5+1 baba-mama program

Mindig nagy öröm, ha baba születik. Bár az első időszakban minden arról szól, hogy etetsz, büfiztetsz, pelust cserélsz, fürdetsz, stb. smiley A következő időszakban azonba érdemes arra is  gondolni, hogy milyen közös baba-mama programokon tudnátok részt venni. Ezek a programok több szempontból is hasznosak lehetnek számotokra. Mindamellett, hogy még szorosabb kötődés alakulhat ki köztetek babátokkal, találkozhatsz más kismamákkal is, akikkel sok közös témátok lehet. A következőkben szeretnék a figyelmetekbe ajánlani néhány programot, amit babátokkal együtt csinálhattok:

  1. Babaúszás: Bár sokan ellenezik a babaúszást, mégis jótékony hatásai vannak a kicsik számára. Erősíti az izmokat és a légzőrendszerre is jó hatással van, mindemellett jól fognak aludni és az immunrendszerük is megedződik. Azt mindenképpen tudni kell, hogy csak 3 hónapos kortól ajánlott  a babaúszás. Jó tudni, hogy a  babák egyébként   5-6 hónapos korukig rendelkeznek búvárreflexxel, ami biztosítja, hogy víz alá merülésnél a légutakba ne kerüljön víz. Vedd figyelembe, hogy ne alvásidőre essen, amikor éppen mennétek az úszásra és evés után egy-két óra teljen el. Ha ezt a fajta kikapcsolódást választod, akkor néhány dolgot be kell szerezned. Fontos, hogy legyen nálad speciális 3 rétegű úszónadrág vagy úszópelus, törölköző, hajszárító, babáknak kialakított fültisztító pálcika, illetve valamilyen babajáték.

  1. Babajóga: Ez a fajta mozgáskultúra elősegíti, hogy babánkkal javuljon a kapcsolatunk minősége, a teljes lelki-testi megújulás reményében. Pozitív hatással lehet gyermekünk fejlődési folyamatának serkentésére, megtanít minket arra, hogy a baba különféle jelzéseire odafigyeljünk, és megértsük azokat. Nem utolsó sorban fizikailag is megmozgat minket és babánkat. Az anyák számára is kiváló, mert segíti a szülés utáni regenerálódást. 
    Legfontosabb momentum a jógában az érintés, a baba és anya közötti kapcsolat megerősítése és a lelki megnyugvás. 
    6 hetes kortól már el lehet járni ilyen foglalkozásra.

  1. Babatorna: Amellett, hogy szórakoztató a babával tornázni, segít a mozgás fejlődésében is. 6 hetes kortól érdemes már elkezdeni, akár otthon is, de közös tornára is el lehet járni. Talán ez azért  jobb, mert mégis csak egy közösséghez fogunk tartozni, motiváltabbak is vagyunk ilyenkor, és biztosak lehetünk benne, hogy a gyakorlatokat helyesen fogjuk elvégezni. A torna pozitív hatása:  amellett, hogy a bélműködésnek nagyon jót tesz, a csípő ízületeket is fejlesztjük vele a babáknál.

 

  1. Ringató: Ezek a foglalkozások nem csak kicsiknek, de nagyoknak is kiváló kikapcsolódást nyújthatnak. A Ringató a közös éneklésről és játékról szól és remek zenei élményt nyújt. A babák így minél előbb elkezdhetik a szocializálódást. Itt nagyon sok mesét és dalocskákat is meg lehet tanulni.

 

  1. Hordozó: Ezen a tanfolyamon a segítségedre lehetnek azok az emberek, akik megtanítják, hogyan lehet biztonságosan megkötni a hordozókendőt, bemutatják milyen kendő megkötési módszerek vannak és még a felmerülő kérdéseidre is válaszolnak. Ezt a tanfolyamot akár kismamák is felkereshetik, mivel már újszülött babádnál is használhatod. Mivel ez a kendő amellett, hogy praktikus még biztonságos is.

 

       +1: Baba-mama klub: Minden esetben, ha babád születik érdemes felkeresni egy baba-mama klubbot, hiszen ez a hely nagyon sokban segíthet neked. Ellát hasznos tanácsokkal, segítséget nyújt, ha probléma merül fel. Mindemellett egy közösség tagjává válunk, ahol, ahogy az előbb is említettem már mindenki egy cipőben jár. Sokféle program várja az ide érkezőket, többek között vannak mesedélutánok, közös játszóház, kreatív kuckó és még sok más, ami javítja az ilyenkor megfáradt édesanyák lelki állapotát is. 

Kovács Alexandra , 2016. augusztus 16.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?