5 + 1 tipp kismamáknak melltartó-választáshoz

A jó melltartó talán az első legfontosabb ruhadarab, amit kismamaként be kell szerezned. A mellek ugyanis a terhesség első pillanatától kezdve változáson mennek keresztül, méretük növekszik, egyre érzékenyebbé válnak. Ezért érdemes időt szentelni a legmegfelelőbb melltartó megtalálására, mert sok későbbi kényelmetlenségtől sőt, egészségügyi problémától is megkíméled magad. Az ideális melltartó egészséges a melleknek, tehermentesíti a hátat, kényelmes viselet, és megfelelően formál is: ruháid sokkal jobban fognak mutatni rajtad! Segítenek az alábbi aranyszabályok és tippek.

Várandósan: le a merevítővel!

Sokan nem tudják, de várandósan a bordáink némileg elmozdulnak: az alsó bordák felfelé és kifelé emelkednek kissé, hogy minél több helyet biztosítsanak a babának. Ennek következtében a mell alatti körméret is megnő, és túl szorossá, kényelmetlenné válnak az addig hordott melltartók. Amíg korábban a merevítős melltartókat részesítették előnyben, addig a tapasztalat és a kutatások ma már azt mutatják, a várandós kismamák számára inkább károsak ezek a modellek. A merevítő ugyanis nem tud együtt tágulni a növekvő mellmérettel és az emelkedő bordákkal, emiatt a várandósság harmadik trimeszterében a túl szoros melltartó rendkívül kényelmetlen, és károsíthatja a mellszövetet is.

Mindezen túl a mellekben nincs izom, ezért gondos támaszték kell, hogy megőrizhessük mellünk formáját a szülés után is. Egy jó minőségű, merevítő nélküli melltartó megadja a megfelelő tartást az egyre nehezedő, érzékeny, feszülő melleknek, és a pontos körfogat és kosár méret kiválasztásával teljesen ránk simul, így sokkal kényelmesebb érzés lesz ezt viselni érzékeny mellekkel, mint a merevítős változatot. Persze, aki ahhoz szokott hozzá, annak elsőre furcsa lehet, de rövid idő alatt érezni fogja a pozitív különbséget.

 

Mikor érdemes beszerezni a várandós melltartót?

Amint először érzed, hogy feszülnek a melleid, (ami akár már a terhesség 4-6. hetében előfordulhat), és túl szoros a terhesség előtt viselt melltartód, javasolt beszerezni egy merevítő nélküli kismama melltartót. Fontos, hogy pontosan mérd le a mellbőségedet és a közvetlenül a mellek alatti testkörfogatodat, hogy megtaláld a tökéletesen hozzád illő fazont. Azt javasoljuk, hogy úgy válassz melltartót, hogy a hátadon a kapcsokkal legszorosabbra állítva is passzoljon, így a későbbi körfogat növekedés sem okoz majd problémát, hiszen engedni tudsz a hátpánton.

 

Szoptatáshoz praktikus megoldások

A baba megszületése után a megfelelő melltartó kiválasztása még fontosabbá válik: a nem megfelelően illeszkedő szoptatós melltartók, azon túl, hogy rettenetesen kényelmetlenek, kárt tehetnek a mellszövetekben, tejcsatorna elzáródást, csomósodást, vagy akár emlőgyulladást is okozhatnak. A kifejezetten szoptatáshoz tervezett, szintén merevítő nélküli melltartók nem csak lehetővé teszik a diszkrét szoptatást, de könnyen, akár egy kézzel is kezelhetőek a praktikus kapoccsal a pántjaikon, és folyamatosan változó alakunkhoz is kiválóan képesek idomulni.

Kiválasztásakor tartsd észben, hogy a bordakosár szülés után zsugorodni fog, tehát legyen lehetőséged majd még szorosabbra állítani a pántokat. A sűrű használat miatt tanácsos egyszerre több darabot is beszerezni szoptatós melltartóból: ha az egyik mosásban van, akkor is legyen tartalékunk.

 

KÉPES TIPP

Mivel a bordakosár szülés után visszahúzódik, egyre kisebb körfogatú melltartóra van szükségünk, amit a több állásos kapcsokkal remekül lehet szabályozni, és a testünkre tökéletesen passzolóvá változtatni. Ha mégsem lenne elég kapocs kedvenc melltartónkon, segít ez néhány száz forintért már beszerezhető praktikus kiegészítő: a hátpánt-hosszabbító kapocs.

Mikor érdemes beszerezni a szoptatós melltartót?

A lehető legjobb, ha a szoptatós melltartók megvásárlásával várunk a szülést megelőző 2-4 hétig, hogy biztosan a tökéletes méretet válasszuk. Ne felejts el helyet hagyni a melltartó betéteknek, és figyelj arra is, hogy akár egy méret kosár növekedést még elbírjon a melltartód, mikor belövell a tej. A keresztpánt meghosszabbítása is ad némi teret a kosárban a szoptatás előtti pillanatok okozta növekedésnek.

 

5+1 tipp:

1.      A melltartó test körül futó hátpántja ideálisan a harmadik vagy utolsó kapocsba akasztva legyen passzentos, de ne szoros! Vízszintesen fusson a lapockák alatt, kicsit se emelkedjen felfelé az íve!

2.       A vállpántokat úgy állítsuk be, hogy ne vágjanak a vállunkba (ne legyen mélyedés), de legyen meg a „jól tart” érzés. 

3.     A mellek tökéletesen illeszkedjenek bele a melltartóba, a kosár szépen simuljon a mellekre – ne álljon el és ne is ráncosodjon! A mellek ne domborodjanak sehol természetellenesen.

4.       A melltartó középvonala (a két mell között) minél közelebb kell, hogy legyen a mellkas felületéhez.

5.       Az egyik leggyakoribb hiba, hogy a hónalj alatt nem simul jól a mell a melltartóba. Ha túl kicsi a kosár, kitüremkedik a bőr, ha túl nagy, eláll a bőrtől.

A melltartó oldalsó része közel fusson a hónaljhoz, ne vágjon be, és ne hagyja szabadon a mell külső részét, mert mindez a felette viselt pólón, felsőn keresztül is észrevehető lesz!

+1 A melltartó fazon kiválasztásakor törekedjünk arra, hogy melleink ne érjenek össze, mert az nem egészséges és nem is kényelmes viselet. Akinek nagyok a mellei és közel ülnek egymáshoz, annak jó eséllyel érdemesebb a kosarakat alul egy háromszög alakú betéttel összekötő, szélesebb vállpántú fazont választania. Az alul mindössze egy vékony pánttal bíró melltartó modellek a kis mellűeknek ajánlottak. 

 

 

http://www.csinimami.hu/szoptatos-melltarto

kismamaruhák, szoptatós ruhák webáruháza

Polgár Krisztina , 2016. augusztus 20.
 
 
 
Címkék:  

divat

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X
Kamaszmentő - TeakiadóNem születtél anyának! - TeakiadóBabázz lazán! - TeakiadóMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó
Nem születtél anyának! - Teakiadó