Jó móka, ahogy a gyermekek kergetik a labdát – avagy mi is kipróbáltuk az oktató sétagolyót!

Amikor először hallottam a játék nevét, elképzelni sem tudtam, hogy vajon mit takarhat. Aztán egyszer csak meghozta a postás a csomagot, és én izgatottan bontogattam ki a dobozt, amiben megbújt egy színes, formákkal teli golyócska…

Először csak forgattam a kezemben, ismerkedtem a külsejével. A fehér műanyag borításon színes formákban állatfigurák találhatók, amelyeket ha megnyomunk, akkor az adott állat hangját utánozza a játék, illetve elkezd mozogni. Elvileg ennyi lenne a játék funkciója, de azért ez ennél sokkal több…

Hova megy a golyó?

A sétálógolyónak az a lényege, hogy felhívja magára a gyermek figyelmét, és hang, valamint fény effektekkel stimulálja a kicsik agyát. Az, hogy még mozog is, az külön érdekessé teszi, és kihívást jelent a picik számára, hogy megszerezzék. Amikor a golyó elkezd zenélni és mozogni, a gyermekben azonnal kialakul a küldetés tudat, és a golyó után igyekszik. Felveszi a kezébe, és a golyó nem bír a bőrében maradni. Izgatottá válik gyerek és szülő egyaránt, amint a kezbe fogja az izgő-mozgó golyót, mert a golyó célja, hogy kiszabaduljon a kéz fogságából és bejárja a házat. Ide–oda gurul és közben beszél a gyerekekhez. Megkéri őket, hogy utánozzák, amit mond, beszél az állatokról és a formákról, amik a felületén találhatók. A gyerekek pedig összekötik, amit hallanak azzal, amit látnak, és bár még nem tudják, hogy mit jelent az a szó, hogy háromszög, mégis megmarad a memóriájukban, ezért később, amikor már fel tudják majd fogni ezt a fogalmat, ismerős lesz a szó.

A golyó tehát egy közepes labda nagyságú játék, fehér műanyagborítással. A borításán három állatka látható, mindhárom különböző színű formák közepében (kör, háromszög és négyzet). Majom, elefánt és oroszlán állatfigurák vannak a golyón, amelyeket meg lehet nyomni, és akkor kiadják az állat hangját, valamint a golyó el is mondja, hogy éppen milyen állatot nyomtunk meg. Amikor a golyó bekapcsolt állapotban van, olykor elnémul, majd újra magához tér, tehát ha valamelyik sarokban felejtettük volna, akkor ő elkezd villogni és hangokat hallatni, valamint ide-oda gurul, hogy észrevegyük.

az oktató sétagolyót!

Jó móka, ahogy a gyermekek kergetik a labdát és versenyeznek azon, hogy ki tudja előbb elkapni, de egy gyermek számára is remek játék lehetőség. Fejleszti a beszédkészséget, a színek és formák ismeretét, illetve mozgásra készteti a gyerekeket. Különösen ajánlanám hiperaktív vagy arra hajlamos gyerekeknek, illetve olyan gyerekeknek, akiknél lassan indul be a kúszás-mászás vagy a járás.

Jó móka, ahogy a gyermekek kergetik a labdát – avagy mi is kipróbáltuk  a beszélő sétagolyót!

Az én kisfiam először csak messziről figyelte, nem értette, hogy mit akar tőle egy beszélő golyó. Aztán közelebb merészkedett hozzá, elkezdte forgatni, vizsgálni és amikor az állatok nevét és hangját meghallotta, akkor már felderült az arca, mert ismerős volt neki. Ez után a golyó elkezdett mozogni, ő meg elengedte és nagyon meglepődött, hogy hova siet ez a golyó…? Azt hittem, azonnal utána megy, de várt egy kicsit. Kétkedve vizslatta a jelenséget, aztán utána eredt és egy ideig fogócskáztak, majd megkaparintotta és diadalittasan hozta nekem a golyót. Nem minden nap játszik vele, de 2-3 naponta hozza nekem, hogy kapcsoljam be és aztán nagyokat nevet, amikor a golyó elindul.

Kriszta , 2018. október 31.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó