után is talpra lehet állni (koraszülött és szívbeteg kislányom tíz hónaposan a karjamban halt meg), ezért azt vallom, soha nem szabad feladni, mindig van miért tovább menni az úton
• Mert alaptermészetem szerint is a megoldásokra koncentrálok a problémák helyett és ezt képviselem a coaching során is
• Mert life coachként kifejezetten az édesanyákkal foglalkozom, az anyaságot érintő területekre fókuszálok munkám során
•Ha úgy érzed, elakadtál az anyaság mindennapos kihívásainak és probléma-megoldásának útján, keress bátran, együtt kisütjük, hogyan tovább!
Hogyan tudok segíteni Neked?
 
• részt vehetsz csoportos coachingon
• segítek neked egyéni konzultáció során
• társad leszek a sétáló coaching alatt
• találkozhatunk a gyerekzsivaj anyaklubban
 
Ne feledd, a változás benned van!
 
Vegyél egy nagy levegőt, rázd meg magad és a változáshoz vezető út első lépéseként jelentkezz itt a Babaneten és ha Fortuna is Neked kedvez, Te lehetsz az egyik a három anyuka közül akik részt vehetnek egy 60 perces skype konzultáción nálam! Részletek hamarosan!
 
dr. Domokos Katalin , 2016. október 12.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X
Mi bántja a gyerek lelkét? - TeakiadóNem születtél anyának! - TeakiadóBabázz lazán! - TeakiadóKamaszmentő - Teakiadó
Nem születtél anyának! - Teakiadó