Kancsal plüssmacska a karácsonyfán?

Tegnap rápillantottam egy karácsonyi készülődős listára, és kiderült, hogy már most kemény lemaradásom van. :)

Tudom, tudom, még messze van. Ennek kapcsán eszembe jutott, hogy milyen  "karácsonyi banánhéjak"  vannak.  És, hogy a rajtuk csúszkálás hová vezethet  egy-egy családban...

Az egyik nagy klasszikus: Milyen a szép karácsonyfa?

Nyilván mindenkinek más tetszik, és ez természetes.

Minden családban vannak hagyományok ezzel kapcsolatban. Ezek a hagyományok és elképzelések sokszor nagyon különböznek egymástól. Különösen érdekes az a szituáció, amikor két ember összeköltözik és immár közösen állítanak karácsonyfát.

Úgy nőttem fel, hogy a karácsonyfára legnagyobb jóindulattal is a csillogó, ámde  rendkívül eklektikus jelzőt lehetett használni. Miért? A Jézuska minden olyan díszt feltett rá évről évre, ami a családtagok számára egy kicsit is kedves volt valamiért. :)

A teljesség igénye nélkül: Nagyszüleim kartonpapír díszei a háború éveiből, amikor még fiatal házasok voltak. A szüleim által vásárolt díszek, a 70-es, 80-as évek stílusában. Akkoriban nem volt túl nagy választék az üzletekben, és amikor téli szünetben a barátnőimhez mentem látogatóba, meglepődve láttam, hogy mindenütt nagyjából ugyanolyanok a karácsonyfák. Az általam 6 évesen, fényes papírból ragasztott harangok, amelyeken verébfejű betűkkel virított, hogy 1.A. És az igazán nagy kedvenceink a húgommal: a figurás díszek. A télapó, a hóember és a plüssből készült cicák, és kéményseprők.

Jó pár éve a boltokban elképesztően megnőtt a dekorációk kínálata, és a vásárlásra is majdnem két hónap áll rendelkezésre.  Már november elején elindul a nagy karácsonyi őrület.

Néhány éve mi is újítottunk. Megállapodtunk, hogy a régi, szakadt, megrepedt díszeket átsimogatjuk, de már nem kerülnek a fára. És mégis, hiába volt az új karácsonyfa egységes, ízléses díszbe öltöztetve, valahogy mégsem volt az igazi. Hiányoztak a fekete plüssmacskák. Igaz, hogy már kancsalítanak, de valahogy mégis hozzátartoznak az ünnephez.

Nagyon tetszettek az új díszek is, így az összképet nem rombolva, a macskák most a fa hátsó ágain bujkálnak. (Szerencsére feketék!) A gyerekeim nagy-nagy örömére, hiszen így keresgetni lehet őket évről-évre. :)

Minden családban vannak "kancsal plüssmacskák", amik nagyon fontosak valakinek. Ezért a "Milyen legyen a karácsonyfa?" banánhéj esetében is érdemes sokat beszélgetni arról, hogy kinek, mi tetszik, és mihez fűződik valamilyen emléke. Érdemes végig gondolni, hogy a külsőségek oltárán ne áldozzuk fel a családtagjaink emlékeit. Hiszen az a cél, hogy amikor rápillant bármelyik családtag a fára, mindenki találjon valamit, ami megmelengeti a szívét.

Ne felejtsük el, hogy szülőként most teremtjük meg a gyerekeinknek a karácsony csodáját. Azt a mély élményt, ami később számukra is meghatározó lesz, amikor majd a gyerekeiknek adják tovább a karácsony varázslatát.

Minden családban vannak ki nem mondott gondolatok, régi sérelmek, félreértések. A családi konfliktusok jelentősen megnehezíthetik az ünnepi készülődést és találkozásokat. Ezek megoldását meg kell próbálni. De nem szenteste a vacsoránál. Abban az érzelmileg felfokozott helyzetben valószínűleg kevésbé sikerülhetne.

A cikk elkészítésében segítségünkre volt:

Keresztúri-Tóth Kriszta

www.noatet.hu

www.egyutt-neveles.hu

Keresztúri-Tóth Kriszta , 2016. november 17.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XGyerünk, anyukám! - Teakiadó