#baba#anya

Endometriózissal az élet: „Azt mondták, ha majd szülök, megold minden problémát. Nem így lett.

Fellegi-Penyigei Szilvia food stylist és étel fotós, két kisfiú anyukája, akinél 10 éve diagnosztizáltak endometriózist. Rengeteg kivizsgálás, gyógyszer, diéta és műtét áll mögötte, és ez idő alatt igen nagy tudásra is tett szert azzal kapcsolatban, hogy mit ajánlott ennie az „endosoknak”. Úgy döntött hát, hogy készít egy endometriózis diétába illeszthető szakácskönyvet, amely ebook formájában már el is érhető. Erről faggattuk Szilvit.
– Zubor ‘IgenAnya’ Rozi interjúja.

Ha jól tudom, nem erről a területről érkezel, te is az anyává válásod után váltottál?

Igen, a gyerekek előtt social médiával foglalkoztam, de amikor megszülettek, tudtam, hogy olyan munkát szeretnék, ami lehetővé teszi, hogy minél többet lehessek velük. Egyre több időt töltöttem a konyhában, ez volt az a hely, ahol töltődtem. Végül kitisztult a kép, hogy a főzést és a kreatív energiáimat a food stylingban tudom leginkább kiélni. Rengeteget tanultam, gyakoroltam a gyerekek mellett, majd elvégeztem egy fotós képzést is, így már nem csupán a stylinghoz értek, de le is tudom fotózni. Ilyen szempontból egyszerű volt a könyv elkészítése, hisz minden ételt én főztem, stylingoltam, fotóztam és utómunkáztam.

Tagadhatatlan, hogy így rögtön kéznél voltál minden folyamatnál, de gondolom annak is megvan a hátulütője, ha mindent te magad csinálsz!?

Persze amennyire egyszerű, hogy mindent én csináltam egy személyben, ugyanakkora nehézség is volt. A legjobban azokat a munkákat szeretem, ahol csak a stylingra kell figyelnem és egy kedves fotós kolléga készíti el a képeket. De nem rettenek meg az összetett dolgoktól sem, van olyan ügyfelem, akinek szintén mindent én csinálok egy személyben. Nem árt, ha az ember kicsit mindenhez ért a szakterületén belül.

Hogy derült ki nálad az endometriózis?

Elég sokáig jártam orvosról orvosra a panaszaimmal. Sokféle diagnózist és kezelést kaptam, de egyik sem hozott eredményt, hisz akkor még nem tudták, hogy endometriózisom van. Volt, aki azt mondta, csupán képzelt fájdalmak ezek, és ha majd szülök, az megold minden problémát. Nem így lett. Tíz évvel ezelőtt derült ki, hogy az endometriózis okozza a fájdalmakat, de célzott kezelést nem kaptam rá. A stresszmentes életet és a mediterrán diétát javasolta az akkori orvosom. Végül szerencsére az endometriózis mellett is sikerült teherbe esnem, született két fiam. Viszont a szülések után visszatértek a fájdalmak. Ekkor kerestem fel egy endometriózis specialistát, aki végre pontosan tudta, hogy mi a bajom.

Milyen hatással volt az életedre? Nagyon megnehezítette a teherbeesést?

Amikor először meghallottam a diagnózist, letaglózott. Tudtam, hogy ezzel minden megváltozik. Változtatnom kell az életmódomon, az étkezésemen és nem tudtam, lehet-e valaha gyerekem. Ekkor még a szakirodalom is jóval szerényebb volt és sokan még nem is hallottak erről a betegségről. Volt egy műtétem is, ahol nem találta meg az orvos az endometriózist, így nem is tudta eltávolítani. A "szerencsém" az volt, hogy az endometriózis nem érintette a női szerveket és nem okozott meddőséget.

Mi a legnehezebb az endometriózissal való együttélésben?

Az, hogy nincs rá gyógymód. A tüneteket lehet csökkenteni életmódváltással, a menstruációs ciklust le lehet állítani, hogy ne legyen aktív az endometriózis, van akinek a műtétet javasolják, de végleges gyógymód sajnos nincs.

Mikor jött a gondolat, hogy ebből könyv legyen?

Nincs egy konkrét pillanat, folyton van a fejemben valami új dolog, amit szeretnék megvalósítani, ez is ilyen volt. Úgy éreztem, segíteni szeretnék ezzel a néhány recepttel azoknak, akik hasonló helyzetben vannak.

Mennyi ideig és hogyan készült a könyv?

A receptek összeállítása, az ételek befotózása nagyjából egy hónapot vett igénybe. A grafikai rész kitalálása, a betűtípus, az ikonok kiválasztása már hosszabb időbe telt, de szerencsére az öcsémmel dolgoztam ezen a részén a könyvnek, így azért könnyebb volt átvinni, hogy mit is szeretnék viszontlátni. A legnehezebb a könyv címe volt. Ezt végül a férjem találta ki.

Két gyerek mellett gondolom nem kis kihívás és logisztika volt ezt összehozni

A gyerekek megszokták, hogy sokat dolgozom itthonról. Sokszor partnerek is benne - főleg ha enni kell fotózás után :D. De igyekeztem akkor csinálni a munka nagy részét, mikor ők iskolában/óvodában voltak.

Lehet jókat, finomat és laktatót enni cukor és laktózmentesen, és még hús nélkül is úgy, hogy ne töltsünk órákat a konyhában?

Abszolút! Ha nem így lenne, nem készült volna el a könyv! Viszont fontos, hogy ez a könyv csupán egy irányt mutat, nem a megoldást kínálja. Mert minden szervezet más, mindenki maga ismeri a testét, hogy mi tesz jót neki és mi nem. Én például nem bírok lemondani a húsról. Januárban megcsináltam a veganuár kihívást, még élveztem is, de februárban azért már ettem húst.

Egyébként szerencsére imádok főzni, otthonosan is mozgok a konyhában és szeretem, ha a család is egészségesen étkezik. A legtöbb recept ezek közül bármelyikünk tányérján ott van, én ezzel a receptkönyvvel csak megmutattam, hogyan lehet egyszerűbben, akár gyorsabban és a diétába illeszthetően elkészíteni.

Mit üzensz azoknak, akik szintén endometriózissal küszködnek, és akár még nagyon az út elején járnak?

Azt, hogy mindenképp keressenek fel egy specialistát! Nagyon fontos, hogy mielőbb kezelést kapjon, aki ezzel küzd. Mellette pedig, ne ijedjen meg az életmódváltástól, hagyjon magának és a szervezetének időt, hogy hozzászokjon az új helyzethez.

Zubor Rozi 'IgenAnya', 2023. október 05.

Forrás: Képek: a szerző sajátja

 
 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?