5-6 hónapos babák első játékai

Az 5-6 hónapos babák játékkedvét már a természetük is meghatározza: vannak nyugodtabb, kiegyensúlyozott babák, akik egyedül is jól megvannak, és vannak olyanok is, akik kifejezetten igénylik a társaságot, a törődést.

 
Kúszni-mászni kötelező!

Akármilyen természetű azonban a csöppség, a fizikai fejlődés terén a hatodik hónapban nagy lépések előtt áll: már megtanult átfordulni, de még nem rutinos, próbálkozik négykézlábra állni, sőt, a merészebb már a felüléssel is kacérkodik. Ezért olyan játékokat érdemes játszani vele, ami mozgásra ösztönzi. 

Clemmy játékok

Fontos, hogy a kúszást, a mászást sokat gyakorolhassa babánk, mert ez a mozgásforma  nagyban befolyásolja a tanulási képességek alakulását. Nem is olyan egyszerű feladat a fej, a törzs, és a végtagok mozgatását egyszerre koordinálni, mint amilyennek látszik! A babát segíti minden olyan játék, amit elég érdekesnek talál ahhoz, hogy odaküzdje magát, és megfoghassa. Ezért helyezzünk le elé egy érdekes színes játékot, és hagyjuk, hadd próbálja elérni azt! Ne tegyük túl messzire a „keze ügyéből”, de ne is érje el azonnal.

Persze azzal számolni kell, hogy ha sikerrel jár, azonnal a szájába is veszi! Így a hosszabb szőrű plüssjátékok még nem a legideálisabbak. Viszont nagy előrelépés, hogy már nem egyből veszi a szájába a dolgokat, hanem előbb megfogja, megnézi, sőt, szívesen meg is mutatja, és csak azután kóstol bele!

Az első játékok

Mivel a baba már mindkét kezét egyszerre használja, megkaphatja élete első „komoly” játékszereit: minden jó, ami fogni-, dobálni és rágcsálnivaló. A színek kifejezetten fontosak, hát még, ha csörög, csilingel, bármilyen érdekes hangot ad a játék. ​

Ügyeljünk rá, hogy a játékai ne legyenek túl kemények vagy nehezek, mert könnyen fejbe vághatja vele magát, vagy éppen minket.

  Clemmy

 Tomy – Bújócskázó tojások

 

 

Vidám pakolnivalók

Mivel a baba lelkesen teszi be, veszi ki a kisebb tárgyakat a nagyobból, adjunk neki bármilyen dobozt, kisvödröt, kistálat, és bele való kisebb tárgyakat. Ügyeljünk rá, hogy az apróbb tárgyakat bár még nehezebben fogja meg a baba, véletlenül lenyelheti! A Tomy játékok kellően izgalmasak: a fehér tojások belül színes kiscsibéket rejtenek, amelyek lenyomva csipogó hangot adnak. A játék hangja nagyon finom, csendes, úgyhogy a babát már vonzza, de a ​gyengébb idegzetű felnőtteknek sem zavaró.​

 

A Tomy bújócskázó tojásai egyszerre több játékot kínálnak: a színek párosításán túl a tojáshéjakra festett arcokkal is szívesen ismerkedik majd babánk. Kicsit később pedig formabeillesztős játékként fogjuk nagy hasznát venni: minden tojás alján más-más forma található, és a baba csak úgy tudja a helyükre visszatenni a tojásokat, ha megkeresi a megfelelő formájú tartót ​hozzá.

 

 Tomy – Bújócskázó tojások

Clemmy

Biztonságos, rágható játékokat!

A 6-10 hónap közötti időszakban beindul a fogzás is, ami fájdalommal járhat – ezt a babák nagy része folyamatos rágcsálással igyekszik enyhíteni. Az íny feszülését csökkenthetjük, ha a babának keményebb, rágcsálható játékot adunk. Szerintünk a legjobbak megint csak a többfunkciós játékok: a Clemmy építőkockák például, Clemmyamelyek különleges, puha műanyagból készülnek, így a baba könnyen megfoghatja, összenyomhatja azt, és akkor sem sérti fel érzékeny ínyét, ha a szájába veszi. Az építőkockák könnyen egymásba illeszthetők,​ és ha kutyás tárolóval együtt vásároljuk meg őket, később a rendrakás sem jelent majd gondot!​

Clemmy

 

Ha a nagy rendrakásban elfárad a gyerkőcünk, akkor le is tud ülni a kutyusos trónszékbe. Majd, ha már jól kipihente magát, akkor egyszerűen csak fel kell hajtania az ülőkét, és újra kezdheti a toronyépítést a kézreálló puha műanyagkockákkal, amelyek semmilyen sérülést nem tudnak okozni, még a legkisebb gyerkőcöknek sem.

A cikk megjelenését a JátékNet.hu webáruház támogatta

 

 
2017. április 12.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XGyerünk, anyukám! - Teakiadó