Kis gyerek, sok holmi – Így tárold!

Itt egy játék, ott egy kis ruha… A gyerekszobai tárolás közel nem olyan egyszerű dolog, mint amit akkor elképzeltünk, amikor még csak a pocakban volt a baba és a terveket szövögettük. A jó helykihasználáshoz szükség van egy kis kreativitásra és találékonyságra is. 

Szerencsére az elmondható, hogy kis gyerek általában kis méretű holmikkal jár, mégis vegyük át, hogy nagyjából milyen felszereléssel kell számolni a babaszobában!

 

• megfelelő méretű, aktuálisan hordott ruhák
• nagyobb méretű vagy évszaknak éppen nem megfelelő ruhák
• cipők, zoknik, sapkák, nyálkendők
• pelenkázó és pipere felszerelés
• takarók, hálózsákok, lepedők, törölközők
• játékok
• éppen nem használt játékok
• könyvek

 

A tárolás során figyelembe kell venni, hogy mire milyen gyakran lesz szükségünk. Nyilvánvalóan a megfelelő méretű ruháknak könnyen elérhető helyen kell lenniük, de azoknak, amelyek még nem jók a babára, jó lesz a legalsó fiók is. Én például két fiókot tartok fent a komódban a babaruháknak. A felsőben vannak azok, amelyekből válogathatunk. Eleinte nagyon gyorsan nőnek a babák, úgyhogy 2-3 havonta mi is méretet ugrottunk, ezért valahogy mindig akadtak olyan ruhák otthon, amelyek éppen nem a mérete.

 

Ez a komód egyébként nálunk nem fért be a babaszobába, úgyhogy tapasztalatból mondom, hogy nem szükséges ott lennie, viszont legyen jól megközelíthető helyen. Fontos, hogy akkor is elérd a kis ruhákat, ha fürdés után éppen egyik kezedben a babával egyensúlyozol. 

 

A másik fontos kérdés, hogy hova kerüljenek a pelenkázáshoz szükséges holmik. Ezt nem fogod tudni elhelyezni a pelenkázó állvány vagy komód alsó részében, mert nem lehet folyton lehajolni a törlőkendőért és hasonlókért. Tehát tervezz egy kis tároló felületet a pelenkázó mellé, vagy fölé a falra rögzítve. (A falon addig lesz jó helyen ez a tároló, amíg nem tud felállni a gyerek, utána az első dolga lesz mindent lepakolni.) 

 

A pelenkázó felszerelés tárolásához jól alkalmazható egy puha textilből készült tároló, egy kisebb kosár vagy egy fa ládika. 

 

A babyberry textiltárolóiban elférnek a krémek, rongyok és apróságok. 

 

Ha már elhelyeztük a ruhákat és a kozmetikai holmikat, akkor jöhetnek az alváshoz kapcsolódó dolgok! Természetesen mindenből lesz a babának legalább két váltás felszerelése, hogy mindig tiszta ágyban fekhessen. A lepedők és takarók tárolásához nagyon jól jön egy (vagy több) nagy papírzsák, aminek mintáját ráadásul a szoba stílusához tudod igazítani. Így a szülők szekrényéből nem foglal helyet a babaágynemű. 

 

A CUCC papírzsákok különböző méretben kaphatóak, így a kisebb és nagyobb holmik is megfelelő helyre lelnek benne. 

 

A legnehezebb kérdés talán a játékok és könyvek tárolása. Nézzük először a könyveket!
A mesekönyveknek, lapozgatóknak általában olyan szép borítójuk van, hogy azt kár lenne elrejteni. Éppen ezért válassz ki néhányat és úgy tedd fel egy polcra vagy képtartó sínre, hogy az látszódjon. Dekorációnak sem utolsó!

 

könyvek forrás: Pinterest

Ha már nagyobb a gyerek, és szeretné könnyen elérni a könyveit, akkor hozd le őket a fölre. Persze nem csak úgy ledobálva! Tegyétek bele őket egy faládába, egy gurulós tárolóba vagy állványra. 

 

Az IKEA tárolója tökéletes megoldás a gyerekkönyvek rendezetten tartásához. 
 
Mindenkinél vannak olyan játékok, amit ajándékba kapott, de az ajándékozó egy picit előreszaladt az időben, így ezek használatára még várni kell… Az ilyen játékok tárolására tartok egy kemény, fedeles dobozt az egyik szekrény alsó felében, úgy hogy a gyerek ne férhessen hozzá. Jók lesznek majd később!
A használatban lévő játékok viszont egy puhább, gyűrhető tárolóban vannak. Válassz olyat, amit nem sajnálsz, ha húzza, vonja, rángtatja, ráfekszik! 

 

A puha tárolók remek lehetőséget biztosítanak arra, hogy a nagyobb babák maguk szedjék elő játékaikat. 

 

Ahogy nő egy gyerek, úgy lesznek a játékai egyre kisebbek. Előkerülnek a Legok, jönnek az építőkockák és a puzzle-időszaka. Nagyon ötletes a játéktároló és játszószőnyeg egyben, sok időt spórolhatunk vele magunknak! Így ha a gyerek kijátszotta magát rajta, egyszerűen összehúzzuk a zsák száját és máris rend van a szobában. 

 

Fogd és vidd!

 

Természetesen ezeken felül rengeteg egyéb holmi halmozódhat fel a gyerekszobában. Ezek elhelyezése az adott szobához illeszkedik, azonban mindig gondolj arra, hogy ami veszélyes lehet, az kerüljön magasabbra vagy zárható szekrénybe! 

Bitay Andrea

 

2016. augusztus 24.
 
 
 
Címkék:  

lakberendezés

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XBabázz lazán! - Teakiadó